Олексій Шалайський: «ZIK і “Наші гроші” прагнуть називати речі своїми іменами: грабунок – грабунком, а корупцію – корупцією»

Олексій Шалайський: «ZIK і “Наші гроші” прагнуть називати речі своїми іменами: грабунок – грабунком, а корупцію – корупцією»

30 Жовтня 2013
7277
30 Жовтня 2013
14:41

Олексій Шалайський: «ZIK і “Наші гроші” прагнуть називати речі своїми іменами: грабунок – грабунком, а корупцію – корупцією»

7277
«Корупції в країні так багато, що, на жаль, вибір є», – каже про вибір тем головний редактор інтернет-видання «Наші гроші», у співпраці з яким телеканал ZIK створює однойменну програму журналістських розслідувань
Олексій Шалайський: «ZIK і “Наші гроші” прагнуть називати речі своїми іменами: грабунок – грабунком, а корупцію – корупцією»
Олексій Шалайський: «ZIK і “Наші гроші” прагнуть називати речі своїми іменами: грабунок – грабунком, а корупцію – корупцією»

Уже з 5 листопада інтернет-проект «Наші гроші», присвячений корупції в державних тендерах - стартує в телевізійній версії на західноукраїнському телеканалі ZIK. Відтак сайт і телеканал об'єднують зусилля, щоб показати справжні масштаби розкрадання казни країни, і, звісно, спробувати призупинити цей процес.

 

«Наші гроші» - це перший столичний проект західноукраїнського ZIKу, який уже в березні 2014 року планує відкрити повноцінну студію в Києві. Він продовжить лінію уже добре відомих програм-розслідувань каналу: «Народний контроль», «ПРАвокація», «Люстрація». Керівник та ведучий телевізійних «Наших грошей» - цьогорічний переможець у номінації «Журналістські розслідування» всеукраїнського конкурсу «Честь професії» Денис Бігус (екс-журналіст проектів «Знак оклику» і «Tender News» на ТВі).

 

«Наші гроші» виходитимуть в ефір щовівторка о 22:00. Про те, як виглядатиме телевізійна версія проекту, про співпрацю із ZIK та необхідність перенести розслідування зі сторінки сайту ще й на телевізійний екран, розповів автор та редактор інтернет-порталу «Наші гроші», відомий журналіст Олекса Шалайський, цьогорічний лауреат премії ім. О.Кривенка.

 

 

- Як і чому виникла ідея створити ще й телевізійну версію уже добре відомого інтернет-проекту «Наші гроші»?

- Одразу зазначу, що ідея належить телеканалу ZIK. І це було, як несподівано, так і приємно. Річ у тому, що ZIK - один із небагатьох, а, можливо, і єдиний телеканал в Україні, який дозволяє запускати в ефір програми такого характеру. У нас є з чим порівнювати. До нас доволі часто звертаються тележурналісти по інтерв'ю, коментарі чи інформацію. Але їх, здебільшого, цікавлять «жовті» повідомлення: дороге авто, дороге вбрання, дорога їжа. А от коли починаєш розповідати про дороге вугілля, чи дорогу будівлю Генпрокуратури, вони одразу втрачають інтерес. І зовсім не тому, що їм нецікаво. Навіть навпаки. Просто навіщо збирати факти, як тобі їх не дадуть показати? Натомість західноукраїнський телеканал ZIK запропонував створити розслідувальну програму без жодних обмежень. З єдиним класичним застереженням: інформація має бути правдивою.

 

- Перемовини тривали недовго?

- Нам знадобилося небагато часу, щоб домовитися про співпрацю. Домовлятись легко, коли маєш на меті те саме. А й ZIK, і «Наші гроші» прагнуть називати речі своїми іменами: грабунок - грабунком, а корупцію - корупцією. Ну, а зрозуміло, що телевізійна версія програми відкриває кардинально нові можливості. Українські чиновники люблять не помічати розслідувань, які з'являються в пресі чи інтернет-ЗМІ. Обмежуються американським: «Без коментарів». Так наче ми про здоров'я їхніх собачок розпитуємо. Із телебаченням такий прийом вдається набагато складніше. Не так легко зробити незворушний вигляд обличчя, коли тебе перед камерою питають: «А де той вкрадений мільйон?». Саме тому першим під ніж цензури завжди лягає телебачення.

 

- Яким буде формат програми?

- Програма не буде великою за обсягом. Остаточний хронометраж наразі узгоджується. Серія налічуватиме 3-4 сюжети - закінчених журналістських розслідувань, або ж таких, які у подальшому можна активно розвивати, збирати нову інформацію. Тобто з одного боку ми не придумували нового велосипеду, а з іншого - нічого подібного в Україні сьогодні, на жаль, немає. Хоча й свого часу було. Звичайно, на багатьох нинішніх телеканалах також існують програми журналістських розслідувань, але вони здебільшого займаються міліціонерами, наркотиками, підпільними притонами тощо. Тобто всім тим, що не зачіпає верхній ешелон влади. Про крадіжки з бюджету, як правило, не говорять. Хоча основні проблеми ховаються саме там.

 

- Як відбуватиметься координація роботи журналістів порталу «Наші гроші», які працюють у Києві, і телеканалу ZIK, головна редакція якого - у Львові?

- Очолюватиме телевізійний проект Денис Бігус. Це справді один із найкращих тележурналістів України. А де є професіоналізм, там і з координацією проблем немає. Ми активно обговорюємо теми - матеріал, який зібрав ZIK, факти, які знайшли ми. Зібралася гарна група людей, які можуть розкопувати різноманітні цікаві речі. Об'єднані зусилля сайту і телеканалу дадуть можливість «копати» глибше, ніж зазвичай. Причому обмін інформацією йтиме не лише у межах проекту «Наші гроші». Для прикладу, ми зараз отримали від «вдячних читачів» дві дуже цікаві історії, але вирішили не виставляти їх на порталі. Зібрану інформацію передали телевізійникам, вони доведуть справу до кінця. І кінцевий продукт буде набагато якіснішим, ніж би ми робили його самостійно.

 

- Інтернет-портал, такого спрямування як «Наші гроші», має визначеного читача. Натомість телевізійна аудиторія, а ZIK на сьогодні найпопулярніший регіональний телеканал Західної України, має значно ширшу і розмаїтішу аудиторію. «Наші гроші» у телевізійному форматі буде затребуваним?

- Я переконаний на всі 100%, що телевізійні «Наші гроші» матимуть глядача. Тут можна навести приклад США. Я цього року був шокований тамтешнім дослідженням, згідно з яким половина американців отримує новини не з газет чи телевізора, а від сусідів. Тобто існує ланцюг інформації: з маленького ЗМІ факти потрапляють у велике ЗМІ, потім в телебачення, і врешті - до сусіда, який тобі все розповідає. В Україні цей ланцюг розірвано на етапі телебачення. Відтак звичайний українець нині отримує викривлену картину світу. Не у всіх є інтернет і час на копанні в ньому.

 

Безперечно, серйозні журналістські розслідування - це дорога річ. І не так багато ЗМІ можуть собі це дозволити. Але глядач має право, перемикаючи канали, бодай на одному з них знайти програму розслідувань. Бо це засаднича річ: людина має право на правду. Чи принаймні на те, щоб бачити світ у різних кольорах, а не лише крізь призму барвистих телешоу. Як на мене, саме тиск віртуального «телевізорного» життя призводить до того, що на виборах люди голосують не так, як радить здоровий глузд, а так, як підказала реклама. А для здорового глузду, тобто для розуміння реальної ситуації потрібні факти. І саме телебачення, як наймасовіше ЗМІ, має їх надавати. Бо, як не буде в Україні «ефекту сусіда», то в нас взагалі мало, що буде.

 

- Чи можете трохи привідкрити таємницю і розповісти, про що буде перший телевізійний випуск «Наших грошей»?

- Ми маємо на вибір кілька сюжетів, які не прив'язані до часу. Корупції в країні так багато, що, на жаль, вибір є. Відтак наразі ще вирішуємо, із чого найкраще дебютувати. Та всі сюжети, як на мене - цікаві. Правда, слово «цікавий» стосується глядача. Що ж до «героїв» - то, сподіваюсь, їм програма ускладнить безтурботне заможне життя. Бодай трохи.

 

Олеся Головач, прес-служба ZIK, для «Детектор медіа»

Фото надані прес-службою ZIK

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олеся Головач, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7277
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду