Нацрада анулювала ліцензію Radiolife, яке хотіло стати «Радіо ZIK»

Нацрада анулювала ліцензію Radiolife, яке хотіло стати «Радіо ZIK»

5 Червня 2013
10253
5 Червня 2013
13:54

Нацрада анулювала ліцензію Radiolife, яке хотіло стати «Радіо ZIK»

10253
Через те, що компанія не розпочала мовлення протягом року
Нацрада анулювала ліцензію Radiolife, яке хотіло стати «Радіо ZIK»
Нацрада анулювала ліцензію Radiolife, яке хотіло стати «Радіо ZIK»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила анулювати ліцензію ТОВ «Бюро ідей» на радіомовлення з позивним Radiolife на частоті 107,2 МГц у Львові у зв'язку з відсутністю передбаченого ліцензію почтаку мовлення протягом року. Відповідне рішення Нацрада одноголосно ухвалила на засіданні 5 червня, розглянувши результати планової перевірки компанії.

 

Планова перевірка ТОВ «Бюро ідей» (рік діяльності) була проведена 30 квітня і зафіксувала відсутність мовлення. Проект рішення, зачитаний першим заступником голови Нацради Оксаною Головатенко, передбачав визнати порушення частини 1 статті 43 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (відсутність мовлення), анулювати ліцензію та повідомити компанію й оператора комунікацій про анулювання.

 

Генеральний директор медіахолдингу ZIK, який узяв ТОВ «Бюро ідей» в управління, Дмитро Добродомов нагадав, що ZIK неодноразово бав участь у конкурсі на цю частоту, але ліцензії не отримав. «Натомість її отримала компанія, яка ніколи не займалася профільною журналістською діяльністю. "Бюро ідей" апріорі не могло розпочати мовлення - ця компанія займається готелями і ресторанами. Ми вирішили простягнути їй руку допомоги і розпочали мовлення», - наголосив він.

 

Пан Добродомов підкреслив, що в ТОВ «Бюро ідей» уже працевлаштовано 30 осіб, закуплена техніка, і радіо виходить в ефір з позивним Radiolife з 25 травня - це все було зроблено за дві доби, відтоді, як ZIK узяв компанію в управління (23 травня).

 

«Ми готові працювати. Ми знаємо, що в юридичній площині наші позиції дуже слабкі. Але ми промоніторили ситуацію - є багато прикладів позитивних рішень Нацради в подібних ситуаціях з іншими компаніями. У мене склалося враження вибіркового ставлення Національної ради. Ми лише просимо залишити нам право на працю і на розвиток», - заявив пан Добродомов.

 

На запитання члена Нацради Миколи Фартушного, чому ZIK не «простягнув руку допомоги» протягом року, коли в «Бюро ідей» іще була чинна ліцензія, пан Добродомов відповів, що компанія не йшла на зустріч.

 

Заступник голови Нацради Лариса Мудрак поцікавилася, чи знали представники компанії про те, що це планова перевірка, яка була за півроку внесена до графіку перевірок. Пан Добродомов підтвердив це.

 

Водночас пан Добродомов навів результати власного аналізу рішень Нацради, за яким у 2012 році Нацрада провела 78 перевірок, за якими 77 компаніям було оголошено попередження і лише в одному випадку було звернення до суду про анулювання ліцензії.

 

«Це ви називаєте дані з нашого звіту взагалі по всіх перевірках, а не лише по відсутності мовлення протягом року», - зауважив голова Нацради Володимир Манжосов. Тоді пан Добродомов уточнив, що частина із 77 поперджень стосувалася невиходу в ефір.

 

«У юридичній площині запитань у нас немає. Ми просимо розглядати нашу ситуацію в площині моральній», - закликав пан Добродомов членів Нацради до однакового ставлення до всіх ліцензіатів.

 

Лариса Мудрак нагадала історію компанії «Південна хвиля» - єдиного ліцензіата, який опинився в аналогічній з «Бюро ідей» ситуації та якому було анульовано ліцензію. З її слів, в інших випадках від компаній були звернення з проханням відтермінувати початок мовлення, і Нацрада йшла на зустріч, але «Бюро ідей» з такими заявами не звертався.

 

На зауваження юридичного управління Нацради щодо «взяття в управління», хоча власники компанії наразі не змінилися, виконавчий директор ZIK Андрій Кісера повідомив, що ТОВ «Бюро ідей» перебуває в управлінні ZIK з правом викупу 100%-ї частки.

 

Зрештою, Національна рада, посилаючись на пряму норму закону, яка зобов'язує анульовувати ліцензію у зв'язку з відсутністю початку мовлення, одноголосно проголосувала за анулювання ліцензії ТОВ «Бюро ідей».

 

Частоту 107,2 МГц у Львові виставлять на конкурс окремим рішенням разом з іншими радіочастотами, уточнили «Детектор медіа» члени Нацради.

 

Нагадаємо, 23 травня медіахолдинг ZIK уклав угоду з ТОВ «Бюро ідей», відповідно до умов якої взяв Radiolife у своє управління. Радіо вийшло в ефір 25 травня на частоті 107,2 FM у Львові. Після укладання угоди журналістам ZIK стало відомо, що «Нацрада в екстреному порядку вносить у порядок денний свого засідання, що відбудеться у вівторок, 28 травня, питання про позбавлення ліцензії Radiolife».

 

Член Нацради Микола Фартушний повідомив «Детектор медіа», що перевірка ТОВ «Бюро ідей» (Radiolife) була проведена у квітні і зафіксувала відсутність мовлення компанії. Її результати дійсно мали розглядатися 28 травня, але Нацрада зняла це питання з розгляду. Однак, за його словами, в регулятора немає підстав для продовження ліцензії Radiolife: «Компанія отримала ліцензію і впродовж року не вийшла в ефір. За законом ми маємо анулювати її ліцензію».

 

Нацрада заявила, що вважає безпідставними висунуті на її адресу звинувачення в перешкоджанні журналістам медіахолдингу ZIK вийти в ефір Radiolife, і трактує їх як тиск на регуляторний орган.

 

30 травня, ТОВ «Бюро ідей» подало в Нацраду пакет документів на переоформлення ліцензії за двома позиціями: зміна керівництва - генеральним директором підприємства став Дмитро Добродомов, а також зміна позивних на частоті 107,2 FM у Львові із Radiolife на «Радіо ZIK».

 

Частоту 107,2 МГц у Львові двічі виставляли на конкурс Нацради, однак ZIK не зміг її отримати.

 

Улітку 2011 року на неї був лише один претендент - ТРК «Міст-ТБ» (телеканал ZIK, який хотів розпочати ще й радіомовлення). Тоді під час засідання члени Нацради проголосували за перемогу «Міст-ТБ» у конкурсі. Однак згодом член Нацради Лариса Мудрак відкликала свій голос, оскільки проголосувала за компанію «випадково». В результаті за «Міст-ТБ» проголосували лише чотири члени Нацради, і компанія частоту не отримала.

 

Відтак, рішення про перемогу було скасовано та оголошено новий конкурс, в якому через рік перемогла нова компанія - ТОВ «Бюро ідей» (позивний - Radiolife), яке так і не спромоглося вийти в ефір.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10253
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
666666
3452 дн. тому
Хай добродомов краще розкаже, як його дід із справжніми бандерівцями у минулому спілкувався! Типовий щур
Медіаексперт
3949 дн. тому
2ДимОК Radiolife не могло починати мовлення раніше, бо ZIK його взяв в управління лише наприкінці травня, і одразу ж запустив мовлення. Зверніть увагу - Нацрада "з'ясувала" факт відсутності мовлення Radiolife ще у КВІТНІ. Але позбавити компанію ліцензії вирішила лише після того, як її взяв в управління опозиційний ЗІК. Якби Radiolife купив Саша Стоматолог чи Ренат, чи Фірташ або Рабинович - ніхто б цього і не помітив!
ДимОК
3949 дн. тому
Есть закон, а не внутренние муждусобойчики. Начали бы вещание раньше, - не было бы никаких претензий. Оппозиционные СМИ должны с себя начинать показывать открытость.
Медіаексперт
3949 дн. тому
І знову журналісти Телекритики чомусь проігнорували можливість спитати в ПРоФФесіоналів з НацЗради про те, чому вони не анулюють, наприклад, ліцензію непрацюючої Аріадни у цифрових мультиплексах? Або чому вони не анулюють ліцензії сумнозвісного "Супер-радіо" у тих містах, де це "Стоматолог-ФМ" так і не розпочало мовлення? Що це? Небажання дратувати владу незркчними питаннями? Чи банальне неволодіння інформацією і фахова непридатність цих журналістів?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду