Ревізії складних реалій

Ревізії складних реалій

28 Лютого 2015
3409
28 Лютого 2015
19:15

Ревізії складних реалій

3409
Про споживацько-розважальний проект iз чоловічим обличчям
Ревізії складних реалій
Ревізії складних реалій

За смисловим наповненням слово «жити» щодня стає все ближчим до «виживати». Дух часу такий: у деяких закладах окупованих українських територій досі висять таблички телепроекту «Ревізора», а поряд інші - «С оружием вход воспрещен!» Попри те, що напруга відчувається скрізь, комерційні телемовники продовжують готувати для глядачів розважальні проекти. З початком весни в ефірі з'являться нові сезони багатьох уже раніше розкручених програм. На «Новому каналі» стартує новий сезон «Ревізора». Окрім перевірок закладів у великих містах, уже новий ведучий Вадим Абрамов відтепер інспектуватиме містечкові ресторанчики і готелі, навіть у Чорнобильській зоні.

 

Поза судовими залами

Отже, замість Ольги Фреймут, яка була ведучою попередніх сезонів «Ревізора» з 2011 року, навіть тоді, коли вже стала обличчям каналу «1+1» (бо залишалися попередньо записані матеріали), глядачі зустрічатимуться з перевіряльником-чоловіком. Можливо, це новий тренд каналів групи StarLightMedia, бо на СТБ у проекті «Україна має талант» замість незмінної Оксани Марченко з'являться Костянтин Томільченко і Дмитро Танкович.

 

Взагалі, з осені минулого року триває судова справа стосовно права власності на «Ревізора». Новий канал  має претензію до «1+1». Приводом для позову стала поява на «Плюсах» проекту «Інспектор Фреймут». Юристи «Нового канала» вважають, що сценарій, за яким знята ця програма, аналогічний сценарію «Ревізор». «Новий канал» за порушення його авторських прав від початку вимагав від «1+1» грошову компенсацію в розмірі 1,2 млн. грн., яка була розрахована як подвійна ціна продажу формату програми «Ревізор». До слова, десь у середині минулого року російський телеканал «Пятница!» придбав у нашого «Нового канала» права на адаптацію шоу «Ревізор» і запустив проект під назвою «Ревизорро». Його ведуча, білявка Лєна Лєтуча, у кадрах часто з'являється у білих рукавичках, які сіріють-чорніють від прихованого бруду в російських готелях і ресторанах.

 

Наприкінці січня Господарський суд міста Києва задовольнив позов «Нового канала» і зобов'язав «1+1» припинити виробництво і трансляцію програми «Інспектор Фреймут». Суд також задовольнив позовні вимоги в частині матеріальної компенсації та зобов'язав канал «1+1» і компанію «1+1 production» виплатити «Новому каналу» 1,2 млн. грн. за порушення авторських прав на літературний твір - «Типовий сценарій телевізійної програми «Ревізор». Утім «Плюси» не згодні з рішенням суду першої інстанції і подали апеляцію.

 

Здобути таку ж славу і любов глядачів п'ятого сезону «Ревізора», як у прискіпливо-провокативної попередниці, Вадиму Абрамову, без сумніву, буде непросто. Але «Новий канал» покладає великі надії на екс-ведучого ранкових ефірів BIZ-TV, ток-шоу Open Space на «MTV Україна» та комедійного шоу «Шкаф» зі Світланою Пермяковою на уже згадуваній російській «Пятнице!».

 

Вадим Абрамов коментує, що йому в новій соціально-просвітницькій ролі надзвичайно комфортно, і додає, що вже може провести і власну екскурсію по найсмачніших місцях. Новий ведучий «Ревізора» переконує, що у нас у країні є величезна кількість їдалень, ресторанів як середньої руки, так і дорогих, у яких можна безпечно і смачно поїсти...

 

«Ой, вы делаете мне нервы...»

Знімаючи новий сезон, команда «Ревізора» вже побувала в 11 містах, де - аби стати ближчими до народу - інспектували не лише ресторани чи готелі, а й супермаркети та хостели. До речі, уперше за час існування програми «Ревізор» нагородив в Одесі житло економ-класу для туристів. Про ту зйомку вся творча група відгукується з посмішкою, бо вдалося знайти дуже колоритну, абсолютно бабелівську покоївку. Поки тривали зйомки, вона бігала і все бубоніла до себе щось про «задрипанку»... Відразу стало зрозуміло, що це яскравий телевізійний персонаж. У результаті знімальна група має колоритні одеські пристрасті: власне хостел, а також репліки на кшталт «Ой, вы делаете мне нервы...».

 

У новому сезоні буде чимало новацій. Зокрема, лояльне ставлення до закладів обслуговування, зважаючи на складну ситуацію в країні. Знімальна група побувала в Криму, Донецьку і Луганську. Виявляється, там і нині висять таблички-відзнаки «Ревізора». «Люди нам відкритим текстом кажуть, що навіть не збираються їх знімати, бо це їхня гордість, - зауважує керівник проекту Вікторія Бурдукова. - Тільки поряд є вже й написи «С оружием вход воспрещен!»

 

Ніби на фронт, знiмальна команда їхала у Чорнобильську зону. Та усе виявилося геть інакше, аніж уявляли. Сьогодні це абсолютно туристичний маршрут, просто кожен має сам вирішувати, хоче він ним мандрувати чи ні.

 

Телекурси з підвищення кваліфікації

Як відомо, існує пост-шоу «Страсті за ревізором». Для нього вже знято історії про відвідини Миргорода та Бердичева. Нещодавно у Києві, на «Укртелефільмі», записували пост-шоу про Житомир - у насиченій яскравими кольорами студії, стилізованій картинами під комікси Marvel середини минулого століття.

 

Під час зйомок особливо пройняла історія ресторану «Пан Марципан». Вимогливого Вадима Абрамова дуже вразив тамтешній сервіс. Отримавши позитивні відгуки ведучого, працівниці навіть затягли пісню, після якої той став перед ними навколішки, цілуючи руки. Проте, як не прикро було обом сторонам, очікуваної відзнаки заклад так і не отримав. Виявилося, «Ревізора» обрахували майже на 60 гривень ! (У рахунок вписали схожу назву дорожчого салату).

 

По гарячих слідах народна передача стимулює до негайних змін на краще. Скажімо, у супермаркеті «Гопак» телеревізор зробив зауваження стосовно брудних візочків. І вже до зйомок пост-шоу керівництво закладу повністю оновило свій «колісний траспорт». Один екземпляр, заклавши ущент наїдками, представники «Гопака» вкотили просто на знімальний майданчик. Не як своєрідний хабар, як доказ!

 

«Толя, забери хабар!» - по-театральному весело мугикав модератор «Страстей за ревізором» Сергій Притула. Цей ведучий має непідкупний пієтет до кулінарії іще з давнього проекту «Файна Юкрайна» - власне, щодо жашківських курей-гриль свого героя Антона. Він продовжував допитуватись у представниці супермаркету Ольги Сливінської про те, чому вона не впустила знімальну групу на кухню «Гопака» тоді, за «Ревізорського» візиту?

 

«Якщо я й чекала когось побачити, то хіба Ольгу, - після тривалої нерішучості сказала жінка. - А прийшов такий гарний молодий ведучий, то навіть не знаю, чого і не впустила. Зараз дуже шкодую...»

 

Оперативно «ревізорівські» проекти зреагували на нинішні реалії з переселенцями. Вони у страшних умовах, аварійних, оселилися в одному iз житомирських готелів, збудованому ще у 1970 році. Вражають і контраргументи. За словами директора, з 237 номерів реально функціонує лише 30, інші він і здавати не мав би, втім... «Коли приїздять люди iз сумками та маленькими дітьми на руках,- і кажуть, що нікуди звідси не підуть, на вулицю їх не виставиш», - резюмував директор.

 

«Мені здається, до п'ятого сезону ми доклали чимало зусиль, аби послуги в готелях і ресторанах стали якіснішими, - каже шеф-редактор передачі Ганна Жижа. - Люди дивляться, прислухаються, змінюються. Це такі телекурси з підвищення кваліфікації... Зміни в проекті назріли давно. Нам пощастило з новим ведучим, працювати з ним комфортно і легко».

 

Валентина Олійник, «Україна молода»

Фото - http://umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Олійник, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3409
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду