Розстріл на Майдані – початок нашої війни

Розстріл на Майдані – початок нашої війни

18 Лютого 2015
4360
18 Лютого 2015
15:28

Розстріл на Майдані – початок нашої війни

4360
Розстріл на Майдані – початок нашої війни
Розстріл на Майдані – початок нашої війни

Сьогодні в ефірі ICTV - документальний фільм «Чорні тіні Майдану» власного виробництва телеканалу. Проект розкриває невідомі обставини кривавого злочину 18-20 лютого 2014 року.

 

Детально про проект його шеф-редактор Ірина Соломко розповіла у своєму блозі на сайті ictv.ua. Наводимо цей текст повністю.

 

«Розстріл на Майдані - початок нашоївійни 20 лютого 2014-го. Це був трагічний фінал Революції Гідності. В центрі європейської столиц іпід об'єктивами телекамер массово розстрілювали людей. Саме про тіподії наш фільм «Чорні тіні Майдану». «Він був найкращою людиною у світі», - ці слова дружини одного з Героїв Небесної сотні, які вона плачучи сказала журналісту під моргом, вже рік лунають у моїй голові.

 

Я дуже добре знаю біографію цих людей. Не раз перечитувала розповіді рідних, а всередині мене все волало: чому куля снайпера чи автоматника так безжалісно та цинічно обірвала їхнє життя? Це справді були найкращі... Мотивовані на те, аби змінити життя своєї країни. Вони не могли лишатися осторонь, бути байдужими, закривати очі на кривду, тому й приїхали на Майдан.

 

Тоді це був початок нашої війни за справжню незалежність, за нашу гідність. Вже тоді люди на Майдані стали солдатами, а Янукович - загарбником землі, свободи та майбутнього.

 

Один з ключових спікерів в нашому фільмі, співробітник контрснайперського підрозділу дуже чітко пояснив, чому всі заходи, до яких вдавалась влада, аби знищити Майдан, були невдалими: «Їх проводили правоохоронці, які вважали, що йдуть протии злочинців. А майданівці злочинцями себе не вважали. Вонивідчували себе захисниками. Психологія людей на Майдані - це булла вже психологія солдат. У них почала працювати зовсім інша мотивація. Активісти бачили не міліціонера чи Януковича, а ворожого солдата. Це дуже вузький спектр емоцій: або я йоговб'ю, або він мене.

 

Саме тому майданівці голіруч йшли протии озброєного автоматами Калашникова «Беркуту». У солдата немає страху. Якщовінбоїться, то не може воювати. Майданівці пройшли цю свою точку неповернення ще у січні.

 

Люди, які приймали рішення щодо розстрілу Майдану, не розуміли, що активісти -  це вже не мирні люди, які вранці йшли в офіси, а ввечері - на Майдан поспілкуватись. По суті, міліція йшла на регулярну армію. Тільки ця була без зброї. Як захисники Брестської фортеці чи Крут, в них не було набоїв, але вони не відходили».

 

Герої Небесної сотні назавжди змінили Україну. Саме тому ми повинні знати, хто віддав наказ правоохоронцям та снайперам стріляти по них. Без цієї правди ми не зможемо побудувати нову Україну, дивитися в очіїхнім рідним та близьким.

 

«Рік часу пройшов, хлопці загинули ні за що. Дарма. Вони ще більш знахабніли. А нас  загнали в такі обставини, що наступний Майдан буде нікому робить. Пів-майдану вже в землі лежить», - ці слова одного з сотників Майдану Володимира Пастушка, який зараз воює від Дебальцевим, лунають в фіналі нашого фільму «Чорні тіні Майдану».

 

Сподіваюся, новий Генпрокурор почує їх. І для нього об'єктивне та ефективне розслідування цієї трагедії стане справою честі, а не політичної доцільності».

 

Документальний фільм «Чорні тіні Майдану» - сьогодні, 18 лютого, о 20:20 на ICTV.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Соломко, fakty.ictv.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4360
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду