«Ми виявилися свідками злочину»

«Ми виявилися свідками злочину»

15 Серпня 2015
2951
15 Серпня 2015
18:37

«Ми виявилися свідками злочину»

2951
Призер Фотовиставки газети «День» Олег Терещенко — про роботу в Криму під час російського вторгнення
«Ми виявилися свідками злочину»
«Ми виявилися свідками злочину»
Нещодавно XVI Фотовиставка газети «День» завершила свою ходу Україною. Останнім, десятим за рахунком населеним пунктом, що запросив форум до себе в гості, став Ольгополь Вінницької області. За рівнем зацікавленості аудиторії і загальною кількістю відвідувачів цей рік став для Фотовиставки воістину рекордним. До речі, наступне фотосвято «Дня», який готується відкрити свої двері для відвідувачів, обіцяє бути не менш грандіозним - про це свідчать якість і кількість знімків, що вже прийшли до редакції.
 

Одною з важливих тем торішньої Фотовиставки, безумовно, стала окупація Криму. І тут варто пригадати серію робіт Олега ТЕРЕЩЕНКА «Крим. Березень 2014», що отримала приз від інтернет-партнера конкурсу компанії «Адамант». Як корінному кримчанинові Олегу вдалося краще за інших відобразити на своїх знімках всю трагічність і безвихідь ситуації. Про те, за яких умов доводилося працювати в Криму, а також про тодішні думки, фотокор «Комсомольской правды в Украине», розповів в інтерв'ю нашому виданню.

 

НАПЕРЕДОДНІ «РЕФЕРЕНДУМУ». СЕЛО ПЕРЕВАЛЬНЕ, АР КРИМ / ФОТО ОЛЕГА ТЕРЕЩЕНКА

 

- Олег, як ви опинилися тоді в Криму?

- Я приїхав на півострів 1 березня, за два тижні до т.з. «референдуму». Це було звичайне редакційне завдання - знімав все, що відбувалося довкола. Тоді я навіть подумати не міг, що «референдум» може, зрештою, мати такий результат. Зрозуміло, що самі місцеві, без допомоги «сусіда» ніколи не посміли б зробити щось подібне.

 

Дуже вразила ситуація з нашими військовими частинами. Далеко не всі військові перекинулися на російський бік, але був стан певної «підвішеності» - жодних наказів з Києва не надходило. Чомусь українські військові ніяк не впливали на хід подій, кораблі в бухті Донузлав стояли бездіяльно. Винятком стали хіба що марш проти окупантів Юлія Мамчура в аеропорту «Бельбек» і опір феодосійської морпіхоти.

 

Більшість моїх колишніх кримських колег і знайомих були налаштовані проукраїнські. Згодом всі вони постраждали від нової російської влади, фактично втративши право на професію. Але коли я тільки-но приїхав до Криму, там ще дозволялося з'являтися на вулиці з українським прапором, навіть провести пікет. Хоча вже тоді «самооборона» і «козаки» всіляко перешкоджали. Після «референдуму» все змінилося кардинально - будь-який проукраїнський або кримсько-татарський мітинг фактично став протизаконним. З'являтися на них стало просто небезпечно. Атмосфера зневаги до всього українського відчувалася дуже сильно.

 

- Фотографію «Стоїк» ви зняли під час одного з останніх проукраїнських мітингів?

- Так. Це було за тиждень до «референдуму», в центрі Сімферополя. Окрім мітингу люди з українською символікою зібралися тоді, щоб впорядкувати міський парк. Чоловік з прапором на фото став трохи збоку - він здався мені дуже принциповим. Як склалася доля цієї людини в майбутньому, я не знаю.

 

- Ви усвідомлювали тоді, що ваші знімки колись можуть стати доказами в міжнародному суді?

- Якщо поява на вулицях «Зелених чоловічків» ще викликала якісь сумніви, то у випадку з нападом на базу у Феодосії вже тоді було однозначно зрозуміло, що ми спостерігаємо за злочином. У голові в мене постійно крутилася думка про те, що це просто якась дурниця, і що, врешті-решт, самі кримчани відійдуть від пропаганди і назвуть речі своїми іменами.

 

У перший же день мого приїзду до Криму ми разом з місцевими колегами поїхали до Севастополя. У центрі міста там є старий ринок, біля якого розташовувалася українська військова частина. Її було заблоковано російськими військовими без пізнавальних знаків. Один з них прогулювався по ринку з кулеметом. Це відбувалося вдень, довкола було багато дітей. Коли я дістав камеру і спробував його зняти, на мене накинулися місцеві. На запитання про те, хто ця людина, мені відповіли: «Це наш, севастополець». Сьогодні я намагаюся проаналізувати, хто були ті люди, які підтримали окупантів в Криму. Мені здається, їх можна назвати «ура-патріотами». Думаю, вони навіть не усвідомлювали того, що роблять.

 

Бездіяльність же більшості місцевих мешканців мені була незрозумілою - чому вони мирилися з озброєними людьми в масках на своїх вулицях! Пам'ятаю, біля бази наших військових в Донузлаві ми зустріли «Урал» з «зеленими чоловічками». Але достатньо нам було підійти і дістати камеру, як вони зібралися і виїхали. Напевно все-таки усвідомлювали протизаконність своїх дій. Чому кримчани не діяли так повсюдно, я не розумію. Те, що на моїх фотографіях зафіксовано докази міжнародного злочину, остаточно я усвідомив уже коли повернувся до Києва і побачив сюжети про те, як на півострові переслідують проукраїнських кримчан.

 

- За нинішніх обставин ви б погодилися поїхати до Криму знімати?

- У Криму живуть мої батьки, але за журналістським завданням я б туди не поїхав. Причина проста. Знімати потай - мені не до вподоби, а робити це відкрито зараз там дуже складно. Хоча з юридичної точки зору жодних перешкод немає, журналісту працювати в Криму в нинішніх обставинах некомфортно - атмосфера відверто погана. Мені, наприклад, було б цікаво зняти аеродром в Євпаторії - при українській владі він не діяв, а зараз начебто  відновив роботу. Але журналіст сьогодні потрапити туди не має жодної можливості. Знімати ж порожні пляжі я не вбачаю жодного сенсу. Якщо Україна нарешті запропонує кримчанам певний чіткий план дій, певну перспективу, я б із задоволенням поїхав на півострів, щоб, незважаючи  на жодні перешкоди, підготувати репортаж у цьому контексті.

 

- Чим для вас як фотографа є Фотоконкурс «Дня»?

- Взяти участь у Фотоконкурсі «Дня» для мене було важливо як кримчанинові і як фотографові, що знімає Крим. Хотілося привнести сюди кримський контекст! Цього року теж буду обов'язково брати участь - поки що підготував дві фотоісторії.

 

Роман Гривінський, «День»
Фото -  «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Роман Гривінський, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2951
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду