Комунальним ЗМІ слід розпочати самоліквідацію

Комунальним ЗМІ слід розпочати самоліквідацію

26 Лютого 2014
5347
26 Лютого 2014
13:44

Комунальним ЗМІ слід розпочати самоліквідацію

5347
Майбутнє мають лише добровільні самоорганізовані журналістські об’єднання на громадських засадах за прикладом ініціативи провідних українських журналістів hromadske.tv
Комунальним ЗМІ слід розпочати самоліквідацію
Комунальним ЗМІ слід розпочати самоліквідацію

Успішного майбутнього засоби масової інформації комунальної форми власності не мають. Навіть поверхове дослідження їхньої діяльності підтверджує - капіталовкладення місцевих громад у ці підприємства ніколи не окупляться. Майбутнє мають лише добровільні самоорганізовані журналістські об'єднання на громадських засадах за прикладом ініціативи провідних українських журналістів hromadske.tv.

 

 

Кременчуцький досвід

 

Я стверджую це як головний редактор офіційної газети Кременчуцької міської ради «Вісник Кременчука». Вся професійна діяльність колективу редакції, весь професійний досвід, всі експерименти та інновації, впроваджені за останні три роки - тільки підтверджують тези, винесені під заголовок цієї публікації.

 

Трохи менше мільйона гривень на рік дотації отримує редакція і всі ці кошти спрямовуються виключно на мізерні заробітні плати співробітників, комунальні послуги та друк видання. Всі ці три роки розвиток редакції здійснювався виключно за рахунок коштів, залучених із власних та інших приватних джерел. Ремонти, нові меблі, нова техніка, інноваційні проекти, маркетингові експерименти - на це коштів міського бюджету не вистачало і їх доводилося відшукувати.

 

Але і здійснений розвиток не призвів до системних фінансових ефектів. Повністю змінено дизайн видання, створено інтернет-сайт, друкований спецпроект оголошень, розроблено додаток для iPhone та iPad, реалізовано цілий ряд яскравих маркетингові експериментів. Але реального суттєвого ефекту не досягнуто. Іншими словами - капіталовкладення і розвиток усе одно не дають реального шансу навіть хоча б на самоокупність і є безперспективними в повному обсязі.

 

В той же час для забезпечення функцій оприлюднення офіційних документів міським радам можна витрачати на порядок менші кошти, і досвід місцевого самоврядування в Сумах підтверджує цю тезу.

 

З огляду на це я категорично підтримав відповідну ініціативу Дмитра Крикуна і пообіцяв зробити відповідні публічні кроки. Більше того, через декілька годин після моєї публічної підтримки ініціативи пана Дмитра відповідна ініціатива була озвучена поза моєю волею на кременчуцькому майдані під час народного віче одним із активістів, наближеним до відомого кременчуцького медіавласника Олександра Мельника.

 

 

Публічні дії

 

У зв'язку з цим я прийняв рішення ініціювати відповідний процес у Кременчуцькій міській раді. Спільно з декількома кременчуцькими журналістами ми розробили звернення до представників міськради, яке днями перед початком сесії міськради було роздано кожному депутатові. Зокрема, кожному кременчуцькому журналісту запропоновано підтримати нашу ініціативу й узяти участь у ліквідації всіх комунальних ЗМІ Кременчука.

 

Текст звернення я додаю для того, щоб кожна журналістська спільнота в будь-якому українському місті змогла ініціювати схожі процеси у своїх громадах. Форма кременчуцької ініціативи - це всього лише орієнтир. Ваше бачення може відрізнятися від кременчуцького, але ми намагаємося в такий спосіб надати поштовх ініціативі, пов'язаній із ліквідацією всіх комунальних ЗМІ в Україні та створенню громадських медіа за прикладом hromadske.tv.

 

 

Текст звернення

 

Ми, журналісти Кременчука, звертаємося до громади та її представників з пропозицією підтримати ініціативу створення у місті громадського телебачення та розпочати процес ліквідації комунальних засобів масової інформації.

 

Ми переконані, що майбутнє має лише об'єднаний на громадських засадах колектив кременчуцьких журналістів, який здатен виконувати свої обов'язки із дотриманням українського законодавства, професійних стандартів журналістики. Яскравим прикладом такого самоорганізованого журналістського колективу є проект провідних українських журналістів під назвою hromadske.tv.

 

Ми упевнені, що капіталовкладення в засоби масової інформації не окуплять себе ніколи. Цей факт підтверджується відсутністю реальної фінансової динаміки за останні роки діяльності комунальних ЗМІ, що навіть діяли в умовах системних інновацій, маркетингових експериментів та збільшення фінансування. Відсутність наявних прибутків дозволяють упевнено стверджувати - успішного майбутнього у комунальних ЗМІ немає.

 

У зв'язку із викладеним вище, журналісти Кременчука, що підписались під цим листом пропонують Кременчуцькій міській раді підтримати своїм голосуванням наступний план дій:

 

1. Негайно розпочати процес ліквідації комунальних засобів масової інформації шляхом створення спільної ліквідаційної комісії, до якої мають увійти на добровільних засадах представники журналістів Кременчука, Ради Кременчуцької організації ВО «Майдан», депутатського корпусу Кременчуцької міської ради та виконавчого комітету Кременчуцької міської ради.

 

2. Затвердити склад утвореної комісії рішенням виконкому Кременчуцької міської ради, яке буде містити положення про порядок діяльності цієї комісії, повноваження та механізм прийняття рішень.

 

3. Доручити утвореній комісії невідкладно розпочати процес інвентаризації майна діючих комунальних засобів масової інформації Кременчука.

 

4. Зобов'язати утворену комісію організувати широке громадське обговорення шляхом проведення спільних круглих столів, метою яких є пошук узгодженого рішення щодо подальшої долі інвентаризованого майна та журналістського колективу м. Кременчука, об'єднаного на добровільних громадських засадах.

 

 

Майбутнє ініціативи

 

В Кременчуці сьогодні депутати бурхливо відмовилися широко обговорювати це питання чи бодай процедурно проголосувати за підтримку початку дій, спрямованих на ліквідацію комунальних ЗМІ. Неоднозначно цей крок сприймають і колеги, стосунки з якими в силу різних причин складалися так, як складалися. Але не всі сприймають цю ініціативу і всередині редакцій комунальних ЗМІ. Втім, зрозуміло напевно - іншого шляху, крім самовільної відмови громад від безглуздого фінансування комунальних медіапідприємств, просто немає.

 

Журналісти нарешті мають усвідомити - після того, що сталося з 30 листопада по 20 лютого, кожен із нас повинен розпочати процес перетворень в Україні із себе. Спокутувати свої гріхи самостійно, якщо хочете. Йти в інший бік - це рухатися знову до шляху, який вимагатиме щоденних компромісів із власним сумлінням та гідністю. Чесне життя - це, в першу чергу, відсутність системного конфлікту інтересів. У питанні існування комунальних ЗМІ такий конфлікт став очевидним.

 

При цьому для мене такі конфлікти інтересів не були повністю очевидними до подій 18-20 лютого. Інтуїтивно ти можеш відчувати це, але після сумних подій з'явилось усвідомлення того, що не потрібно більше жодних доказів для необхідності змінюватись якнайшвидше. Після цих подій я інакше жити не хочу і не буду.

 

В будь-якому разі, за поточний місяць буде виконано всі необхідні бюрократичні формальності для того, щоб у міській раді на найближчій сесії розпочати юридичний процес ліквідації комунальних ЗМІ шляхом широкого обговорення та ухвалення відповідного рішення. Відчуваю, що в такої ініціативи є реальна підтримка з боку активістів Євромайдану, двоє представників якого сьогодні навіть стали членами виконкому міської ради.

 

Вважаю, що слід вимагати від кожного кременчуцького журналіста визначити свою громадянську позицію щодо ліквідації ЗМІ. Підпис під нашою ініціативою поставити ніколи нікому не пізно. Як ніколи не пізно буде взяти участь у створенні громадського телебачення. Переконаний - кожен журналіст, що дотримується закону і профстандартів, повинен отримати можливість доступу до створення спільного незалежного медіапродукту. Тільки спільна робота в цьому напрямі дасть успішний результат, що задовольнятиме і громадянське суспільство, і професійних журналістів. Доведено hromadske.tv.

 

Микола Фельдман, головний редактор газети «Вісник Кременчука»

 

Ілюстрація - p-p.com.ua 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Микола Фельдман, Кременчук, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5347
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду