Російському «Коммерсанту» не подобалася небайдужість до останніх подій у матеріалах української редакції

Російському «Коммерсанту» не подобалася небайдужість до останніх подій у матеріалах української редакції

13 Березня 2014
5646
13 Березня 2014
12:52

Російському «Коммерсанту» не подобалася небайдужість до останніх подій у матеріалах української редакції

5646
Російському «Коммерсанту» не подобалася небайдужість до останніх подій у матеріалах української редакції
Російському «Коммерсанту» не подобалася небайдужість до останніх подій у матеріалах української редакції

Російський видавничий дім «Коммерсантъ» помітив у матеріалах українського «Коммерсанта» певний тренд у висвітленні нещодавніх подій в Україні, який насторожував Москву, оскільки в українській газеті не повністю доносилася російська точка зору. Про це в інтерв'ю телеканалу «Дождь» сказав гендиректор видавничого дому Павло Філенков.

 

Пан Філенков визнав, що російський видавничий дім «Коммерсантъ» намагався впливати на редакційну політику українського «Коммерсанта».

 

«Звичайно, намагався. Не лише намагався, а й вимагав певної редакційної політики, вимагав з першого дня існування "Коммерсанта" в Україні. І це загальна вимога до всіх наших дочірніх підприємств - дотримання нашої редакційної політики. Ми не лише втручалися, а й висловлювали дуже серйозні вимоги до того продукту, що виходив в Україні, щоб він відповідав нашим уявленням того, якою має бути газета "Коммерсантъ"», - сказав він.

 

Пан Філенков заявив, що він був одним з ініціаторів закриття газети в першу чергу з економічних причин, які були наслідком політичних подій. «Моя зона відповідальності - гроші, це зовсім не контент. Тому що за контент у нас відповідають головний редактор, шеф-редактор, редакційний директор. Якщо я ініціатором закриття, то повірте, тут причини суто економічні», - сказав він, згодом додавши, що економічні причини стали наслідком політичної ситуації в Україні.

 

На запитання ведучого «Дождя», яких вимог Москви не виконував український «Коммерсантъ», пан Філенков відповів: «А я й не сказав, що не виконували. Просто існують достатньо жорсткі вимоги до редакційної політики. У нас вони прописані у відповідних документах. І якраз українське видання цілком цим вимогам відповідає. Тому що якби щось було, ми б напевно міняли персонал. Ні, навпаки, вимоги дотримувалися, і в нас немає претензій до редакції "Коммерсантъ-Украина"».

 

«Цей проект («Коммерсантъ-Украина». - ТК) був збитковим на всій історії свого існування. Останні роки щорічний збиток становив трохи більше 1 млн доларів, але при цьому була позитивна динаміка. Тобто ми могли сподіватися, що колись цей проект вийде в нуль. Те, що відбулося з економікою за останні місяці, призвело до не просто скорочення, до знищення рекламних доходів. У цій ситуації наш збиток зростав би вже кратно, і проект просто втратив будь-який сенс, його існування стало безперспективним», - сказав гендиректор російського «Коммерсанта».

 

Пан Філенков нарікав на складність прогнозування економічної ситуації в Україні, через що видавці не можуть наразі говорити про можливе відновлення проекту. «Мало хто може сказати, що буде в Україні через місяць, через півроку. У цій ситуації, хоч ми і користуємося терміном не "припинення проекту", а "призупинення проекту", ми звичайно не можемо сказати ніяких припущень щодо того, коли цей проект буде перезапущено. Коли ми побачимо, яка склалася ситуація в Україні, які там економічні умови, наскільки ожив бізнес, наскільки з'явилася реклама, тоді ми будемо готові повернутися до цього питання. Сьогодні ж у нас немає ніяких припущень стосовно можливих строків відновлення проекту», - сказав він.

 

Аудиторні показники українського «Коммерсанта», за словами пана Філенкова, за останні роки були «прекрасними». Газета посідала перше місце серед усіх ділових, суспільно-політичних щоденних газет, повідомив він, посилаючись на дані TNS. «З аудиторією все було прекрасно, проблеми були з монетизацією. Напевно, монетизація можлива, якби ми розглядали політичні способи монетизації аудиторії. Для нас це канал закритий. Ми розглядаємо чисто комерційну монетизацію шляхом розміщення реклами. На жаль, наші основні рекламодавці - наприклад, банківський сектор, продавці і виробники автомобілів і продавці лакшері-товарів - вони понесли найбільші збитки, за останній період часу в них торгівля практично скоротилася. Це звело рекламу цих секторів практично до нуля», - розповів він.

 

Пан Філенков не вважає, що рішення закрити газету в нинішній ситуації б'є по іміджу видавничого дому. «Якщо спробувати зрозуміти політичну потенційну складову цього рішення, то тим паче подібне рішення має здаватися розумним і природнім... Під тиском зовнішніх умов "Коммерсантъ" в Україні може перестати бути "Коммерсантом" з нашої точки зору, тому що він повинен буде відповідати українським умовам більшою мірою, ніж це допустимо нашими редакційними стандартами. Ми вимагаємо всесторонннього висвітлення подій з усіх точок зору і представлення думок з усіх сторін. Ми прекрасно розуміємо, що зараз в Україні представлення повноцінної російської точки зору може призвести до ризиків. Ці ризики можуть бути як для самого підприємства, для бренду, так і для конкретних людей. Тому ми попереджаємо певні ризики для людей, для бренду, приймаючи таке рішення», - заявив він.

 

На запитання ведучого, чи вірне припущення, що, на думку Москви, українська редакція не до кінця доносила російську позицію і чи були проблеми з приводу донесення російської позиції до української аудиторії, гендиректор російського «Коммерсанта» заявив: «Ніяких явних погроз, конкретних ми не отримували, щонайменше нам про це невідомо. З іншого боку, ми розуміємо, що дотримання тих вимог, які ми пред'являємо до газети пов'язане з великими складностями і ризиками. І тому навіть на стадії розгляду матеріалів, які готувалися в газету в Україні, на стадії розгляду випущених номерів, звичайно, ми певну тенденцію помічали. Тому що люди живуть у конкретних умовах, це їхня країна, і вимагати від них абсолютної байдужості до ситуації в цій країні, напевно, неможливо. Ось ця небайдужість журналістів як громадян своєї країни виявлялося і в продукті їхньої праці. Ці прояви, звісно, не зашкалювали за межі допустимого. Але певний тренд ми, на жаль, бачили. Ми його намагалися корегувати ненав'язливо, ненасильницьки. Але цей тренд ми помічаємо».

 

Зі слів пана Філенкова, рішення закрити український «Коммерсантъ» було складним. З колективом це рішення не обговорювалося, консультувалися лише з гендиректором українського видання Андрієм Гоголєвим. Варіанти тимчасово перейти в онлайн, скоротити витрати і зберегти бренд, за словами пана Філенкова, не знімають ризиків, про які він говорив. Загалом же рішення про те, що буде відбуватися із сайтом Kommersant.ua, поки не прийнято - нарада з цього приводу буде лише завтра.

 

Нагадаємо, зранку 13 березня генеральний директор російського видавничого дому «Коммерсанть» Павло Філенков повідомив про закриття газети «Коммерсантъ-Украина». Він пояснив це економічними причинами.

 

Водночас кілька джерел в українській редакції повідомили «Детектор медіа», що український «Коммерсантъ» закрили не з економічних причин, а через спроби цензури російських видавців. Зокрема, вчора, 12 березня, російські видавці наказали зняти з першої шпальти ппідготовлений українською редакцією матеріал про російсько-українські події і замість цього поставити російський текст. Українська редакція відмовилася і вирішила не випускати номер узагалі. Після чого зранку з'явилася заява пана Філенкова про закриття проекту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5646
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Qcumber
3668 дн. тому
Ось "професіоналізм" українських журналістів: все висвітлювати так, як вони вважають за потрібне! Навіть на "Телекритиці" вже є купа закликів не дотримуватися журналістських стандартів. Так чим ми кращі за російські ЗМІ???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду