«Війна і мир» на телеекранах

«Війна і мир» на телеекранах

15 Лютого 2015
4553
15 Лютого 2015
11:52

«Війна і мир» на телеекранах

4553
Перший Національний канал представив нове дискусійне ток-шоу
«Війна і мир» на телеекранах
«Війна і мир» на телеекранах
«Безпечна зона для небезпечних тем» - так характеризують свою студію ведучі. Уже двічі проект «Війна і мир» виходив на українські телеекрани - першим гостем програми став колишній прес-аташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчілава, другим - професор Донецького національного університету Олена Стяжкіна, а цього тижня перед камерами з'явилася редактор Української служби «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе. Перше, що впадає у вічі - це відсутність театралізованого дійства, до якого вдаються зазвичай ток-шоу інших телеканалів, ба навпаки - повний мінімалізм. Повністю затемнена, чорна студія, біла площина столу, двоє ведучих - Юрій Макаров та Євген Степаненко - один навпроти одного і гість передачі.
 

Проте розмови у студії явно не чорно-білі, а аскетизм «телеобгортки» повністю відповідає задуму проекту як справжньому дискусійному майданчику. «Ми й так живемо в парадигмі телебачення, яке нам фактично нав'язує одну чи другу точку зору: оце - правильно, оце - неправильно. Та я прихильник того, щоб люди думали, - говорить один із ведучих програми Євген Степаненко. - Якби ми робили «Війну і мир» на комерційному телеканалі, то одразу ж зі старту була б бійка. А це одразу знижує рівень дискусії й не дає результату. Ти чуєш крик, але не чуєш висновків. У цій ситуації надважливо просто говорити». Поки що ведучий курсує між програмою та фронтом, повертається на кілька днів у Київ, щоб зробити два-три записи програми - і назад, на фронт, де він перебуває ще з квітня. Зараз - як заступник начальника штабу мобільного госпіталю ім. М. Пирогова. Як зазначив у коментарі «Дню» Юрій Макаров, хоч програма і йде у записі, а не в прямому ефірі, але вона вільна від монтування, і жодного слова з неї не вирізають.

 

«Раніше Євген був головним режисером одного петербурзького телеканала, мав квартиру на Васильківському острові - тобто все нібито чудово, але одного дня він зрозумів, що в такій Росії жити далі не може, - розповідає «Дню» Юрій Макаров. - Переїхав в Україну, був активним учасником Майдану. Якось я запросив його в програму «Перша студія» на Першому Національному і зрозумів, наскільки він телегенічний. Тоді й зародилася ідея програми «Війна і мир».

 

Представників того, що зараз називають «партією війни» чи «партією миру», ви ніколи не побачите в цій програмі. «Ми виразники приблизно спільних життєвих переконань, проте у мене немає досвіду війни, а в Євгена - є, - пояснює Юрій Макаров. - А відповідно наша кардинальна різниця досвідів визначає оптику, крізь яку дивимося на ситуацію: більш прагматичні чи радикальні, більш м'які чи жорсткі варіанти розв'язання кризи».

 

Як зазначає Юрій, відкритих майданчиків для дискусії про війну на українських телеканалах майже не помітно. Тим часом розмова переходить у публічну площину. «Основна ідея - говорити про те, що справді наболіло. Ми й так про це говоримо, але здебільшого на кухнях. Я взагалі вважаю, що наша журналістика про війну пише, передає і знімає мало - набагато менше, аніж годилося б, виходячи із ситуації, - додає пан Макаров. - Це означає, що ми не знайшли способу, яким чином розповідати про війну. А на ній зав'язано чимало проблем повсякдення, на які натикаємося. І відсутність цього «промовлення» позначається і на відносному успіху російської пропаганди. Також має місце таке явище, як рух спротиву мобілізації, а це означає, що деякі речі залишилися недомовленими, і там, де є вакуум, він заповнюється іншими джерелами. Там, де його немає - чіткі й вистраждані переконання. Мій особистий досвід свідчить про те, що неможливо когось переконати, якщо людина цього не хоче. Її може переконати лише те, що сталося з нею особисто, або якесь яскраве враження - теоретично».

 

Для створення цього яскравого враження у програми не так багато часу, але Юрій Макаров налаштований оптимістично: «40 хвилин - це не той час, за який не можна встигнути розв'язати всі проблеми. Але принаймні позначити їх і змусити людину по той бік екрана замислитися - можливо».

 

Анна Свентах, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Свентах, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4553
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду