Серія статей з інформаційного сайту західної Волині "БУГ"

Серія статей з інформаційного сайту західної Волині "БУГ"

19 Травня 2016
1714
19 Травня 2016
15:31

Серія статей з інформаційного сайту західної Волині "БУГ"

1714
Конкурс: «Правозастосування та управління у лісовому секторі України. 2016»
Серія статей з інформаційного сайту західної Волині "БУГ"
Серія статей з інформаційного сайту західної Волині "БУГ"

Від кураторів: дві статті постійного учасника наших конкурсів Юрія Кальчика, Голови Правління Громадської організації «Народний Контроль Любомльського району».

1) Саботаж та нехлюйство правоохоронців. "БУГ" від 17.08.2015р.

Приблизно на початку минулорічного липня в заказнику «Підгородненський» було скоєно незаконну рубку чотирьох дерев дуба черешчатого. Майстер лісу Любомльського лісництва  Юрій Куць, згідно пояснення, наданого в райвідділі міліції, виявив її зранку 16 липня, про що одразу ж повідомив телефоном інженера охорони і захисту лісу лісгоспу  Сергія Прокосу. Але чомусь той не перейнявся пригодою і не кинувся шукати винних, а прибув туди зовсім за інших  підстав аж 22 липня. Чи такою була вказівка керівництва, чи сам проігнорував це, невідомо…

Ми з товаришем провели обстеження території, склали відповідну схему прив’язки. Всього було виявлено незаконно зрубаних 13 дерев, останні чотири мали ще зелене, прив’яле листя. Сфотографували і зробили відповідні  заміри ще 15 липня, отримавши інформацію, що в заказнику коїться щось дике, зі своїх джерел. Того ж дня про це було повідомлено начальника обласного управління лісового господарства В.В. Мазурика, який пообіцяв втрутитися в ситуацію, але, як виявилося, це були лише слова… Йому ж на електронну адресу було направлено всю інформацію, додано і розрахунок шкоди відповідно до Постанови Кабміну для об’єктів ПЗФ.

Аж 22 липня 2014 року мені зателефонував керівник мобільної групи  обласного управління лісового і мисливського господарства І.І. Борох і повідомив, що виїжджають на перевірку. Прибули три спеціалісти, розпитали, де і що я бачив, поїхали  на місце події. Спілкуючись з ними телефоном, я зрозумів, що всі гріхи вони побачили. Ось тільки дальші їхні дії незрозумілі: жодного документа в матеріалах перевірки від них немає. Далі  повертають в лісгосп,де в конторі за підписом директора Сергія Боярчука народжується лист на адресу райвідділу міліції щодо перевірки по факту незаконної рубки чотирьох дерев дуба, при цьому і не згадується, що це сталося на території заказника. На місце пригоди слідчо-оперативна група не виїжджала, інакше чим можна пояснити відсутність фотографій, схеми прив’язки, акт обстеження місця пригоди, складений слідчим РВ  В.В. Богданом явно з поспіхом: навіть дерева, які ще сочилися на місці зрізу, ним віднесено до категорії сухостійних, діаметри пеньків цих дубів зменшені від реальних на 10-12 см. Охоронного знака, що лежав збитим в канаві, повз якого вони не могли не  пройти, також не було помічено.

Повністю статтю читати за посиланням тут.

2) Заболотенський поворот: війна з незаконною вирубкою лісу триває. "БУГ" від 11.02.2016р.

З 2-го по 4 лютого 2015 року на підставі рішення слідчого судді Любомльського райсуду та подання слідчого Любомльського ВП ГУНП у Волинській області проведено перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства відносно посадових осіб ДП «Прибузький лісгосп». Перевірка проводилася по ділянці головного користування 2015 року у кварталі 22 Крушинецького лісництва представниками Державної екологічної інспекції, посадових осіб лісгоспу, поліції, прокуратури, активістів місцевої громади та ГО «Народний Контроль Любомльського району».

Чому саме цю ділянку вибрано? На 2015 рік по матеріалах відводу у цьому виділі призначено для рубки площу 1,9 гектарів, а згідно відомості чергової лісосіки на 2015 рік лісовпорядкуванням визначено 1,2 гектари. Така ситуація не є порушенням, головне – не вийти за межі встаноленої розрахункової річної лісосіки, яка, до речі, в Крушинецькому лісництві становить 4,1 тисяч кубометрів. Нерозуміння слідчого стосувалося того, що господарство на ділянці хвойне, а, крім сосни, в переліку були вільха, береза, дуб, осика. Наявність їх на сосновій ділянці в незначній кількості не міняє назву господарства.

Проведеною контрольною зйомкою перерубу не встановлено, навпаки, зрубано 1,6 гектарів, бо біля 0,3 гектарів, де молодняк супутніх порід вільхи, берези, дуба та осики . Це потрібно оформити як окремий виділ.

Для обрахунку кубомаси було здійснено контрольний перелік по пнях, переведено на висоту грудей і обраховано відповідно діючої методики.

По розбіжності кількості дерев: встановити, якого діаметра дерева на висоті грудей не було можливим через те, що є таблиця переводу діаметра пня в корі на діаметр на висоті грудей, але в основному всі маломірні дерева були зрізані при землі для запобігання пошкодження шин техніки, яка працювала на ділянці.
За часів СРСР на ділянках головного користування при відводі закладалися проби на хворост і хмиз – така практика в даний час відійшла в минуле, ця продукція не обліковується, тому і маємо такий результат.

Повністю статтю читати за посиланням тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Юрій Кальчик, «Народний Контроль Любомльського району»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1714
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду