Телегрупи пропонують інтернет-ресурсам своє відео безкоштовно, але хочуть самі заробляти на відеорекламі

Телегрупи пропонують інтернет-ресурсам своє відео безкоштовно, але хочуть самі заробляти на відеорекламі

27 Червня 2013
6108
27 Червня 2013
15:06

Телегрупи пропонують інтернет-ресурсам своє відео безкоштовно, але хочуть самі заробляти на відеорекламі

6108
Обсяги ринку відеореклами в інтернеті у 2013 році становитимуть до 40 млн грн, прогнозують телегрупи
Телегрупи пропонують інтернет-ресурсам своє відео безкоштовно, але хочуть самі заробляти на відеорекламі
Телегрупи пропонують інтернет-ресурсам своє відео безкоштовно, але хочуть самі заробляти на відеорекламі

Чотири найбільші українські телегрупи StarLightMedia, Inter Media Group, «1+1 медіа» та «Медіа Група Україна» оголосили про ініціативу «Чисте небо», спрямовану на захист їхніх прав на контент у мережі та легалізацію інтернет-ресурсів, що транслюють телевізійний контент. Про це вони повідомили на прес-конференції 27 червня.

 

Телегрупи запропонували інтернет-ресурсам безкоштовний контент, що належить телеканалам. В обмін вони вимагають видалити неліцензійний контент. Умовою отримання легального відео є його розміщення в плеєрах медіагруп. При цьому телегрупи будуть керувати продажами реклами в цих плеєрах. «Ми хочемо самі розміщувати всю відеорекламу й отримувати з неї весь дохід», - заявив голова StarLightMedia Володимир Бородянський.

 

Інтернет-майданчики зможуть заробляти на розміщенні банерної та іншої медійної реклами на своїх сторінках. «Вся банерна реклама та все, що навколо плеєра, буде діставатися майданчикам», - уточнив пан Бородянський.

 

При цьому контент буде безкоштовним для кінцевого споживача, наголосив директор «Медіа Групи Україна» Федір Огарков: «Ми не хочемо брати жодної копійки з кінцевих користувачів. Ми навіть в інтернет-майданчиків не вимагаємо купувати в нас контент».

 

Контент надаватиметься легальним інтернет-ресурсам у вигляді окремих програм і нарізок. Це буде відео в запису - про ретрансляцію телеканалів мова поки не йде, оскільки це питання вимагає окремого врегулювання.

 

Однак у мережу телеканали викладатимуть не весь свій контент, а лише той, на показ якого в інтернеті мають права. Зокрема, не будуть доступними спортивні трансляції, закупні програми та фільми. За обсягами це, наприклад, 50% контенту StarLightMedia та близько половини контенту «1+1 медіа» (дані щодо інших телегруп не оголошувалися). «Потрібно розрізняти контент, який ми виробляємо, і той, який ми купуємо в інших правовласників. Якщо до нас надходять обмеження, ми повинні їх враховувати», - зазначив пан Огарков.

 

Крім цього трансляція в плеєрі буде обмежена територією, на яку поширюються права на інтернет-показ кожного продукту. «Українського "Холостяка" глядачі в Америці дивитися не зможуть», - пояснив пан Бородянський.

 

За даними телегруп і цифрового агентства повного циклу AdPro|isobar, в Україні близько 600 сайтів з неліцензійним контентом (від великих до дрібних). А обсяги ринку відеореклами на цих ресурсах у 2013 році, за їхнім прогнозом, становитимуть 30-35 млн грн (за оптимістичним прогнозом - 40-42 млн грн). Цю суму телегрупи вважають своїми прямими збитками від розміщення їхнього контенту нелегально.

 

До 1 жовтня 2013 року телегрупи пропонують інтернет-майданчикам подати заявки на участь у контент-партнерстві «Чисте небо» та отримати можливість розміщення легального відео на своїх сторінках. Такі інтернет-ресурси отримають статус офіційних партнерів. Контакти для переговорів можна знайти на сайті ініціативи legalcontentua.com.

 

У легальній площині з телегрупами вже співпрацюють портали Bigmir.net і Tochka.net. «Це вигідно всім. Наші користувачі отримали зручний доступ до різноманітного контенту, який постійно оновлюється та доповнюється, а телеканали та інші партнери, в свою чергу, - монетизацію», - зазначила в інтерв'ю «Детектор медіа» директор з розвитку Bigmir.net Олена Шабашкевич.

 

Наступним етапом ініціативи стане об'єднання правовласників для захисту своїх прав та боротьби з тими ресурсами, які відмовилися від офіційного партнерства. «Це перший крок на шляху до створення об'єднання правовласників. Ми закликаємо приєднатися також державні установи, інтернет-посередників, громадські організації», - зазначила директор з юридичних питань групи «1+1 медіа» Тетяна Смирнова.

 

Телегрупи також закликали рекламодавців розміщувати рекламу тільки на майданчиках з ліцензійним контентом. Планується, що правовласники згодом сформують так званий «білий список» сайтів, які не порушують прав на інтелектуальну власність.

 

 

«Детектор медіа»

 

Фото Івана Марунича

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6108
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду