Підвищення тарифів «Укрпошти» призвело до зменшення передплати на 2014 рік

Підвищення тарифів «Укрпошти» призвело до зменшення передплати на 2014 рік

18 Лютого 2014
4110
18 Лютого 2014
12:19

Підвищення тарифів «Укрпошти» призвело до зменшення передплати на 2014 рік

4110
Підвищення тарифів «Укрпошти» призвело до зменшення передплати на 2014 рік
Підвищення тарифів «Укрпошти» призвело до зменшення передплати на 2014 рік

За офіційними результатами передплатної кампанії ДП «Укрпошта», кількість передплачених видань в Україні у 2014 році зменшилася і становить 97,5% до рівня минулого року. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

Загалом, як ідеться в оперативних даних передплати, на 2014 рік передплачено 16 330,79 тис. примірників.  Тираж загальнодержавних газет і журналіст знизився на 0,4%, місцевих видань (обласних, міських, міськрайонних і районних газет та журналів) - майже на 6%, а зарубіжної періодики - на 17,7 %. За офіційними даними Укрпошти, в 2013 році на одну сім'ю припадало 1,10 примірника періодики, в 2014 році - 1,03, на одного громадянина, відповідно, 0,37 та 0,34.

 

Серед передплаченої преси найбільшу частку становлять видання загальнодержавної сфери розповсюдження (65,2%), за ними іде місцева преса (34,7%), а  зарубіжних видань передплачено лише 0,1%.

 

Падіння тиражів періодичної преси експерти пов'язують з тим, що торік перед початком передплатної кампанії Укрпошта підвищила тарифи на доставку періодики на 45%. Численні звернення медіаорганізацій, серед яких - НСЖУ, не вплинули на ситуацію.

 

«Незважаючи на безпрецедентне підвищення тарифів, розрахунки Укрпошти з редакціями в цьому році були вкрай погані, - заявив голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко. - Протягом місяця мені доводилось, в так званому ручному режимі займатись поверненням передплатних коштів для багатьох редакцій, хоча за договорами вони мали надійти до 15 січня. Мені не зрозуміло, чому досі не підвищена заробітна плата листоношам, адже саме на це планувалось скерувати кошти від підвищення тарифів на доставку. Листоноші - це, мабуть, останні представники держави, яким відкривають двері у будь-яких міських квартирах і сільських хатах. І одна з причин, чому ми разом з профспілками утримались від публічних заходів тиску на «Укрпошту» після підвищення тарифів, - це підвищення зарплати листоношам. НСЖУ готова підтримати законні вимоги об'єднань листонош про виконання обіцянки керівництва «Укрпошти»».

 

Як зазначив секретар НСЖУ, головний редактор районної газети «Трудова слава» Валерій Горобець, починаючи з 2008 року, коли відбулося підвищення тарифів на доставку на 60%, і по сьогоднішній день тарифи «Укрпошти» зросли в 3,8 раза.

 

«Наскільки мені відомо, «Укрпошта» планує і надалі піднімати тарифи. А це вже далеко не жарти! Ми ж усі розуміємо, що падіння тиражів місцевої преси майже стовідсотково спровоковано саме різким ростом тарифів на доставку. Бо компенсувати додаткові витрати довелось, як завжди, споживачеві, передплатникові. Який, не дивлячись на «неухильний ріст зарплат і пенсій», живе все бідніше і бідніше. І ми добре знаємо, що повернути колись один раз втраченого передплатника дуже важко, іноді неможливо», - впевнений Валерій Горобець.

 

Політика підвищення тарифів, за його словами, врешті-решт призведе до знищення місцевої преси. До цієї проблеми додаються брак вітчизняного газетного паперу нормальної якості, зростання ціни на російський папір і відсутність державної політики в сфері розвитку медіа, інформаційного простору держави, місцевої преси.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Українське державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта» з 1 січня 2014 року підвищило тарифи на прийняття передоплати та доставку періодичних видань на 45%, незважаючи на протести НСЖУ і Держкомтелерадіо.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4110
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду