Як дивилися топ-6 каналів у першому півріччі 2013-го

Як дивилися топ-6 каналів у першому півріччі 2013-го

12 Липня 2013
15513
12 Липня 2013
15:00

Як дивилися топ-6 каналів у першому півріччі 2013-го

15513
На сьогодні три канали можуть називати себе лідерами першого півріччя 2013 року за найпопулярнішими аудиторіями: «Інтер» - за 18+, «1+1» - за 18–54 і 14–49 (вибірка «Вся Україна»), СТБ - за 18–54 і 14–49 (вибірка «50 тис.+»)
Як дивилися топ-6 каналів у першому півріччі 2013-го
Як дивилися топ-6 каналів у першому півріччі 2013-го

«Інтер» у серйозному форматі

 

Перше півріччя для каналу «Інтер» було досить буремним. Зміна власників і керівництва якраз припала на початок весняного сезону, який для каналу переважно готувала команда Алли Липовецької. Основна сітка прайму каналу, що ґрунтувалася здебільшого на російсько-українських серіалах (одна-дві лінійки у передпраймі плюс серіал після основного випуску новин) залишалася незмінною, що й забезпечувало стабільні показники каналу. Проекти власного виробництва переважно виходили у вікенд.

 

«Інтер» «квартального» та нетривалого «постквартального» періодів тяжів до розважального формату й інфотейменту з перспективою розширити частку комерційної аудиторії 18-54. Однак «Інтер» «залізної Ганни» мав змінити своє обличчя. Ганна Безлюдна завжди надавала перевагу серйозним проектам. Її перший великий прихід у 2007 році ознаменувався запрошенням Савіка Шустера, проектом «Великі українці» та лінійками документалістики.

 

У результаті як першу велику подію нове керівництво презентує документальний фільм «Квітка. Голос у єдиному екземплярі», до річниці Чорнобильської трагедії купує фільм «Метелики», а на 9 травня готує телемарафон. В одному зі свої коментарів пані Безлюдна висловила думку, що завдання телебачення, «особливо головного каналу країни (такий слоган донедавна мав «Інтер». - ТК) - набагато ширше, ніж інформування та розвага». «Ми бачимо місію Inter Media Group, телеканалу "Інтер" у створенні об'єднавчих подій. Тому подібні проекти будуть з'являтися в нашому ефірі», - запевнила керівник медіагрупи «Інтер». Серйозні формати з прицілом на аудиторію електорату 18+ мали межувати з традиційною розважалівкою вихідних: «Усе для мами», «Шалене весілля», «Літня кухня», та передпраймовими лінійками «Давай одружимось».

 

Утім, радикально на показники зміна керівництва і програмування не вплинули. Суттєве зростання цифр зафіксовано лише в червні. Це зумовлено, зокрема, літнім міжсезонням на каналах-конкурентах: якщо серіальна сітка того ж «Інтера» залишилася сталою, то, приміром, СТБ свої основні шоу має намір відновити лише до осіннього сезону. В середньому за перше півріччя 2013 року «Інтер» мав частку 12,9% за 18+, «50 тис.+» та 9,67% за 18-54, «50 тис.+»*.

 

 

 

 

Ці показники значно відстають від торішніх. Адже в першому півріччі 2012 року команда «Кварталу» вивела «Інтер» у лідери майже за всіма основними аудиторіями з часткою 15,18% за 18+ та 12,12% за 18-54, «50 тис.+» (за 18+, «Вся Україна» цифри вражали ще більше - 17,59%). Такий потужний старт торік дозволив каналу протриматись із непоганими показниками до серпня, коли потужний сезон СТБ відтягнув аудиторію, в тому числі й із «Інтера».

 

Наразі ж «Інтер» зберігає лідерство лише за 18+.

 

Порівняно з першим півріччям 2012 року структура аудиторії каналу змінилася несуттєво: дещо зменшилася частка молоді, втім, поменшало глядачів каналу в усіх вікових групах, найбільш стабільними залишилися чоловіки 65+.

 

 

 

 

Як наслідок, до топ-десятки каналу за перше півріччя 2013 року (аудиторія 18+, «50 тис.+») потрапили новини, футбол, серіал «Мар'їн гай» («Марьина роща»), «Юрмала», «Шустер live», а також кілька концертів (цей перелік мало чим відрізняється від переліку 2007 року)**.

 

Осінній сезон має стати для «Інтера» і його менеджменту своєрідним іспитом. Для прориву в умовах потужної конкуренції потрібні неабиякий креатив і зміни, вивільнення з власної шкарлупи, в якій засидівся колись головний канал країни. Важливою для «Інтера» буде й побудова власного продакшну - ця місія покладається на довірену команду Ірини Іонової.

 

 

Турецька сила «1+1»

 

«1+1» за результатами першого півріччя очолив топ за своєю комерційною аудиторією 18-54, «Вся Україна», а також за 14-49, «Вся Україна». Порівняно з минулим роком каналу вдалося підвищити свої показники.

 

«Результати першого півріччя пов'язані як з успіхом продуктів власного виробництва (ТСН, програми журналістських розслідувань, нові сезони вже традиційних для нас реаліті), так і з програмами "Студії Квартал-95" і, безумовно, феноменом українського ефіру - серіалом "Величне століття. Роксолана"», - переконаний генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко.

 

 

 

 

Найбільш вдалим місяцем для «1+1» став березень, коли каналу вдалося вийти на частку 13,69% за 18-54, «Вся Україна». На цей час припала трансляція серіалу «Свати-6» виробництва «Студії Квартал-95», який і очолив топ програм каналу. Проекти «Кварталу» - «Вечірній квартал», «Розсміши коміка» та «Казкова Русь» - стабільно приносять вдалі показники, як і колись в ефірі «Інтера».

 

Але справжнім відкриттям для «1+1» стали турецькі серіали. У першу чергу йдеться про «Величне століття. Роксолана». Серіал стартував ще в жовтні минулого року в слоті 17:10-19:30, однак у травні «Плюси» перенесли його вихід у пік-прайм - на 20:15. Це досить показовий крок, оскільки багатосерійні теленовели іноземного виробництва не з'являлись о цій порі на топових українських каналах із часів бразильського «Клону», після якого в цьому сльоті лише епізодично виходив іноземний продукт (наприклад, британський «Шерлок» на тому ж «1+1»). До речі, сюжет «Клону», який також свого часу досить успішно виходив на «1+1», чимось перегукується з новинкою «Плюсів» - турецьким серіалом «Сила», що стартував у липні в передпраймі й уже перевершив показники прем'єри «Роксолани». З огляду на те, що турецькі серіали налічують понад 100 епізодів, «1+1» забезпечив собі спокійне літо і програмний директор може, як кажуть телевізійники, «курити бамбук». І це при тому, що вартість турецького продукту в рази нижча за топові російські закупки або власне виробництво, а результати він дає більш ніж переконливі - частка обох серіалів вища 20% (і це в період із 17-ї години по 22:40).

 

Звісно, на осінній сезон посилиться конкуренція в першу чергу з боку СТБ з його власним виробництвом, і «1+1», певно, видозмінить свій прайм. Але турецький феномен може працювати тривалий час у суміжних слотах. Нещодавно «1+1» о 15:15 запустив ще один серіал - «1001 ніч» із актором Халітом Ергенчем у головній ролі (Сулейман із «Величного століття. Роксолана»).

 

У структурі аудиторії «1+1» тим часом зросла частка глядачів-жінок.

 

 

 

 

До топ-десятки програм каналу потрапили «Свати-6», ТСН, «Один вдома», «Казкова Русь», «Вечірній квартал», «Величне століття. Роксолана» та «Розсміши коміка».

 

 

Сиквели та екстрасенси з надр СТБ

 

У першому півріччі СТБ вдалося підвищити свою частку за комерційною аудиторією 18-54, «50 тис.+» порівняно з минулим роком із 9,99% до 11,29%. Канал вдало стартував із весняним сезоном, відповідно, й показники були найвищими в березні. Суттєве падіння частки канал спіткало традиційно в червні.

 

 

 

 

Весняний сезон тут відзначився новими сезонами традиційних проектів «Холостяк», «Україна має талант», «Детектор брехні» тощо. Сиквели форматних проектів каналу продовжують утримувати досить високі показники, хоча останній сезон, скажімо, «Україна має талант» поступається першим чотирьом.

 

Окрім цього СТБ запустив щоденну програму для пік-прайму (о 20:00) «Слідство ведуть екстрасенси». Проект стартував у січні і закріпився в згаданому слоті (за перше півріччя середня частка - 11,83% за 18-54, «50 тис.+»).

 

Також канал запустив лінійку серіалів у праймі буднів - о 21:00. Частина з них має горизонтально-вертикальну структуру, характерну для детективів і лікарських серіалів. Із них найпопулярнішими стрічками стали «Самара» (виробництва RWS) та «Метод Фрейда» (виробництва Star Media, в головній ролі - Іван Охлобистін). А найменші показники зібрав серіал «Закляті друзі» (виробництва студії «Панорама»).

 

Структура аудиторії каналу СТБ подібна до «1+1», однак у ній менша частка глядачів-чоловіків.

 

 

 

 

У новому сезоні головним питанням для каналу буде: чи не втомиться аудиторія від сиквелів, навіть якщо команди проектів мудруватимуть із драматичними ходами та конфліктами героїв (приміром, як-то пологи на знімальному майданчику). Новим кроком у розвитку СТБ має стати вихід серіалів власного виробництва.

 

 

Новий канал - життя без драм

 

Новий канал нарешті зупинив своє падіння і вийшов на зростання показників. Із квітня частка каналу підвищилася до 8,16%, а вже в червні майже досягла 9% (аудиторія 14-49, «50 тис.+»). За цей час суттєво зросла частка праймових слотів о 19:00-23:00. Це при тому, що свій прайм канал досі будує на комбінаціях комедійних серіалів «Татусеві дочки», «Вороніни», «Світлофор». Досить успішним став серіал «Кухня», який очолив топ найкращих програм Нового.

 

 

 

 

Окрім «Кухні», «Вороніних», «Гаррі Поттера» та «П'ятого елементу», до топ-десятки програм Нового увійшли й проекти власного виробництва «Ревізор» (програмі Ольги Фреймут вдалося взяти частку 15,21% за 14-49, «50 тис.+»), «Репортер» та «Хто зверху?».

 

Основній тенденції в нинішньому програмуванні каналу відповідає слоган, обраний на 2013 рік - «Тут весело». Ще наприкінці минулого року гендиректор Нового Володимир Локотко зазначив, що бренд каналу будуватиметься на двох китах - гуморі та любові.

 

На каналі найяскравішою рисою Нового називають позитивну атмосферу та запевняють, що ведучі мають виняткове почуття гумору, саме тому «життя з Новим каналом - це життя без драми». «Наш заклик: "Не парся! Не вішай носа! Отримуй насолоду від життя!". Ми прагнемо в усьому бачити гумористичну, смішну, позитивну, веселу сторону», - каже керівник департаменту промо й піару Ольга Балабан.

 

У зв'язку з цим на літо канал навіть спробує видозмінити формат своїх новин - постане нова розважальна програма «з елементами новин». Її готуватимуть команди «Репортера» та «Піраній». Після трактів пілоту 40-хвилинної програми буде прийнято рішення про подальшу долю цього експерименту.

 

Відповідно, структура каналу останнім часом ще більше помолодшала: найвищі показники мовник має у вікових групах 4-14 та 15-24.

 

 

 

 

Попри те, що вечірній прайм переважно займають російські серіали, канал намагається налагодити власне виробництво. Після проведеної реструктуризації на Новому було сформовано чотири творчі об'єднання: Олени Маторіної, Вікторії Бурдукової, Христини Лебедєвої, Марії Єфросиніної, які зараз готують низку нових проектів, серед яких скетчком.

 

Канал, очевидно, продовжить експериментувати, щоб не втратити літніх досягнень. А молода аудиторія потребує змін, динаміки. Та якщо Новий і далі хоче зростати, йому треба розширювати комерційний сектор своєї аудиторії на старші вікові групи. В цьому водночас криється ризик, адже нарощування показників аудиторії 4+, на що у 2010 році взяв курс попередній менеджмент Нового, стало однією зі стратегічних помилок і передумовою кризи каналу.

 

 

Пристрасті за ICTV

 

Телеканал ICTV залишився вірним собі й до різких змін у програмуванні не вдавався. У праймі основну увагу канал приділяє російсько-українським чоловічим серіалам, а також зв'язці «Фактів» і «Надзвичайних новин». Останніми керівництво, вочевидь, задоволене, оскільки на осінній сезон планується запуск підсумкового тижневика Костянтина Стогнія.

 

Найвищі показники серед топових трансляцій першого півріччя займає серіал «Пристрасті за Чапаєм», до виробництва якого разом із російськими «Централ Партнершип» та «Фаворит-фільм» долучився український продакшн Film.ua (частка 16,05% за 14-49, «50 тис.+»). Решта позицій топ-десятки програм ICTV: серіали «Морські дияволи. Смерч», «Чужий район - 2», «Диверсант», «Вольф Мессінг» та енний показ «Майстра і Маргарити», а також кінофільми. «Факти тижня з Оксаною Соколовою» - розмістилися на останніх позиціях топ-двадцятки першого півріччя.

 

На відміну від більшості телеканалів, низку нових проектів умовного весняного сезону, ICTV почав запускати наприкінці травня. З-поміж новинок варто зауважити запуск шоу «Замочені». Це чергова адаптація формату спортивно-розважального шоу WipeOut, який було реалізовано 2010 року телеканалом «Інтер» під назвою «Битва українських міст» (БУМ) та «БУМ. Битва слов'ян». Загалом повернення до проектів минулого для ICTV не рідкість (минулого сезону було адаптовано шоу «Останній герой» та «Битва націй»). Також наприкінці травня на каналі вийшов проект «Легкі гроші». Досить схожий формат колись для Нового каналу готувала студія «Пілот» - «За гроші» з Геннадієм Попенком.

 

Окрім цього ICTV запустив і своє реаліті (цей жанр для каналу - рідкість) - «Навчіть нас жити». У проекті психологи й експерти намагаються врятувати шлюб учасників.

 

Однак показники нових проектів не тішать, оскільки не наближаються до середніх: середня частка «Замочених» - 5,62%, «Легких грошей» - 6,94%, «Навчіть нас жити» - 4,97% за аудиторією 14-49, «50 тис.+».

 

Середня частка ICTV за перше півріччя 2013-го дещо знизилася порівняно з минулим роком із 9,01% до 8,84% за 14-49, «50 тис.+». Найгірше канал дивились у лютому, найвищий рейтинг ICTV мав у січні, а частку - в квітні.

 

 

 

 

 

 

 

На новий осінній сезон ICTV, певно, готуватиме для глядачів низку нових розважальних проектів, кастинги яких уже було оголошено, кілька соціальних новинок від департаменту Оксани Соколової і, звісно, російські чоловічі серіали - їхня аудиторія стабільна.

 

 

«Україна» помолодшала

 

За підсумками першого півріччя порівняно з минулим роком варто зазначити певне помолодшання аудиторії каналу «Україна». Простежується зростання частки за аудиторією 18-54, тоді як за основною аудиторією 18+ цифри каналу майже на рівні торішніх. Якщо за перше півріччя 2012-го частка каналу за 18-54, «50 тис.+» склала 9,13%, то у 2013-му - 9,77%.

 

 

 

 

У структурі аудиторії каналу насамперед знизилася частка у вікових групах 55-64 та 65+, а підвищилася - серед чоловіків та жінок віком 35-44 та 45-54.

 

 

 

 

«Україні» поки що не вдалося вирішити проблему з власним виробництвом. Приміром, нова версія ігрового шоу «Найрозумніший» із Людмилою Добровольською взяла показники, нижчі за середні. Натомість канал запустив нові сезони «Героїв екрану» і «Таємниць зірок» (автор - Сергій Майоров), а також проекту «Кращий кухар на селі - 2» виробництва свого продакшну «Теле про». А от іншу програму «Теле про» - «На валізах» - після невтішних показників канал екстрено закрив, навіть не завершивши показу всіх відзнятих випусків.

 

Попри це «Україні» вдається досить успішно позиціонувати великі документальні проекти. Минулого року це був «ДНК-портрет нації», а цьогоріч вдало пройшов показ 5-серійного документального фільму Ігоря Кобрина «1941». До речі, спершу цей проект пропонували на початку року «Інтеру», однак тоді канал відмовився від нього. «Україна» ж не збирається прощатися з документалістикою та вже заявила про запуск другого сезону «ДНК-портрета нації».

 

Також продовжують брати високі показники серіали авторства Тетяни Гнєдаш. Приміром, «Джамайка» потрапив до топ-десятки першого півріччя з часткою 20,77% за 18+, «50 тис.+». Справжньою знахідкою для каналу став передпраймовий серіал «Нерівний шлюб», який очолив топ із часткою 27% за 18+, «50 тис.+».

 

На новий сезон «Україна» готує нову партію програм власного виробництва (серед них - ігрове шоу «Хто вартий більшого», проект про ремонт тощо), а також, певно, продовжить підбирати для прайму топовий серіальний продукт. Із цим буде трохи важче з огляду на перехід програмного директора Ірини Курчакової на канал «Інтер».

 

 

* Графіки з динамікою зміни показників каналу за перше півріччя (січень - червень) 2013 року складено на основі показників за такими аудиторіями: для «Інтера» та «України» - 18+ та 18-54, вибірка «50 тис.+», для «1+1» - 18-54, «Вся Україна», для СТБ - 18-54, «50 тис.+», для ICTV та Нового каналу - 14-49, «50 тис.+».

 

** Топ-десятка найкращих трансляцій складено на основі показників за такими аудиторіями: для «Інтера» та «України» - 18+, вибірка «50 тис.+», для «1+1» - 18-54, «Вся Україна», для СТБ - 18-54, «50 тис.+», для ICTV та Нового каналу - 14-49, «50 тис.+».

 

Дані дослідження телевізійної аудиторії, яке реалізують GfK Ukraine і «Комунікаційний альянс» (моніторинг), надано ІТК. Правовласником ліцензії на софт є ІТК. Дані розраховано для населення віком 18+, 18-54, 14-49 (вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+»). Дані представлено за показниками рейтингу та частки. Детальніше про використані змінні дивіться в глосарії GfK чи ІТК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15513
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду