Савік Шустер: «Фіскальна служба все перекручує»

Савік Шустер: «Фіскальна служба все перекручує»

30 Квітня 2016
1479
30 Квітня 2016
12:31

Савік Шустер: «Фіскальна служба все перекручує»

Ніна Кур'ята, BBC Україна
1479
«Я вважаю, що ми - реальне дзеркало суспільства», - заявив телеведучий Савік Шустер про своє ток-шоу в інтерв'ю ВВС Україна. У вівторок йому, громадянину Канади й Італії, анулювали ліцензію на роботу в Україні. На це пан Шустер оголосив голодування, що, за його словами, триватиме доки йому не повернуть право працювати в Україні. Пізніше Державна фіскальна служба звинуватила ведучого у несплаті податків. Водночас пан Шустер переконує, що всі податки в Україні він сплачував, а про справу проти себе говорить: «Це Кафка».
Савік Шустер: «Фіскальна служба все перекручує»
Савік Шустер: «Фіскальна служба все перекручує»

У ексклюзивному інтерв'ю ВВС Україна телеведучий також розповів про Петра Порошенка у своїй студії, стосунки із новою владою і те, хто насправді є акціонерами «Савік Шустер Студії».

ВВС Україна: ДФС встановила, що Савік Шустер, отримавши на свій валютний рахунок відсотковий фінансовий кредит у розмірі 1,34 млн євро, не повернув його позикодавцю. Хто був цей позикодавець?

Савік Шустер: Це абсолютно приватна історія. Це не мало жодного стосунку до України. Це була позика на купівлю мого даху в Італії. У мене там абсолютно скромний маєток оливковий. Тобто ці гроші не з'являлись на території України взагалі. Це 2007-2008 роки. Це просто хороші люди мені допомогли.

Тоді ще не було зрозуміло, я податковий резидент в Україні чи ні. Один банк казав одне, Нацбанк казав інше. Тут дуже просто: якщо є докази, що я винен державі Україна, я просто це заплачу.

ВВС Україна: ДФС каже, що ви його не повернули в обумовлений термін. Якщо це була закордонна позика на закордонну особу, то при чому тут ДФС?

Савік Шустер: Це вже у них треба питати. З країни вивозяться мільярди, крадуться мільярди, Янукович вивіз мільярди. І ніхто їх не може знайти. А от те, що я взяв позику 2007 року, це знайшли. Дивно.

ВВС Україна: ДФС заявляє, що вас тричі викликали для надання свідчень (15 січня, 23 лютого та 12 квітня 2016 року). Що ви зробили з того часу, щоб довести свою невинуватість?

Савік Шустер: ДФС усе перекручує. Ми про все дізнаємося зі ЗМІ. Усе, що вони кажуть - це неправда.

Вони у нас провели перевірку у жовтні, незаконну. Відбулося це після виступу голови Романа Насірова у нас в програмі, де йому були поставлені дуже незручні питання про його нерухомість в Лондоні. Рівно за тиждень, 18 вересня, ми отримали повідомлення про те, що в нас буде перевірка. Вони не мали права це робити у жовтні, за українським правилами, це мав бути цей рік, але не 2015.

Вони приїхали, довго копалися, нічого не знаходили, поверталися, потім подовжили перевірку ще на 10 днів. І зрештою, знайшли порушення, які не просто смішні, а гротескні. Це Кафка.

Ми, звичайно, це оскаржили в Україні і за законом. Це вноситься автоматично в реєстр кримінальних справ. Я у цьому спорі виступаю як свідок. Вони можуть змінити мій статус. Але поки що - як свідок.

Я був у податковій не тричі, а двічі - в одній справі, і в іншій. І відповів на всі питання слідчого.

Прибутки і податки

ВВС Україна: Вам закидають несплату податків, заниження податку на додану вартість Вашої студії. Чи це правда? Ви ж є платником податків в Україні, і Ви при цьому є громадянином Канади, так?

Савік Шустер: Канади та Італії.

ВВС Україна: Так, але у Канаді, за законом, Ви маєте інформувати владу, що Ви платите податки тут, правда?

Савік Шустер: Звичайно!

ВВС Україна: Яким чином Ви це робите?

Савік Шустер: Громадянин Канади, який платить податки в Канаді, має карту "соціального забезпечення", і він цією картою користується і в галузі медицини, та де завгодно. У мене цієї карти немає, тому що я повідомив Канаді (але це було давно), що я давно там не живу і не плачу там податки.

Я з Канади поїхав 1976 року, по завершенню університету. Коли я з Канади поїхав, я повідомив, що я не резидент Канади і я переїхав до Італії, і став податковим резидентом в Італії. Потім переїхав у Мюнхен, потім у Москву, потім у Київ.

Канадська влада прекрасно знає, що я плачу податки у тих країнах, де працюю. У Канаді це дозволено. Жив у Німеччині - платив податки у Німеччині, жив у Росії - платив податки у Росії, зараз плачу податки в Україні.

Більше того - у нас усе наше виробництво, наш канал, у нас абсолютно білі, прозорі зарплати.

Але якщо Ви хочете зрозуміти сенс цих звинувачень з боку фіскальної служби... У 2011-2012 роках ми працювали на Першому національному каналі. Директором був Єгор Бенкендорф. Рейтинги тоді, коли він став директором, були дуже низькими. У нас не було жодних пропозицій. Він прийшов до нас і каже - чому б вам не виходити на нашому каналі? Але грошей у нас нема, каже Єгор. Ми кажемо, добре, практично без грошей, напишемо 12 гривень, але реклама і спонсорство - наші. Ми збираємо рекламодавців, ми збираємо спонсорів. Звичайно, це залежить від нашого рейтингу: якщо він високий - ціна вища, низький - нижча. Це ризик. Ми пішли на цей ризик і реально ми працювали з дуже маленьким прибутком.

Але ми отримали дуже високий рейтинг. Після чого нам запропонував контракт телеканал Інтер. Це вже великий комерційний канал, із грошима. І ми підписали з ними контракт на 400 тисяч грн за програму.

Уявіть, податкова каже: Як це так - там 12, тут - 400 тисяч. Ні, ми будемо вважати, що ви там теж отримували 400 тисяч. Ви просто це приховували.

А те, що були інші виробники, які за нашим прикладом пішли так само на договір з НТКУ з тими самими 12 грн - це їх не цікавить.

Тому я вважаю, що це гротескне звинувачення. А не знаю як це аналізувати.

ВВС Україна: Якби Вам зараз запропонували повернутися на Перший, ви б повернулися?

Савік Шустер: Розумієте, що сталося за цей час. За цей час нас викинули з усіх каналів.

Результат Революції гідності для нас - це те, що нас викинули з усіх каналів. І взагалі - заборона. Нас не можна брати. Ми сиділи думали, трохи грошей ми зекономили. Може почати свій канал? Супутниковий, кабельний, інтернет.

Ми вклали у цей канал усе, що в нас є. Усе, що ми зекономили за ці роки праці на Інтері, на ТРК «Україна» і на Першому Національному (там невеликий був прибуток), усе ми вклали у створення каналу.

Зараз, якщо не виженуть, - а відчуття, що виженуть - але якщо не виженуть, звичайно, я всю свою енергію буду вкладати в наш канал.

«Якщо не виженуть з України»

ВВС Україна: Якщо не виженуть звідки?

Савік Шустер: З України.

ВВС Україна: Тобто Ви вважаєте, що Вам можуть і вид на проживання зупинити?

Савік Шустер: Звичайно, воно ж автоматично. Вид на проживання дається на підставі дозволу на роботу. Зараз нема дозволу на роботу, то чому я перебуваю на території України?

ВВС Україна: Але Ви сказали, що Ви будете працювати незалежно від заборони, а в Росії в такій ситуації Ви змушені були поїхати. У чомусь різниця є між цими двома ситуаціями?

Савік Шустер: Ні, я думаю, що жодної різниці не буде. Я можу заявляти все, що завгодно. Що я буду і далі працювати як волонтер... Це не має жодного значення. Все одно скасовується вид на проживання і я змушений покинути територію України.

ВВС Україна: Деякі медіаексперти, причому, з дуже респектабельних медіаорганізацій, кажуть, що цей конфлікт - торги за те, хто зараз візьме контроль над цим майданчиком і буде його використовувати для піару. Якщо на Вас чинять тиск, то яка реальна причина цього тиску, на вашу думку?

Савік Шустер: Я коли чую слово піар, у мене виникає блювотний інстинкт.

Це унікальна програма. Чим вона унікальна? Тим, що аудиторія - вся Україна.

Що я зрозумів, коли приїхав працювати в Україну 2005 року? Що в Україні один часовий пояс, у Росії їх набагато більше - їх дев'ять. І зібрати в одній студії репрезентативну російську аудиторію дуже складно. А в Україні це можливо. Країна європейських масштабів.

Я одразу почав розмовляти з провідними українськими соціологами - КМІС та іншими, як би нам зібрати реальний портрет України на кожен тиждень. І з цього моменту, 2005 року, у нас завжди репрезентативна аудиторія, яку збирають соціологи за всіма класичними критеріями, і ми у це не втручаємося. Тому це - головна причина. Тому що влада завжди бачить ставлення народу до неї.

І ми прекрасно бачили до Майдану ще, як падали всі рейтинги Партії регіонів. Вони приїздили у студію, відкривали рота і одразу - вниз. Народ переставав їх сприймати.

Зараз відбувається дуже схожа картина. Дуже схожа. Колишній прем'єр-міністр втратив довіру народу взагалі і президент до цього наближається. І це у нас у студії видно.

Коли я ставлю питання, чи вважаєте ви, що у президента Порошенка є реальна політична воля реформувати прокуратуру і 93% людей кажуть «Ні», то ставлення очевидне. Це перша причина, чому ця студія не сприймається будь-якою владою.

Якщо у Сергія Лещенка є матеріал, якщо у Добродомова є матеріал, чи у Шабуніна. Це всі люди, які борються з корупцією. Сакварелідзе, коли ще був прокурором і зараз. Касько, коли був прокурором і зараз. Їм усім відкритий доступ прийти і розповісти, і ми запрошуємо владу, щоби відповісти, але вона не ходить, вона не відповідає. Оце є реальна причина.

Про «приховування» Порошенка

ВВС Україна: Ви заявили: «Я не очікував обману від Петра Порошенка. Я очікував, що це реально європейська людина. А він виявився людиною неєвропейською». Після цього президент закликав «відповідні служби вичерпати інцидент». Чи контактував хтось із Вами за цей період з президентського боку?

Савік Шустер: Ні.

ВВС Україна: Коли Порошенко був не при владі, Ви казали: «Він в цій студії був завжди, не дивлячись на те, що реально мені погрожувала тодішня адміністрація». Стосовно яких ще політиків, окрім Порошенка, Вам погрожувала адміністрація тодішнього президента, чи які політичні сили?

Савік Шустер: Усі люди від опозиції були не дуже бажаними. Особливо ті, хто говорив найбільш різкі слова. Вони були небажаними. Відносно Петра Порошенка, вони говорили: "В нього є свій канал". Таке.

ВВС Україна: Хто Вам ці слова говорив?

Савік Шустер: Це не має значення. При тому, це не завжди казали мені, щоб Ви розуміли. Це ж хитро все зробленою. Кажуть комусь, хто потім зі мною зв'язується, мені передає такі меседжі.

ВВС Україна: А якби Ви на них не реагували, що б було?

Савік Шустер: А я і не реагував. Іноді просто доводилося приховувати, що хтось у програмі буде.

ВВС Україна: А це хтось контролював наперед?

Савік Шустер: У нас же дуже все відкрито, у нас на сайті з'являються імена, у нас списки є, ми нічого не приховуємо. Але були моменти, коли присутність Петра Олексійовича мені потрібно було приховувати до останнього моменту.

ВВС Україна: Раніше ще БЮТ Вас звинувачував, що були нібито чорні списки, коли не запросили на ефір Власенка. Зараз Власенко Вас захищає. Як Ви можете прокоментувати це?

Савік Шустер: Ні, у нас ніколи не було чорних списків. Якщо навіть взяти наші програми часів Януковича, то скільки там було Арсенія Яценюка, який говорив про Юлію Володимирівну. Скільки там було Турчинова, який говорив про Юлію Володимирівну. І багатьох інших. Та сама Олександра Кужель. Вони всі були, вони всі говорили. У нас не було чорних списків.

З владою відбувається увесь час те саме. Чим нижче їхні рейтинги, тим злішими вони стають. Вони намагаються знайти правильні рішення, щоби повернути рейтинги довіри народу. Вони постійно намагаються розбити дзеркало. Їм не подобається, як вони виглядають, вони намагаються розбити дзеркало. А я вважаю, що ми - реальне дзеркало суспільства.

ВВС Україна: Ви назвали свій канал «Перший неолігархічний телеканал». З цього випливає, що Ви вважаєте всі інші телеканали, на яких ви працювали, олігархічними? Чому Ви ішли з цих усіх каналів?

Савік Шустер: Розумієте, завжди ставалося так, що в якийсь момент власник каналу домовлявся з владою про щось. Це стосувалося не тільки нас, я вважаю, але й новин чи інших програм. Але нас це стосувалось точно. І там якраз з'являлися небажані гості.

Ви знаєте, скільки разів мене питали про аудиторію і що з нею робити? Як її зменшити, підкрутити? Я Вас запевняю, це головне, що турбує. Нинішня влада - особливо. Єдине, чого вона боїться - це народу. Перед усім іншим, мені здається, страху немає.

ВВС Україна: Тобто нинішня влада навіть більше боїться народу, ніж попередня?

Савік Шустер: Так. Тому що народ їх до влади привів. Їх Майдан до влади привів. Ті - не знаю. Маніпулювали, змахлювали вибори, словом, прийшли по-іншому. А ця влада прийшла на хвилі народній.

ВВС Україна: Ви сказали, що ті люди, які ухвалюють такі рішення, це люди, які ведуть нас до чергової війни, кровопролиття, і ви будете голодувати, поки ці люди не змінять своє рішення. Хто ці люди?

Савік Шустер: Хто? Це адміністрація президента, це уряд, оці люди. Люди, які керують виконавчою владою. Я так вважаю.

Шість акціонерів «Шустера»

ВВС Україна: У 2009 році видання «Коммерсант» написало, що співзасновниками «Савік Шустер Студією» були Тігіпко, Рудьковський, Писаренко, Пилипишин, Єлізаров та Полковський. Ви тоді це спростували. То хто є реальним власником студії?

Савік Шустер: До нас увійшли юридичні особи, фізичні особи. Павло Єлізаров - він зараз є генеральним директором каналу.

У нас є канал. Зараз власники каналу - це головним чином Павло Єлізаров і я. На каналі більше нікого нема. Ми сподіваємося, що знайдемо акціонера.

А студія. У мене були дуже стислі строки, я почав за допомогою знайомих збирати акціонерний капітал, щоб збудувати те, що ви бачите.

ВВС Україна: Там є політики?

Савік Шустер: Там є колишні політики, бізнесмени. Реально, мені треба подивитися на реєстр, тому що я на нього не дивлюсь.

ВВС Україна: Там багато людей?

Савік Шустер: Якщо я не помиляюсь, зараз там шість акціонерів, включно зі мною.

ВВС Україна: Але ви їх не пам'ятаєте?

Савік Шустер: Я не знаю, чи коректно з мого боку їх називати. Є люди, які займаються юридичними аспектами, фінансовими. Я займаюсь журналістикою і творчістю. Тому у багатьох нарадах я не беру участь, які стосуються фінансових і юридичних питань.

Я вважаю, що взагалі у журналістській діяльності фінанси від журналістики мають бути відмежовані. Тому навіть якщо я духовний керівник, я ніколи не втручаюсь.

ВВС Україна: Чи можете те саме сказати про акціонерів? Чи вони теж не втручаються в редакційну політику?

Савік Шустер: Ніколи.

«Держава може зробити все, що захоче»

ВВС Україна: У вас є юристи, які захищають ваші інтереси. Чому б вам просто не оскаржити рішення Центру зайнятості, а не влаштовувати голодування?

Савік Шустер: Ми обов'язково це зробимо. У мене, як у будь-якого громадянина України, немає повної довіри до судів. Тому треба до якихось акцій вдаватися, займати якусь позицію. Це крайня форма протесту - голодування. А що іще? Махатма Ганді. Це привело до результату? Привело. Не всі Махатми Ганді.

ВВС Україна: Як довго ви готові голодувати?

Савік Шустер: Скільки буде потрібно.

ВВС Україна: Суди в нас можуть тривати роками.

Савік Шустер: Я сподіваюсь, що усе ж здоровий глузд повернеться до керівного класу країни.

ВВС Україна: Тобто президент має втрутитися?

Савік Шустер: Ми вважаємо, що усе, що зроблено, зроблено незаконно. Ми розуміємо, що держава може зробити все, що захоче. І вигадати не дві кримінальні справи, а сто. Це ж не проблема. Тому я навіть не звертаюсь до президента чи прем'єра. Уся моя надія - це те, що в Україні є громадянське суспільство, яке розуміє, що йдеться не про мене.

ВВС Україна: Чого ви чекаєте від цього громадянського суспільства?

Савік Шустер: Що вони займуть позицію, що все ж ми натиснемо на владу, аби вони припинили займатися цією нісенітницею. Все одно не заткнеш. Це неможливо.

ВВС Україна: Ви сподіваєтеся на громадські протести проти влади?

Савік Шустер: Протести не обов'язково, але позиція. Є ж заяви, листи, усні виступи. Я не вважаю, що йдеться про мене особисто. Йдеться про нашу професію в Україні. Сьогодні я, а завтра хтось інший, але цьому іншому вже не буде куди прийти.

В четвер зранку Державна служба зайнятості України призупинила рішення щодо анулювання телеведучому Савіку Шустеру дозволу на роботу в Україні.

Автор: Ніна Кур'ята

Фото: BBC Україна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Ніна Кур'ята, BBC Україна
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1479
Читайте також
30.04.2016 12:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
3 183
29.04.2016 10:30
Олександр Михельсон
3 772
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду