Громадськість закликала Нацраду прискорити реформування регуляції ринку програмних послуг

Громадськість закликала Нацраду прискорити реформування регуляції ринку програмних послуг

25 Серпня 2014
2764
25 Серпня 2014
12:49

Громадськість закликала Нацраду прискорити реформування регуляції ринку програмних послуг

2764
Громадськість закликала Нацраду прискорити реформування регуляції ринку програмних послуг
Громадськість закликала Нацраду прискорити реформування регуляції ринку програмних послуг

Учасники конференції «Нове регулювання ринку програмних послуг: крок назустріч глядачам і прагнення до Європи» закликали Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення прискорити реформування регуляції ринку програмних послуг. Про це повідомляє прес-служба співорганізатора заходу, Асоціації правовласників та постачальників контенту.

 

«Регулювання програмних послуг терміново потребує реформування. - переконана віце-президент АППК Наталія Клітна, - Треба сказати чесно - в регуляторній сфері програмних послуг криза: більшість ліцензіатів не можуть виконати численні вимоги Нацради, а Нацрада не може усе проконтролювати. Ми розуміємо, що в умовах інформаційної війни Нацрада вимушена діяти жорстко, але ми просимо вже зараз спростити умови ведення бізнесу, запровадити європейські підходи до регулювання та продемонструвати прозорість і законність».

 

Генеральний директор СКТУ Олександр Швець сказав: «Ми очікуємо від регулятора нові Правила ліцензування провайдерів програмної послуги, які б спростили бланк ліцензії провайдера, дотримання європейського принципу технологічної нейтральності, зменшення кількості ліцензійної документації і встановлення реєстраційного принципу інформування Національної ради про зміну господарських умов діяльності».

 

Директор з юридичних питань Асоціації «Укртелемережа» Ольга Чорна підкреслила: «Запорукою законного впровадження реєстраційного принципу регулювання провайдерів може стати застосування Національною радою санкцій у вигляді гнучкої та прозорої системи штрафів, яка передбачена чинним законодавством. Ринок відкритий до діалогу з Національною радою з цього питання».

 

Незалежний експерт Роман Химич звернув увагу присутніх на те, що провайдери телекомунікацій змушені працювати в надзвичайних умовах військово-політичної кризи, а на Сході країни - в умовах військового конфлікту. «Разом з Кримом втрачено близько 5% населення країни. А за підсумками року падіння ринку програмних послуг може сягнути 15-20%. Війна змушує змінити пріоритети бізнесу. Спрощення умов ведення бізнесу та захист легальних гравців від тіньовиків - це те, чим держава має допомогти бізнесу в цей складний час і на що не потрібні кошти», - вважає пан Химич.

 

З боку регулятора в заході прийняли участь заступник голови Нацради Григорій Шверк і член Національної ради Олег Черниш.  

 

Григорій Шверк і Олег Черниш розповіли про новий склад Нацради, завдання, які вона ставить перед собою і які необхідні нині для реформування галузі, в тому числі кабельного телебачення. Вони також розказали про наміри конституційного органу щодо дерегуляції галузі; про перспективи подальшого розвитку цифрового ефірного телебачення; заходи стосовно інформаційної безпеки, відключення каналів, що пропагують війну і насилля та є забороненими за рішенням суду, зокрема пояснили позицію Національної ради в цьому питанні.

 

Під час зустрічі сторони дійшли згоди, що необхідно створити робочу групу, яка працюватиме над виробленням механізмів дерегуляції деяких процесів у ліцензійній діяльності Національної ради. До цієї групи увійдуть представники провайдерів програмної послуги, працівники апарату регуляторного органу і члени Національної ради.

За даними АППК, конференція, що відбулася у Києві 22 серпня, зібрала понад 100 представників індустрії телебачення України. Організаторами заходу виступила Асоціацію правовласників та постачальників контенту, Асоціація «Укртелемережа» за участі Спілки кабельного телебачення України, юридичної фірми Jurimex та адвокатського об'єднання «Юсткутум». 

 

Конференцію було присвячено напрацюванню єдиних підходів до реформування регулювання ринку програмних послуг як на законодавчому, так і регуляторному рівнях.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2764
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду