Нацрада оголосила шість попереджень компаніям, що входять до мережі каналу «112 Україна»

Нацрада оголосила шість попереджень компаніям, що входять до мережі каналу «112 Україна»

21 Серпня 2014
8047
21 Серпня 2014
18:59

Нацрада оголосила шість попереджень компаніям, що входять до мережі каналу «112 Україна»

8047
Нацрада оголосила шість попереджень компаніям, що входять до мережі каналу «112 Україна»
Нацрада оголосила шість попереджень компаніям, що входять до мережі каналу «112 Україна»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 21 серпня оголосила шість попереджень усім шести компаніям, що входять до мережі телеканалу «112 Україна»: ТОВ «ТРК "112-ТВ"» (супутникова ліцензія), ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» (цифрові ефірні ліцензії регіональних компаній, об'єднаних у загальнонаціональну мережу).

 

Регулятор призначив санкції за результатами позапланової перевірки ТОВ «Новий формат ТВ» і за результатами моніторингів інших п'яти компаній з мережі «112 Україна», які зафіксували суттєві зміни формату і програмної концепції, порівняно з ліцензіями.

 

Зокрема, збільшено обсяг інформаційних програм (з 2 год 30 хв на добу до 23 год 13 хв на добу). При цьому відсутні культурологічні, просвітницькі програми (має бути по 15 хв на добу), розважальні програми (має бути 3,5 год на добу) і фільмопоказ (має бути 11 год 51 хв на добу) , а дитячі програми розміщувалися вночі. Формат змінено з розважально-інформаційного з фільмопоказом на інформаційний.

 

Перевірка та моніторинги зафіксували відсутність імен авторів, назв і адреси виробника програм. Зокрема, програму «Новини № 1» візуально ідентифіковано так: (Live) ТОВ «ІА 112 Україна» на замовлення ТОВ «Телерадіокомпанія 112-ТВ» 2014. Також перевірка й моніторинги виявили порушення закону про рекламу - розміщення в новинній стрічці рекламної інформації без ідентифікації.

 

Моніторинги засвідчили повну ідентичність програмного наповнення та вихідних даних (емблема «112 Україна») всіх компаній.

 

Під час перевірки ТОВ «Новий формат ТВ» Нацрада отримала угоду щодо спільної діяльності та угоду про надання рекламних послуг ТОВ «Новий формат ТВ» і ТОВ «Телерадіокомпанія "112-ТВ"» і дослідила умови співпраці цих компаній (цитуємо матеріали перевірки):

 

«Вищевказаними угодами передбачено, що до створення спільних програм і поширення реклами долучено три юридичних особи, що не є ліцензіатами Національної ради. До співпраці залучено 6 ліцензіатів Національної ради (ТОВ «112-ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ»):

1. ТОВ «МЕЙ.ТВ СИСТЕМЗ» (має зобов'язання розвивати та удосконалювати належний йому сайт, програми, програмно-апаратні рішення, необхідні іншим Учасникам спільної діяльності);

2. ТОВ «112.ЮЕЙ» (має зобов'язання розвивати та удосконалювати належний йому сайт, програми, програмно-апаратні рішення необхідні іншим Учасникам спільної діяльності);

3. ТОВ «112-ТВ ПРОДАКШН» (має зобов'язання забезпечити спільну діяльність та заходи необхідні для комплексного забезпечення його працездатності, створювати програми для їх подальшої трансляції в ефірі ліцензіатів; використовувати новини з сайтів «say.tv» та «112.ua»; вимагати зазначення свого логотипу, емблеми на всіх екземплярах твору (телевізійні програми, передачі, ролики); надавати доступ до Сервера забезпечення спільної діяльності; укладати угоди щодо рекламної діяльності).

Ведення спільних справ доручається ТОВ «112-ТВ ПРОДАКШН», а також керування всією спільною діяльністю і право чинити всі необхідні юридичні дії та ведення фінансових операцій.

Творцем творів є ТОВ «112-ТВ ПРОДАКШН», твори, створені в результаті спільної діяльності, є їх власним продуктом.

Передача творів здійснюється ТОВ «112-ТВ ПРОДАКШН» шляхом розміщення відповідних даних, в тому числі відеопотоку програм і передач прямого ефіру (твори, які передаються в момент їх створення), що перебуває у спільному користуванні з іншими учасниками з використанням мережі інтернет.

Підбиття підсумків спільної діяльності і розподіл прибутку здійснюється на підставі окремого балансу, який складає ТОВ «112-ТВ ПРОДАКШН».

4-9. ТОВ «112-ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ» (мають зобов'язання переглядати відзнятий матеріал, робити зауваження, вносити корективи та побажання; здійснювати розповсюдження і публічне сповіщення творів; переривати демонстрацію рекламних матеріалів та випускати новини; використовувати новини, інформацію з сайтів «say.tv» та «112.ua»; приймати твори для розповсюдження в ефірі, що є результатом спільної діяльності)».

 

На запитання «Детектор медіа», чи мають компанії з мережі «112 Україна» у своїх ліцензіях умови про регіональне мовлення (адже вони отримували цифрові ліцензії на конкурсі для регіональних мовників) та чи не порушують цих умов, член Нацради Владислав Севрюков повідомив, що з юридичної точки зору канал у цьому плані нічого не порушує. «П'ять компаній з шести мають у ліцензіях визначення "регіональне мовлення", яке в законі визначається як таке, коли компанія мовить на декілька регіонів, але покриває територію не більше половини України. У них жодна з компаній території не перекриває. Щодо виробництва - вони знайшли методи: створили одну компанію, яка виробляє контент, і це є спільний продукт, яким вони обмінюються».

 

Проекти рішень щодо результатів моніторингів ТОВ «ТРК "112-ТВ"», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» передбачали призначення позапланових перевірок. Однак Нацрада наразі не знає, чи має право проводити перевірки з огляду на закон про внесення змін до державного бюджету, який забороняє проведення перевірок контролюючими органами з 1 серпня до кінця цього року, але дозволяє їх проводити з дозволу самих об'єктів перевірки. Крім того, уряд ухвалив постанову (точний зміст якої поки що невідомий), якою регламентував проведення перевірок підвідомчими Кабміну органами. Заступник голови Нацради Григорій Шверк каже, що Нацрада не є ані контролюючим органом, ані органом виконавчої влади. І поки що незрозуміло, чи стосується закон Нацради, яка чекає відповідних роз'яснень. А поки що, каже пан Шверк, Нацрада може або призначати перевірки з дозволу самих ліцензіатів, або оголошувати попередження за результатами моніторингів.

 

Директор з розвитку мережі мовлення каналу «112 Україна» Андрій Соломаха запевнив, що компанії, які він представляє, згодні на проведення перевірок. Тому Григорій Шверк закликав за результатами моніторингів призначити перевірки. Голова Нацради Юрій Артеменко запропонував натомість оголошувати попередження.

 

Після кількох переголосувань (проекти рішень набирали то однакову кількість голосів, то недостатню для рішення) Нацрада все ж таки п'ятьма голосами (проти виступив Григорій Шверк, утримався - Олександр Ільяшенко) ухвалила рішення про оголошення попереджень компаніям з мережі «112 Україна».

 

Андрій Соломаха повідомив, що компанії вже подали документи на переоформлення програмних концепцій і попросив Нацраду на наступне засідання призначити розгляд цих питань. Відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко відповіла, що регулятор розглядатиме документи в порядку надходження. «Ви не педалюйте, бо може рішення буде не таким, яке вас обрадує», - сказав Юрій Артеменко.

 

Нагадаємо, 7 і 14 серпня Нацрада переоформила у зв'язку зі зміною власників ліцензії шести компаній, об'єднаних у мережу каналу «112 Україна». Структуру власності каналу «112 Україна» ви можете переглянути тут. За даними видання «Медіаняня», новим кінцевим власником «112 Україна» став народний депутат від УДАРу Сергій Каплін, який заперечує цю інформацію. На засіданні 21 серпня голова Нацради Юрій Артеменко вкотре запитав в Андрія Соломахи: «Ви знаєте, хто власники? "Медіаняню" читайте», на що пан Соломаха сказав: «Так, вони знають все».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8047
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Оля
3506 дн. тому
ну капец...112 держитесь!Вы молодцы что показываете инфу и с той стороны и с этой стороны барикад!
Настя дуся
3506 дн. тому
да сколько можно уже мусолить эту тему??? какой следующий метод давления придумают? здравомыслящим людям и так понятно, что 112 кое кому неугоден! как говорится - собаки лают, караван идет:)
Николай
3507 дн. тому
ну начинается уже...не могут запугать 112 минированием и коктейлями так теперь юридически пытаются убрать канал...чтоб у вас там кое что отсохло...112 молодцы и держитесь!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду