Як я був шпіоном: репортер «РБК-Україна» провів день в ФСБ в Криму

Як я був шпіоном: репортер «РБК-Україна» провів день в ФСБ в Криму

16 Травня 2016
1583
16 Травня 2016
11:44

Як я був шпіоном: репортер «РБК-Україна» провів день в ФСБ в Криму

Ігор Бурдига для «РБК-Україна»
1583
10 травня сайт громадського руху “Миротворець” опублікував список журналістів, акредитованих в так званій ДНР. Серед даних більше 4 тисяч українських і зарубіжних кореспондентів можна знайти і моє прізвище-у 2014 - 2015 роках я кілька разів відвідував непідконтрольні Києву території, висвітлюючи катастрофу MH-17, гуманітарна криза, катастрофа на шахті ім. Засядька і безліч інших подій з життя самопроголошених республік. Робити все це без відома і згоди сепаратистських влади було б просто неможливо.
Як я був шпіоном: репортер «РБК-Україна» провів день в ФСБ в Криму
Як я був шпіоном: репортер «РБК-Україна» провів день в ФСБ в Криму

Заклики диванних патріотів вважати акредитацію співпрацею з терористами могли б здатися просто дурістю. Але слідом за ними на адресу деяких моїх колег з горезвісного списку надходили анонімні погрози фізичної розправи, а окремі політики поспішили заявити про необхідність посилення контролю над ЗМІ і позбавлення акредитованих у сепаратистів кореспондентів права працювати в Україні. Все це свідчить про те, що, незважаючи на демократичні цінності перемогла революції, у питаннях свободи слова ми ризикуємо впасти до рівня Росії. Про те, як ставляться до журналістики спецслужби останньої, мені довелося дізнатися на власному досвіді.

Рано вранці 11 травня я в'їхав на окуповану територію Автономної Республіки Крим, де, зокрема за завданням РБК-Україна, збирався висвітлювати підготовку до річниці депортації кримських татар і почастішали в зв'язку з цим їх арешти та затримання. Публікація горезвісного списку і наступний скандал остаточно відбили у мене охоту отримувати акредитацію російських властей, необхідну для роботи на півострові. Втім, справа це і без того досить клопітка, а я поспішав. В Криму я збирався по можливості дотримуватися low profile і не ідентифікувати себе як журналіста. Не вийшло.

Близько 11:00 я спокійно увійшов в будівлю так званого Верховного суду республіки, пройшовши необхідний контроль безпеки і пред'явивши український паспорт. У цей день там проходило слухання по одному вельми занятному процесу над так званими “чорними ріелторами”. Процес триває вже більше трьох років і після окупації уперся в ряд правових колізій: частина підсудних не визнає його підсудність російським судам і вимагає екстрадиції на материкову частину України. Цей процес, а також інші справи кримських ув'язнених, які отримали свої вироки ще до окупації і наполягають на від'їзді покарання за українськими законами, були другою темою, цікавила мене на півострові.

Засідання суду було відкритим і мені дозволили бути присутнім на ньому як вільному слухачеві. Близько 13:00 у засіданні було оголошено перерву, під час якого я вийшов з будівлі з адвокатами підсудних, щоб обговорити подробиці процесу.

Через кілька хвилин до мене підійшли двоє поліцейських в штатському. Перевіривши документи, вони заявили, що розшукують чоловіка, зовні схожого на мене, пограбував близько години тому якийсь магазин і запропонували пройти в сусідню будівлю Залізничного райвідділу поліції, щоб разом подивитися записи з камер відеоспостереження. Не бажаючи вступати у конфлікт, я погодився.

Наступні півгодини в райвідділі ми морочили один одному голови: поліцейські запевняли, що записи з камер ось-ось підвезуть, я ж переконував їх, що є звичайним туристом. Потім мене відвели в кабінет на третьому поверсі, де знаходився ще один чоловік одразу представився співробітником Федеральної служби безпеки. Карти розкрилися: мені повідомили, що спецслужби прекрасно знають, що я український журналіст, який працює в Криму без акредитації, і що тепер у мене починаються проблеми.

Оперативник, прізвище якого я не запам'ятав, одразу заявив, що у ФСБ і управління поліції по боротьбі з екстремізмом є всі підстави затримати мене за підозрою у членстві в забороненому в РФ “Правому секторі” на підставі мого репортажу про діяльність цієї організації на київському Евромайдане в лютому 2014 року, опублікованого в журналі “Вести.Репортер”. Моя робота без акредитації в такому випадку буде розцінена як збір інформації для можливих терактів або провокацій.

- Так, ми чудово розуміємо, що ви журналіст і, ймовірно, перебували в лавах правосеков, тільки для того, щоб зібрати матеріал для статті. Але, на те, щоб з'ясувати це піде кілька днів, які ви проведете в СІЗО.

В СІЗО не хотілося. Особисто для мене арешти поліцією, спецслужбами або бойовиками ніколи не були приводами для професійної гордості. До того ж я серйозно переживав за долю своїх контактів в Криму -- адвокатів, правозахисників, активістів, так і просто непричетних до політики людей, які допомагали мені з житлом і пересуванням.

Я вибрав другу запропоновану опцію -- добровільну бесіду з силовиками. Бесіда затягнулася на сім довгих годин.

Мене розпитали про всіх останніх поїздках і репортажах: про події 2 травня в Одесі,Нагірному Карабасі і в чому іншому. Вивчивши мій закордонний паспорт, співробітники ФСБ, не приховуючи заздрості з приводу багатою географії поїздок, засипали мене питаннями про цілі візиту до Туреччини, США, Китай, Німеччину.

- На запеклого міжнародного шпигуна ви скидаєтеся, Ігор Ігорович,-- говорили вони.

Само собою, протягом всієї бесіди ми знову і знову поверталися до “Правого сектору”. Співробітникам ФСБ було складно повірити, що интегрировашись в ПС, я жодним чином не поділяю їхніх поглядів:

- А що, і у ИГИЛ зміг би вступити заради репортажу?-- задавав питання один з оперативників.

Незабаром розмова перейшла на більш локальні події. Мене розпитували про знайомство з опальними кримським активістами, у тому числі з незаконно засудженими Олександром Кольченко та Олегом Сенцовым (з якими я особисто не знайомий), лівим активістом Максимом Осадчуком, колегами-журналістами, які залишили Крим після окупації.

врешті-решт все замкнулося на кримських татар. Само собою я не збирався зізнаватися в тому, що планував зустрічатися в Криму з членами опального Меджлісу та іншими  кримсько-татарським  активістами, озвучивши лише свої плани щодо висвітлення процесу “чорних ріелторів”. Але силовиків зацікавив мій репортаж про цивільну блокаду півостроваопублікований в березні виданням Страна.иа. У зв'язку з ним мені запропонували дати офіційні свідчення у справі про листопадовому підриві опор ліній електропередач. У відповідь на мої спроби відмовитися, мені знову нагадали про “Правому секторі”.

я давав Свідчення вже в будівлі ФСБ старшому слідчому Михайлу Голышеву, екс-співробітник СБУ, який перейшов на роботу до російських силовиків. Попередньо в поліції, нібито з передбаченою процедурою, у мене взяли відбитки пальців, підошов взуття і  зразок слини. Як і вся попередня бесіда, ця процедура супроводжувалася кілька брутальними жартами, дозволяли, втім, розрядити обстановку.

- Ви ще зразок сперми у нього візьміть. Нехай згадує потім турботливі руки ФСБ, - сміючись, запропонував один з оперативників.

З Голышевым ми розмовляли близько години - у своїх свідченнях, я, власне, лише переказав зміст вже опублікованого репортажу. Майор був явно розчарований:

- Ну що ж ви, Ігор Ігорович, більше нічого згадати не можете? Невже ніхто нічого не говорив про підрив?

Голишева змінив ще один слідчий, лише четвертий за рахунком. Молодий хлопець у джинсах і картатому піджаку почав розпитувати мене про контакти в спецслужбах України, Німеччини, Туреччини, Вірменії, а також самопроголошених ДНР і ЛНР. Безглузда розмова, в ході якої я щиро намагався переконати слідчого, що подібних контактів не маю, зайняла ще близько години.

- Я не вірю, що вас, журналіста, який їздив на Південно-Схід, який їздив в Карабах, ні разу не викликали до себе українські спецслужби. Ви явно недоговариваете, - обурювався слідчий. Але це правда. Я дійсно жодного разу не розмовляв з СБУ про свою роботу. Тому я всього лише промовчав про те, що моїх колег по журналу “Вести.Репортер” все ж викликали на допити в СБУ у зв'язку з візитами на Донбас у 2014 році. А ставлення вже закритого журналу досі існує кримінальну справу цитування лідерів сепаратистів.

Я також не вважав за потрібне розповідати про публікації “Миротворця” і наступних заявах. І про справу Руслана Коцаби, якого засудили до 3,5 років позбавлення волі за публікацію відео в інтернеті. Промовчав, тому, що Україна не Росія, як писав один екс-президент. В кінці засмучений фсбшник пообіцяв, що якщо наступного разу я захочу в'їхати в Криму офіційно як журналіст, то навряд чи отримаю необхідний дозвіл.

Мене відпустили близько 20:00, сказавши, що ФСБ в принципі не заперечує проти мого перебування на півострові до 19 травня, дати зазначеної в моїй міграційній карті. Але, знаючи, що мій телефон тепер прослуховуються, а переміщення відстежуються, я розумів, що всі мої контакти тепер ймовірно потраплять у поле зору ФСБ. Підставляти людей і без того, що живуть в страху перед окупаційним режимом мені не хотілося, і я спішно покинув Крим з допомогою знайомих і не дуже людей, за що їм дуже вдячний.

Близько півночі я в'їхав на материк. На наступний ранок співробітники ФСБ провели в Бахчисараї обшуки в будинках кримських татар, заарештувавши кількох місцевих жителів, в тому числі і заступника голови Меджлісу Ильму Умерова. Тільки після цього я зрозумів сенс слів майора Михайла Голишева, адресованих його колезі:

- Давайте відпускати цього, а то завтра вставати рано, справ по горло.

До чого вся ця історія? До того що робота без акредитації для журналіста в рази ризикованіше, ніж робота з нею. До того, що прирівнювати роботу журналіста до шпигунської і диверсійної діяльності - доля тоталітарних держав.

Ігор Бурдига, спеціально для «РБК-Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Ігор Бурдига для «РБК-Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1583
Читайте також
14.05.2016 15:19
Дмитро Донський, Тетяна Якубович, «Радіо Свобода»
2 042
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду