Телеканали хочуть відмовитися від рекламування «Зеонбуду» – «Зеонбуд» наполягає, що це соціальна реклама

Телеканали хочуть відмовитися від рекламування «Зеонбуду» – «Зеонбуд» наполягає, що це соціальна реклама

7 Жовтня 2014
3898
7 Жовтня 2014
12:14

Телеканали хочуть відмовитися від рекламування «Зеонбуду» – «Зеонбуд» наполягає, що це соціальна реклама

3898
Телеканали хочуть відмовитися від рекламування «Зеонбуду» – «Зеонбуд» наполягає, що це соціальна реклама
Телеканали хочуть відмовитися від рекламування «Зеонбуду» – «Зеонбуд» наполягає, що це соціальна реклама

Телеканали групи StarLightMedia хочуть відмовитися від показу рекламних роликів провайдера чотирьох загальнонаціональних мультиплексів - компанії «Зеонбуд», які вони зобов'язані безкоштовно транслювати 5 хвилин на день (30% - у прайм-тайм). Також відмовитися від такої реклами хочуть у групі «1+1 медіа». Про це пише «ЛігаБізнесІнформ».

 

На думку директора каналів М1 і М2 (входять у StarLightMedia) Валентина Коваля, соціальні ролики «Зеонбуду» мають комерційний характер. «У законі про рекламу чітко описано, що таке соціальна реклама. Закон забороняє рекламувати будь-яку торгову марку, тоді як у рекламі "Зеонбуду" присутній знак T2 - торгова марка, зареєстрована на "Зеонбуд"», - пояснює пан Коваль.

 

Член громадської ради при Нацраді Олександр Глущенко також вважає, що «Зеонбуд» рекламує себе як комерційну послугу, а не як роз'яснення для глядачів про майбутнє відключення аналогового сигналу. «Так звана соціальна реклама "Зеонбуду" - це бізнес за чужий рахунок. Реклама переходу на цифру має бути лікнепом і розповідати про відключення ефірного аналогу», - каже він.

 

Офіційно озвучувати збитки від безкоштовного рекламування «Зеонбуду» канали не хочуть. Неофіційно топ-менеджер «1+1 медіа» оцінив щомісячні втрати шести топ-каналів у суму близько 7-10 млн грн.

 

У відповідь на претензії телевізійників «Зеонбуд» розіслав телегрупам лист, у якому нагадує, що безкоштовна реклама послуг «Зеонбуду» закладена в Плані розвитку національного телерадіоінформаційного простору. А без зміни цього документу Нацрадою ініціативи телеканалів не мають юридичної сили. Окрім того «Зеонбуд» пригрозив скасувати знижки на свої послуги (у розмірі 50%), якщо медіагрупи вирішать припинити показ реклами в односторонньому порядку.

 

Це не перша претензія до роликів «Зеонбуду». Незалежна асоціація телерадіомовників неодноразово звертала увагу на те, що «Зеонбуд» зловживає обов'язком телерадіокомпаній безкоштовно розповсюджувати соціальну рекламу про перехід України на цифрове мовлення та використовує цей ресурс для рекламування власної торгівельної марки Т2.

 

У 2013 році телеканали StarLightMedia практично перестали транслювати ролики «Зеонбуду», за що ледве не отримали попередження Нацради і змушені були відновити трансляцію.

 

Нещодавно Нацрада звернулася до «Зеонбуду» з рекомендацією привести ролики у відповідність до закону, зокрема - прибрати комерційні меседжі. За словами пана Коваля, «Зеонбуд» виконав рекомендацію частково - прибрав контактну інформацію.

 

У свою чергу, у прес-службі компанії «Зеонбуд» «Детектор медіа» заявили, що не вважають рекламу комерційною та навели свої аргументи. У компанії стверджують, що в роликах про перехід на цифрове телебачення немає жодного посилання на компанію «Зеонбуд», «Зеонбуд» не має комерційного відношення до продажу населенню цифрових приймачів, трансляція роликів не збільшує прибуток «Зеонбуду», тому що компанія не надає платних послуг глядачам, а навпаки - зменшує його, бо створила 15 роликів за власні кошти.

 

У прес-службі заявили, що «виробництво інформаційних роликів не передбачено ліцензійними умовами ліцензії «Зеонбуд» і є добровільним внеском компанії в справу переходу країни на цифрове мовлення». У компанії знов-таки нагадали про те, що обов'язок інформування телекомпаніями населення про перехід на цифру закладений у Плані розвитку телерадіоінформаційного простору, а «Зеонбуд» надавав додаткову знижку 50% телекомпаніям, які в повному обсязі виконували трансляцію роликів.

 

«Зеонбуд» стверджує, що ролики містили посилання на сайт, тому що там споживач міг отримати детальнішу інформацію про перехід на цифру, порівняно з короткими телевізійними рекламними повідомленнями. А рекламну кампанію «Зеонбуд» проводить під брендом Т2, щоб відокремити та ідентифікувати цифрову телемережу від інших цифрових мереж кабельних, ефірних і супутникових операторів, заявили в прес-службі.

 

Нагадаємо, що телеканали за умовами своїх цифрових ліцензій взяли на себе зобов'язання транслювати соціальні рекламні ролики «Зеонбуду» до 31 грудня 2012 року. Згодом Нацрада з питань телебачення і радіомовлення зобов'язала телеканали продовжити рекламувати «Зеонбуд» і зафіксувала це в Плані розвитку.

 

У 2013 році Нацрада перевірила, чи транслюють канали ролики «Зеонбуду» про перехід на цифрове телебачення в обсязі 5 хвилин на добу, як це передбачено умовами їхніх ліцензій та Планом розвитку національного телерадіоінформаційного простору. Телеканали групи StarLightMedia ледь не отримали попередження Нацради за нестачу рекламних роликів «Зеонбуду».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3898
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду