Нацрада дозволила в регіональному мультиплексі МХ-5 створити загальнонаціональний канал «112»

Нацрада дозволила в регіональному мультиплексі МХ-5 створити загальнонаціональний канал «112»

5 Листопада 2013
11434
5 Листопада 2013
16:09

Нацрада дозволила в регіональному мультиплексі МХ-5 створити загальнонаціональний канал «112»

11434
Голова Нацради вважає помилкою старе рішення ліцензувати цифрових місцевих і регіональних мовників, бо вони не доживуть до переходу на цифрове телебачення
Нацрада дозволила в регіональному мультиплексі МХ-5 створити загальнонаціональний канал «112»
Нацрада дозволила в регіональному мультиплексі МХ-5 створити загальнонаціональний канал «112»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення дозволила п'яти телекомпаніям, що володіють ліцензіями на частоти в регіональному мультиплексі МХ-5, стати єдиним телеканалом «112 Україна», переоформивши їхні ліцензії та змінивши їм логотипи.

 

Йдеться про телекомпанії ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «ТВ Вибір» і ТОВ «Лідер ТВ», які здобули перемогу на цифровому конкурсі у 2011 році та отримали цифрові ліцензії практично по всій Україні, крім Одеської області. Ці компанії нещодавно придбав власник телеканалу «112 Україна» Андрій Подщипков.

 

Таким чином, замість п'яти регіональних телекомпаній у мультиплексі МХ-5 мовитиме одна загальнонаціональна мережа «112 Україна». З юридичної точки зору закон цього не забороняє, пояснив начальник управління правого забезпечення Нацради Олег Шосталь, оскільки компанії можуть об'єднуватися, підписувати угоди про спільне виготовлення продукту, і програми стають їхньою спільною власністю.

 

На запитання «Детектор медіа», чому Нацрада дозволила постати ще одному національному мовнику на базі частот, призначених для регіонального і місцевого мовлення, голова Нацради Володимир Манжосов назвав помилкою рішення регулятора ліцензувати цифрових місцевих і регіональних мовників.

 

«Мабуть, це було помилкою Національної ради, коли ми взялися за питання ліцензування на ефірне цифрове мовлення місцевих і регіональних мовників. У більшості європейських держав такої практики не було. У нас п'ятий мультиплекс - це найбільш проблемний мультиплекс», - заявив пан Манжосов.

 

«Ми провели два конкурси на п'ятий мультиплекс, але в нас залишилося дуже багато вільних місць, на які ми не знайшли жодного претендента або не змогли проліцензувати ні одну компанію. Ми не проводимо третього конкурсу, бо розуміємо, що результат може бути таким і надалі. Крім того після проведення конкурсу деякі переможці відмовилися від отримання ліцензій, зваживши на свої обставини. Періодично з'являються заяви про відмову від ліцензій, прохання про анулювання від деяких ліцензіатів у МХ-5», - нагадав голова Нацради.

 

Посилаючись на інформації компанії «Зеонбуд» (провайдера чотирьох цифрових мультиплексів) щодо оплати мовниками послуг «Зеонбуду» з розповсюдження сигналу, Володимир Манжосов спрогнозував, що «значна частина місцевих мовників до остаточного переходу країни на цифрове мовлення у 2015 році не доживе - із цих самих причин». «Десятка чи півтора десятки великих місцевих компаній виживуть, інші - ні», - заявив голова Нацради.

 

«Ні для кого не є секретом те, що значна кількість місцевих мовників ходять по ринку і пропонують продати свої компанії. Тому в п'ятому мультиплексі може з'явитися ще один-два національних мовників чи кілька регіональних, які будуть іти таким шляхом - скупівлі місцевих мовників, які отримали ліцензії», - сказав пан Манжосов.

 

На прохання уточнити, які компанії зараз ведуть скупку місцевих мовників, пан Манжосов сказав, що йдеться про загальну тенденцію. «Звичайно, обласні державні телерадіокомпанії, які отримали ліцензії, згодом теж будуть національним каналом - громадським мовлення чи якимось іншим», - додав він.

 

Щодо третього конкурсу на залишок вільних місць у МХ-5 Володимир Манжосов повідомив, що тривають консультації. Можливо, Нацрада прийме рішення виставляти на конкурс не 24 години мовлення по всіх частотах, а відрізки часу, щоб забезпечити місцеве мовлення в обсязі кількох годин, а решту часу запропонувати регіональним чи загальнонаціональним мовникам, які не отримали ліцензій у мультиплексах 1, 2, 5.

 

Нагадаємо, в Україні загальнонаціональні телеканали розподілені по 28 місцях у мультиплексах МХ-1, -2, -3, -5 (кожен має покриття зі 167 передавачів). Крім того в МХ-5 ще 4 місця було віддано на потреби місцевого та регіонального мовлення, і конкурс проводився на частоти в кожному зі 167 населених пунктів, де встановлено передавачі «Зеонбуду».

 

«112 Україна» - це новий телеканал, що розпочав молвення як супутниковий. Його запускає Олексій Семенов, власником є Андрій Подщипков. Пан Подщипков заперечує інформацію, отриману «Детектор медіаю» з власних джерел на ринку, що інвесторами телеканалу виступають люди, які також інвестують у телеканали Tonis, Business, БТБ та нові друковані видання «Капитал», «Взгляд» (цей умовний медіахолдинг пов'язують із Сергієм Арбузовим).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11434
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Глядач
3796 дн. тому
Що незрозумілого? Були у цифрі телеканали-фантоми, згадана 5ка, створені для того, аби їх потім вигідно "загнати", майже нічого не показували роками. Прийшов на медіяринок Гарбузов, створив серед інших 112-Україна і перекупив частоти згаданої 5ки. Тепер там, де вони були присутні (IPTV, кабель тощо) йтиме саме цей канал (його продукція)...
TRK
3796 дн. тому
Скорее второе, пять трк будут общий продукт вещать и в конце каждой программы внизу будет список этих трк появляться. Как у Пятого канала (с) ТРК Экспресс-информ (с) ТРК НБМ (С) ТРК Полесье-ТВ
ТГК
3796 дн. тому
Яке саме рішення прийняла Нацрада про обєднання у одного національного мовника 5 юридичних осіб? Чи це просто змінили їм логотипи на 112 на підтсаві договору про виробництво власного продукту і тепер всі пятеро будуть мовити одне те ж саме?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду