Олексій Мустафін: «Я не прихильник концепції “добрих” новин»

Олексій Мустафін: «Я не прихильник концепції “добрих” новин»

23 Серпня 2013
13354
23 Серпня 2013
15:30

Олексій Мустафін: «Я не прихильник концепції “добрих” новин»

13354
Про новий сезон на телеканалі «Мега», якісні пізнавальні проекти, поверхові українські новини та комфортність роботи з Ганною Безлюдною
Олексій Мустафін: «Я не прихильник концепції “добрих” новин»
Олексій Мустафін: «Я не прихильник концепції “добрих” новин»

Пізнавальний телеканал медіагрупи «Інтер» «Мега» запускає в новому осінньому телесезоні чотири проекти різної спрямованості, які будуть вироблені на замовлення каналу. Серед них - програми про найгучніші містифікації в історії («Підроблена історія») і про українську науку. Та основне наповнення каналу, як і раніше, становлять закупівлі. «На жаль, ми не можемо замовляти виробництво програм у необмежених обсягах. Бо маємо бюджет, а виробництво все ж таки дорожче за купівлю», - пояснює генеральний директор каналу «Мега» Олексій Мустафін.

 

Якому продукту надає перевагу «Мега» в закупівлях, чому так мало транслює програм про Україну, які серіали покаже - на ці запитання Олексій Мустафін відповів під час чату на «Детектор медіа». А також висловив свою думку з приводу новин українських каналів, ідей Віктора Медведчука та медіамоніторингів. Про це та багато іншого - в повній версії чату.

 


 

 

- Доброго дня! Мене звуть Олексій Мустафін, і я радий можливості поспілкуватися!

 

- Олексію, доброго дня! Ви вже майже півроку на каналі «Мега». Що вам вдалося зробити за цей час?

- За цей час вдалося увійти в курс справи. І, як мені здається, зрозуміти, як має працювати пізнавальний канал.

 

- Посмотрел программную сетку канала - ничего не поменялось с начала года. Ни одной новой программы, ни одной замены в сетке. Нет идей или зачем менять?

- По-перше, я керуюся правилом: якщо працює, то міняти не треба. По-друге, здається, ви неуважно дивилися сітку каналу, бо нових проектів було багато, і, як на мене, вони були цікавими.

 

- Разом зі своїм переходом на «Мегу» ви прихопили передачі, які йшли раніше на СТБ, зокрема «У пошуках пригод», «У пошуках істини» та інші. Це і все ваше керівництво на новому каналі? Всі новації програмної концепції? А що ще ви робите як керівник? Про що думаєте? Чи не збираєтеся перетаскати на «Мегу» і «Слідство вели з Леонідом Каневським», адже свого часу цей цикл також ішов на СТБ, а зараз на «Інтері»? Це я до того, що ви не запропонували нічого нового по суті. Ви не розвиваєте канал, а лише крутите на новому робочому місці старі касети, які вам особисто подобаються. До того ж, «У пошуках пригод», окрім того що це повтор - так ще й дуже нудна програма. Вона не призначена для повторів. Вони їй суворо протипоказані. Занадто вже все розтягнуто і мляво, як і її ведучий Михайло Кожухов - колишній прес-секретар Путіна. Навіює нудьгу.

- Я не маю звички щось прихоплювати із собою. Навіть із власного дому. «Мега» купує все, що з нашої точки зору може бути цікавим глядачеві каналу. Звичайно, в межах бюджету. Упереджень щодо виробників у нас немає. Якщо краще виробив СТБ, то купуємо в СТБ. Якщо ВВС, то у ВВС.

 

- Так Стрюков всю работу сделал. Интересно, хоть спасибо скажет? ;)

- Щодо Костянтина Стрюкова, можу сказати тільки добрі слова. Врешті-решт, «Мега» став пізнавальним каналом саме з його ініціативи.

 

 

- Я дуже люблю пізнавальні канали. «Мегу» дивилася кілька разів, коли показували програми про Азію. А ось про історію Росії чи СРСР уже набридло дивитись. У нас стільки всього цікавого в Україні, сотні замків, парків... Ну чому про це не показуєте програми? Вже ж виросло нове покоління в незалежній Україні, а програм досі не зняли? Ви ж знаєте, як знімати і що. То зробіть це! Щось намагається зробити Томенко, але у нього програми на такому примітивному рівні. Хоча він знає, про що знімати...

- Змушений трохи пояснити. Канал не знімає і не створює програм. Він купує або замовляє. Якщо б ми побачили програми про Україну, зроблені якісно і цікаво, ми б купили їх у першу чергу.

 

- Олексію, а вам не соромно бути в одній партії з Медведчуком? Поясніть, чому ви досі в партії?

- Чому я в партії? Тому що такі мої погляди. В СДПУ(О) я з часу заснування. Змінювати партії залежно від кон'юнктури, як на мене, не зовсім пристойно.

 

- Що «Мега» запланував у новому сезоні із власних проектів? І чи будете готувати формати на продаж? Чи вдалося продати минулорічні формати?

- На жаль, ми не можемо замовляти виробництво програм у необмежених обсягах. Бо маємо бюджет, а виробництво все ж таки дорожче за купівлю. Цього року ми запускаємо (замовляємо) чотири різні проекти різної спрямованості. Сподіваюсь, що вони будуть цікаві глядачам. Але при цьому хотів би зазначити, що і купуємо ми досить цікаві проекти та формати. Радив би подивитися у вересні, скажімо, «Історію людства» виробництва ВВС та «Людство. Історія кожного з нас» виробництва History. Це новий і яскравий продукт, і я подивився його із задоволенням, попри те, що сам історик за освітою.

 

- Олексію, питання трохи не по темі, але все ж цікавить. Як ви ставитеся до закону про заборону куріння у закладах харчування?

- До заборони куріння в закладах харчування ставлюсь позитивно. У мене самого мала донька, тому відчуваю, як незручно знаходитись в одному приміщенні з людьми, які палять.

 

- І ще кілька питань. Як ви вважаєте, чому в більшості американських серіалів сцен куріння немає (законодавчо там вони не заборонені). Навіть у першому сезоні серіалу «Шерлок» - Шерлок не курить. Натомість у російських серіалах курять майже всі і постійно, а режисери пояснюють це тим, що «так намагаються відтворити справжнє життя»... Як ви вважаєте, куріння у фільмах реально здатне пропагувати куріння і «спокушати» ним людей, особливо молодь? Як ставитеся до нового закону РФ, який забороняє у новостворених фільмах, виставах і телепрограмах показ сцен куріння. Все. Дякую. І вибачте, що питань так багато :)

- Щодо заборони сцен куріння, вважаю, що не треба перегинати палицю.

 

- Почему вы так не любите медиамониторинги и людей, которые их делают? :)

- Я не просто люблю людей, которые делают мониторинги, я их просто обожаю. Читать мониторинги - мое любимое занятие.

 

 

- За словами Костянтина Стрюкова, план функціонування «Мега» розписаний на рік (закуплений продукт, визначена стратегія тощо). Які зміни в мовлення каналу вноситимуться?

- Я не зовсім розумію, що значить розписані плани на рік, але ми теж плануємо на перспективу, формат змінювати не збираємося, але прагнемо трохи розширити тематику. Якщо ви помітили, в цьому сезоні додався продукт про мандри, наприклад.

 

- Чи пропонували вам очолити новини на «Інтері»? Чому ви погодились очолити канал «Мега»?

- Я вже очолював новини на «Інтері». «Мега» для мене особисто цікавіша.

 

- Які проекти власного виробництва продовжать виходити на каналі («Забута історія», «Містична Україна», «Гордість України»)? Що нового з'явиться?

- Всі вироблені на замовлення каналу продукти ми плануємо використовувати в ефірі і надалі. З нових, сподіваюся, що вже невдовзі ви зможете побачити цикл «Підроблена історія» про найгучніші містифікації та підробки в історії.

 

- Чи задоволені ви часткою каналу «Мега»? Яких показників хочете досягнути до кінця 2013 року? Частка 2% за 18-54, «50 тис.+» - це межа?

- Частка 2%, звичайно, не межа. Але її теж треба досягнути. Минулого року в «Меги» було 1,36%.

 

- Який іноземний продукт вас зараз найбільше цікавить? І наскільки велика конкуренція за його придбання серед інших українських каналів? Хто ваші основні конкуренти у придбанні закупного продукту?

- В іноземних виробників нас цікавить насамперед якісний і цікавий продукт. Якщо казати про яскраву картинку, технології, можливості для зйомок у віддалених місцях, бюджети, врешті-решт, то, безумовно, це насамперед британські та американські виробники. З іншого боку, наш досвід свідчить, що українська аудиторія більше цікавиться російською історією, аніж американською. А такий продукт виробляють росіяни. Найцікавіша, безумовно, історія українська, і я сподіваюся, що колись настануть часи, коли про неї вироблятимуть у таких масштабах, як зараз про російську.

 

- Не секрет, що бюджет «Меги» не дуже великий, і нішеві канали переважно сидять на тих пакетах, які закуплені у групи «Інтер». Чи збільшиться бюджет каналу на наступний рік, і як ставиться менеджмент групи до розвитку «Меги»?

- Це не зовсім так. Більшість продукту ми купуємо самі. Хоча підтримка колег із холдингу для нас, звичайно, не зайва.

 

- Свого часу ви казали, що проблема «Меги» в тому, що багато хто не знає про його існування. Як ви плануєте промотувати новий сезон на каналі?

- Промотуємо, як можемо. Якщо готові долучитися - welcome!

 

 

- Що канал підготував до нового сезону?

- У нас є проект, який вимагає дуже якісної графіки, і ми довго чекали підрядника, який би за нього взявся. Отримали кілька відмов. Зрештою знайшли. Сподіваюся, що продукт буде для українського телебачення унікальним. Подивимось. Але цей проект не про історію.

 

- Чи зніматимете ви для «Меги» власні авторські фільми?

- Ні, власних авторських фільмів для «Меги» знімати не планую.

 

- У будь-якого каналу, в якого є намір побудувати сильний бренд, обов'язково має бути як власний продукт, так і персонажі, які чітко асоціюються з брендом каналу. Чи з'являться у вас ведучі, авторські проекти тощо?

- Ми в пошуках. Якщо ви помітили, це взагалі для нас характерно: «В пошуках істини», «В пошуках пригод»...

 

- Які зміни відбулись у команді «Меги» після того, як ви очолили канал? Чи пішла частина співробітників після того, як канал залишив пан Стрюков? Чи долучились до команди «Меги» ті, хто раніше працював із вами на СТБ?

- Великих кадрових змін на каналі не відбулося. З СТБ на «Мегу» ніхто не прийшов.

 

- Ви показуєте продукт каналів BBC, National Geographic, History Channel, Discovery, Animal Planet. Але ж майже всі вони доступні українським глядачам для перегляду. Чи не перетинаються ваші аудиторії? І, на вашу думку, чи потрібне каналу «Мега» українське обличчя?

- Звичайно, показуємо. Чи конкуруємо? Як на мене, частки «Меги» та українських «доньок» зазначених каналів не зіставні. Тож виробники, гадаю, зацікавлені, щоб їх продукт ішов і в нашому ефірі :).

 

- Чи зацікавлена група «Інтер» у виробництві високобюджетних документальних пізнавальних фільмів рівня світових мовників? І чи є на сьогодні в цьому потреба?

- Сподіваюся, що група в цьому зацікавлена. Питання лише в тому, що документалку на великих каналах дивляться гірше за шоу. А бюджет «Меги» не такий уже й великий.

 

- Почему сняли с эфира квалификации «Формулы-1»? И когда вы собираетесь их вернуть? И когда вернется Подзигун?

- На жаль, кваліфікації «Формули» не дивляться так жваво, як хотілося б. А це для каналу важливе питання.

 

- Чи не хочете ви купити докудрами Film.ua про великих мрійників, художників та інших великих?

- Саме накопичуємо кошти, щоб купити хоча б один епізод :).

 

- Чи легко вам працювати з Анною Безлюдною? Який вона керівник? Наскільки суттєвий її вплив на політику каналу «Мега»?

- З Анною Безлюдною я працюю не вперше в житті. Тож очевидно, що з нею мені легко і комфортно.

 

 

- Чи маєте ви зараз стосунок до політики? Чи консультуєте українські партії? Чи плануєте це робити на найближчих виборах?

- Це пропозиція?

 

- Раньше на «Меге» были прекрасные собственные проекты «Скарби України», «Україна. Забута історія». Куда они пропали и почему? Кто автор этих проектов? Их можно как-то найти в интернете?

- Они «пропали» прямо в эфир «Меги». Внимательно посмотрите программу передач - увидите.

 

- Олексію, а ви підтримуєте нинішні погляди Медведчука? Як ви особисто ставитеся до останніх подій у російсько-українських відносинах?

- Не поділяю. У мене інший вибір.

 

- Окрім проекту про мандри, як ви плануєте розширювати тематику «Меги»?

- Зараз ми плануємо запустити у виробництво програму про українську науку. Шкода, але цей напрям майже не висвітлюється в українському телеефірі.

 

- Не очень-то вы многословный :). Хотелось бы более развернутых ответов.

- Я просто намагаюся відповісти на всі запитання. Тому не завжди кажу розгорнуто.

 

- Ви вже не в новинах і можете оцінити їх як незацікавлена особа :). Які основні недоліки в роботі вітчизняних інформаційних служб бачите зараз? Які новини (якого каналу) вважаєте найпрофесійнішими? Що робити з тотальною таблоїдизацією та чорнушністю новин, як це зупинити? Від кого йде ініціатива такого інформаційного контенту?

- Як на мене, головним недоліком є надзвичайна поверховість, навіть якщо вважати, що будь-які новини мають бути поверховими. Єдиний спосіб подолати засилля чорнухи - створювати інший продукт, який дивитимуться краще. Не виходить майже ніде в світі, але пробувати варто. З іншого боку, я не прихильник концепції «добрих» новин. Ми це вже проходили 2003-2004 рр.

 

- Какие новые сериалы вы припасли для нового сезона? Есть ли среди них художественные?

- Так, ми й надалі плануємо кінопоказ. У найближчих планах - серіал Ripper Street. Це про Джека Різника. Але не лякайтеся :)

 

 

- Чи з'являться на вашому каналі - дайджесті іноземних пізнавальних каналів - прем'єрні серіали? І хто взагалі у вашій команді відбирає закупний продукт?

- Прем'єрні серіали? У нас будь-який показ серіалу - прем'єра :). Програмний продукт відбирає програмний директор. Але ми всі йому, як можемо, допомагаємо.

 

- Алексей, а как строятся отношения канала с «Интер»-группой в целом? Что решает Безлюдная, что - вы?

- Безлюдна відповідає за стратегію розвитку групи. Я - за канал.

 

- Чи є в довгострокових планах групи «Інтер» перетворення «Меги» на платний телеканал з оригінальним власним пізнавальним контентом? Адже зараз ви транслюєте продукт іноземних пізнавальних каналів, які розповсюджуються за передплатою, і саме передплатна, а не рекламна модель зробила їх успішними.

- Ні, таких планів у нас немає. Не думаю, що для України це взагалі близька перспектива.

 

- Олексію, кажуть, Анна Безлюдна жорстка та владна людина. Як із такою знайти спільну мову, щоби працювалося легко й комфортно?

- Займатися власною справою, а не відволікатися на обговорення якостей інших. Для успіху на телебаченні жорсткий менеджмент якраз потрібен.

 

- Будут ли показаны по телеканалу «Мега» все выпуски программы «У пошуках істини»? Благодарю за ответ.

- Ми задоволені тими результатами, які демонструє «У пошуках істини». Тому будемо показувати :). Головне, щоб глядачам було цікаво.

 

- Як ви зараз оцінюєте новини на СТБ? Чи задоволені ви зміненим форматом?

- Я майже не дивлюсь новини на СТБ. «Времени не хватает даже на специальную литературу».

 

- Чи дивитесь ви взагалі новини на українських каналах?

- Так, іноді дивлюся. На які натраплю. Але інформацію отримую переважно з інтернету, а не із ТБ.

 

 

- Усім дякую, приємно було поспілкуватися. Якщо комусь здалося, що відповідав недокладно, готовий відповісти докладніше в зручній для дописувача формі.

 

Фото Максима Лисового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13354
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
zaikomer
3871 дн. тому
До Діскавері, як до неба. Однак, не виникає бажання відключити цей український канал, як усі інші. Тому спасибі. Перші кроки завжди важкі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду