Нацрада проведе нараду щодо подальшого розвитку цифрового ефірного телебачення

Нацрада проведе нараду щодо подальшого розвитку цифрового ефірного телебачення

21 Серпня 2014
6080
21 Серпня 2014
16:40

Нацрада проведе нараду щодо подальшого розвитку цифрового ефірного телебачення

6080
Нацрада проведе нараду щодо подальшого розвитку цифрового ефірного телебачення
Нацрада проведе нараду щодо подальшого розвитку цифрового ефірного телебачення

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення в наступну середу, 27 серпня, проведе нараду щодо подальшого розвитку цифрового ефірного телебачення з представниками «Українського державного центру радіочастот» (УДЦР), Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), Концерну радіомовлення, радіозв'язку і телебачення (КРРТ), на яку також запрошені представники ТОВ «Зеонбуд». Про це на брифінгу 21 серпня повідомив член Нацради Олег Черниш.

 

«Ми будемо вирішувати, як знайти кошти на технічний регламент для стандарту DVB-T2. Як знайти кошти для розробки методики проведення вимірювань - це необхідно, щоб дійсно знати, яка зона покриття "Зеонбуду" чи іншого можливого оператора зв'язку. Ми також звернулися до УДЦР з проханням прорахувати 329 частотних присвоєнь для мережі, яку планує розбудовувати Концерн РРТ, і будемо з'ясовувати, наскільки є можливість забезпечити це подання. Бо дійсно кнопка (імовірного відключення ефірного сигналу. - ТК) має бути у держави. Щоб не було ситуації, коли в напружений для держави момент хтось міг відключити телебачення», - розповів пан Черниш про те, що планується на нараді.

 

Олег Черниш сподівається, що до моменту відключення аналогового телебачення Концерн РРТ зможе побудувати мережу і що на це буде воля членів Нацради і воля держави, тому що це питання інформаційної безпеки держави.

 

Оцінюючи готовність Концерну РРТ до запуску власного цифрового мультиплексу, Олег Черниш  нагадав, що такі спроби були з 2008 року. Найбільшу активність виявив Одеський ОРТПЦ (входить до структури Концерну) на чолі з Валерієм Волковим, який побудував в Одеській області в межах кількох синхронних зон цифрову мережу. Й Одеський ОРТПЦ, і в цілому Концерн РРТ неодноразово подавали до Нацради заяви на отримання ліцензій провайдера цифрового ефірного телебачення.

 

На переконання пана Черниша, Концерн РРТ володіє багатьма складовими для розбудови своїх мультиплексів: у нього є персонал (мережу «Зеонбуду» побудували саме працівників Концерну) та обладнання (є певна кількість твердотільних передавачів, які після модернізації можна використовувати для DVB-T2, є висотні об'єкти та антенно-фідерне господарство). «Але немає коштів. Їх потрібно знайти. Яким чином - побачимо. Також велике значення матиме наявність вільних частот», - додав він.

 

Олег Черниш вважає, що необхідно подолати монополізм компанії «Зеонбуд» як єдиного оператора і провайдера цифрового ефірного телебачення: «У нас допущена стратегічна помилка, що так званий рубильник знаходиться в руках компанії з невизначеними власниками».

 

Член Нацради Олександр Ільяшенко зауважив, що де-факто майже всі передавачі компанії «Зеонбуд» знаходяться на вежах Концерну РРТ, а отже, «рубильник знаходиться у держави».

 

Пан Черниш заперечив, що «рубильник» знаходиться в «Зеонбуду» в приміщенні Концерну РРТ на першому поверсі на вулиці Дорогожицькій у Києві. «І туди закритий доступ працівників "Зеонбуду", куди вони можуть пускати, а можуть не пускати працівників Концерну РРТ», - сказав він.

 

Нагадаємо, Концерн РРТ хоче отримати ліцензії провайдера й оператор цифрового ефірного телебачення та побудувати щонайменше два загальнонаціональних мультиплекси.

 

31 липня Нацрада, розглянувши звернення Концерну РРТ, замовила в УДЦР прорахунок частот для цифрового ефірного телебачення стандарту DVB-T2 у 329 населених пунктах.

 

Паралельно Нацрада звернула свою увагу на діяльність ТОВ «Зеонбуд», який є провайдером чотирьох цифрових мультиплексів МХ-1, 2, 3, 5. 17 липня Нацрада зобов'язала «Зеонбуд» розкодувати сигнал цифрового ефірного телебачення, а 21 серпня оголосила провайдеру попередження за невиконання рішення про розкодування і дала два тижні на виправлення порушень.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6080
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду