Не бути нудним, лише перевірений контент, відповідальна журналістика: топ-10 прозрінь від VI Всеукраїнського Медійного Конгресу

Не бути нудним, лише перевірений контент, відповідальна журналістика: топ-10 прозрінь від VI Всеукраїнського Медійного Конгресу

4 Листопада 2014
7095
4 Листопада 2014
16:04

Не бути нудним, лише перевірений контент, відповідальна журналістика: топ-10 прозрінь від VI Всеукраїнського Медійного Конгресу

7095
Не бути нудним, лише перевірений контент, відповідальна журналістика: топ-10 прозрінь від VI Всеукраїнського Медійного Конгресу
Не бути нудним, лише перевірений контент, відповідальна журналістика: топ-10 прозрінь від VI Всеукраїнського Медійного Конгресу

Про газети не говорили. Взагалі. Хоча ще два роки тому івент, що зараз носить назву "Всеукраїнський Медійний Конгрес", називався "газетним". Організатору івента -  Асоціації незалежних регіональних видавців України - 31 жовтня вдалося об"єднати близько 120 медійників з усієї крани: власників незалежних медіа, головних редакторів, журналістів, спеціалістів з реклами. Своїм досвідом поділилися понад 30 спікерів, серед яких, найкращі фахівці не лише України, але й Польщі, Швеції, Німеччини та Ірландії.

 

"Єдине чого зараз собі точно не може дозволити жоден медіа-ресурс - це бути нудним, - каже Метс Вікман зі Швеції, людина яка вже 20 років займається онлайн-медіа. - В інтернеті є купа цікавого. Ніхто не буде приділяти увагу вашому сайту, якщо він не буде сповненений емоціями. Як це зробити? Є багато способів. Головне - взагалі забути про шаблони".

 

 

Схожі речі казав і Гжегош Піхота, один з редакторів Gazeta Wyborcza - медіа-бренду №1 у Польщі. "Справжній продукт, який має виробляти сучасне ЗМІ, це емоції. Окрім, власне, журналістських матеріалів, є ще один спосіб донести їх до читача - це креативні акції і суспільні кампанії. Тобто те, що для українських медіа залишається майже Terra Incognita".

 

 

Якість контенту була ключовою темою  цьогорічного Медійного Конгресу. Спеціалісти Google, що були на відеозвязку, досить слушно радили: зробіть цікавим наповнення вашого сайту, все інше - прийде.

Під "іншим", звісно, розуміється дохід. Тож багато говорили і про монетизацію незалежних медіа в Україні. Головний висновок тут - заробити гроші на онлайн-ЗМІ стало простіше, ніж кілька років тому, але для цього видавцямі і топ-менеджерам потрібно постійно слідкувати за інноваціями, використовуючи усі нові можливості. В цьому бізнесі інертність повністю тотожна самознищенню.

 

 

Наші 10 головних висновків з VI Всеукраїнського Медійного Конгресу:

 

Висновок 1: Старе - у смітник

 Журналісти все менше думають категоріями друкованих видань. Але стандарти, жанри і способи подачі інформації в онлайні для більшості редакцій в Україні залишились "газетними". Хоча інтернет дає в десятки разів більше можливостей зробити матеріал цікавим для читача. Текст варто сприймати лише як "гарнір" і його на "тарілці" має буте небагато - як в ресторані, а не як в дешевій їдальні.

 

Висновок 2: Не робіть медіа "для всіх"

Час ЗМІ, які розраховані на широку аудиторію (все для всіх) не минає, він вже минув. Один із спікерів Конгресу Артур Оруджалієв - засновник успішного сайту AIN.ua, що присвячений новинам інтернет-бізнесу - важливою складовою своєї стратегії назвав саме чітке і відносно вузьке  визначення тематики та, відповідно, цільової аудиторії.

 

Висновок 3: Увімкніть світло - аналізуйте

Робота за інструментами аналізу відвідування вашого сайту має стати одним із головних завдань головного редактора. Вивчайте свою аудиторію, знайте, чого вони хочуть, давайте їм те, що вони хочуть. Зосередьтеся саме на тому контенті, який найбільше читають.

 

Висновок 4: Золотий час журналістських розслідувань

Якщо не зараз, то в майбутньому може бути вже пізно. Історичний період сприяє і навіть зобов'язує журналістів в Україні розібратися, чим жили колишні можновладці і чим живуть теперішні. Приклад роботи "Канцелярської сотні" та створення сайту Yanukovychleaks.org, про який на Конгресі  розповіли Олег Хоменок та Денис Бігус ,показав, що Революція Гідності вивела журналістику розслідувань в Україні на якісно новий рівень.

 

Висновок 5: Треба знімати не відео, а історії

Відеоконтент важливий для медіа. Але в більшості випадків його якість залишає бажати кращого. Відео має бути цікавим, а для цього важливим є редакційне планування сюжетів.

 

Висновок 6: Google - це наші гроші

Наразі Google "тримає" значну частку ринку онлайн-реклами. Але в той же час, IT-гігант готовий ділитися своїми прибутками і для цього є кілька способів. Найпоширеніший -  сервіс AdSense, заробляти гроші на якому може будь-який регіональний сайт. Головне, щоб читачу було цікаво туди заходити.

 

Висновок 7: Мультиплатформеність

Частка мобільних пристроїв як платформ для Інтернет-відвідувань в Україні росте з кожним роком і дуже скоро стане переважати над ноутбуками та десктопами. Тому,  якщо ваш сайт не виглядає гарно на екрані будь-якого розміру, час подумати про зміни. Адже в іншому випадку ви будете непотрібні читачеві.

 

Висновок 8: Експерименти: мистецтво і майбутнє

NSA files: decoded від The Guardian - проект, який називають революцією у журналістиці. На ньому викладена у зрозумілій для читача формі розшифровка секретної інформації, що оприлюднив Сноуден. Інформації багато, вона важка і масивна, але все подано таким чином, що занудьгувати не доведеться. Відео, карти, інфографіка - все це поєднано в одне ціле. Чекаємо на український досвід.

 

Висновок 9: Краще  пізніше, але точніше, ніж швидко та неперевірено

Перевірка інформації в умовах інформаційного шторму - одне з головних завдань редакцій. Довіра читача - наш головний капітал, який, власне, лише і можна монетизовувати. Тому краще запізнитися з подачаею інформації, пропустити вперед конкурентів, але зробити все так, щоб бути впевненим у правдивості наведених фактів.

 

Висновок 10: Журналістика під час війни - це може вбити

Україна опинилася в умовах війни, а війна - це означає, що збереження людських життів - понад усе. Мова йде головним чином про оперативність. Гонитва репортерів за тим, хто першим розповість новину, може стати фатальною для учасників подій. Тому принцип "не зашкодь" має стати однією з головних заповідей для будь-кого, хто готує матеріали, що стосуються бойових дій.

 

 

Євгеній Фролов, спеціально для АНРВУ

Більше фото тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євгеній Фролов, для АНРВУ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7095
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Потент
3450 дн. тому
Контент івенту - експеримент.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду