Фотокор Максим Люков: «Переконаний – людяність не вбити»

Фотокор Максим Люков: «Переконаний – людяність не вбити»

22 Серпня 2015
2285
22 Серпня 2015
16:47

Фотокор Максим Люков: «Переконаний – людяність не вбити»

2285
Призер Фотовиставки газети «День» — про фотодокументалістику на Майдані та уміння крізь об’єктив фотокамери побачити справжню гідність
Фотокор Максим Люков: «Переконаний – людяність не вбити»
Фотокор Максим Люков: «Переконаний – людяність не вбити»
Професійний український фотокореспондент зі столиці Максим ЛЮКОВ на XVI Міжнародній фотовиставці газети «День»-2014 за роботу «Тепло людини» здобув Приз глядацьких симпатій. Цю ж роботу відзначив партнер конкурсу - компанія Canon, нагородивши автора окремим призом. Працюючи на Майдані під час бурхливих подій, Максим через об'єктив своєї камери зумів побачити не лише жорстокість протистояння мітингувальників із «Беркутом» - зокрема коктейлі Молотова, палаючі шини, розібрану бруківку, - а й... тонко передати характер гідності та людяності в образах протестувальників. Про історію фотографії, яка сподобалася тисячам відвідувачів виставки, особливості роботи на Майдані та конкурс «Дня» як старт фотосезону - у розмові з Максимом Люковим.
 

- Чим особисто для вас була Революція Гідності? Чи важко було документувати події листопада 2013 - лютого 2014-го?

- Я розумів, що відбувається щось, що назавжди змінить історію. Як фотограф, на початку намагався просто максимально фіксувати події й абстрагуватися, тому що вважаю, що журналістика має бути нейтральною, незаангажованою. Але з розвитком подій дедалі було важче, тому що дуже багато моїх знайомих - розумних, небайдужих громадян, які хочуть поміняти країну у інший бік, гаряче переживали і ходили на Майдан. Мені подобалось там бувати. То була особлива атмосфера, відчуття змін, що зависли у повітрі... Бачити багато людей, які хотіли і хочуть змінюватися.

 

- Що являють собою ваші фотографії? Це раптово схоплені емоції або картини життя з певною передісторію?

- Я добре пам'ятаю, за яких обставин були зняті дві фотоісторії, котрі відправив минулого року на фотоконкурс «Дня». Роботу «Тепло людини»... я ще називаю «Людяність не вбити». Це фото було знято 19 лютого 2014 року - в розпал подій. 18-го я цілий день пробув на Майдані, набігався від «Беркуту», надивився усього і був дуже втомлений. Тому на ніч поїхав додому, а повернувся 19-го зранку. І... побачив інший Майдан. Тоді горів Будинок профспілок, навколо - дим і сажа... Я був шокований, коли дивився на людей на асфальті. У них були скляні очі, а на обличчях - німий подив, що ніч таки минула і вони її пережили. Я побачив Майдан в огні. Горів асфальт, літали гумові пулі... Майданівці у відповідь кидали каміння і пляшки, йшла справжня війна. І раптом помітив людину, яка виносила з диму маленьку собачку. Мене зацікавив її погляд - надміру добрий. І вразила ситуація: одні стріляють, інші теж намагаються заподіяти шкоди супротивникам, а молода людина робить добро серед усього, що відбувається. Ця собака, яка нічого поганого в житті не зробила, і молодий хлопець. Крик, шум, за хвилину до того я побачив, як комусь відірвало руку. А тут серед хаосу виносять невинне створіння...

 

- Чи вважаєте ви свої фотографії символічними?

- Так, вони показують героїв нашого часу. Герої кадру асоціюються з багатьма Героями майдану - людьми, які, незважаючи ні на що, залишаються порядними, гідними і... рятують безпорадних. Ці люди керуються тільки світлими почуттями. До речі, я потім дізнався, що це щеня було мешканцем Майдану, не якесь там, що поруч пробігало. За тиждень або два до того майданівці прихистили його і поселили в одному з наметів. Назвали «Ведмедиком», мабуть, був схожий своєю незграбністю. А всі намети в ніч з 18-го на 19-те згоріли, тож той хлопець ішов рятувати собача від якоїсь біди.

 

- А щодо фотоісторії «Виходь» - як її було зроблено?

- Вона знята зранку 18 лютого. Тоді активісти о 09.00 з Майдану вирушили мирним маршем до Верховної Ради. Дівчина обіймала хлопця, ніби передчувала біду... Пам'ятаєте, що було далі? «Беркут» погнав мітингувальників, почалися жорсткі бійки. Правоохоронці пішли у наступ. Дівчина ніби символічно, пророчо не хотіла відпускати коханого. Я не знаю, що трапилося з тим хлопцем. Драматичність моменту я усвідомив після. Це - початок дня, мирний ранок, а потім багато крові...

 

«ВИХОДЬ» / ФОТО МАКСИМА ЛЮКОВА

 

- Як ви оцінюєте події на Майдані-2014 сьогодні?

- Скажу одне: мені хочеться бачити в країні зміни, заради тих людей, яких я зустрів на Майдані...

 

- Максиме, ви не вперше берете участь у фотоконкурсі «Дня». Наше видання вже оголосило про початок прийому конкурсних робіт, що триватиме до 27 вересня. Чим для вас стали фотоконкурс і фотовиставка «Дня»?

- Це однозначно значимі події. Це хороший, я б сказав унікальний, майданчик для фотографів на рівні з іншими показати світу свої роботи. Найголовніше - що є свідомий глядач, який приходить і оцінює відібрані журі найкращі роботи, не просто оцінює їх за принципом - сподобалися чи ні. Відвідувачі фотовиставки «Дня» по декілька хвилин затримуються біля кожної роботи, ніби занурюються в них, намагаються осмислити побачена з висоти своїх переживань та свого досвіду, їм важлива концепція кожної фотоісторії. А для нас, фотографів, участь у такому престижному конкурсі - це прекрасна можливість «вивчити», «зрозуміти» сучасного глядача, а також порівняти свої роботи з роботами інших авторитетних колег. А ще фотовиставка «Дня» - далеко не одноденна акція, а перевірена багатьма роками мистецька подія національної ваги. Багато фотографів та глядачів чекають на неї як на старт нового фотосезону.

 

Анастасія Руденко, «День»
Фото - «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анастасія Руденко, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2285
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду