Довгий ніс як привід: Вийшов роман журналіста Олега Полякова «Рабині й друзі пані Векли»

Довгий ніс як привід: Вийшов роман журналіста Олега Полякова «Рабині й друзі пані Векли»

9 Червня 2015
2205
9 Червня 2015
13:53

Довгий ніс як привід: Вийшов роман журналіста Олега Полякова «Рабині й друзі пані Векли»

2205
Перший роман автора вирізняється психологічною розмаїтістю та специфічним відчуттям інтриги
Довгий ніс як привід: Вийшов роман журналіста Олега Полякова «Рабині й друзі пані Векли»
Довгий ніс як привід: Вийшов роман журналіста Олега Полякова «Рабині й друзі пані Векли»

«Несподіваний поворот» - саме так можна назвати одну з найсмачніших характеристик будь-якої книжки, особливо прозової. Знайти цей поворот часто буває нелегко, навіть у визнаних і класичних творах. Тим приємніше, коли зустрічаєш його в текстах нових, дотепер невідомих письменників. Таке відчуття регулярно з'являлось у мене, коли я читав книжку «Рабині й друзі пані Векли» Олега Полякова (видавництво «Країна мрій»). Цей автор раніше не надто фігурував в українському літературному процесі. Уродженець Дніпропетровщини, журналіст за освітою, своєю першою книжкою він зумів добитись і художнього ефекту, й певного розголосу.

 

Роман «Рабині й друзі пані Векли» - це погляд у різні закутки суспільства на тлі однієї химерної ідеї. Ідея в тому, щоб зібрати разом багато розумних, красивих, ефектних молодих жінок, об'єднаних однією спільною зовнішньою рисою - величезним носом. А далі проводити різноманітні хепенінги, брати участь у телепередачах і модних показах, привертати увагу до групи «довгоносиків» у будь-який інший спосіб. І придумала це вигадлива, харизматична жінка на ім'я Векла, в котрої так само великий ніс.

 

На цю доволі абсурдну концепцію (хоч і не позбавлену реалістичності в добу особливої ваги інформаційних технологій, а так само не позбавлену ознак «пєлєвінщини») нанизується чимало інших речей. Різні гостросюжетні біографії героїв, включно з персонажкою, в якій можна вгадати Юлію Тимошенко. Науково-фантастичні побудови майбутнього (наприклад, туристичний острів-корабель-готель, у якому можна оселитись і мандрувати океанами). Детективні загадки (кому знадобилось убити одну з учасниць «довгоносої» команди?). Інтриги зі світу моди. Атмосфера п'яної провінції та тихого монастиря. І багато іншого. У книжці вистачає сюжетних ліній, подій і героїв.

 

Забавна вигадливість і дуже специфічне відчуття інтриги, таким чином, стає головною чеснотою «Рабинь і друзів пані Векли». Книжка веселить і дивує. При цьому вона ретельно й впевнено написана, автор грається з символікою, з різними підходами до писання,  різними поглядами на життя і світ, з різними настроями. А психологічна різноманітність, між іншим, не належить до речей найдоступніших для сучасної прози. Олегові Полякову вдалося створити яскравих і дуже відмінних персонажів, від інертного і загубленого головного оповідача та рішучої, владної Векли (котра потім раптом зазнає несподіваних метаморфоз) до спокійного цілеспрямованого архітектора, авантюрної колишньої моделі чи веселого богемного дизайнера-пияка.

 

Світ Полякова викликає інтерес, його хочеться читати й досліджувати. Відчитувати різні сенси, яких там чимало (тут роман потішить і тих, кого дратує «констатаційність» багатьох сучасних письменників). Щоправда, книжка «Рабині й друзі пані Векли» не позбавлена й сумнівних моментів. Наприклад, це дуже вже баналізоване зображення споживацьких радощів, «багатого життя». Частина персонажів живе в дуже забезпечених колах суспільства, і ця забезпеченість прописана якось надто стандартно, нагадуючи місцями пострадянські телесеріали, з легким треш-гламуром і надмірним, невідстороненим, акцентом на відповідній атрибутиці, з неодмінними переліками підкреслено дорогих напоїв і виданих і витрачених із тієї чи іншої нагоди сум. А втім, - це загалом поширена хвороба сучасної української прози. Вона (українська проза), може, просто ще не навчилася давати собі раду з матеріальними цінностями та предметами соціального престижу, поводитися з ними спокійно?

 

В одному з інтерв'ю Олег Поляков сказав, що вже пише наступну книжку. З огляду на головні переваги його першого роману - розмаїтість, стрімкість і пропрацьованість, - поява другого викликає позитивні очікування й сподівання. Це зайвий привід порекомендувати познайомитися з письменником, який творить прозу вельми прозору, але й не попсову; з письменником, який шукає несподіваного повороту. І взагалі - шукає.

 

Олег КОЦАРЕВ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Коцарев, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2205
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
IceFire
3228 дн. тому
Нет,может книга и хорошая и все такое,но только из-за названия не стала бы ее покупать, как-то пугающе что ли( а так,всегда нахожу и покупаю отличные книги topbooks.com.ua и названия нормальные и выбор большой
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду