«1+1» готується до експорту

«1+1» готується до експорту

15 Травня 2013
12264
15 Травня 2013
19:32

«1+1» готується до експорту

12264
Група «1+1 медіа» своїми пріоритетами на найближчі роки визначила виробництво серіалів і продаж за кордон не лише готового продукту, а й власних форматів. Про це – в презентації Олександра Ткаченка
«1+1» готується до експорту
«1+1» готується до експорту

Група «1+1 медіа» своїми пріоритетами на найближчі роки визначила виробництво серіалів, а також продаж за кордон не лише готового продукту, а й власних форматів. Цей шлях генеральний директор Олександр Ткаченко вважає єдино правильним для того, щоб українське телебачення могло приносити прибутки. Про тренди на ринку форматів, нові надбання та власні розробки серіалів очільник «1+1 медіа» розповів журналістам.

 

Телебачення емоцій

 

Телебачення в нинішніх реаліях дедалі більше тяжіє до конвеєру емоцій. Страх, захват, несподіванка, сльози, радість - усе це має зворушити й поборотися за мінливе глядацьке серце. Олександр Ткаченко упевнений: від його каналу глядач очікує відпочинку. Тому інформувати розважаючи, на його думку, покликаний ТСН, а от букет емоцій мають забезпечити шоу та серіали.

 

Серед форматних проектів на осінь канал готує нове кулінарне шоу, але вже не «пекельне», а «зворушливе та ніжне». Причому буде воно не так про кулінарію, як про ставлення героїв до життя. Адже більшість учасників шоу «Великий пекарський турнір» за форматом ВВС The Great British Bake off не є професійними кухарями. Їхнє завдання не змагатися за перемогу як таку, а виявити себе в пекарській справі.

 

Ще одним світовим трендом, яким зацікавилися «Плюси», є формати, в яких зірки їздять бобслейною трасою, стрибають із трампліна тощо. «Не знаю, куди форматники далі відправлять зірок: під землю чи в космос. Але особливість цього проекту в тому, що це прямоефірна історія, і вона дозволяє побачити, що відчувають люди в той момент, коли вони стоять на п'ятиметровій вишці. Це весело», - зазначив пан Ткаченко.

 

Підтримуючи цю тенденцію, на «1+1» узялися за проект Celebrity Splash (у шоу зірки просто стрибають у воду). Про купівлю цього формату група оголосила ще минулого року, однак виробництво шоу виявилося досить непростим. Команда зіткнулася з низкою технологічних труднощів, основна - в Україні не знайшлося басейну потрібного об'єму. Тому канал зможе запустити нове шоу лише восени.

 

Росіяни пропонували «Плюсам» виробляти цей проект спільно, однак український мовник відмовився. «Практика поєднання українських і російських зірок зазвичай закінчується тим, що українські зірки "нервно курят в сторонке"», - пояснив Олександр Ткаченко. За його словами, проблем із пошуком учасників для шоу немає, адже вітчизняних зірок приваблює стрімкий успіх проекту в інших країнах.

 

Олександр Ткаченко

 

Окрім згаданих двох проектів, вихід яких заплановано на осінь, «1+1» розробляє ще низку новопридбаних форматів. Усі вони акцентують на певних емоціях: радість зустрічі, дитяча безпосередність, кумедні курйози в стосунках молоді та людей старшого віку. Більшість проектів - з елементами реаліті.

 

Наприклад, формат компанії Endemol - реаліті Love Is in the Air є більш масштабною версією програм на кшталт «Жди меня». У ньому зустрічаються родичі, друзі та близькі люди з різних куточків світу, які не бачилися роками.

 

Не менш популярними є формати за участю дітей: таких на ринку представлено багато. До того ж, як свідчить український досвід, подібні шоу глядачі дивляться охоче (наприклад, минулорічний «Голос. Діти» на «1+1» і дитячу «Битву екстрасенсів» на СТБ кілька років тому). Тож чи не найбільше захоплення серед презентованих «Плюсами» проектів в Олександра Ткаченка викликав ігровий формат за участю дітей віком від 2 до 4 років Bet on Your Baby, у якому батьки роблять ставки, чи виконає їхня дитина те чи інше завдання.

 

З-поміж актуальних на міжнародному ринку трендів очільник «1+1 медіа» назвав і проекти про відносини між старшим і молодшим поколіннями. Низку таких шоу пропонують ізраїльські виробники. В запасі «1+1» має два досить незвичні ізраїльські формати - The Gran Plan (три літні жінки вчать молодь жити) і Can You Face in (герой дізнається, що про нього думають навколишні).

 

Більшості ізраїльських форматів притаманні психологічні моменти. Вони викликають відгук у місцевої аудиторії, однак є досить ризикованими для українського глядача. Згадаймо, приміром, експериментальний формат Connected (шоу відеощоденників, у якому п'ять жінок знімають на відео своє життя): він здобув шалений успіх в Ізраїлі, а от українська версія «Зняти все» пройшла зі скромними показниками, що спонукало «1+1» відмовитися від її продовження. Саме тому згадані проекти група поки що лише розробляє, водночас розмірковуючи над тим, як їх краще адаптувати і для яких каналів вони найбільше пасуватимуть.

 



Ще одна розробка, про яку побіжно згадав Олександр Ткаченко, не називаючи формату, - це шоу, в якому герої обирають собі пару, дивлячись на зображення обличчя свого обранця, яким воно буде за 20 років. У проекті використано технологію, що дозволяє спрогнозувати, як людина виглядатиме за кілька років.


 

Продаж форматів

 

Трапляється, що «1+1» починає розробляти куплений формат і в результаті створює своє оригінальне шоу. Приміром, так свого часу з'явився проект «Без мандата». «Навіть у схожих форматів є певні особливості, що роблять їх відмінними один від одного. Ми вже навчилися їх виявляти. Але якщо ми розуміємо, що ідея, яку ми хочемо реалізувати, вже існує в межах іншого формату, ми його купуємо, - розповідає пан Ткаченко. - При купівлі складних форматів, таких як "Битва хорів" чи Celebrity Splash, ми купуємо досвід, який дозволяє уникнути помилок. Розробити формат, звісно, потребує більше нервів, зусиль та грошей, ніж адаптувати».

 



Досвід роботи з форматами спонукав канал зробити й наступний крок - спробувати продавати свої власні ідеї на міжнародному ринку. «1+1» уже домовився про співпрацю з великою міжнародною компанією з дистрибуційною мережею, однак поки не розголошує подробиць угоди. На думку Олександра Ткаченка, така співпраця дозволить розширити можливості для пропонованих форматів.

 

«У нас є велике бажання просувати наші формати на міжнародні ринки. Ми себе позиціонуємо як компанію, яка перш за все виробляє продукцію, що подорожуватиме за межами наших країн. Місцевий український ринок не такий уже й великий, конкуренція значна, але нам потрібно заробляти кошти, - переконує генеральний директор «1+1 медіа». - Звідси є логічний висновок: необхідно виробляти те, що можна потім продати на територіях, які здатні дати тобі хоч якісь гроші, щоб компанія була не збитковою».

 

На сьогодні, за оцінкою пана Ткаченка, шанс окупитися мають шоу, які беруть частку понад 20-25%. Але в цілому говорити про українське телебачення як прибутковий бізнес не доводиться.

 

Окрім ідей програм група планує експортувати й серіали, більшість із яких вироблятимуться спільно з російськими партнерами.

 

 

Серіали на рівні американських прем'єр

 

Відділ із розробки серіальних проектів з'явився в «1+1 медіа» не так давно. Його завдання - створювати проекти для аудиторії каналу, а також зібрати талановитих українських авторів і продюсерів. Для реалізації цієї мети канал зібрав творчу лабораторію співробітників, результатом якої став ситком «Останній москаль» - його зйомки мають розпочатися влітку.

 

Ще одним напрямком роботи новоствореного відділу є залучення відомих українських та російських авторів. Виробництвом займатиметься як «1+1», так і сторонні компанії-виробники. За словами головного продюсера серіалів та фільмів «1+1» Олени Васильєвої, зараз у підрозділі працюють редактори, менеджери та продюсери. «Зі сценаристами ми працюємо окремо по кожному проекту. Також ми робимо ставку на те, щоби зробити зі сценаристів і режисерів креативних продюсерів, які зможуть шукати та розробляти власні проекти. Таким чином ми зможемо збільшити обсяги власного виробництва», - зазначила пані Васильєва.

 

Олена Васильєва 

 

Співробітників продакшну консультують британські спеціалісти, вони дають поради щодо розробки розлогих історій (20 серій) тощо. «Це значно більш перспективна модель. Якщо працювати для України, необхідно розвивати місцеві таланти. Краще взяти консультантів і довчитися, ніж усе віддавати на аутсорсинг у Росію», - додала вона.

 

І це зрозуміло, адже створення серіального продукту є основою для орієнтації власного виробництва «Плюсів» на експорт. На відміну від локальних реаліті, цей продукт універсальний, і хоча він значно витратніший (вартість одного епізоду ситкому «Останній москаль» становить понад $10 тис., повідомив пан Ткаченко), але в перспективі зможе відбити вартість і принести прибуток, хоча й не одразу.

 

«У наших колег із ТНТ, які досить ретельно ставляться до виробництва і можуть розробляти проекти по 2-4 роки, є приклади, коли пілот перезнімався по 3-4 рази. А перезняти пілот - ще гірше, ніж зняти його вперше», - каже Олександр Ткаченко. Хоча, додає він, якщо вже готовий сценарій та є домовленість із російськими партнерами, серіал на 8-12 серій можна зняти за півроку.

 

«Плюси» вже мають один готовий серіал, який вийде в ефір восени. Це «Давай поцілуємося» за ізраїльським форматом Shall We Kiss. Решта серіалів поки що в розробці.

 

Зокрема, «1+1» готує історичний серіал за подіями з українського минулого. «За масштабністю його можна порівняти з американськими прем'єрами», - наголошує пані Васильєва. Сценарій проекту починали розробляти росіяни, але наразі його написанням займаються українські автори. Щодо цього серіалу вже є домовленість із російськими партнерами, однак детальної інформації «1+1» поки що не розголошує.

 

На думку пані Васильєвої, нині історичні проекти, як, власне, й фентезі, містика, є актуальними трендами на американському телебаченні. «Фетезі, антиутопія, дистопія. Навіть історичні проекти є відходом від реалій сьогодення», - каже вона. Тоді як у Європі популярні жорсткі детективи (приміром, датські серіали «Злочин» і «Міст»). При цьому Олена Васильєва вважає, що вподобання українського глядача інші й він ближчий за темпераментом до середземноморської аудиторії.

 



Утім, група «1+1 медіа» готує і свій детективний проект - адаптацію естонського серіалу «Месниці». Це буде іронічний комедійний детектив для передпраймових слотів про жінок, які знайшли своє покликання в розслідуваннях. Окрім цього канал «1+1» розпочав зйомки нового скетчкому «В мережі».

 

Першою ж ластівкою відділу з розробки серіальних проектів має стати згаданий вище ситком «Останній москаль». На сьогодні це досить складний жанр для українських виробників, і проектів, які мали успіх - небагато («Леся+Рома» ICTV, «Ластівчине гніздо» Новий канал). Здебільшого спроби вітчизняних каналів не мали великого успіху й недовго протрималися в ефірі («Попелюшка з причепом» і «Непрухи» на «Україні», «Домашній арешт» і «Моя прекрасна сім'я» на «1+1»).

 

«Ми орієнтуємося на ситкоми та комедії. Звісно, це дуже складно. Але "Кварталу" це вдалося (комедійний серіал «Студії Квартал-95» «Свати» став однією з найбільш успішних прем'єр як на українському, так на російському ринках. - ТК). Потрібно працювати. Тому що творці таких проектів, як "Інтерни", теж із чогось починали», - оптимістично коментує пані Васильєва. Тим паче, що в Україні нині більше можливостей для реалізації нових експериментальних ідей, ніж у Росії, запевняють фахівці «1+1».

 

Фото Максима Лисового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12264
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
?
3997 дн. тому
На фотографиях Ткаченко презентует своим сотрудникам? А где пресса? Не попала в кадр?
Кошмар
3998 дн. тому
{CENSORED}
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду