Щоб купити UMH Group, Курченко взяв кредит у банку

Щоб купити UMH Group, Курченко взяв кредит у банку

21 Червня 2013
7330
21 Червня 2013
13:23

Щоб купити UMH Group, Курченко взяв кредит у банку

7330
Щоб купити UMH Group, Курченко взяв кредит у банку
Щоб купити UMH Group, Курченко взяв кредит у банку

Сергій Курченко, компанія якого СЄПЕК (ВЕТЭК) у ніч з 20 на 21 червня оголосила про угоду про купівлю-продаж медіахолдингу Бориса Ложкіна UMH Group (УМХ), заявив, що головною метою придбання медіаактивів є збільшення прибутку. Про це він повідомив у письмових відповідях на питання видання «Forbes. Україна».

 

За словами пана Курченка, підставами для придбання UMH Group став хороший рівень окупності групи і великий потенціал для зростання. Особливо його цікавить перспектива розвитку інтернет-сегменту УМХ, «який в найближчі роки, «вибухне», в хорошому сенсі цього слова».

 

Пан Курченко стверджує, що його компанія не мала зацікавленості  придбання саме медіа ресурсів, головним аргументом була, за його словами, виключно прибутковість. «Однак бізнес є бізнес, незалежно від того що він виробляє, насіння або автомобілі, головне його завдання приносити прибуток. Нас цікавлять перспективні і прибуткові напрямки», - написав Сергій Курченко.

 

За словами олігарха, переговори щодо придбання УМХ тривали коло місяця і завершились результатом, що влаштував обидві сторони: «Суму придбання назвати не можу, але вона є комфортною для продавців і досить адекватною з нашої точки зору». Щоб придбати UMH Group, його компанія, за словами Курченка, взяла банківській кредит на 50% суми угоди.

 

Пан Курченко також повідомив, що не буде перешкоджати журналістським розслідуванням, щоча б вони стосувались його особи чи його компанії: «Як я говорив раніше, це бізнес, а розслідування - його частина, перешкоджати його розвитку ми не будемо».

 

Далі «Детектор медіа» подає відповіді Сергія Курченка на питання Forbes із збереженням авторського стилю та пунктуації.


«- Чому ви вирішили придбати холдинг UMH, хоча раніше казали, що не збираєтеся купувати медіаактиви?

- Ми шукаємо новий напрямок для бізнесу, медіахолдинг показує хороший рівень EBITDA і окупності, він другий за оборотами в Україні, входить в 15 в СНД і має великий потенціал для зростання. Крім того, в ньому значну частку займає сегмент інтернету, який в найближчі роки, «вибухне», в хорошому сенсі цього слова.

 

- Для чого "ВЕТЕК" потрібен медіабізнес? Які у вас плани щодо його розвитку? Якими непрофільними бізнесами ви ще цікавитесь?

- Ми розглядаємо медіабізнес, в першу чергу як інвестицію засобів. Наша перша мета - це отримання і збільшення показника повернення на вкладений капітал. Ми плануємо розвивати існуючі бренди і розширювати лінійку медіа-продуктів. На даний момент ніякими іншими непрофільними бізнесами, що не цікавимося. Однак бізнес є бізнес, незалежно від того що він виробляє, насіння або автомобілі, головне його завдання приносити прибуток. Нас цікавлять перспективні і прибуткові напрямки.

 

- Як довго тривала операція? І чи можете ви назвати суму, за яку був придбаний UMH?

- Переговори тривали менше місяця. Суму придбання назвати не можу, але вона є комфортною для продавців і досить адекватною з нашої точки зору.

 

- Яким чином буде профінансовано угоду? Це кошти групи або позичені?

- 50 на 50, частина грошей групи, частина банківського фінансування.

 

- Чи погоджена продаж Forbes з американським видавцем?

- Американським видавцем підписано тристоронню угоду: між нами, UMH і Форбсом, про те що власники бренду підтримують нового акціонера, при дотриманні нами всіх журналістських стандартів та редакційної політики шанованого всіма видання.

 

- Чи не було у нього питань по репутаційним ризикам і походженням капіталу? Як ви доводили американському видавцеві, що походження вашого капіталу легітимно?

- Це наші внутрішні переговори, в будь-якому випадку ми б не підписали такий договір якби не пройшли необхідні процедури. Ми маємо достатню прибутковість і кредитні лінії для того щоб підписувати контракти з провідними європейськими, російськими, американськими компаніями і банками.

 

- Як зміниться редакційна політика Forbes після зміни власника?

- Ніяк. Редакційна політика - це відповідальність працюючої команди і перебуває під контролем головного офісу Форбса в США.

 

- Forbes першим опублікував розслідування про вас і компанії "ГазУкраіна". Чи можете ви гарантувати, що після того, як придбаєте це видання, в ньому будуть з'являтися розслідування про вашу групу і її діяльності?

- Як я говорив раніше, це бізнес, а розслідування - його частина, перешкоджати його розвитку ми не будемо.

 

- Володимир Федорин заявив, що покине проект в жовтні поточного року. Ви вже вирішили, хто буде новим головним редактором Forbes?

- Вибір і затвердження редактора - це прерогатива власника бренду та ліцензії. Ми цінуємо і глибоко поважаємо роботу діючої команди як Форбса, так і всього UMH. Також ми поважаємо їхні думки і рішення, в тому числі некомфортні для нас. Однак, ще раз повторю - ми зацікавлені в зростанні UMH як бізнесу, без розвитку бренду і підтримки стандартів - це неможливо.

 

- Коли вийшло розслідування "Газовий король всієї України", ви і група компаній "ГазУкраіна" надсилали на адресу редакції листа з погрозою судових позовів, де заявляли про те, що журнал завдав збитків вашої ділової репутації. Для чого вам видання, яке ганьбить ваше ім'я?

- По-перше, "ВЕТЕК" сьогодні не має жодного відношення до вами названої групі. Від себе можу додати, що судові позови - це нормальна практика у всьому світі.

 

- Не секрет, що до публікації в Forbes в ЗМІ не було жодної згадки про вашу компанію і вас особисто. При тому, що в інтерв'ю "Корреспонденту" ви заявляли, що працюєте в бізнесі вже давно і в 2008 році оборот вашої компанії становив $ 300 млн. Чому ви боялися публічності? Вам не здається дивним, що бізнес з оборотом в $ 300 млн. виявився непоміченим?

- Це трейдерський бізнес, в основному B2B. Наш бізнес не вимагав від нас публічності, ми спілкувалися з усіма покупцями і продавцями на ринках, яких були присутні. І цього було достатньо.


- У скільки ви в даний час оцінюєте свій стан? Як ви думаєте, чому Forbes не включив Вас до рейтингу найбагатших?

- Мій стан можна простежувати виходячи з моїх активів. Я не стою на місці, розвиваюся, група компаній постійно зростає. По рейтингу відповім чесно - ми не дали вчасно дані в вашу редакцію. Надалі сподіваємося знайти порозуміння і вибудувати ефективний обмін інформацією.

 

- Яке відношення ви маєте до групи компаній "ВЕТЕК"? ТОВ "ВЕТЕК" належить одному з ваших менеджерів Андрію Кошелю. Яка Ваша роль в групі? Акціонером яких компаній, що входять до групи ви є?

- Я заснував цю групу і є головою наглядової ради ГК "ВЕТЕК", є бенефіціаром материнських компаній. ТОВ "ВЕТЕК" була створена як тимчасовий інструмент для роботи на ринку України, найближчим часом воно буде переведено в єдину структуру холдингу.

 

- Операція з придбання вами Одеського НПЗ досі не завершена. За рахунок яких коштів ви в такому випадку купуєте УМХ?

- Це неправда. Не розумію звідки у вас такі дані. Також ми повністю оплатили суму угоди по Одеському НПЗ, зараз закінчуємо формальні моменти іпереговори з російською "Транснефтью" та української "Укртранснафтою" про прокачування нафти на підприємство. На питання про фінансування УМХ я відповів вище.



Дякуємо за запитання.

Я повністю відкритий до нормального людського діалогу.

З повагою, Сергій»

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у ніч з 20 на 21 червня стало відомо, що UMH Group і група СЄПЕК (ВЭТЕЭК) Сергія Курченка підписали угоду купівлі-продажу 98% акцій медіахолдингу UMH. Завершення операції планується на перший квартал 2014 року. Зі слів Бориса Ложкіна, близько половини від суми угоди акціонери UMH отримають одразу. Решту виплат реструктуровано до березня 2014 року.

 

«Детектор медіа»

 

Фото Наталья Кравчук, Корреспондент

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7330
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду