Привітання — як образа

Привітання — як образа

4 Січня 2015
5880
4 Січня 2015
10:13

Привітання — як образа

5880
У новорічну ніч центральні канали вітали українців із пройдешнім щасливим та веселим 2014-м та майже забули про війну на сході
Привітання — як образа
Привітання — як образа
Попри Революцію гідності та війну на Донбасі, яку продовжує вести Росія проти України, наші центральні телеканали увійшли в новий 2015 рік зі старими традиціями. Більше того - весело пригадуючи 2014-й у форматі різноманітних «вогників» та мюзиклів, майже ніхто не згадав про Майдан, Небесну Сотню та тисячі загиблих українців на сході. Натомість - свято російських смислів та цинізму.
 

Ще зранку 31-го січня більшість каналів запропонували глядачам налаштуватися на святкову хвилю... радянськими фільмами. «1+1» показав «Джентльмени удачі», «Інтер» - «Іван Васильович змінює професію»,  а СТБ - «незмінну новорічну комедію» «Іронія долі, або З легким паром». Але це був тільки «розігрів». Справжній вияв творчого креативу глядачі побачили вже за кілька годин до півночі - нашестя російських співаків. Проблема не просто в тому, що нас привітали виконавці країни-агресора, і що дехто із цих «зірок» давно визнали Крим Росією та навіть дають там концерти. Після такого страшного року неймовірних потрясінь, кожен хто стояв на Майдані, пішов захищати Батьківщину в АТО, займався волонтерством чи просто жертвував гроші українській армії, кожен, хто втратив близького чи рідного - такі привітання сприйняв не інакше, як неприховану образу.

 

Адже російські та українські виконавці у новорічну ніч цинічно співали нам про все - про прекрасне море в Криму, про салат Олів'є та чарівних жінок... Окрім того, чим насправді став рік, що минає. Канали ніби дали зрозуміти: у 2015-му «русский мир» - у серіалах, фільмах, різноманітних талан-шоу, в новинах й далі засмічуватиме голови українцям.

 

ЛИЦЕМІРСТВО ВІД «ІНТЕРА»

 

Чи не найбільше негативних емоцій викликали новорічні «привітання» від телеканалу «Інтер». О 20:40 в ефір вийшла прем'єра «Новорічний парад різок-2015», у якій Микола Басков і Юлія Савічева заспівали «Гімн салату Олів'є», а В'ячеслав Войнаровський, Олександр Морозов, Микола Бандурин стали «джентльменами удачі». Зі святом українців привітали також Лев Лещенко та Володимир Винокур. До речі, квінтесенція їхнього привітання - це «привіт» чарівним жінкам без яких «жити не можна на світі». Зі сцени упродовж вечора співали Філіп Кіркоров, Оксана Федорова, Володимир Данилець, Володимир Моїсеєнко, Юрій Гальцев, Єфим Шифрін, Юрій Аскаров, Лоліта, Анастасія Стоцька та інші. Жарти, веселощі, розваги... Можливо така програма й мала б місце й навіть була б сприйнята «підготовленим» до такого контенту глядачем, але точно не цього року. До речі, якщо ви пропустили передачу, то зможете переглянути її 9-го січня, коли канал повторно видасть її в ефір.

 

Далі - більше. Головною «родзинкою» вечора на «Інтері» стала програма «Чекай мене на Новий рік». За сюжетом мюзиклу, напередодні Нового року в аеропорту випадково виявилося безліч абсолютно різних людей: хтось поспішає на свято до рідних або друзів, хтось приїхав в аеропорт, щоб зустріти або проводити близької людини, а хтось летить в інше місто на корпоратив або «вогник». Але через негоду всі рейси скасовані, а вхідні двері в аеропорту - заблоковані. Тому «парад» російських та українських зірок: Ірина Білик, Тіна Кароль, Олег Скрипка, Наталія Могилевська, Олександр Пономарьов, Потап і Настя, Поліна Гагаріна, Злата Огневич, Марія Яремчук, Alyosha, Світлана Тарабарова, Віктор Павлік, групи "Город 312", "ТІК" та багато інших - зустрічають свято  аеропорту. У привітаннях та побажаннях - жодного слова про те, чим 2014-й насправді став для України. А назва проекту, і сама його концепція «Чекай на мене» (тобто, хто б на кого не чекав у Новий рік - дочекається) нині сприймається неоднозначно. Адже всі ці натягнуті посмішки, нещирі привітання та атрибути розкоші на екранах не дозволять десяткам тисяч українців, які не дочекалися і вже не дочекаються з фронту своїх близьких та рідних, забути про гіркоту втрати.

 

На ТРК «Україна» у програмі «Великий новорічний концерт» концентрації російських співаків на одну хвилину ефірного часу було в рази менше. Канал, схоже, свідомо зробив ставку на українських виконавців. Але від того зміст програми не змінився. Що з того, що у новорічну ніч для глядачів цього каналу співали переважно «наші» Софія Ротару, Потап та Настя, Оля Полякова, Джамала, Олександр Пономарьов, Злата Огневич, Ірина Білик та Діма Коляденко, Анна Сєдокова, Марічка Яремчук, сестри Петрик, Макс Барських, Світлана Лобода, Альоша, Олександр Кривошапко, Світлана Тарабарова, групи "Время и Стекло", "СКАЙ", "ТНМК", Віталій Козловський та багато інших. Ці зірки шоу-бізнесу виконували, за творчим задумом авторів програми, «всім знайомі й улюблені з дитинства новорічні пісні». А це - радянська та російська «класика». А одним із головних ведучих «Великого Новорічного концерту на «Україні» був росіянин  Олексій Суханов.

 

Ну а канал ICTV у новорічний вечір і взагалі показав українцям п'ять поспіль російських мультфільмів про «русских богатырей», у яких, крім «русского мира» у форматі анімацій, київські князі показані як безпомічні та брехливі тимчасові правителі.

 

Особливо цинічним було те, що о 2:40 «Інтер» показав повтор новорічної програми 2013 року «Ніч великих очікувань», в якій українців «вітали» Кобзон, Валерія та Газманов. Вони не просто першими назвали Крим російським, а й давали антиукраїнські концерти в ДНР.

 

ДОЗА НОРМИ

 

З центральних каналів у цілому нормально країну привітав із Новим роком лише «1+1», в ефірі якого запропонували глядачам  зустріти свято у компанії «Кварталу 95». Ця ж компанія розважала аудиторію й минулого року, коли жарти та дотепні привітання вийшли в програмі  «Новорічного Вечірнього Кварталу-2014». Треба сказати, що Володимир Зеленський разом з «кварталівцями» цього разу жартували стриманіше, спокійніше, можна сказати - витонченіше, з розумінням ситуації в країні. Так, знову були політики, у яких коміки просили вибачення за те, що «підколювали» їх упродовж року, але сам зміст жартів, і музичні композиції - цілком відповідали витримано-святковому стилю. Власне, у святковому форматі глядачі почули про підсумки року, що минає, плани на 2015-й, патріотичні пісні й іронічні дотепи про політиків. А о 1:00 на «Плюсах» показали концерт гурту «Океану Ельзи», що для багатьох українців стало справжнім подарунком на свята. 

 

На фоні неймовірних «подарунків» від ТБ ковтком свіжого повітря для українців, які зустрічали Новий рік біля екранів телевізорів, стало привітання від Президента України Петра Порошенка, яке розпочалося із хвилини мовчання у пам'ять за загиблими у 2014-му році співвітчизниками. Привітання за формою, змістом та стилем було, можливо, найкращим зверненням глав держав у свято нового року за всі ці роки.

 

 

...Вмикаєш 1-го січня нового 2015 року українське ТБ, де в повторах йдуть шедевральні «вогники», й не розумієш: чому українців вітають із хорошим та веселим 2014 роком? Чому співають про легке, щасливе та безтурботне життя у 2015-му? Чому на екранах - «нашестя» російських співаків? Чи не можна було записати нові пісні, в тому числі про ситуацію на сході країни та Майдан, від нових українських талантів? Ці ж вогники записувалися заздалегідь, невже не можна було нормально підготуватися?

 

В італійців є давня традиція: у новий рік викидати старі речі з вікон, в тому числі - телевізори. Вважається, що якщо в новорічну північ1 ви позбавляєтеся від непотрібних речей, то тим самим звільняєте місце для речей потрібних і корисних, - і взамін поганого в житті обов'язково прийде все гарне. Недаремно італійці наприкінці кожного року говорять: «Anno Nuovo, Vita Nuova» (Новий рік, нове життя!) Можливо, нам запозичити цю традицію? Хоча, звісно, техніка не винна в «кривизні сигналу», який сприймає канал.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5880
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду