Команда «Президента» знімає соціальну драму в 3D

15 Квітня 2013
10053
15 Квітня 2013
11:00

Команда «Президента» знімає соціальну драму в 3D

10053
Компанія «Президент фільм Україна» спільно з кінорежисером Олегом Фіалком збурюють нову хвилю моди на 3D. Розпочнуть із соціальної драми з тривимірними переживаннями героїв
Команда «Президента» знімає соціальну драму в 3D

У продюсерському центрі «Авантелком» готуються додати українському глядачеві вражень у 3D. За цими технологіями підрозділ центру, компанія «Президент фільм Україна», знімає соціальну драму «Алін» (попередня робоча назва - «Ріпка»).

 

Як зазначає директор «Авантелкому» Тетяна Бєлозьорова, світ іде за трендом HD, 3D і голографії. «Нині нова хвиля попиту на 3D-контент, і в Україні в цьому сенсі абсолютний голод. Разом із тим, кількість цифрових кінозалів стрімко зростає. Україна переходить на цифрове телебачення, і 3D-телевізором у вітальні вже нікого не здивуєш», - коментує пані Бєлозьорова.  

 

За її словами, півтора роки тому «Авантелком» розпочав підготовку проектів щодо зйомок 3D-серіалів для українських та російських каналів. Тепер напрямки діяльності продюсерського центру розподілено наступним чином: «Авантелком» спеціалізується на рекламі й 3D-поліграфії, а «Президент фільм Україна» - на кіно й телевиробництві. Дебютною для компанії стрічкою у 3D-кіно має стати «Алін». 

 

Драма потрійної сили

 

Перейменована «Ріпка», «Алін» - соціальна драма про сімейні стосунки. «Фільм про нещадне кохання, яке вбиває, - розповідає продюсер стрічки Олег Фіалко. - В центрі історії - соціальні відносини. Ми часом не помічаємо, яким саме чином сімейні колізії призводять до не таких уже й хеппіендівських, а часом і печальних наслідків. Ми так любимо наших дітей, а вони нас, що руйнівна сила цієї любові виявляється несподівано».

 

Сценарій картини зав'язаний саме на історії родини, що розглядається у різних ракурсах. Один із них - погляд на життєву ситуацію дівчинки-індіго. Її роздуми доповнюють спостереження людей різних поколінь.

 

За словами Олега Фіалка, бюджет фільму складе близько мільйона доларів. Половину цих коштів має виділити держава, решту додає «Президент фільм Україна». Зазвичай 3D-виробництво вимагає додаткових коштів, однак у «Авантелкомі» стверджують: завдяки технологіям їхнього продюсерського центру, у випадку з «Алін» усе буде значно дешевше.

 

«Ми робимо весь цикл робіт у 3D за ту ж ціну, за яку можна зробити два 2D-продукти. Якщо, приміром, знімаємо ролик, то клієнт отримує відразу два варіанти - в 3D і 2D версіях», - каже Тетяна Бєлозьорова.

 

 

 

Саме їй належить ідея знімати фільм у двох - 2D й 3D - версіях. «Такі вимоги часу: нині, якщо ви не даєте продукцію в 3D, на Заході вас уже не розглядають як серйозний продакшн», - коментує директор «Авантелкома».

 

Арт-директор «Авантелкома» Сергій Скиба зазначає: «Завдяки 3D кіно набуває нового простору для творчості. Зараз іде формування школи об'єму. І ми бачимо, наскільки високохудожніми завдяки цьому стають роботи кінематографістів».

 

Режисером картини є Анна Акулевич, за плечами якої робота у Film.ua й телепроекті «Жіноча логіка» для ICTV. У роботі над «Алін» їй хочеться експериментувати: «Хотілося б відзняти так, як це відчувається глядачем сьогодні. Актуальні кліпові переноси з одного часу в інший, і довгими планами Тарковського я б не зловживала». Драму «Алін» Анна Акулевич бачить зворушливою: «Це не чорнуха і не депресивний фільм».

 

Нині триває підготовчий період зйомок, ведуться кастинги та пошуки локацій. Зірок із Голлівуду творці фільму залучати не планують. Натомість його особливістю стануть дебюти непрофесійних акторів. «Амбіцій щодо імен а-ля покійний Олег Янковський, аби глядачі порівнювали цю роботу з попередніми, у нас немає. Пріоритети інші: обличчя, натура, персонажі - все має бути як у документальному творі», - коментує Олег Фіалко.

 

Звичайну версію фільму зніматиме оператор Вадим Гаєвський. 3D-варіант реалізовуватиме його колега Анатолій Хіміч. Саме на другий варіант Олег Фіалко робить ставки щодо особливого емоційного впливу. Свого часу, як розповів продюсер, його надихнули зйомки «Авантелкомом» шоу «Майданс», продюсером якого була племінниця Дарина Фіалко: «У звичайній версії мені подобалося не все - проект "Інтера" з бразильським шоу не порівняєш. Тут поряд із непрофесійними учасниками була задіяна значна кількість камер, продюсери намагалися заінтригувати глядача самим шоу, танцем. Оцінюючи картинку, я помічав неохайність, пустоти, уникнути яких в умовах зйомки цього проекту неможливо. А в 3D, з моєї точки зору, було досягнуто найбільшого ефекту можливостей. Вийшов зовсім інакший емоційний вплив - фахівці "Авантелкома" змогли скомпонувати, нічого не порушуючи - за допомогою своєї системи і технічного кадрування. За рахунок ілюзорного обману рівень був на кілька голів вищим».

 

3D із 2D

 

Творці стрічки сподіваються, що «Алін» вийде за межі українського прокату. В команді «Президента» прогнозують позитивну дистрибуторьску історію соцдрами в 3D. За даними компанії, бокс-офіси 3D-картин у світі в 4-5 разів вищі, ніж у випадку зі звичайними, а всі значні світові картини мейджори пропонують і в 3D-версії.

 

Як приклад затребуваності 3D-технологій у кіно автори «Алін» наводять претензійний фільм «Лускунчик і мишачий король» Андрія Кончаловського. Нагадаємо, критики відзначили його як дуже своєрідне трактування казки Гофмана, а в історію російського кінематографа «Лускунчик» увійшов як найдорожча картина, що з тріском провалилася в прокаті. А от перероджений у 3D «Титанік» зібрав у світовому прокаті майже мільярд доларів.

 

 

На комерційну вигоду сподівається і Сергій Скиба: «"Алін" - фільм для сімейного перегляду. До того ж, 3D-фільми найбільш затребувані глядачами. Кожний показ -окрема подія для всієї родини, тоді як звичайне кіно можна скачати з інтернету».

 

Із виробництвом «Алін» «Авантелком» хоче започаткувати нову еру в українському кіновиробництві, де ностальгійні для радянських глядачів фільми буде реалізовано на новому технічному (3D) рівні. «На сьогоднішній день ми єдина компанія в Україні, що володіє повним комплексом робіт у 3D. Ми себе позиціонуємо як продюсерський центр 3D-технологій, який займається і рекламою, і поліграфією, і кіно», - коментує Тетяна Бєлозьорова.

 

«З усіх пострадянських республік Україна перебуває на передньому краї 3D-виробництва. І можна навести величезну кількість світових технологічних досягнень, у яких задіяні українські фахівці - колоризація фільмів, їх цифрова реставрація, конвертація із 2D в 3D», - коментує директор «Авантелкома».

 

Особливо в «Президенті фільм Україна» акцентують на досвіді конвертації контенту із 2D чи «будь-якого формату» в 3D. Олег Фіалко вбачає в цьому шанс дати нове життя на екранах кінотеатрів шедеврам радянського кінематографа: «Таким чином молодь зможе переглянути ці фільми в новому, сучасному ракурсі».

 

                                               Мистецтво не в технологіях

 

Кіновиробники оцінюють ініціативи «Авантелкома» й «Президент фільм Україна» як експерименти, яким ще доведеться пройти дуже довгий шлях до рівня західних 3D-блокбастерів.

 

«Соціальна драма в 3D? Навіщо? Хіба головне у драмі не людські переживання?», - щиро дивується продюсер компанії «Кінотур» Дмитро Колесников. Він переконаний, що 3D-кіно в українського глядача надійно асоціюється із атракціоном для поціновувачів поп-кору «від 18 до 25». «Успішне щодо касових зборів 3D-кіно - це "Пірати Карибського моря", усілякі бойовики, екшени, анімаційні фільми. Такі блокбастери перш за все потребують значних бюджетів і високого рівня виробників», - зазначає пан Колесников. Він нагадує, що для зйомок української комедії «Ржевський проти Наполеона» задіяли американських супервайзерів, а над російським «Вієм» у 3D чаклували німецькі фахівці.

 

Продюсер переконаний: корінь успішної реалізації «Ріпки»-«Алін» як і решти українських фільмів, не в технологіях. «Питання не в цифрі, плівці чи 3D, а в тому, що нашим кіномитцям сказати нічого. А щодо дистрибуторів, їм абсолютно неважливо, 3D в прокаті чи 2D», - впевнений Дмитро Колесников.

 

Допоки українські картини в 3D касовими зборами нікого не вразили. Навпаки, розчарували дистрибуторів. Як зазначили в коментарях «Детектор медіа» представники Ukrainian Film Distribution (колишня Gemini Film), перша українська 3D-стрічка «Кохаю і крапка» пройшла в прокаті «дуже слабко». «Відгуки на фільм були погані. Зазначимо, що наша компанія взяла на себе виключно букінг. Усім, що було пов'язано з просуванням та рекламою, займалися продюсери фільму», - додають у прес-службі UFD.

 

Як розповіли представники UFD «Детектор медіа», в успішний прокат «Алін» вони не вірять не через те, що вона буде в 3D, а тому що, на їхню думку, соціальна драма взагалі не є найпопулярнішим жанром в Україні.

 

Що ж, тільки час та глядач дадуть відповідь на запитання, хто був правий: ентузіасти вітчизняного неблокбастерного продукту у 3D або ж скептики.

 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10053
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду