Приречені на популізм. Коли зникне політична реклама

Приречені на популізм. Коли зникне політична реклама

18 Серпня 2015
2528
18 Серпня 2015
09:09

Приречені на популізм. Коли зникне політична реклама

2528
Приречені на популізм. Коли зникне політична реклама
Приречені на популізм. Коли зникне політична реклама

Популісти і харизматики - саме такі люди знову опиняться в органах місцевої влади, якщо вірити зовнішній рекламі. Рекламний шабаш уже заполонив вулиці міст, пропонуючи обирати між Агентом 007 та вершиною еволюції. Чим ближче дата місцевих виборів, тим сильніше віриться у повторення чернігівського сценарію

 

Місцеві вибори у жовтні: Чернігів 2.0

 

Підкуп виборців на 205 окрузі не розслідують, а новий закон про місцеві вибори не передбачає запобіжників перед брудними технологіями. А, отже, місцеві вибори по всій Україні можуть легко перетворитися на Чернігів 2.0, стверджує Віта Володовська, юрист Інституту Медіа Права. За її словами, наразі законодавство ніяк не регламентує виборчої агітації, не визначає повноважень органів контролю і механізмів притягнення до відповідальності. А відтак кампанія-2015 обіцяє бути гарячою.

 

Укроп проти редиски Чернігів вибори

 

На найближчих місцевих виборах кандидати використають весь арсенал: і прості та абсурдні меседжі, і юридично завуальований підкуп виборців, і адмінресурс, і джинсу, - стверджує заступник шеф-редактора "Детектор медіа" Галина Петренко. "Якби 60% українських виборців складали представники середнього класу, шанси на перемогу кандидатів з маніпулятивними обіцянками були б невисокими", - каже експерт. Однак бідність українського виборця створює попит на популізм.

 

Політичні емоції замість політичних стратегій

 

"Виборець не може подумати головою, тому що не отримує інформації. Замість політичних стратегій йому дають емоції", - каже Вадим Міський з Реанімаційного Пакету Реформ, який послідовно обстоює заборону політичної реклами. Поки що, стверджує експерт, на вулицях українських міст з'явилися лише популістичні заклики, пов'язані з тарифами та "соціалкою". Без пропозиції механізмів вирішення проблем нова влада зіткнеться із тими ж проблемами, що й попередники.

 

Очікувати глибких меседжів від реклами - марна справа, стверджує Артем Біденко, заступник міністра Інформаційної політики і колишній рекламщик. "Реклама в усьому світі побудована на коротких повідомленнях із 3-5 слів. А політична ще й обмежена у засобах. Її обов'язкові елементи - це обличчя, слоган, логотип". Така ситуація і в Німеччині, і у Франції, і у Великій Британії, - стверджує Біденко, - і на якість української політреклами нарікати марно. Єдине, що можна і варто обмежити, - це її кількість.

 

Політичну рекламу обмежать або й заборонять

 

До заборони всюдисущої реклами закликають експерти, активісти і політичні сили. Мінінформполітики, за словами Біденка, виступатиме за обмеження такої реклами. Відповідні поправки до закону про вибори швидше за все проголосують "Самопоміч", частина БПП і ті представники "Народного Фронту", що входять до комітету "Свободи Слова", прогнозує Міський.

 

Кому такі зміни стануть поперек горла - так це рекламній індустрії. Це політична реклама генерує більшість прибутків і дозволяє олігархам регулярно прокладати собі шлях у політику завдяки кишеньковим ЗМІ, стверджує Міський.

 

Володовська вважає, що саме заборона політичної реклами змусить кандидатів шукати більш змістовні форми агітації і вести гру за чесними правилами: проводити зустрічі, брати участь у дебатах і доносити сенс своїх програм.

 

Біденко пояснює, що, крім повної заборони, у світі практикують ще й квоти. Це може бути розподіл ефірного часу між політичними силами на телебаченні, встановлення кількості рекламних площин залежно від розміру населеного пункту та багато інших способів. Одну із таких моделей підтримає Мінінформполітики.

 

До місцевих виборів не встигнуть

 

"Зараз готуються декілька законодавчих ініціатив, спрямованих на обмеження чи навіть заборону політичної реклами. Якщо іти чітко за процедурою - розгляд профільним комітетом, перше та друге читання, - то розглянути їх до цих місцевих виборів депутати не встигнуть. Але в законодавчому процесі буває всяке", - стверджує Галина Петренко.

 

Вадим Міський сподівається, що зміни можуть відбутися упродовж самої кампанії-2015: "Президент заявляв про плани захистити виборців від роздачі гречки і посилити за це відповідальність. Було би успіхом включити до пакету змін ще й обмеження на рекламу, хоча шанси на це - не надто оптимістичні".

 

Артем Біденко прогнозує реформу політреклами не раніше, ніж за півроку: "Перед виборчою кампанією поправки до закону не з'являться, тому що це не демократично. Кампанія уже розпланована, рекламні площини закуплені, ефірний час також - так не можна. Мінімум за півроку до виборів можна впроваджувати такі зміни".

 

Місцеві вибори агітація

 

Навіть якби закони проголосували, їхній вплив на виборчий процес буде непередбачуваним, стверджує Галина Петренко. Законодавчі обмеження потребують механізмів застосування, а наразі у жодного органу влади немає ні ресурсів, ні процедур, ні компетенцій для контролю і санкцій. Перш за все, має бути готовність політиків до самообмежень і компетентність виборців, щоб вимагати чесної гри.

 

Фото - Вікторія Руденко

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вікторія Жуган, «Еспресо TV»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2528
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду