StarLightMedi’йна стабілізація

29 Жовтня 2012
13430
29 Жовтня 2012
12:58

StarLightMedi’йна стабілізація

13430
Медіахолдинг Віктора Пінчука визначився зі своєю структурою (6 каналів + 8 компаній), пріоритетами і планами на наступний рік
StarLightMedi’йна стабілізація

Медіахолдинг Віктора Пінчука StarLightMedia здійснив реструктуризацію і виділив основні бізнес-напрямки в окремі компанії. Тепер він робить ставку на виробництво кіно й серіалів, оптимізує цінову політику, займається новими медіа та робить усе задля того, щоб мати «стабільність сьогодні, завтра та через 10 років». Про це йшлося на презентації нового сезону для рекламодавців.

 

Родинне дерево StarLightMedia

 

Наразі структура StarLightMedia складається з шести каналів (СТБ, ICTV, Нового, М1, М2, QTV) і ще восьми компаній, які опікуються різними напрямками медіабізнесу.

 

Насамперед це два сейлз-хауси: StarLight Sales (продаж прямої реклами на телеканалах групи) та StarLight Brand Content (продаж непрямої реклами: ефірне спонсорство, крос-промоушн, інтернет, мобільні додатки, маркетингові сервіси). Партнером цих компаній виступає новий підрозділ холдингу, що опікується виробництвом рекламних і спонсорських матеріалів, – StarLight Commercial Production.

 

Далі структура холдингу охоплює два продакшни. Як каже директор StarLightMedia Володимир Бородянський, групі вдалося досягнути значних успіхів у телевізійному виробництві, тож наступним кроком має стати зйомка серіалів і художніх фільмів. У зв'язку з цим було створено дві виробничі компанії: StarLightFilm та Vaverka Production.

 

StarLightFilm, як видно з назви, опікується створенням телефільмів і серіалів. Наразі триває робота над адаптацією серіалу «Швидка допомога» (оригінальна назва ER, телеканал NBC). Окрім цього в роботі компанії художній телефільм і три документальні проекти. Деталей поки що не розголошують. Над українською «Швидкою допомогою», за словами пана Бородянського, працює команда проекту «Х-фактор». «У нас найкращі редактори, сценаристи, режисери та оператори, і ми сподіваємось, що ті продукти, які виходитимуть із цієї компанії, будуть такої ж якості і так само діятимуть на людей, як "Х-фактор"», - каже пан Бородянський. StarLightFilm не зупиниться на телевиробництві і наступного року планує запустити прокатне кіно.

 

Vaverka Production («ваверка» – з білоруської «білка») – новостворений підрозділ групи, покликаний робити смішні ситкоми. Певно, прагнучи наголосити на слові «смішні», керівництво групи довірило кермо компанії колишньому капітану білоруської команди КВН «ЧП-Мінськ» і багаторічному обличчю СТБ Дмитрові Танковичу. Таким чином, Vaverka Production має шанси стати конкурентом іншому українському продакшну – вихідцю з КВН – «Студії Квартал-95». Vaverka Production, за повідомленнями групи, співпрацюватиме з креативними продюсерами, які працювали над серіалами «Вороніни», «Реальні пацани» і «Вісімдесяті», а також із командою молодих сценаристів.

 

За інтернет-стратегію в StarLightMedia відповідає компанія StarLightMedia Digital. До її завдань входить розвиток, монетизація онлайн-ресурсів (як інтегрованих із телебаченням, так і самостійних інтернет-проектів). У портфоліо компанії вже є інтернет-проекти «Х-фактор Онлайн», «Фан Фабрика» та «Фан Підйом», «Останній герой», мобільний додаток Fakty ICTV, інтерактивна карта для «КабріоЛіто», закритий інтернет-показ серіалу «Закрита школа» та закадрове відео телепрограм на сайті Нового каналу.

 

«Ми розуміємо, куди нам потрібно йти і що робити. Однак стратегія розвитку нових медіа ще не до кінця узгоджена з акціонером. Ми будемо в інтернеті створювати свій "Х-фактор". Тобто маю на увазі, що за якістю того, як це буде зроблено – це буде "Х-фактор"», – запевняє Володимир Бородянський.

 

 Володимир Бородянський (StarLightMedia)

 

Ще одна компанія в холдингу займається інтеграцією телебачення з мобільними телефонами – це «Нові медіа проекти». А дві компанії займаються підрядом на виробництві: StarLight Rental надає в оренду обладнання, StarLight Scenery виготовляє сценічні декорації.

 

Володимир Бородянський заявляє, що група є прибутковою, а бюджети між каналами розподіляються відповідно до зароблених грошей. При цьому він уточнив, що «СТБ та ICTV є більш прибутковими, Новий на сьогодні менш прибутковий». Хоча на ефективність групи, зі слів директора, суттєво впливає конкуренція з каналами, які мають дотації від власників. «Звичайно, це підсилює конкуренцію, однак все одно це неправильно, – каже керівник StarLightMedia про дотаційний бізнес конкурентів. – У цих інвестиціях, на мій погляд, відсутня бізнес-логіка. Я не бачу, як вони можуть окупитись ані в близькому майбутньому, ані в далекому. Це впливає на всіх, це збільшує витрати. Тобто ми могли б бути суттєво більш ефективними, якби цього не було. Щоб із цим боротись, усі мають включити прагматизм».

  

Основним викликом для StarLightMedia наступного року є глядач і його смаки, зазначив у коментарі «Детектор медіа» Володимир Бородянський: «По-перше, слід розуміти, що телеглядач у нас дуже вередливий. Тому найперший виклик – це перевершити себе і продовжити розмовляти з глядачем однією мовою, його мовою».

 

 

СТБ

 

Для флагмана StarLightMedia – каналу СТБ – початок цьогорічної осені став одним із найбільш вдалих періодів. За словами Володимира Бородянсього, який також є генеральним директором СТБ, показники каналу сягнули «історичного максимуму» і наразі він лідирує за вибіркою «50 тис.+» за основними аудиторіями.

 

Усіма прем'єрами цього сезону СТБ задоволений і від жодного проекту не планує відмовлятися. На наступний весняний сезон традиційно заплановано продовження шоу «Холостяк» та «Україна має талант». Утім, незабаром будуть і певні нововведення. Навесні 2013 року на СТБ дещо зміниться сітка і з'явиться лінійка серіалів. Туди зайдуть проекти, придбані в кінокомпаній Film.ua, Stаr Media та інших продакшнів, розповів «Детектор медіа» Володимир Бородянський.

 

«Ринок просувається до якісного продукту, який викликає яскраві емоції. Це і сміх, і драма, й мелодрама. Важливо, як це зроблено. Я не можу сказати, що нині є певний тренд. Люди активно дивляться талант-шоу. Всі казали, що це помре, але не померло, ви ж бачите», – наголошує телеменеджер. І додає, що якісне виробництво на СТБ – результат виснажливої праці колективу, адже кожну програму доводиться перемонтовувати щонайменше п'ять разів. «Добре зроблена програма це багаторазово перемонтована програма», – вважає керівник СТБ.

 

Наслідком масштабного власного виробництва та доказом його успішності є збільшення продажів проектів за кордон: СТБ вдалося продати такі програми, як «Моя правда», «Зіркове життя», «Вусолапохвіст», «Містичні історії», «Паралельний світ». Прибутки від продажів пан Бородянський оцінює у «мільйони доларів».

 

Канал активно займається монетизацією бренду поза межами ефіру: наступного року поставить новий мюзикл «Зимова казка» та проведе фестивалі їжі.

 

 Валентин Коваль (М1, М2), Олександр Богуцький (ICTV), Володимир Бородянський (СТБ)

 

ICTV

 

Телеканал ICTV, за словами його гендиректора Олександра Богуцького, намагатиметься «показувати цінності, які люди очікують від чоловіків». Презентація каналу пройшла під гаслом «Гра з характером».

 

До кінця року на ICTV вийде серіал «Братство десанту», який зняв на його замовлення російський продакшн 3X Media («Триікс медіа»). У 2013 році ефір каналу доповнять ігрові реаліті «Останній герой – 3», «Фактор страху», «Форт Буайяр» та «Замочені». Також ICTV транслюватиме кінопрем'єри і нові серіали. Зокрема, на каналі вийдуть «Хобіт» і «Шерлок».

 

«Ми всі велика сім'я каналів, агентств. І у справжній сім'ї хтось має бути центром відповідальності. Це означає колись підставити плече, бути тим місцем, у якому ти можеш бути упевненим на 100%. Це місце, де ти отримуєш те, що ти очікуєш. І звичайно, що в наш непростий час серед акул треба берегти це партнерство, яке побудувала наша група», – переконував Олександр Богуцький рекламодавців.

 

Ярослав Порохняк (Inter Media Group) та Олександр Богуцький (ICTV)

 

 

Новий канал

 

Бренд Нового каналу будуватиметься на двох китах – гуморі та любові, каже гендиректор Володимир Локотко. Тому канал потребує в першу чергу розважальних, позитивних проектів.

 

У жовтні Новий запустив низку прем'єр, найрейтинговішою з яких було шоу перевтілень «Шоумастгоуон». У коментарі «Детектор медіа» пан Локотко зазначив, що в цілому сезоном задоволений, хоча не всі шоу показали бажані результати. «Не можу сказати, що він вийшов видатним. Є окремі проекти, які, на мій погляд, досягають очікуваного рівня. Наприклад, найбільш яскравим проектом стало шоу "Шоумастгоуон", – сказав він. – Інші проекти, які ми запустили, демонструють позитивну динаміку. Але поки рано робити висновки, адже пройшло лише по три-чотири ефіри». Жоден із нових проектів канал закривати не збирається, але може попересувати їх у сітці. До кінця року більше нових програм власного виробництва не планується.

 

Але вже дещо відомо про прем'єри 2013 року. На весну заплановано нові сезони проектів «Хто зверху» і «Ревізор», а на осінь – другий сезон «Шоустмастгоуон». Також на каналі з'явиться свіжий проект Олександра Педана та Сергія Притули. «Їм не дають спокою лаври Девіда Леттермана (американський комік, ведучий програми «Вечірнє шоу з Девідом Леттерманом» на CBS. – ТК) та успіх його шоу. Тому сподіваюся, що в них вийде не гірше, а може й краще», – зазначив під час презентації Володимир Локотко.

 

Передусім канал прагне розробляти оригінальні проекти, та на наступний сезон планує й адаптації міжнародних форматів. У 2013 році на Новому буде шоу за американським форматом America's Best Dance Crew («Найкращий танцювальний колектив Америки»). Це реаліті-шоу, у якому танцювальні команди змагаються за приз у розмірі 100 тисяч доларів.

 

Окремо слід зупинитися на планах каналу знімати власні серіали. Як розповів «Детектор медіа» керівник Нового, вже зараз у спільному виробництві з компанією Sony Pictures канал знімає власний серіал за форматом Drop Dead Diva («До смерті красива»), який з'явиться в ефірі наступного року. Це не єдиний серіал, який готуватиме канал, однак інші проекти перебувають у розробці, на стадії передпродакшну, тому Володимир Локотко їх не розголошує. Наразі ідеї щодо ситкомів якраз підшукує новостворена продакшн-компанія Vaverka Production.

 

 

Андрій Партика (StarLight Sales)та Ольга Фреймут (Новий канал)

 

Також на Новому вийдуть нові серіали «Молодіжка», «Анжеліка», «Не плач за мною, Аргентино», «Любить – не любить». У наступному телесезоні на каналі залишаться і його брендові російські ситкоми. «Новий канал хоче експериментувати і не бажає повторюватися. Ми й так тримаємо лінійку перевірених серіалів - "Вороніни", "Татусеві дочки", "Щасливі разом" цього досить», – наголосив Володимир Локотко.

 

Серед експериментів буде альтернативний переклад блокбастера «Сутінки» у виконанні Сергія Притули. «Взагалі "Сутінки" розраховані на молоду аудиторію, а ми зробили з нього фільм для дорослих. Це така адаптація з національним колоритом. Притула вже переклав чотири частини, першу з них показали минулої неділі», – сказав пан Локотко.

 

Сергій Созановський (Film.ua Group), Валентин Коваль (М1, М2) та Володимир Бородянський (СТБ)

 

М1, М2 та QTV

 

Менші канали групи – М1, М2 та QTV – продовжать розвиток у своїх нішах і змін у форматі не планують. М1 не відмовляється від музики й надалі поєднуватиме цей контент із програмами про кіно, моду, трансляціями премій. Зокрема, у 2013 році запустить новий проект про кіно «Перший ряд». М2 залишиться цілком відданим музиці. А QTV позиціонує себе як «великий анімаційний канал України», однак при цьому заявляє про подорослішання. Він продовжить виробництво «Ігронавтів», показуватиме реслінг та переважно мультиплікаційний продукт: «Футураму», «Гриффинів», «Південний парк», «Губку Боба» тощо.

 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13430
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
читач
4167 дн. тому
стаття грунтовна, як завжди у Наталi, але ж назва!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду