Ukraine Today: новини, а не пропаганда

Ukraine Today: новини, а не пропаганда

22 Серпня 2014
7998
22 Серпня 2014
17:00

Ukraine Today: новини, а не пропаганда

7998
Принаймні так стверджує генеральний продюсер Ukraine Today Тетяна Пушнова, яка розповіла подробиці про місію, колектив і майбутнє нового телеканалу іномовлення. «Детектор медіа» також поцікавилися думкою експертів, чи не перебиратиме приватний мовник функції виключно держави щодо висвітлення її позиції за кордоном і чи зможе UT колись стати комерційно успішним
Ukraine Today: новини, а не пропаганда
Ukraine Today: новини, а не пропаганда

Запуск комерційного каналу іномовлення Ukraine Today (UT) 17 липня анонсував голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, згодом стало відомо, що за цю справу взялися в «1+1 медіа». З 12 серпня супутниковий канал працює в тестовому режимі, а на День Незалежності планується повноцінний старт мовлення в форматі 24/7.

 

Медіагрупа тримала в таємниці подробиці щодо нового телеканалу аж до 4 серпня, коли Нацрада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про видачу йому ліцензії на супутникове мовлення. Їїотримало ТОВ «УНІАН-ТБ», що вже володіє ліцензією на мовлення телеканалу цієї ж медіа групи «УНІАН-ТБ». Тоді ж генеральний продюсер нового каналу Тетяна Пушнова розповіла, що орієнтиром для UT став Euronews.

 

«Якщо ви бачили Euronews - ми будемо виглядати приблизно так само, тільки в нас в ефірі з'являтимуться Вакарчук й інші відомі українці», -сказала вона. Крім України, вфокусі UT будуть Польща, країни Балтії та Росія. Спершу телеканал мовитиме лише англійською, згодом - ще й російською, розглядається також можливість створення німецькомовного контенту.

 

На першому етапі в ефірі Ukrainetoday будуть тільки новини, згруповані в інформаційні блоки, що протягом доби періодично оновлюватимуться. В новому році команда планує створювати також прямоефірні новинні випуски з ведучими в студії та ток-шоу.

 

Зазначалося, що «це не комерційний проект, UT запускається виключно з ідеологічною метою». Чи не несе це загрозу свободі слова, чи не перебирає приватний мовник на себе функції держави в сфері пропаганди на інші країни - про це та інші подробиці запуску ми розпитали Тетяну Пушнову, а також запросили до дискусії експертів - генеральних директорів інших телеканалів.

 

 

- Тетяно, які основні причини створення UT? Хто у вашому медіахолдингу був ініціатором ідеї?

- Причин кілька. По-перше, це загострення ситуації в країні, викривлення інформації про події в Україні російськими ЗМІ. Саме в березні ми, як ніколи, зрозуміли, наскільки сильне російське лобі в Європі та наскільки за кордоном не вистачає об'єктивних новин із України. Доступ міжнародних ЗМІ до них дуже обмежений. Друге - це наша спільна громадянська позиція. Ініціаторів було кілька, як і ідей донесення об'єктивних українських новин до європейців. Думали над тим, щоби створити англомовний інтернет-ресурс, або оперативно перекладати новини з TSN.ua. Але врешті-решт повернулися до бізнесу, що є профільним для групи,і вирішили створити телеканал.

 

- Яка місія каналу, його ніша? Якщо місія пропагандистська, іміджева - представлення позиції України за кордоном - то цим, традиційно, має займатися держава. Чи не перебиратиме на себе приватний канал функції держави?

- UkraineToday - це інформаційний телеканал, його головна та єдина місія - об'єктивне висвітлення новин із України, її сусідів і країн Східної Європи. Ми не державний канал, не маємо на меті ні пропагандистських цілей, ні іміджевих. Не будемо відбілювати діяльність нашої влади. Але і критикувати владу теж не в пріоритеті.

 

У той же час, ми розуміємо, що для реалізації подібного державного українського проекту необхідно значно більше часу, а такий ресурс потрібен уже зараз. Якщо, врешті-решт, держава зможе запустити такий канал - будемо доповнювати один одного.

 

- Хотілося би дізнатися, чому ви пішли шляхом повторення у виборі назви?

- Якщо мається на увазі RussiaToday, то вони повторили назву за The USA Today, і були не першими - це міжнародна практика. По-друге, чому би не потролити Росію?Вони із задоволенням реагують на це й скрізь рекламують нас, розповідаючи, що Україна створює свій інформаційний канал.

 

- Цікавить також дистрибуція каналу. З якими супутниками, окрім Hotbird, укладена угода? Чи у відкритому доступі мовитиме телеканал ?

- Ми вже мовимо в тестовому режимі на супутнику HotBird, який є найпопулярнішим європейським оператором. До кінця року плануємо охопити 30-40 млн домогосподарств європейців. Другий крок - США та Канада. На початку наступного року плануємо виходити на другий супутник, який зручний для прийому в тій частині світу. Канал мовить у відкритому доступі. Також його можна переглянути на сайті.

 

- З якими кабельними операторами домовилися про співпрацю? Чи платним буде канал?

-Специфіка полягає в тому, що європейським операторам - а нам потрібні саме вони - треба бачити контент, аби надати ліцензію. Отже, будемо починати переговори після запуску 24 серпня. Попередньо в нас є згоди на перемовини від кількох кабельних операторівІталії, Німеччини та ще кількох європейських країн.

 

- Який обсяг коштів вкладено в проект? В який термін плануєте окупити, чи UkraineToday взагалі не має комерційних цілей?

 - Інвестиції - це конфіденційна інформація.На початковому етапі бізнес-цілей не ставили. Для нас головне - якнайшвидше вийти на європейський телевізійний ринок. Можливо, згодом з'являться й бізнес-цілі.

 

- Чи буде в ефірі реклама?

-  На першому етапі - ні.

 

- Як будете просувати канал в Європі, США?

- Будемо максимально залучати всі можливості. У планах співпраця з посольствами, представниками країн, які працюють в Україні, з авіакомпаніями, аеропортами.

 

- Із кого складається колектив телеканалу - більшість нові журналісти чи ні? Чому головним редактором став Пітер Дікенсон? Де ви набрали іноземних журналістів?

- Мовлення UkraineToday забезпечуватимуть як «старі» журналісти ТСН, так і громадяни ЄС, а також Канади, які приєдналися до нас нещодавно. Основна вимога для роботи в редакції новин UkraineToday - досвід роботи на телебаченні та досконале володіння англійською мовою. Журналісти працюватимуть у три зміни. Активніше вдень, трошки менше вночі. Можливо, ми оголосимо додатковий набір восени.

 

Пітер вже півтора десятки років живе й працює в Україні (засновник журналу What'sOn й екс-головний продюсер телеканалу JewishNewsOne - ТК), тому знає та розуміє наші реалії, що дуже важливо. Крім того, він є справжнім професіоналом своєї справи. 

 

- Звідки працюватиме телеканал?

-Ізофісу «1+1 Медіа» в Києві.Редакція UkraineToday здебільшого вбудована в ТСН.

 

- Чи матиме телеканал корпункти в різних країнах/містах?

- Канал користуватиметься корпунктами ТСН, які вже є в Берліні та Москві, наразі відкривається корпункт у Вашингтоні. Також сьогодні працюємо над мережею кореспондентів, які будуть робити новини і для UkraineToday, і для ТСН.

 

- Якою бачите аудиторію UT?

- У першу чергу - це громадяни Європи, котрі цікавляться міжнародною політикою, не байдужі до світових подій. Здебільшого, це лідери громадської думки, які звикли отримувати інформацію з перевірених джерел і самостійно аналізувати події.

 

- Хто ваші основні конкуренти?

- Наразі не бачимо таких.

 

 

У гендиректорів телеканалів різного спрямування та власності ми запитали:

1.      Як ви ставитеся до факту появи приватного каналу іномовлення? Чи не перебиратиме він на себе функції держави?

2.      В яку суму можна оцінити вкладені інвестиції? Чи може такий проект, як UT, стати комерційно успішним, чи це апріорі іміджева ініціатива?

 

Валентин Коваль, генеральний директор телеканалів М1 та М2:

1.      Моє ставлення, як у старому жарті: «хай буде більше каналів, хороших і різних». Я думаю, що запуск UT - позитивна історія. Нам потрібен канал іномовлення, що постійно б інформував про події в країні, її позицію. Якщо дипломати не можуть із цим впоратися на своєму рівні, це робитимуть телевізійники. Я особисто з нетерпінням чекаю на початок мовлення, дуже цікаво побачити, яким буде контент UT, які програми, окрім новин, вони підготують згодом. Швидкість, із якою «плюси» розгорнули запуск каналу, - вражає. Йдуть різні розмови про організацію іномовлення від імені держави, проте вона значно повільніша: поки на щось наважиться, може пройти вся гострота ситуації. Можливо, їй варто було би поки що хоча би знизити витрати на розповсюдження сигналу Ukrainetoday. Я також не думаю, що новий канал заважатиме державній програмі іномовлення. Держава, якою би непослідовною влада в ній часом не була, лишається державою. А комерційний мовник і його власник, яким би «своїм» він сьогодні не був, може колись стати «не своїм». Ми всі знаємо, як гучно вміють сваритися олігархи...Тому я би радив українській владі все одно замислитися над створенням державних каналів іномовлення.

 

2.      Я не спеціаліст із інформаційного мовлення, але не думаю, що мовити англійською мовою значно дорожче, ніж українською. Це приблизно ті ж гроші. Оскільки в «1+1 медіа» є багато каналів, і, відповідно, ресурсів, вони мали мінімум спеціальних витрат на запуск UT, хіба що витратилися на нових людей, їх облаштування. Оскільки вони використали ліцензію «УНІАН ТБ», не знадобилося давати гроші на підйом на супутник.

 

Водночас такий канал не може бути комерційно успішним, більше того - він і не має бути таким. Якщо це інформування людей за межами України про події в Україні, і наш погляд на те, що відбувається деінде - це канал суцільних збитків. Він не зароблятиме на рекламі, адже не зможе моніторити ефективність своєї реклами закордоном, надавати звіти рекламодавцям. Спонсорство теж не стане джерелом прибутку. Гроші дадуть тільки зарубіжні кабельні оператори, а це небагато.

 

Роман Андрейко, генеральний директор телеканалу «24»:

1.      Усе, що може сприяти тому, щоб Україна стала сильнішою на полі інформаційної битви - це потрібно, корисно. Тому, якщо UT ставить собі за мету поборотися на цьому полі за Україну, то я ставлюся до цього позитивно. До того ж, давайте подивимося на сюжети, що виходять у новинах каналів цієї медійної групи - наприклад, у ТСН. У них розповідається про героїчні подвиги українських бійців - військових і добровольців... На мою думку, це правильно. Не слід думати, що канал не зможе принести користь Україні тільки тому, що є приватним. Ми (телеканал «24» - ТК) - теж приватний канал і намагаємося бути максимально корисними для країни.

 

2.      Я не готовий оцінити обсяг інвестицій, бо ще не бачив контенту каналу. Взагалі для запуску інформаційного, новинного каналу потрібно від 3 до 10 мільйонів доларів - у залежності від наповнення, оформлення, технічного оснащення та багатьох інших критеріїв.

 

Це не комерційний проект: розраховувати на прибутки UT не доводиться. Мовлення на інші країни означає величезні витрати на створення контенту, що на європейських ринках ніколи не окупляться, - там ці ринки вже сформовані. Для нового гравця буде дуже складно знайти рекламні бюджети.

 

Михайло Шматов - генеральний директор державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба "Українське телебачення і радіомовлення"» (УТР):

1. У тій ситуації, в якій Україна сьогодні знаходиться, я думаю, чим більше телеканалів, які популяризуватимуть її за кордоном, буде запущено, тим краще. Це дуже добре, що вітчизняні власники створюють канал іномовлення, орієнтованого на закордонну аудиторію, але в якому події подаватимуться з точки зору України. Особливо зважаючи на те, яка інформація про події в нашій країні ллється від нашого сусіда. Звісно, тут є певні ризики. Адже коли такий проект ініціюється, управляється та фінансується державою - то це виключно державна політика, яка відповідає стандартам державної інформаційної безпеки, всім законодавчим аспектами. Всі в такому разі розуміють, що це державна політика й лінія, і вона існуватиме стільки ж, скільки буде держава. А бізнес-проект, як і будь-який бізнес, може як розвиватися, так і збанкрутувати чи продатися. У бізнесменів можуть змінюватися орієнтири та інтереси. Чи захочеться їм продовжувати вести таку іміджеву політику пізніше? Я зараз кажу не конкретно про власника цієї медіагрупи, а взагалі про комерційний проект іномовлення, де ризики лежать саме в цій площині.

 

Я не розглядаю UkraineToday як конкуренцію УТР. Адже «1+1 медіа» сильніше і в технічному плані, і в формуванні контенту, і за рівнем спеціалістів. Ми на 100 % державний канал, який, якби не події останнього часу, продовжував існувати в такому «вялотекущемсостоянии». Однак зміни в країні змусили владу замислитися про власний державний ресурс іномовлення, тому я сподіваюся, що в УТР відкриється друге дихання. Однак все одно нас із UT я не бачу конкурентами. Навряд хтось замислюється про конкуренцію RussiaToday і групи каналів «НТВ» у Росії, що мають різні форми власності, але ніяк не конкурують. І нам із UT варто працювати в унісон. Хай би 20 чи 30 каналів іномовлення було, аби вони працювали в інтересах держави та доводили об'єктивну інформацію до того, хто хоче її почути.

 

2. Я не можу сказати точно, але це не дешевий проект. Проте велике значення має те, що він запускається не з нуля, а в групі каналів холдингу - вони вже мають відповідні кадри, технічну базу. Але все одно це дорого.

 

Я погоджуся з вашим авторитетним виданням, на першому етапі - це іміджевий проект, витрати без жодних прибутків. На мою думку, навіть у перспективі канал не стане комерційним, не зможе заробляти рекламою. Іномовлення на західний ринок - це, навіть у класичному розумінні, витратний проект.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7998
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
JN1
3531 дн. тому
Это идея Рабиновича. Как и JN1. jn1.tv un1.tv
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду