«Жахливо, коли українці – проти України на російському ТБ»

«Жахливо, коли українці – проти України на російському ТБ»

4 Квітня 2015
4047
4 Квітня 2015
11:26

«Жахливо, коли українці – проти України на російському ТБ»

4047
Політичний експерт Олеся Яхно — про свій досвід участі в російських ток-шоу та правила розвінчування пропагандистських міфів
«Жахливо, коли українці – проти України на російському ТБ»
«Жахливо, коли українці – проти України на російському ТБ»
Із російських телеканалів продовжує йти нескінченний потік дезінформації та пропаганди щодо реальної ситуації в Україні. Якщо в інформаційних програмах ще трапляються факти, що відповідають дійсності (парламентські голосування, візити в нашу країну західних високопосадовців тощо - звісно, у необхідному їм соусі), то в політичних ток-шоу здебільшого - суцільний потік свідомості: «хунта, нацисти, фашисти»... Більшість цих програм побудовано за загальним принципом: ведучі займають чітку провладну позицію, «експерти» розтлумачують глядачам головні кремлівські месиджі тижня, а присутні у студіях гості за командую аплодують. Необхідна картинка - «під ключ». Десятки ж мільйонів глядачів не лише з Росії, а й з пострадянських країн та ЄС, де транслюють канали, шукаючи дискусії, насправді дивляться псевдо-діалоги з оббріхуванням України.
 

Для більшого рейтингу подібних програм «захищати» Україну можуть покликати лише одного-двох російських «национал-предателей» або українських «представителей киевской хунты», які мають виконувати роль «м'яча для биття». Саме тому частина наших експертів відмовляється брати участь у пропагандистських шоу.

 

Але система інколи дає збій. Справжній резонанс викликають виступи українського політичного експерта Олесі Яхно. Вона у спокійному стилі поміркованої та аргументованої розмови двома-трьома фразами перетворює відомих у РФ людей на елементарних клоунів. І це дає ефект. Тож, чи варто таки йти на російські ток-шоу і до чого треба бути готовим?

 

«Я розумію тих українських експертів, які не хочуть брати участі в російських ефірах. Але в мене особисто позиція інша. Простого ігнорування - замало, - говорить «Дню» Олеся Яхно. - Якщо ми розраховуємо тільки на людей, які присутні в студії - учасників шоу або глядачів, - то їхню точку зору змінити важко, хоча також можливо. Але треба мати на увазі значно ширшу аудиторію - глядачів не лише Росії, а й пострадянського простору, передовсім Білорусі, Казахстану, Узбекистану та інших країн. Спочатку в мене не було довгострокової мети постійно брати участь у цих ток-шоу. Просто хотілося подивитися, як пропаганда працює зсередини. Тим паче, що я знаю добре російські реалії та біографії деяких ведучих. Було цікаво, наскільки щиро агітатори самі вірять у пропаганду».

 

За словами Олесі Яхно, багато хто з ведучих та експертів пропагандистських шоу насправді не вірить у те, що говорить, - ідеться про компроміс із совістю. Люди просто відпрацьовують запропоновані їм гроші. «Це добре видно, коли у присутніх вичерпується «потенціал», немає аргументів... Тоді вони часто взагалі вдаються до маячні. Дехто ж публічну стоїть на одній позиції, а поза ефіром тисне руку і бажає успіху Україні, - продовжує пані Яхно. - У студіях працювати нелегко, але потрібно. Уявіть ситуацію: там - сотня людей. Переважна більшість - ворожі до України. Туди, звичайно ж, запрошують формально від України «експертів», але це персонажі типу Симоненка, Олійника, Чаленка або взагалі Царьова. Це - найжахливіше, коли українці виступають проти України на російському ТБ. Багато хто із запрошених взагалі не розуміє, що у світі відбувається. Вони прийшли на ефір за гроші, за сигналом аплодують, мають кілька завчених фраз. Істерія - зашкалює. В цьому провина самого телебачення. Коли оголошують рекламну паузу, до мене підходять 5 - 7 людей і буквально кричать, що я фашистка. Утім, ситуація не безнадійна. Мабуть, найбільшим відкриттям для мене стали люди, які після ефіру говорять слова співчуття та просять вибачення за Росію. Насправді, за моїми спостереженнями, не більше 20% після ефіру мають до мене претензії: вони погрожують, обіцяють знайти, пишуть у соціальних мережах по 200 - 300 образливих повідомлень. Близько 30%  називають мене опонентом, але готові слухати. Так, вони займають абсолютно іншу позицію, але дають мені пояснити свої аргументи. А майже половина з тих, хто дивився програми з моєю участю, - писали слова підтримки».

 

Попри психологічну складність участі в подібних ефірах, пані Яхно на російському ТБ не втомлюється говорити глядачам про присутність російських військових на сході України, про те, що саме Росія не дотримується «мінських домовленостей», і про незаконну анексію Росією українського Криму... Як реакція - засилля негативних емоцій сотень людей в студії та... сумніви мільйонів глядачів по той бік екранів.

 

«Коли в російських експертів закінчуються аргументи, мені прямо в ефірі говорять відверту маячню типу - «в тебе одяг зеленого кольору, це ж колір доларів» або «щоб у тебе народилися діти-фашисти». Коли таку дурню кажуть нібито поважні, принаймні відомі в Росії, люди, зайвий раз переконуєшся, що правда на твоєму боці. Адже емоції йдуть тоді, коли немає аргументів, - продовжує Олеся Яхно. - Я психологічно готова до таких ефірів, бо знаю основні типи поведінки, на які вони розраховують. Спочатку тебе втягують у свою лексику псевдодискусії про нацистів-фашистів, і щоб ти за ці рамки не виходив. Далі - психологічно тиснуть, щоб ти розгубився, не зміг чітко сформулювати свою думку, виглядав недалеким. Насправді, треба лише знати російські реалії, їхні слабкі місця, і можна переконливо пояснювати росіянам на їхніх же каналах елементарні речі. Бо, по суті, російська пропаганда примітивна, вона й досі блукає в трьох соснах - нацисти, НАТО та США. А досягнути їй ефекту в нас допомогла сама ж Україна, яка всі ці роки не займалася інформаційною політикою та не допомогла частині громадян ідентифікувати себе з нашою культурою, історією та цінностями».

 

Вадим Лубчак, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4047
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
укра
3308 дн. тому
УМНИЦА !!!
симпатик
3308 дн. тому
Яхно -молодець. От тільки іноді дивує її зачіска, точніше відсутність останньої.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду