ІТК хоче розірвати договір з GfK у суді

ІТК хоче розірвати договір з GfK у суді

18 Грудня 2013
6857
18 Грудня 2013
18:42

ІТК хоче розірвати договір з GfK у суді

6857
ІТК хоче розірвати договір з GfK у суді
ІТК хоче розірвати договір з GfK у суді

Індустріальний телевізійний комітет (ІТК) намагається в Господарському суді міста Києва розірвати договір (чинний до кінця 2014 року) з дослідницькою компанією GfK щодо надання послуг. Підстава - ІТК вважає, що через дії вимірювача телеринок отримав неякісну панель. 18 грудня відбулося чергове засідання, на якому сторони надали свої пояснення.

 

Представник ІТК Олег Громовий доводив у суді, що GfK порушив умови угоди. У якості основного порушення ІТК бачить відхилення від контрольних параметрів дослідження, які були узгоджені сторонами у 2012 році. За словами пана Громового,  у 2012 році було визначено 14 параметрів.

 

«Відповідач (GfK - ТК) щоквартально електронними листами надсилав позивачу документ із зазначеними параметрами, які мали бути визначені GfK як планові для наступного кварталу. Також відповідач надсилав технічні звіти, у яких зазначались контрольні параметри», - сказав він.

 

Зокрема, за його словами, відхилення у 2012 році стосувались таких контрольних параметрів: розмір телевізійних домогосподарств, кількість телевізорів, тип основного телевізора, наявність стаціонарного телефону, соціальний клас та вік голів домогосподарств.

 

Олег Громовий також надав суду табличку, у якій визначені відхилення у 2012-му та 2013 роках, і зазначив, що вважає ці порушення системними.

 

«У результаті ми отримуємо неякісну телевізійну панель, недостовірні результати соціологічного дослідження, і фактично така панель не може в такому вигляді функціонувати далі, у 2014 році», - сказав пан Громовий у суді.

 

У відповідь представник відповідача GfK Олексій Бондар зазначив, що не існує документального підтвердження відхилення параметрів: «Сторони їх (параметри - ТК) використовували, але вони не були погоджені». Також, за його словами, у технічних звітах, які GfK надавав ІТК, містилось близько 60 технічних параметрів. До того ж пан Бондар не вважає звіти документом, оскільки вони виконані у формі таблиці і не підписані сторонами.

 

Ще однією претензією зі сторони ІТК є наявність у панелі «корумпованих підозрілих» домогосподарств. На підтвердження цієї тези Олег Громовий розказав, що у 2012 році був проведений аудит компанією-засновником GfK: «В аудиті були зроблені такі висновки: допущене розкриття домогосподарств у телевізійній панелі, що зробило можливим вплив на домогосподарства зі сторони третіх осіб. Це підтвердило саме GfK, тому сперечатись із цим важко».

 

Зокрема, за його словами, були розкриті дані 142 домогосподарств.

 

У цьому ІТК вбачає пряме порушення умов договору, адже вимірювач мав захищати дані. Представник позивача підкреслює, що конкретні адреси та контакти відомі лише відповідачу, тоді як для решти учасників ринку вони є анонімними: «Це могло статись лише з вини відповідача, якщо вони заперечують, то нехай нададуть докази».

 

Також пан Громовий наголошує на тому, що відповідач так і не підтвердив вилучення підозрілих домогосподарств. Тому, за його словами, позивач не має впевненості, що розкриття адрес не повториться у 2014 році.

 

«У зв'язку з цими обставинами позивач і більшість телевізійних каналів втратили довіру до результатів досліджень відповідача», - резюмував представник ІТК.

 

Щодо незбереження конфіденційних даних Олексій Бондар сказав, що в первісній позовній заяві ІТК про це не йшлося: «Якщо представник позивача хоче уточнювати предмет підстави позову, тоді він має це робити до початку розгляду по суті». Також він вважає, що незбереження конфіденційності позивачем не доведене.

 

Окрім цього юрист зазначив, що ІТК підписував акти виконаних робіт GfK, що, на його думку, свідчить про безпідставність звинувачень щодо порушення умов договору.

 

Однак у відповідь представник індустріального комітету наголосив на тому, що це ІТК робив, бо виконував умови договору, але це не заважає компанії мати претензії до якості наданого дослідження.

 

Після виступу сторін суддя Вікторія Ломака оголосила перерву. За її словами, справу надалі продовжить слухати судова колегія. Її склад і дата наступного засідання стануть відомі згодом.

 

Сторони відмовилися від коментарів «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, у 2012 році розгорівся так званий «панельний скандал», коли директор телеканалу Ru Music Рудольф Кірнос заявив, що дані телевізійної панелі GfK Ukraine не відображають реального телеперегляду через підкуп панелістів злочинним угрупованням, а від 5% до 8% учасників панелі є корумпованими. GfK найняла детективне агентство Kroll, яке не знайшло вини співробітників компанії у витоку даних і маніпуляціях з телерейтингами.

 

З 2014 року вимірювання телевізійної аудиторії в Україні замість компанії GfK на замовлення ІТК здійснюватиме Nielsen. Телевізійна панель Nielsen базуватиметься на загальнонаціональній вибірці з 3740 домогосподарств, що на 50% перевищує поточну вибірку і дозволить аналізувати більш вузькі цільові групи. Піплметри Nielsen будуть вимірювати як реальний, так і відкладений телеперегляд.

 

Піплметри Nielsen розпізнаватимуть канали за звуком та інфрачервоним випромінюванням, а не за телевізійною частотою. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6857
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду