Новий сезон «України»: ярмарок «яскравих моментів»

Новий сезон «України»: ярмарок «яскравих моментів»

2 Вересня 2013
11117
2 Вересня 2013
14:00

Новий сезон «України»: ярмарок «яскравих моментів»

11117
Канал готується подати глядачеві продукти «на будь-який смак і вік», а шанувальників фірмових мелодрам інтригуватиме запитанням «З ким залишиться Наташа?»
Новий сезон «України»: ярмарок «яскравих моментів»
Новий сезон «України»: ярмарок «яскравих моментів»

У новому сезоні керівництво каналу «Україна» обіцяє орієнтуватися на запити вдумливої аудиторії. Для таких глядачів до програмної сітки додався щоденний підсумковий інформаційний проект «События дня». Давній поступовий курс на омолодження канал, вочевидь, реалізовуватиме з допомогою зіркового та реаліті-шоу. Для своїх же відданих глядачок «Україна» підготувала нову теленовелу від Тетяни Гнєдаш.

 

Як і раніше, «Україна» ставить собі за мету увійти до трійки лідерів за комерційною аудиторією (18-54, «50 тис.+»), змагаючись за увагу глядача із СТБ та «1+1». «Назва зобов`язує. Адже ми - канал, назва якого співпадає з назвою країни», - пояснив у коментарі «Детектор медіа» головний виконавчий продюсер Григорій Тичина. Директор каналу Марина Миргородська обережно каже, що головним завданням бачить закріплення позицій, здобутих у першому півріччі: частка 9,8% за 18-54, «50 тис.+» та 12% за 18+, «50 тис.+».

 

При цьому «Україні» вдалося омолодити аудиторію рекордними, за словами Марини Миргородської, темпами. «Ми рекордсмени з нарощування цієї аудиторії: виросли в першому півріччі на 7% (з 9,17% до 9,77% за 18-54, «50 тис.+». - ТК). І взагалі ми доклали до цього дуже багато зусиль: переформатували "Критичну точку", запропонували продукт, який відповідає середньому віку нашого глядача. Враховуючи, що кожний другий глядач в Україні - старший за 40 років, маємо орієнтуватися на цю цільову аудиторію і досягати ядра аудиторії "35+ ". Це наша мета», - розповіла директор «України» в коментарі «Детектор медіа».

 

 

Із Росії на «Україну» і навпаки

 

Після 20-річчя мовлення, канал виходить в ефір з новим логотипом та слоганом «Моя країна - моє телебачення».

 

Фішкою виробництва лишаються серіали. Як розповів «Детектор медіа» головний виконавчий продюсер каналу Григорій Тичина, за три з половиною роки загалом було вироблено 600 годин кіносеріальної продукції. Каналу вдається реалізовувати цей контент на продаж у країнах СНД. «Найбільшим попитом користуються мелодрами, - каже пан Тичина. - В першу чергу, ринком збуту є Росія, Білорусь та Казахстан. Дещо купує Молдова, Ізраїль, Прибалтика».

 

Топ-менеджмент «України»

 

До кінця 2013 року канал планує виробити близько 565 годин власного контенту,не рахуючи продукту виробництва департаменту інформаційного мовлення («Ранок з Україною», «События», «События недели», «События дня»). Із цих 565 годин 225 становлять епізоди ток-шоу «Говорить Україна» виробництва The Show Time Production Іларіона Павлюка і ще 100 годин - кіносеріальна продукція.

 

Позиціонуючись як загальнонаціональний канал, «Україна» робить ставку на розмаїтий продукт. До його виробництва керівництво продовжує активно залучати ведучих і продюсерів з Росії. Так, проект «Говорить Україна» виходить в ефір із російським ведучим Олексієм Сухановим, фахівці із РФ задіяні і в The Show Time Production, що, окрім ток-шоу, виробляє ряд документальних проектів. Сергій Майоров робить для каналу «Таємниці зірок». Директором продакшн-компанії «Теле Про» холдингу «Медіа Група Україна» нещодавно став екс-продюсер ТНТ Єгор Некрушев, якого менеджмент каналу представив журналістам, як «дуже амбітного та креативного». Виробництво розважального шоу «Як дві краплі» здійснюватиме російський продакшн WeiT Media Тимура Вайнштейна.

 

«Це не позиція каналу, а професійний вибір, - коментує кадрову політику Марина Миргородська. - Українські спеціалісти менш підготовлені, не можуть конкурувати з їхніми російськими колегами. А контент власного виробництва каналу, не призначеного на продаж, виробляється українською».

 

Марина Миргородська

 

Загалом, як писала «Детектор медіа», проекти власного виробництва на замовлення «України» втілюватимуть у життя українські й російські продакшни: «Теле Про» холдингу «Медіа Група Україна» («Люблю. Чекаю», «Хто вартий більшого?» та «Один за 100 годин»), The Show Time Production Іларіона Павлюка («Говорить Україна», «ДНК 2. У пошуках жінки»), «Київтелефільм» Валентина Опалєва (серіал «-Поцілуй!»), продакшн Володимира Оселедчика («Світ на смак»), «Телемир» Юрія Будяка і Миколи Корчаги («Таємний код зламано»), WeiT Media Тимура Вайнштейна («Як дві краплі»), «ІВД Продакшн» Сергія Майорова («Таємниці зірок»).

 

Сітка в новому сезоні кардинальних змін не зазнає. Як і раніше, жайворонкам у будні пропонують «Ранок з Україною». У передпраймі глядачі можуть розраховувати на мелодраматичну теленовелу. Далі - слот новин і ток-шоу «Говорить Україна», на зміну яким приходять детективні серіали в праймі, і підсумкові новини та документальні проекти в постпраймі. Розважальні шоу канал ставитиме у ранкових слотах і вечірньому праймі вихідних днів. «Ми вважаємо, що телеперегляд вихідного дня починається зранку: люди вмикають телевізор - і це гарний час для старту нових проектів. Тим паче, що далі стоять серіали - там усталена сітка, й експерименти менш можливі», - пояснює пан Тичина вибір ранкового часу для прем'єр власного виробництва.

 

 

«З ким залишиться Наташа?»

 

Цієї осені до уваги аудиторії «України» - 90-серійна теленовела «-Поцілуй!» за сценарієм головного продюсера кіносеріального виробництва Тетяни Гнєдаш. Під час презентації натхненниця вже четвертої за ліком на «Україні» власної багатосерійки впевнено пожартувала, що дощ, який періщив у вечір презентації, - «чудова прикмета в дорогу».

 

За сюжетом прем`єрного серіалу, головна героїня - і косметолог, і дерматолог - проходить шлях від «селянки» до директора Інституту краси. Одне з найбільших випробувань на її шляху - кохання. «Всі поспішатимуть до телевізора, щоб увімкнути його, подивитися і поставити питання самому собі, знайомим: "Як ти думаєш, з ким залишиться Наташа?"», - прогнозує пані Гнєдаш.

 

Загалом у виробництві серіалів канал орієнтується на потреби місцевого глядача, каже Григорій Тичина. «Мірило одне - рейтинг. Не можемо собі дозволити поки що перенести світовий досвід і робити вертикальне програмування. Поступово змінюватимемо цю звичку глядачів, але на це підуть роки», - коментує головний виконавчий продюсер.

 

Григорій Тичина і Тетяна Гнєдаш

 

 

Новини з розвагами

 

Головною подією інформаційного мовлення каналу має стати запуск через місяць щоденних підсумкових новини «События дня». Причому проект у чомусь продовжить креативну традицію «Событий недели с Андреем Данилевичем».

 

«Це буде проект, який розкаже, чому відбулися події, які сталися цього дня, що, скоріш за все, може відбутися завтра, чому ті люди, які стали ньюзмейкерами цього дня зробили те, що вони зробили. Це буде проект, який пожартує над ними, дозволить собі певну частку сарказму, який вас розважить перед сном, який не буде вас вантажити чорнухою та важкими думками», - розповів директор департаменту інформаційного мовлення каналу «Україна» Ігор Золотаревський.

 

Марина Миргородська та Ігор Золотаревський

 

Дізнаватимуться про «События дня» в інтерпретації «України» глядачі з понеділка по п'ятницю о 22:00. При цьому на «Україні» продовжать виходити щоденні випуски новин «События» о 7:00, 7:30, 8:00, 8:30, 9:00, 17:00, 19:00 з понеділка по п'ятницю та о 7:00 і 19:00 у суботу, як і тижневик «События недели» о 19:00 у неділю.

 

Ведучими півгодинних випусків будуть екс- обличчя каналу «Інтер» Олег Панюта та Ольга Грицик. Як розповів «Детектор медіа» Олег Панюта, пропозицію про співпрацю він отримав від Ігоря Золотаревського. Роздумував недовго: «2 липня я був звільнений за власним бажанням з телеканалу "Інтер", а 3 липня я вже був прийнятий на роботу на телеканал "Україна "».

 

За словами ведучого, у новій програмі він виступатиме співавтором, готуючи запитання для експертів програми та тексти підводок. Очікується, що гостями проекту будуть авторитетні фахівці і політики, з якими плануються включення й інтерв`ю. «З одного боку, це безпосередні учасники подій дня, з іншого - люди, яким я, ви можете довіряти, які завдяки власній позиції дозволять глядачу власну точку зору або змінити, або закріпити», - каже пан Панюта.

 

Очікується, що атмосфера у студії програми буде близькою за духом до «Событий недели». «Як ми собі уявляємо, це не має бути формат "от советского информбюро ". І те, що мені запропонували цей формат, означає, що і я змінюся - в кращий бік», - пообіцяв ведучий.

 

Над «безпрецедентним запуском», зі слів пана Золотаревського, працюють «найкращі уми» департаменту інформаційного мовлення каналу «Україна». Не виключено, що ньюзрум розширять.

 

Ще один стратегічний напрямок інформдепартаменту каналу - епохальний уже проект «України» «Критична точка». «За останній рік програма зазнала значних змін. - розповів Ігор Золотаревський. - Нині це проект активних людей, які борються за свої права і добиваються успіху в боротьбі з системою. Раніше ми в рамках програми заснували премію за мужні вчинки. В новому ж в рамках "Критичної точки" стартує кілька громадських ініціатив, що заохочуватимуть розвиток і просування активної громадянської і загальнолюдської позиції».

 

Також в ефірі залишається брендотворче щоденне ток-шоу «Говорить Україна» з Олексієм Сухановим.

 

З докуметального виробництва планується сиквел блокбастера «ДНК-портрет нації» -«ДНК 2. У пошках жінки». Прем`єра фільму стане спецподією ефіру в листопаді та супроводжуватиметься пост-шоу. Нагадаємо, за результатами наукового дослідження в першому документальному фільмі оголосили, що чоловіки в Україні походять від аріїв - саме таку теорію висували історики кілька років тому. Цього ж разу студія The Show Time Production на чолі з Іларіоном Павлюком з`ясувала, звідки взялися жінки, які жили на цій території приблизно 30 тисяч років тому. «Це ще більший сюрприз і ще більш унікальне відкриття», - пообіцяв Ігор Золотаревський.

 

У листопаді на каналі стартує серія «науково-популярних розслідувань з елементами містики» «Таємний код зламано». Продовжать виходити в ефір і документальні «Таємниці зірок» Сергія Майорова.

 

Щодо співпраці з такими авторами, як відомий український документаліст Сергій Буковський, Марина Миргородська такого варіанту не відкидає: «Григорій Тичина щільно працює з такими режисерами і авторами, і в нас готується чимало проектів. Усі вони потребують тривалих термінів для розробки - 9-12 місяців. І, на жаль, ми не можемо виробляти великої кількості таких продуктів або пропонувати їх на нашому каналі, лише один-два рази на рік. І такі автори, як Буковський, - перші в черзі, коли ми в нас виникає ідея».

 

На наступний, 2014 рік «Україна» замовила документалісту Ігорю Кобріну цикл «Історія України». Насамперед, як очікує Григорій Тичина, цей продукт зацікавить глядачів дискутивного проекту Кобріна «1941. Заборонена правда» про протистояння СРСР та Німеччини, який вийшов в ефір на початку 2013 року. «Саме на прикладі цього фільму ми побачили як телеаудиторія скучила за історіями, які змушують думати», - розповів пан Тичина.

 

 

 

 

Великі шоу

 

Утримати омолоджену аудиторію біля екранів канал, вочевидь, планує зірками. Ставка номер один - на музичне розважальне шоу «Як дві краплі» за форматом Your Face Sounds Familiar компанії Endemol. Як показав досвід Нового каналу, що минулого року адаптував цей формат у проекті «Шоумастгоуон» з Машею Єфросиніною, такий продукт молодою телеаудиторією затребуваний.

 

За правилами шоу, українські естрадні зірки змагаються, наслідуючи відомих музикантів у виконанні хітів. До участі запросили десять українських виконавців, популярних передусім серед молоді - Фагота (Олега Михайлюту), Дантеса, Василя Бондарчука, Єву Бушміну, Аліну Гросу, Ольгу Полякову, Іріс (Ірину Розенфельд), Андрія Кравчука та інших. Частина з них прибула на презентацію нового сезону каналу. Тож між виступами керівників «України» впевнено вставляв свої репліки Андрій Кравчук із крісла першого ряду. А кульмінацією вечора стала поява Ольги Полякової з голубом на голові. Кажуть, аби не зіпсувати зачіски новій зірці каналу, птаха довго не годували.

 

 

Як розповів Григорій Тичина «Детектор медіа», формат Your Face Sounds Familiar цього року на ринку став піковим з точки зору конкуренції: «Не розкриватиму всіх секретів наших переговорів, але боротьба за цей формат була. З ким ми змагалися, сказати не можу».

 

«Як дві краплі» на замовлення «України» зніматиме російський продакшн WeiT Media Тимура Вайнштейна, який виробляв шоу за цим форматом для російського «Первого канала». Зйомки розпочнуться у вересні в Києві, а прем`єра в ефірі очікується за місяць.

 

Недільний вечірній прайм «Україна» доповнить розважальним ігровим шоу «Хто вартий більшого?» з Андрієм Джеджулою за форматом Divided, головна інтрига якого полягає в тому, що переможці ділять непропорційні виграші.

 

 

Реаліті на «Україні» - реальність

 

Ще два роки тому канал абстрагувався від буму реаліті, надаючи перевагу серіальному виробництву. Цього ж сезону на «Україні» стартують відразу два проекти жанру замкової щілини - «Люблю. Чекаю» та «Один за 100 годин». Обидва спрямовані на сімейну аудиторію і відрізняються емоційною, якщо не душевною складовою, яку впевнено задав Олексій Суханов у ток-шоу «Говорить Україна».

 

«Люблю. Чекаю» адаптовано за форматом «Hello, Goodbye» компанії Warner. До випуску входять сім інтерв`ю з людьми із залу очікування аеропорту «Бориспіль». Раніше шоу з такою назвою виходило на каналі ТНТ, продюсером якого був Єгор Некрушев (а нині керівник «Теле Про» - виробника програми). Як розповів в інтерв`ю «Детектор медіа» ведучий Олександр Пилипенко, основною прикметою української версії стали безкорисливі мотиви українців, відображені в їхніх історіях. Канал позиціонує проект як «емоційне документальне реаліті з "сентиментальним" присмаком».

 

Єгор Некрушев та Олександр Пилипенко

 

За правилами другого реаліті, «Один за 100 годин», його герої мають вкластися в чотири з гаком доби для апгрейду оселі. При цьому сімейні пари у змаганні за призовий фонд долатимуть власні лінощі.

 

Обидві програми заявлені у ранковому слоті суботи - о 10-й та 11-й. «Питання в першу чергу в частці аудиторії і в її настрої в цей момент. Подивимося, як підуть проекти. В разі чого, щось змінюватимемо - і щодо слоту, і щодо наповнення програми», - сказав ТК Григорій Тичина.

 

 

Відкриття сезону

 

Особливістю сезону стане й відкриття нових облич каналом «Україна».

 

Найцікавіша заявка - відомий телепродюсер і документаліст Володимир Оселедчик у ролі автора й ведучого кулінарно-подорожнього проекту «Світ на смак». Цю ідею закадровий професіонал, якому не вдалося стати в минулому сезоні телеведучим на «Інтері», виношував з 2005-го та втілив з легкої руки директора зі стратегічного маркетингу «Медіа Група Україна» Ольги Захарової. «Смак» у цьому проекті, за словами пана Оселедчика, розглядатимуть не лише в кулінарному, а й в культурно-пізнавальному вимірах. Для програми обрали 9-ту ранку неділі, бо вона, пояснює Григорій Тичина, створює настрій: «Її хочеться подивитися, коли щойно прокинувся, вона надихає».

 

До речі, проект «Найрозумніший» з Людмилою Добровольською, який продюсував пан Оселедчик, «Україна» вирішила не продовжувати цієї осені. Пояснили це незадовільними рейтинговими показниками дитячого ерудит-шоу, яке в минулому пережило багато сезонів на «1+1» та «Інтері».

 

Ще один дебютант «України» в цьому сезоні - екс-працівник банку Олександр Пилипенко у ролі ведучого шоу «Люблю. Чекаю». За його словами, ведучим він мріяв стати з дитинства. Здолати на цьому шляху йому довелося масу кредитних історій клієнтів VAB-банку, працювати менеджером з кастингу.

 

Менш помітними, з огляду на негламурний формат реаліті «Один за 100 годин», можуть стати дебюти в ролі телеведучих архітектора Сергія Бобака та дизайнера Ксенії Коваль.

 

 

Натомість шоумен Андрій Джеджула явно претендує на нішу Андрія Доманського в ефірі «України». З огляду на непередбачувані рейтинги ігрових шоу в ефірі українських каналів, проект «Хто вартий більшого?» для початку співпраці дещо ризикований. Однак судячи з настрою і прихильності каналу до зірок, Джеджула налаштований не лише ризикувати, й пити шампанське.

 

 


 

Нові старі обличчя побачить і почує й чоловіча аудиторія «України» під час футбольних трансляцій та у спортивному шоу «Великий футбол» Олександра Денисова: на канал повернувся коментатор Віктор Вацко, а до команди експертів долучився Віктор Леоненко, звільнений з «2+2».

 

Як бачимо, «Україна» в усьому продовжує орієнтуватися на смаки глядачів, але виховувати і змінювати їх сама поки не наважується. «Для того, щоб зайняти позиції лідера, треба мати довіру глядачів. Довіра глядачів - це складний, довгий, кропіткий багаторічний процес. Але ми ставимо перед собою великі цілі», - каже Григорій Тичина. Амбіції каналу ростуть - сподіваємося, пропорційно до можливостей.

 

Фото Максима Лисового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Іван Марунич (відео)
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11117
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду