У Міністерстві культури оприлюднили дані щодо фінансування кіноорганізацій (ДОПОВНЕНО)

У Міністерстві культури оприлюднили дані щодо фінансування кіноорганізацій (ДОПОВНЕНО)

4 Жовтня 2014
3936
4 Жовтня 2014
12:40

У Міністерстві культури оприлюднили дані щодо фінансування кіноорганізацій (ДОПОВНЕНО)

3936
У Міністерстві культури оприлюднили дані щодо фінансування кіноорганізацій (ДОПОВНЕНО)
У Міністерстві культури оприлюднили дані щодо фінансування кіноорганізацій (ДОПОВНЕНО)

На сайті Міністерства культури України опубліковано дані  щодо обсягів здійснення фінансування та використання коштів загального фонду державного бюджету підприємств, підпорядкованих відомству. Інформацію наведено за другий квартал 2014 року.

 

За цими даними, на потреби керівництва та управління у сфері кінематографії було отримано 2 105,4 тис грн (касові видатки становили 2 064,66 грн).

 

На створення та розповсюдження національних фільмів й фінансову підтримку державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» отримано 15 721,4 тис грн. (використано 2 793,10 тис грн).

 

На здійснення концертно-мистецьких, культурологічних заходів у сфері кінематографії й фінансову підтримка Національної спілки кінематографістів України виділено 537 тис грн (використано 104,99 тис грн).

 

Обсяги фінансування Національного центру Олександра Довженка на своїй сторінці у Facebook уже покоментував заступник генерального директора Центру Іван Козленко, який раніше заявив про своє рішення звільнитися з цієї посади.

 

Як відзначив пан Козленко, щодо Центру Олександра Довженка, впродовж  останнього півріччя відбулося два секвестри бюджету, в результаті чого бюджет Центру було скорочено на третину.

 

«Поза всяким сумнівом, Центр Довженка, як державний фільмофонд, має фінансуватись принаймні на рівні Національних музеїв (15 млн на рік)», - заявив Іван Козленко. Також він додав: «В Центрі працює 75 працівників. Як державний кіноархів він зберігає понад 4500 фільмів на плівці (з яких третина - негативні копії, тобто оригінали), тисячі одиниць зберігання кінодокументів, що вимагають спеціальних кліматичних умов. Отже, в Центрі Довженка зберігається державний кінофонд України».

 

Іншої точки зору заступник гендиректора з питань оренди та розвитку Центру Довженка Світлана Коробіна. «Я вдячна, що в такий скрутний час держава нам, єдиному державному підприємству в галузі кіно надає бюджетні кошти, - сказала вона. – Так, грошей небагато. Однак для  утримання Центру треба знаходити нові форми роботи. Тим більше, що йдеться не про державне фінансування, а про фінансову підтримку. А її оссяг становить майже п’яту частину з невеликих коштів, наданих Держкіно. Тому, вважаю, жодних претензій до держави ми не маємо права мати».


Як нагадала Світлана Коробіна, до 2011 року Центр Довженка взагалі не отримував бюджетних грошей. «Ми госпрозрахункове підприємство. Була інша економічна ситуація в країні, та й плівку більше застосовували у кіновиробництві, тож ми мали ширші можливості заробляти власні кошти. За рахунок цих заробітків ми й утримували фонд (державний кінофонд України, що зберігається в Центрі Довженка. – ТК). І тут треба сказати спасибі велике Ганні Чміль (екс-голова Державної служби кінематографії. – ТК), завдяки якій було започатковано оцю державну фінансову підтримку для утримання фонду», - сказала пані Коробіна.

 

Нагадаємо, згідно з підписаним Президентом України 2 серпня  законопроектом № 4308а про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо корегування показників), фінансування Мінкультури у сфері фінансування управління, театрально-культурної, бібліотечної діяльності, освіти, підготовки кадрів зменшено на 109977, 2 тис грн.

 

Як розповів в інтерв'ю «Детектор медіа» голова Держкіно Пилип Іллєнко, цьогорічний загальний фонд на кіновиробничу галузь становить 59 мільйонів 922 тисячі гривень. Ця сума, за його словами,  включає також витрати на Національний центр Олександра Довженка і не включає бюджети заходів та фестивалів.

 

Раніше, 3 серпня 2014 уряд  відкрив фінансування Держкіно - з державного бюджету на потреби кіновиробництва було перераховано близько 15,5 млн. грн. З цієї суми на просування фільмів було виділено близько 200 тисяч гривень.

 

Тим часом, Українська кіноасоціація, що об'єднує провідні кінокомпанії України, висловила занепокоєння «катастрофічним зменшенням фінансування галузі у 2015 році. «До Державного агентства України з питань кіно доведено фінансування у розмірі 34 млн грн, що складає трохи більше 2 млн євро. Це у 20 разів менше, ніж в Європейських країнах і у 6 разів менше, ніж бюджет на українське кіно у 2011 році», - йдеться в заяві Української кіно асоціації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3936
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду