Сергій Омельчук: «Раджу Зурабу Аласанії бути не лише розумним, а й мудрим»

Сергій Омельчук: «Раджу Зурабу Аласанії бути не лише розумним, а й мудрим»

25 Квітня 2016
1439
25 Квітня 2016
10:00

Сергій Омельчук: «Раджу Зурабу Аласанії бути не лише розумним, а й мудрим»

1439
Не піднімати медіаспільноту на свій захист, а зосередити зусилля на тому, щоб виправити недоліки в роботі – ось на що варто звернути увагу гендиректору Національної телекомпанії України Зурабу Аласанії.
Сергій Омельчук: «Раджу Зурабу Аласанії бути не лише розумним, а й мудрим»
Сергій Омельчук: «Раджу Зурабу Аласанії бути не лише розумним, а й мудрим»

Про це говорить секретар Національної спілки журналістів України Сергій Омельчук, коментуючи звернення Правління НСЖУ до Прем`єр-міністра України з вимогою зняти Аласанію з посади. На його переконання, керівництво НТКУ занадто захопилося економічною складовою, само піаром, ігноруючи потреби тисяч працівників і важливі стратегічні напрямки роботи.

– Рішення Правління і Секретаріату можна назвати більшою мірою емоційним. Оскільки ішлося спершу про ті зауваження, які я підготував, зважаючи на звернення колег з регіонів, – коментує Сергій Омельчук. – НСЖУ, яка активно опікується реформуванням державного телерадіомовлення в систему суспільного, створила робочу групу, довіривши мені її очолювати. Вона мала аналізувати суто творчі речі, суто журналістський сегмент реформування. Але ж творчий сегмент не може бути у відриві від конкретних людей. І тут варто нагадати, що близько 2 тисяч членів НСЖУ працюють у структурі НТКУ. Більшість працюють у регіональних ЗМІ. І саме з ними довелося спілкуватися та цікавитися, яким чином державне мовлення трансформується у суспільне. Спілкуючись з колегами, ми помітили, що діалогу між керівництвом НТКУ і регіональними творчими співробітниками немає, є діалог суто господарський. Говорять про що завгодно – про майнові комплекси, про штати і скорочення, про структуру, але мало говорять про те, яким буде це суспільне мовлення із залученням великої кількості працівників у регіонах.

Як наголошує Сергій Омельчук, багато хто із працівників державного сегменту ТРК – а особливо люди середнього віку, регіональні журналісти – перебувають у полоні звичок і стереотипів, за якими працювали в се життя. Особливо це стосується взаємовідносин із владними інституціями. Зокрема, зберігається досить шанобливе ставлення до влади. І саме про це варто говорити керівництву НТКУ з колегами. Пояснювати і роз’яснювати, яким чином вибудовувати стосунки з владою. Чи залишиться стандарт « керівник і підлеглий», чи буде вибудувана нова система партнерства. Натомість, як розповідають журналісти з регіонів, приїжджаючи до них на зустрічі Зураб Аласанія наголошує на необхідності повністю припинити стосунки з владою.

– Я розумію, що він мав на увазі «джинсу», «паркет», вимогу не давати в ефір сюжетів про наради чи «засідаловки» влади. Я сам працював у Кіровограді і сам максимально намагався убезпечити журналістів від відвідин губернаторських нарад. Але категорично не спілкуватися – теж не можна. Будь-яка крайність – чи то прислужування, чи повне ігнорування – не повинна бути. І Зурабу Аласанії варто, приїжджаючи в регіони, по-колежанському спілкуватися з творчими працівниками. Адже коли приїжджає київський начальник і починає дуже різко про щось говорити, люди в регіонах сприймають це досить насторожено. Такі скарги на відсутність спокійного діалогу і призвела до напруги, яка вибухнула на Правлінні Спілки і була оформлена у звернення.

За словами Сергія Омельчука, варто згадати і стратегічні речі, на які керівництво НТКУ мало звертає уваги. Особливо це організація мовлення у Криму. Каже: гендиректор Національної телекомпанії захопився більше економічною складовою великого проекту.

– Розумію, що охопити все важко, але ж якщо вже «впряглися», то треба тягти. А не втрачати за креативом контроль над поточною діяльністю. Зокрема, була проблема і з затримками зарплат. Люди в регіонах півтора місяці не отримували зарплату. Це порушення законодавства і кримінальна відповідальність керівника. Зрештою регіональні компанії отримали аванс, а київські – телекомпанія і радіокомпанія ось тільки сьогодні мають одержати кошти. До всього, у своїх факсограмах менеджмент НТКУ намагається перекласти усю відповідальність за затримки зарплат на Держкомтелерадіо. Але ж це не відповідає дійсності. Якщо керуєте, то керуйте як слід.

Сергій Омельчук каже: на Правління був підготовлений інший текст - це висновки щодо проблемних моментів роботи НТКУ. Але за пропозицією секретарів Віктора Набруска та Степана Курпіля ухвалили звернення з пропозицією оргвисновків щодо Аласанії.

– Секретарі поєднали те, про що я говорив, із персоналією керівника. Звісно, я не кажу, що звільнення Зураба Аласанії миттєво вирішить ситуацію. Але ж від першої особи залежить, як ефективно і чітко працює весь механізм. Тому раджу Зурабу Аласаніх не шукати ворогів, реваншистів, а проаналізувати роботу, слабкі місця і виправити ситуацію. Я б радив йому бути не лише розумним, а й мудрим. Бо розумний знає, як зробити, мудрий – ще й те, чим це обернеться.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1439
Читайте також
30.04.2016 11:06
Юрко Космина, LB.ua
1 795
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду