Майкл Гріндон: Великі зміни приходять неочікувано

Майкл Гріндон: Великі зміни приходять неочікувано

16 Вересня 2013
7367
16 Вересня 2013
16:00

Майкл Гріндон: Великі зміни приходять неочікувано

7367
Відомий експерт, екс-президент Sony Pictures Television International радить ставити на HD-телебачення, інтернет і нові платформи
Майкл Гріндон: Великі зміни приходять неочікувано
Майкл Гріндон: Великі зміни приходять неочікувано

Для багатьох присутніх на лекції Майкла Гріндона його тези видавалися абзацами із Герберта Уеллса. Нині в Україні важко уявити, як продакшн інтернет-каналу створює серіал «Картковий будиночок», показники перегляду якого в мережі б'ють рекорди телевізійних шоу. Однак експерт підкреслив: рекомендації щодо того, як успішно адаптувати глобальні тренди світової телеіндустрії на території країн СНД, набудуть актуальності за кілька років.

 

Лекція екс-президента Sony Pictures Television International відбулася в рамках Kiev Media Week 2013. Вона була чи не єдиним безкоштовним публічним заходом конференції, де слухачі мали можливість поставити запитання засновнику компанії Grindon Media, що спеціалізується на консалтингу в галузі телевиробництва й медіадистрибуції.

 

Після екскурсу в історію телебізнесу Майкл Гріндон виклав найближчі ринкові перспективи. «Великі зміни приходять неочікувано», - попередив він. І порадив українським продюсерам вчасно зауважувати тренди.

 

 

 

Пульт від телевізора - до музею

 

Як зазначив Майкл Гріндон, у США пересічний телеглядач вже не обмежується єдиним кабельним каналом, переглядаючи значну кількість цифрових.

 

«За все більшої доступності послуг on demand (на вимогу), самостійного програмування і сервісів пошуку контенту нішевий телеперегляд все частіше переростає в індивідуальний», - нагадав він тезу IBM «Кінець телебачення, яке ми знаємо».

 

При цьому, за даними Financial Times та e-Marketer за серпень 2013 року, у США популярність цифрових пристроїв зростає.

 

 

Тож перегляд контенту в інтернеті стає звичною нормою. На сайтах відео дивляться близько 65% американців, які народилися в 1970-х. На YouTube створено сотні каналів, і цим сервісом користується більше людей віком 18-34, ніж аудиторія кабельного телебачення США. І кількість переглядів на YouTube за місяць зашкалює за 6 млрд годин.

 

А трафік платформи розваг Netflix генерується завдяки активності 30 млн користувачів. У будній вечір вони споживають третину всього інтернет-трафіку домогосподарств Північної Америки - стільки ж, скільки YouTube, Hulu, Amazon, HBO Go, iTunes і BitTorrent разом узяті.

 

За таких умов фрагментація аудиторії зростає помітними темпами, й найбільші канали в США постійно втрачають свою частку, поступаючись кабельним і супутниковим каналам.

 

Однак прогноз IBM, викладений у «Кінці відомого нам телебачення», оптимістичний: «Телеперегляд зростатиме, зокрема завдяки застосуванню нових технологій, що дають контроль над часом, способом і місцем перегляду контенту».

 

 

 

Всі в інтернет

 

Пан Гріндон пропонує поділити споживачів контенту на пасивних і просунутих. Перші, в основному, переглядають лінійне телебачення і починають потроху використовувати пристрої для відеозапису з функцією зсування програм у часі. Друга група цікавиться ґаджетами. Для них зручні послуги on demand, інтернет-канали й контент для нішевої аудиторії.

 

Вже понад 65% глядачів, які народилися в 1980-х, дивляться телебачення на потокових інтернет-платформах.

 

Саме час націлитися на аудиторію кожної з цих груп, каже Майкл Гріндон.

 

 

Все більші бюджети переходять в інтернет - кількість платного контенту в мережі зростає. І пірати на заваді інтернет-продакшнам стоятимуть недовго. Як свідчить приклад Netflix, їх вимирання залежить від появи більшої кількості недорогого й доступного контенту, що підтримується рекламодавцями.

 

 

«Інтернет-телебачення зростатиме приблизно на 8% на рік, а інтернет неодмінно стане однією з основних платформ для перегляду телепрограм», - прогнозує пан Гріндон.

 

 

У 2017 році інтернет-контенту віддасть перевагу 3,5-мільярдна аудиторія. Хоча за географією це зростання нерівномірне.

 

 

Телевізійні пристрої ставатимуть все більш технологічними. Окрім високої роздільної здатності екрану користувачі телевізорів можуть розраховувати на функцію виходу в інтернет.

 

 

У популярність 3D-технологій Майкл Гріндон не вірить: радикальної зміни якості зображення в телевізорі 3D не гарантує. А перегляд такого контенту пов'язаний із додатковими умовами розташування перед екраном під час перегляду і закупівлі нового обладнання. «Гадаю, не так багато глядачів готові негайно замінити телевізори на користь 3D. До того ж, для перегляду потрібен спеціально створений контент», - додав експерт.

 

Натомість зростає популярність перегляду телеконтенту на смартфонах і планшетах, як і продажі цих «альтернативних екранів».

 

 

«Молода аудиторія все більше віддає перевагу інтернету і вже не продовжує передплату на кабельне та супутникове телебачення», - розповів пан Гріндон. Тим не менш аудиторія платного ТБ зростатиме: до 2017 року кількість передплатників перевищуватиме мільярд осіб, прогнозує експерт.

 

 

Що стосується рекламних доходів, то глобальний ринок телереклами продовжить зростати, хоча його частка на ринку лишиться незмінною. Рекламні надходження з преси тим часом перетікатимуть до інтернету.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Знати VIP-аудиторію в обличчя

 

Тренд для виробників телеконтенту задали виробники згаданої вище платформи Netflix. Вона славиться конкуренцією з продакшнами лінійних каналів. Зокрема, у царині серіалів.

 

Цього року на Netflix створили 26-серійний серіал «Картковий будинок». Прем'єра блокбастера за участі Кевіна Спейсі відбулася в інтернеті 1 лютого. Аби підсадити на нього глядачів, до їхньої уваги запропонували 13 серій відразу.

 

«Картковий будинок» був номінований на здобуття дев`яти нагород Emmy - більше, ніж будь-який інший серіал цього року, і був відзначений у трьох - «За найкращу режисуру», «За найкращий підбір акторів» та за найкращу операторську роботу.

 

Проект Netflix змусив замислитися про конкуренцію HBO та Showtime. При цьому «Картковий будинок» націлений на значно вужчу аудиторію порівняно з телевізійними стратегіями.

 

І це ще раз засвідчує важливість уміння правильно визначати й сегментувати аудиторію. Зростанням кількості контенту створить нову професію фахівців із систематизації, які зароблятимуть на «каталогах» непогані гроші.

 

 

 

 

У світлі цих тенденцій глядачі все частіше звертатимуться до інтернету, адже традиційне ТБ не в змозі задовольнити їхніх технологічних потреб. Один із прикладів - catch up («слідом за ефіром»), коли телепрограми переглядають за допомогою інтернету через деякий час після їх трансляції в ефірі.

 

До вимог до продюсера додається вміння бути на «ти» з цифровим інструментарієм, знижувати витрати і враховувати вимоги технологій. За кілька років телевиробники матимуть адаптовувати контент до перегляду на різних носіях - екранах комп'ютерів, мобільних телефонів, планшетів.

 

При цьому важливо відстежувати всі ці глобальні зміни - наскільки зростає інтернет, як швидко люди адаптуються до змін, як зростає ринкова конкуренція.

 

Мовники активно запускатимуть нові продукти в інтернеті, посилюватимуть сайти й додаткові інтернет-канали, а крім того продовжать досліджувати потреби аудиторії. Набуватиме популярності міжнародний телевізійний копродакшн, що розширюватиме можливості програмування контенту. Сама тривалість циклів програм, за прогнозами Майкла Гріндона, зросте до року.

 

Експорт програм ставатиме все простішим. Так, один із каналів Sony, який мовив на хінді в Індії, звернувся до глядачів мовою хінді в інших країнах. Компанії це вдалося завдяки супутнику та розширенню дистрибуції в кабельних мережах.

 

При цьому продюсерам Майкл Гріндон радить орієнтуватися на заможну аудиторію - нехай і нішеву. Щодо дохідної моделі, то, за його словами, краще комбінувати рекламу й передплату. «Є приклади прибуткових каналів і платформ із абонентською платою - HBO, BSkyB, віднедавна Netflix. Але проблема полягає в тому, що серед їхніх однодумців багато й історій із поганим кінцем», - розповів Майкл Гріндон.

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріали та фото надано компанією MRM

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7367
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду