Голови профспілок Концерну РРТ засудили рейдерське захоплення і дії «координаційної ради»

Голови профспілок Концерну РРТ засудили рейдерське захоплення і дії «координаційної ради»

15 Жовтня 2014
4064
15 Жовтня 2014
18:55

Голови профспілок Концерну РРТ засудили рейдерське захоплення і дії «координаційної ради»

4064
Голови профспілок Концерну РРТ засудили рейдерське захоплення і дії «координаційної ради»
Голови профспілок Концерну РРТ засудили рейдерське захоплення і дії «координаційної ради»

Голови первинних профспілкових організацій (ППО) та трудові колективи філій Концерну радіомовлення, радіозв'язку і телебачення (КРРТ) засудили рейдерське захоплення КРРТ і заявили, що не брали участі у формуванні так званої «координаційної ради» та не вповноважували її виступати від імені трудового колективу.

 

Про це йдеться у відкритому листі голів ППО філій Концерну, прийнятому 15 жовтня на позачерговій звітно-виборчій конференції Об'єднаної профспілкової організації Концерну РРТ та оприлюдненому на сайті КРРТ.

 

Також голови ППО філій Концерну повідомили, що заяви та неправомірні дії «Координаційної ради», створеної на її основі «ініціативної групи» та колишнього в. о. генерального директора Концерну РРТ Костянтина Захаренка «не відображають думки та прагнення трудового колективу щодо діяльності попереднього і нового керівництва Концерну».

 

«Трудовий колектив Концерну РРТ висловлює підтримку діям нового керівництва Концерну щодо наведення порядку і виведення Концерну РРТ з кризового стану, який є наслідком діяльності попереднього керівництва», - йдеться у відкритому листі.

 

Голови профспілок Концерну звернулися до засобів масової інформації, профспілки працівників зв'язку, Федерації профспілок України та Служби безпеки України від імені колективу Концерну РРТ з повідомленням, що:

 

«- деструктивні дії цього угрупування заважають працювати нашому підприємству над виконанням завдань трансляції програм телерадіомовлення та забезпечення інформаційної безпеки держави;

- безкарність осіб, на яких неодноразово вказувалось у наших зверненнях, привела до спроб захоплення підприємства;

- інформація, що подається від ЗМІ, повинна мати всебічне висвітлення, необхідно залучати всі сторони причетні до конкретних подій та фактів, а не переслідувати мету "заповнення ефіру сенсаційним матеріалом"».

 

Повний текст відкритого листа читайте нижче по тексту.

 

Як писала ТК, 29 вересня Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення повідомив про початок рейдерського захоплення підприємства колишнім керівництвом Концерну, а саме заступником генерального директора Концерну та колишнім в. о. гендиректора Костянтином Захаренком.

 

Сам пан Захаренко заявив, що 29 вересня зранку відповідно до статуту прийняв на себе повноваження тимчасового виконувача обов'язків генерального директора КРРТ, щоб не допустити банкрутства Концерну. А генеральний директор Олександр Півнюк нібито рішенням Тельманівського районного суду Донецької області відсторонений від виконання своїх обов'язків. Сумніви у справжності ухвали Тельманівського районного суду Донецької області висловили опитані «Детектор медіаю» юристи - Юрій Крайняк, Ольга Большакова, Ігор Розкладай.

 

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації висловила протест проти рейдерского захоплення приміщення дирекції Концерну РРТ, яке відбувалося під виглядом мітінгу «за люстрацію та проти трансляції російських каналів».

 

Міліція відкрила кримінальне провадження за заявою Олександра Півнюка за статтею 358 Кримінального кодексу України (підробка документів). Раніше радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко припускав, що за фактом захоплення Концерну РРТ буде відкрито кримінальне провадження за статтею «рейдерство».

 

Увечері 29 вересня КРРТ було звільнено від осіб, які намагалися відсторонити від роботи гендиректора. Олександр Півнюк згодом повідомив, що після захоплення будівлі Концерну РРТ зникла і була знищена низка документів, у тому числі з бухгалтерського обліку.

 

30 вересня сам Костянтин Захаренко заявив у міліцію про викрадення, а низка працівників Концерну РРТ - про недопуск на робочі місця. Обидві заяви міліція долучила до кримінального провадження щодо ситуації в КРРТ. Олександр Півнюк пояснив, що працівників КРРТ, які напередодні брали участь у пікеті, не пустили до будівлі, щоб уникнути провокацій.

 

30 вересня Костянтину Захаренку було оголошено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу: ч. 3 ст. 125 (нанесення легких тілесних ушкоджень), ч. 4 ст. 358 (використання підробних документів) і ст. 190 (шахрайство). За даними джерел «Детектор медіа», суд відпустив його під заставу, але водночас відсторонив від виконання обов'язків заступника гендиректора Концерну РРТ. Наразі пан Захаренко перебуває в лікарні.

 

2 жовтня Олександр Півнюк повідомив, що спроба рейдерського захоплення Концерну РРТ колишнім керівництвом не вдалася.

 

Нагадаємо, у квітні Олександр Півнюк став генеральним директором Концерну РРТ. Посада генерального директора Концерну РРТ була вакантною із січня 2013 року, коли Кабмін звільнив Вадима Самсоненка. Виконувачем обов'язків гендиректора був заступник гендиректора Костянтин Захаренко. Практично від моменту призначення Півнюка триває протистояння між прибічниками Захаренка та новим керівництвом.

 

З десяток працівників Концерну об'єдналися в координаційну раду та почали висувати новому керівництву звинувачення, починаючи від здачі об'єктів Концерну терористам і закінчуючи нібито намаганням довести КРРТ до банкрутства, а на його базі створити новий «Зеонбуд» - приватне підприємство, яке має стати провайдером цифрового телебачення.

 

У Держспецзв'язку, до підпорядкування якого входить Концерн, не виключають, що спротив частини колективу пов'язаний з аудитом і перевіркою діяльності КРРТ часів попереднього очільника - в. о. гендиректора Костянтина Захаренка. А за даними журналіста «Еспресо.TV» Артема Шевченка, щодо екс-керівництва навіть відкрито кримінальне провадження.

 

Пан Півнюк спершу не хотів коментувати конфлікту всередині колективу, мовляв, це внутрішні справи Концерну. Однак коли опоненти вийшли зі звинуваченнями на прес-конференцію, а після цього зірвали брифінг пана Півнюка і голови Держспецзв'язку Володимира Звєрєва, «Детектор медіа» вдалося поспілкуватися з гендиректором Концерну РРТ. В інтерв'ю він відкинув закиди, які йому висувають, та розповів про плани отримання ліцензії провайдера цифрового телебачення.

 

«Відкритий лист об‘єднаної профспілкової організації концерну радіомовлення, радіозв‘язку та телебачення щодо ситуації навколо Концерну РРТ

 

Концерн РРТ є стратегічним державним підприємством на яке покладено завдання з організації та забезпечення трансляції телевізійних та радіомовних програм як державних, так і комерційних телерадіокомпаній по всій території України.

 

Наше підприємство ніколи не ставило собі за мету підтримку тих чи інших політичних партій чи власників окремих медіа холдингів, розуміючи, що від нашої роботи залежить повне та надійне поширення інформації на теренах України незалежно від подій, які мали і мають місце в житті нашої держави. Ми щоденно намагаємось покращувати нашу роботу та якість наданих послуг.

 

Після трагічних подій у лютому цього року вся країна мала надію, що ситуація кардинально повинна змінитись у кращу сторону: повинна зменшитись цензура, нав‘язування стереотипів, спотворення фактів та подій на користь окремо взятих персон. Натомість у той час, коли країні потрібно «підійматись з колін», чиновники, можновладці та інші «не чисті на руку» особи, не гребуючи ніякими засобами, почали розкрадати державне майно і опосередковано ширити вплив усіма можливими засобами, щоб втримати владу та посади. Нажаль, це торкнулось і Концерну РРТ, як одного із найвагоміших підприємств стратегічного значення України.

 

Ще раз хочемо підкреслити, що Концерн РРТ був і залишається підприємством із стовідсотковою державною власністю, а не власністю політиків та їх партій. Усі негативні чутки почали поширюватись з моменту призначення Кабінетом міністрів України нового генерального директора підприємства з 23 квітня 2014 року - Півнюка О.В. Дана подія обурила попереднє керівництво, яке було призначене урядом Азарова. Не зважаючи на всі законні підстави призначення Півнюка О.В. попереднє керівництво сформувало так звану «координаційну раду», до складу якої увійшли ставленики попереднього в.о. гендиректора Захаренка К.В. (Помазанова М., Білоножко П., Славянін В., Стащук В. та інші, що, в основному, пропрацювали в Концерні рік і менше), яка без будь-яких повноважень від філій та підприємств Концерну РРТ на власний розсуд почала представляти інтереси цілого багатотисячного колективу. На перший погляд їх діяльність, здавалось, має гарну мету - забезпечити роботу підприємства, віднайти нові шляхи роботи із впровадженням сучасних технологічних рішень, зайнятись охороною об‘єктів та персоналу, тощо. Як результат був підписаний відповідний меморандум між Концерном РРТ, Держслужбою спецзв‘язку та захисту інформації і «Координаційною радою». Однак, під прикриттям праведних рішень «Координаційна рада» починає блокувати роботу підприємства, не дає змоги нормально працювати, пише неправомірні заяви до владних структур та силових органів та поширює неправдиву інформацію, чим кидає тінь на усіх, без винятку, працівників. Це в свою чергу обурило колектив і, як реакція на всі незаконні дії «Координаційної ради», 26 червня 2014 року було опубліковано відкритого листа з роз‘ясненням ситуації, що склалась на підприємстві, з надією на припинення поширення неправдивої інформації. Після чого представники «Координаційної ради» почали діяти від імені об‘єднаної профспілкової організації Концерну РРТ. На неправомірність таких дій їм неодноразово вказували колективи філії та підприємств Концерну.

 

Нажаль, бажання окремих людей було поставлено вище потреб цілого колективу Концерну, тиск на керівництво зростав, крім цього, все більше поширюється неправдива, недостовірна або неперевірена інформація в засобах масової інформації, організовуються «проплачені» пікети за участю невідомих осіб, які представляються від імені колективу (даний факт неодноразово підтверджувався самими журналістами під час інтерв‘ю з мітингувальниками, які не знали навіть де і чому вони знаходились). Ці факти наштовхують на думки щодо навмисного поширення замовлених конкретними людьми передач та публікацій центральними українськими каналами, та маніпулювання думкою громадськості. Як приклад таких дій - неодноразова трансляція в «прайм-тайм» телеканалом «Інтер» сюжетів про начебто неправомірні дії Концерну РРТ і блокуванні трансляції їх програм. Так в денній підсумковій програмі новин «Подробиці» за 23 вересня 2014 року було згадано центр космічного зв‘язку поблизу м. Золочів Львівської області, як один з об‘єктів який здатен блокувати сигнали телеканалу, що передаються на супутник. Така ж сама ситуація була навколо станції космічного зв'язку Калинівка Київської області. Але автор сюжету Роман Бочкала не зазначив того факту, що продемонстроване обладнання не працює з 2010 року. Для обізнаних в тонкощах роботи радіо передавального обладнання такі сюжети викликають подив, натомість більшість населення може сприймати їх як максимально достовірні. Нажаль журналіст, який зарекомендував себе з кращої сторони, став жертвою неправдивої інформації, і замість того щоб більш досконало вивчити питання подає неперевірену інформацію. Насамперед з таким питанням необхідно звертатись до відповідальних за контроль використання радіоелектронних засобів органів. Радіочастотний моніторинг на території України здійснює Український державний центр радіочастот, до якого, по нашій інформації, запитів від телеканалу, щодо прояснення ситуації не поступало.

 

Усі вищеперераховані факти обурили колектив Концерну РРТ, і як наслідок, в рамках запланованої на 15 жовтня 2014 року Конференції об‘єднаної профспілкової організації (ОПО) Концерну РРТ, поступила пропозиція підготувати відкритий лист від імені голів ППО філій Концерну РРТ, у зв‘язку з бездіяльністю керівництва ОПО в захисті прав працівників, неправомірними діями спрямованими на дестабілізацію ситуації на підприємстві та дискредитацією колективу Концерну. Усвідомлюючи негативні наслідки для представників так званої «Координаційної ради», дана інформація надала поштовх старому керівництву до більш рішучих дій щодо повернення влади до своїх рук, результатом яких стало рейдерське захоплення дирекції Концерну РРТ 29 вересня 2014 року. Слід зауважити, що під час даного захоплення було організовано черговий мітинг, зібраний із сторонніх для Концерну людей. Єдині особи, які мали відношення до підприємства, - представники так званої «Координаційної ради» та колишній в. о. гендиректора Захаренко К.В. Було організовано побиття та недопущення на роботу деяких працівників Концерну, а також здійснено пошкодження бухгалтерських програм та серверів, що призвело до повного паралізування роботи підприємства (відсутність можливості здійснення оплат рахунків, сплати податків та зборів і, як результат, можливим штрафним санкціям за несвоєчасні відрахування до бюджету).

 

Голови первинних профспілкових організацій (ППО) та трудові колективи філій Концерну РРТ в черговий раз заявляють:

 

1. Трудові колективи підприємств та філій Концерну РРТ засуджують сплановане рейдерське захоплення нашого підприємства окремими його особами.

 

2. Трудові колективи підприємств та філій не приймали участі в формуванні так званої «Координаційної ради» і не уповноважували її виступати від імені трудового колективу Концерну РРТ.

 

3. Заяви та неправомірні дії «Координаційної ради», створеної на її основі «ініціативної групи» та Захаренка К.В. не відображають думки та прагнення трудового колективу щодо діяльності попереднього і нового керівництва Концерну.

 

4. Трудовий колектив Концерну РРТ висловлює підтримку діям нового керівництва Концерну щодо наведення порядку і виведення Концерну РРТ з кризового стану, який є наслідком діяльності попереднього керівництва.

 

Звертаємось до засобів масової інформації, профспілки працівників зв'язку, Федерації профспілок України та Служби безпеки України від імені колективу Концерну РРТ з повідомленням, що:

- деструктивні дії цього угрупування заважають працювати нашому підприємству над виконанням завдань трансляції програм телерадіомовлення та забезпечення інформаційної безпеки держави;

- безкарність осіб, на яких неодноразово вказувалось у наших зверненнях, привела до спроб захоплення підприємства;

- інформація, що подається від ЗМІ, повинна мати всебічне висвітлення, необхідно залучати всі сторони причетні до конкретних подій та фактів, а не переслідувати мету «заповнення ефіру сенсаційним матеріалом».

 

Голови ППО філії Концерну РРТ

Прийнятий на позачерговій звітно-виборчій конференції ОПО Концерну РРТ від 15.10.2014»

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4064
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду