Володимир Завадюк і Алла Грушко: Коли ти бачиш хор, який співає «Гражданскую оборону», у тебе просто зносить дах

8 Квітня 2013
24740
8 Квітня 2013
11:00

Володимир Завадюк і Алла Грушко: Коли ти бачиш хор, який співає «Гражданскую оборону», у тебе просто зносить дах

24740
Креативний продюсер і старший режисер нового шоу «Битва хорів» на телеканалі «1+1» розказали «Телекритиці» про особливості української адаптації міжнародного формату
Володимир Завадюк і Алла Грушко: Коли ти бачиш хор, який співає «Гражданскую оборону», у тебе просто зносить дах

«1+1» розпочинає виробництво нового вокального шоу за форматом Clash of the Choirs - «Битва хорів». У проекті змагатимуться хори з усієї України, яких шукатимуть і формуватимуть тренери-зірки, в тому числі - зі світовим ім'ям. Канал уже оголосив першого наставника шоу - ним став італійський співак Алессандро Сафіна, ще семеро стануть відомі згодом. Також оголосили, що до трійки суддів, які оцінюватимуть хорові колективи під час прямоефірних виступів, увійшла українська співачка Ніна Матвієнко.

 

Кастинги розпочнуться у квітні, а прем'єра готується до осіннього сезону. Учасників шукатимуть в Одесі, Севастополі, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, Львові, Вінниці та Києві. Вироблятиме шоу компанія Вікторії Забулонської та Марини Городецької Sister's Production.

 

Оригінальне шоу Clash of the Choirs дебютувало на американському каналі NBC у 2007 році. Нині формат адаптовано в 15 країнах світу, серед яких - Франція, Британія, Польща, Данія та Швеція.

 

 

Про те, чому «1+1» зацікавив хоровий спів, про особливості української адаптації «Битви хорів» і перспективи вокальних шоу «Детектор медіа» розповіли креативний продюсер «Битви хорів» Володимир Завадюк і старший режисер Алла Грушко.

 

 

«Елемент реаліті в шоу буде посилено»

 

- Володимире, розкажіть, як ви потрапили в команду «Битви хорів»? Ви зараз співробітник саме Sister's Production, а не «1+1»?

 

 

 

Володимир Завадюк: Так, я прийшов працювати саме над «Битвою хорів», коли формат уже було куплено, тендер щодо визначення виробників відбувся і продакшн шукав людей, які полюблять проект не менш ніж Віка та Марина (керівники Sister's Production Вікторію Забулонську і Марину Городецьку. - ТК). Далі до нас долучилась Алла Грушко, яка також працювала разом зі мною на СТБ режисером «Х-фактора». Зараз вона працює старшим режисером «Битви хорів». Головним же режисером цього, як і інших проектів продакшну, є Ігор Гусєв.

 

- Алло, як ви розпочали роботу над «Битвою хорів»?

 

 

 

Алла Грушко: В этот проект меня забрал Володя (Завадюк. - ТК). Я пришла на проект с момента разработки. Мы разрабатывали концепцию кастингов, предкастингов, прямые эфиры и т. д.

 

В. З.: «Битва хорів» - це дуже вдалий симбіоз різних професіоналів із різним досвідом. Над проектом наразі працюють співробітники продакшну та люди, які прийшли на шоу разом зі мною. Тепер ми одна команда під керівництвом Вікторії Забулонської та Марини Городецької. Щодня ми обмінюємося досвідом, знаходимо спільні рішення дуже непростих питань, постійно перебуваємо в пошуках експериментів. Це дуже корисно - працювати з людьми, які мають відмінний від твого досвід, які працюють у цій галузі, на відміну від тебе, не перший десяток років, які зробили десятки хороших проектів. Думаю, що разом у нас усе вийде!

 

- Українські адаптації досить часто мають суттєві відмінності від оригінальних форматів. Якою буде специфіка вашої «Битви хорів»?

В. З.: Перш ніж розпочати роботу, ми переглянули шалену кількість світових вокальних шоу: The Voice, The X Factor, Pop Idol, багато маленьких вокальних проектів. Ми передивились усі адаптації формату Clash of the Choirs, за яким знімається «Битва хорів». Найвдаліші версії були у Швеції та Америці, де проект стартував у 2007 році.

 

А. Г.: Удачная адаптация была в Польше, неплохая в Китае и ЮАР.

 

В. З.: Цікаво, що в Америці, проект був настільки популярним, що після його виходу навіть вирішили знімати серіал Glee (серіал «Хор» вийшов в ефір у 2009 році на каналі Foх. - ТК). Зараз ми його дивимось усією командою й надихаємося побаченим. Дуже раджу.

 

Наш проект потужний, магнетичний, динамічний і дуже сильний. Він дає можливість людям співати в унісон, крок за кроком ставати командою, змушує всю країну єднатися навколо однієї ідеї. «Битва хорів» - дуже складне шоу з точки зору сценарного мистецтва, в ньому учасники не лише співають, а й вибудовують стосунки всередині колективу. Це зовсім різні персонажі з різними вокальними та людськими якостями, які мають стати однією командою заради перемоги, заради того, аби їх почула вся країна. Елемент реаліті в шоу буде посилено, нам треба буде ввести багато сценарних ліній і потім зводити їх в одну. Це непросто, проте дуже цікаво!

 

А. Г.: Более того, взаимоотношения здесь настолько важны, что это и делает проект уникальным. И зрителю будет очень интересно наблюдать за тем, как люди срастаются и становятся единым целым.

 

- Розкажіть про сам формат. Які основні етапи шоу?

В. З.: У нас буде вісім легендарних тренерів - це вісім різнотипажних, різножанрових, різнохарактерних зірок. Кожен з наставників поїде в одне з міст - Одесу, Севастополь, Харків, Донецьк, Дніпропетровськ, Львів, Вінницю та Київ - щоби відшукати універсальних співаків, які зможуть стати командою.

 

 

 

Найголовніше, що відрізняє нас від інших: для участі в проекті ми не шукаємо сольних виконавців й одразу заявляємо, що охочі взяти участь у кастингу мають об'єднатися як мінімум у дуети. Тобто нас цікавлять дуети, тріо, квартети, гурти, великі колективи.

 

Наші кастинги будуть максимально драматичними, чесними та відкритими, тому що вони проходитимуть не в павільйонах, не на концертних майданчиках, а на площах найбільших міст, де ми розгортатимемо сцену шоу «Битва хорів». Очікуємо, що на площі збереться близько 2-3 тисяч глядачів. Саме вони оплесками обиратимуть учасників.

 

Ми закликатимемо людей прийти на площу, послухати своїх земляків та обрати команду для зіркового тренера. Ми привеземо свято в кожне місто, вперше шоу такого масштабу починається у твоєму місті.

 

- Яким чином визначатимете, хто зібрав найбільше оплесків такої кількості людей?

В. З.: У нас буде спеціальний прилад, який ми поки що назвали шумомір, - він фіксуватиме гучність аплодисментів і криків. Згаданий прилад - це розробка «1+1» та Sister's Production. Все це буде візуалізовано на екранах, органічно поєднано в декорації. Такого глядачі ще точно не бачили. Сподіваємося, їм сподобається наше ноу-хау.

 

Тож доки учасники на сцені, наставник стежить за кожним номером за лаштунками, він співпереживає та вболіває, але вплинути на відбір власної команди на першому етапі не може. Таким чином у кожному з міст, де ми оголошуватимемо кастинг, люди просто неба оберуть до команди тренера не більше ніж 100 чоловік.

 

Далі буде другий відбір, жорсткий і непередбачуваний, коли наставнику треба зі 100 вибрати 20 найкращих, які співатимуть у прямому ефірі в команді цього тренера. Повірте, це буде дуже нелегко як для нас, так і для тренера... У прямому ефірі до нас долучиться трійка суддів, думка яких поза жодними сумнівами. Це буде ідеальна команда, яку, сподіваємося, полюбить Україна.

 

- Відбір на майданах грандіозністю дійства, очевидно, дещо нагадуватиме «Майданс». Наскільки складно буде його подати з точки зору режисури?

А. Г.: Тут всё будут решать реальные эмоции, а дальше монтаж. Основной акцент у нас будет на реакции людей, ведь только от них зависит, пройдет ли участник дальше. Для героя это очень драматичный момент, ведь это его город, он знает этих людей, и ему будет эмоционально сложно пережить, если он плохо споет. Здесь не нужно будет изобретать велосипед, ведь всё будет происходить само собой. И в этом главная фишка!

 

- Що за команда працюватиме на проекті?

В. З.: Контролюватимуть весь процес виробництва від А до Я Вікторія Забулонська та Марина Городецька. Я є креативним продюсером.. Адміністративно-продюсерською частиною проекту займатимуться Ірина Тихомирова та Оксана Школоберда (працювала над проектом «Операція краса»). З СТБ мені вдалося запросити старшого адміністратора з нереальним досвідом роботи - Таню Писанку (раніше вона працювала над проектами «Україна має талант», «Х-фактор» і «Холостяк») і музичного редактора Олену Чукіну (була музичним редактором «Х-фактора» та «Україна має талант», здійснювала повне музичне оформлення двох перших сезонів «Холостяка»). До речі, Олена зараз працює з нами над репертуаром.

 

 

 

Ми ще формуємо штат і набираємо персонал. Шукаємо хороших сценаристів, режисерів, адміністраторів. Можу сказати, що в нас буде велика кількість людей. Масові сцени на площі буде не так складно реалізувати сценарно і режисерськи, як адміністративно. Потрібна велика кількість людей, які модеруватимуть весь процес на площі, а згодом і на прямому ефірі.

 

На прямих ефірах у нас працюватиме не менше ніж 200 осіб персоналу.

 

А. Г.: На кастинге - около 100.

 

- «Битва хорів» - це високобюджетний проект. Чи співмірний його кошторис із тими великими шоу, які вже є на «1+1», чи він буде вищим?

В. З.: Про це краще спитати у Вікторії Забулонської та Марини Городецької. Можу лише сказати, що це недешевий проект.

 

- Яку техніку буде задіяно?

А. Г.: У нас будет много новых подходов к производству, экспериментов с картинкой, в том числе и много новой техники. Впервые всё, что не касается съемок на сцене, мы будем снимать на фототехнику с прекрасной оптикой марки Canon 5D Mark 2. Это позволит нам повысить качество картинки, передать зрителю всю красоту цвета. Для меня это огромное счастье, потому что у нас будет очень красивая картинка!

 

В. З.: Дехто каже, що для глядача нічого не варта картинка, однак я думаю, що це не так. Яскрава картинка, як і яскраві емоції, приваблює всіх. Головне - її вправно зняти і так само вдало подати. Вважаю, що наших глядачів у плані естетичного сприйняття телебачення потрібно розвивати. Для цього в нас буде хороший штат режисерів та операторів. У нас є Алла з нестандартним поглядом і креативними ідеями. У нас є головний режисер Sister's Production Ігор Гусєв, який має дуже великий досвід роботи над різними проектами, він стояв на початку українського телебачення. Також у нас сильна команда сценаристів. Шеф-редактор - Наташа Сукач, яка працювала над багатьма проектами «1+1», душевна та емоційна дівчина.

 

 

«У нас не співатимуть дешевої попси та радянських пісень»

 

- У виробників вокальних і талант-шоу часом виникають складнощі з пошуком нових драматичних сюжетів. І продюсери, особливо коли роблять три-чотири сиквели успішних проектів, влаштовують ледь не пологи на сцені під час кастингів :) Однак така сценарна штучність елементу реаліті може відштовхувати глядача. Чи не відчуваєте ви таких складнощів?

В. З.: У нас усе по-справжньому, реальні емоції та реальні люди. Найскладніше для нас не втратити найяскравіших героїв, хороші сценарні та режисерські лінії серед тієї кількості матеріалу, яку ми, для прикладу, знімемо на кастингах. Адже учасників буде дуже багато, це не сольні виконавці, це колективи. І глядач має запам'ятати найцікавіших і захотіти стежити за ними надалі...

 

А. Г.: Отношения между людьми будут выстраиваться сами по себе. Когда мы видим одного персонажа, тогда для того, чтобы его ярко показать, нам нужен драматический конфликт. Но когда у нас есть 20 человек, такой конфликт происходит сам собой. Ведь они общаются, знакомятся, у них свои амбиции, разные характеры. И эти нюансы не нужно подчеркивать, их нужно умело показывать, и всё будет происходить само собой. Более того, проект такого масштаба будет в Украине впервые. И я считаю, что даже при тех вокальных шоу, которые уже существуют, наше займет достойную нишу, его полюбит зритель. Потому что петь за столом дома, в школе в хоре, компанией - это близко каждому.

 

- Оскільки в нас досить багато вокальних шоу, то й на кастинги ходять схожі персонажі. Як будете шукати нові таланти?

В. З.: 100% це буде складно. Ми шукаємо тих, хто раніше ніколи не приходив на кастинги, хто не наважувався, не вірив. Ми шукаємо унікальних співаків із захопливими життєвими історіями.

 

А. Г.: В понимании зрителя хор - это как-то слишком аутентично, народно, но когда ты видишь хор, который поет «Гражданскую оборону», у тебя просто сносит крышу. Когда мы брались за этот проект, то не представляли, что будет столько хоров. Конечно, голосистых людей не так уж и много, но даже те, кто ранее приходил на кастинг в другие проекты, для участия в нашем шоу должен будет объединиться в дуэт, и для зрителя это будет совсем иначе.

 

В. З.: Ми це вам обіцяємо. Уявіть собі: сольний виконавець, який звик тягнути ковдру на себе, потрапляє у хор, це провокує конфлікт, і він або йде з шоу, або намагається стати частиною команди та перемогти. Учасникам у нашому шоу буде непросто, проте дуже цікаво

 

- Який приз очікує на переможця? Йдеться про грошову винагороду чи канал надалі просуватиме хор?

В. З.: Доки ми тримаємо приз у таємниці. Але повірте: це буде те, що вразить Україну, те, що об'єднуватиме переможний колектив і після шоу.

 

 

 

- Коли розпочнуться предкастинги, кастинги, на коли заплановано ефір?

В. З.: Попередні кастинги розпочнуться незабаром - наприкінці квітня. Минулого тижня ми вже відзняли промо звернення наставників для них. Зйомки телевізійних кастингів і кінцевого добору, коли тренер обирає свою двадцятку, пройдуть по містах країни влітку. В ефір проект вийде восени.

 

- І, відповідно, восени у вас буде великий конкурент - «Х-фактор».

В. З.: Звісно, хороша конкуренція змушує рухатися далі. Але наше шоу інакше, воно про командну роботу. Тому я впевнений, що ми займемо свою нішу і проект дуже сподобається глядачам.

 

- Великі проекти зазвичай запускаються з розрахунком на довгострокову перспективу - по кілька сезонів. Чи може мати «Битва хорів» щорічне продовження?

В. З.: Усе залежить від яскравості учасників, нашої команди й того, як ми спрацюємо в першому сезоні. Зараз про це говорити зарано.

 

- На яку аудиторію орієнтуватиметесь? Яку ви маєте отримати частку?

А. Г.: Благодаря нашему репертуару, мы сможем привлечь более молодую аудиторию.

 

В. З.: Ми маємо на меті залучити до перегляду максимально широку аудиторію. Адже шоу буде якісним, дорогим, модним і популярним з огляду на репертуар. Будемо намагатися максимально відійти від досвіду інших проектів і представити глядачам дуже якісний музичний продукт.

 

У нас не співатимуть дешевої попси, навіть якщо вона дуже популярна, радянських пісень, які переспівувалися сотні разів і зараз на слуху. Водночас, наш репертуар буде максимально різноманітним та охоплюватиме як легендарні хіти, так і ультрамодні (Adele, Lady Gaga, Мадонна), плюс українсько-російські хіти. Над музикою працюватимуть дуже хороші аранжувальники. Багато пісень зазвучать для глядачів по-іншому, адже виконуватимуться в кавер-версіях.

 

Кортить, щоби глядачі не лише закохалися в наших героїв з першого погляду, але й полюбили пісні, які співатимуть хори. Щоб люди жили нашою музикою весь сезон, завантажували її в плеєр та з гарним настроєм починали новий день. Ми віримо, що вже наступної осені кожен українець знатиме, що хор - це потужно, сучасно та популярно.

 

 

«Ми були здивовані, що деякі російські зірки

коштують удвічі більше за європейських»

 

- У своєму Facebook ви, Володимире, писали про те, що негода завадила зйомкам. Що відбулося?

А. Г.: У нас был полный коллапс. 22 марта, в пятницу, пошел снег, а у нас в 8 утра должна была начаться съемка. В 5:14 мне позвонил администратор и сказал, что машина не может выехать. Я была в шоке, мы приняли решение машину откапывать и прокапывать ей путь по улице Довженко, чтобы она могла доехать. Но в итоге погода помешала не только нашей машине, а и самолету - к нам не долетел Алессандро Сафина. Потому, когда мы готовились к новой съемке, я была морально готова и к землетрясению, и к наводнению :)

 

- Алессандро Сафіна досить охоче з'являється в українських і російських шоу («Х-фактор», «Вечірній квартал», «Призрак оперы»). Чому, на вашу думку, він буде цікавим українським глядачам і чому ви обрали саме його кандидатуру?

В. З.: Від наставників багато що залежить. Ми всі розуміємо, що це мають бути люди з різними характерами й типажами, люди, які викликають у глядачів захоплення та любов, їхня думка поза будь-яким сумнівом. Про Алессандро Сафіну ми одразу згадали як про людину зі світовою оперною славою. При цьому це співак, який як мінімум двічі на рік дає концерти в Києві в ущент забитому глядачами палаці «Україна». Він гастролює по Україні, знайомий глядачам СНД та Європи. Його слухає королева Великобританії, він співав із Елтоном Джоном та Дженіфер Лопес. Його обожнюють жінки, він дуже емоційний та харизматичний.

 

У нас були довготривалі перемовини з його агентами. Алессандро наш проект зацікавив тим, що він завжди мріяв працювати з хором. У нього багато друзів в Італії та Іспанії, які керують хорами, і для нього це цікавий експеримент.

 

Імена решти наставників ми тримаємо в таємниці. Суддів у нас троє: двоє чоловіків - спеціаліст із хорового співу та продюсер, та одна жінка - Ніна Матвієнко. Зараз ми ведемо переговори з продюсером зі світовим ім'ям. На жаль, я не можу поки його назвати, але ця людина двічі отримувала премію «Греммі».

 

- Чи будуть ще світові зірки в проекті?

В. З.: Думаю, що так. Ми ведемо переговори одразу з кількома. Усім проект цікавий, зараз обговорюємо деталі.

 

- Чи дорого обходиться запрошення світових зірок у порівнянні з російськими?

В. З.: Звісно, недешево. Але запрошені нами зірки на диво адекватні люди, які готові працювати й живуть проектом, вони прості та справжні. Ми були здивовані, що деякі російські зірки коштують удвічі більше за європейських. На жаль, це правда. До того ж, коли до нас приїжджає російська зірка, то з нею буває значно складніше працювати, ніж із міжнародною знаменитістю. Наприклад, коли я працював над «Х-фактором» на СТБ, до нас приїжджала Кайлі Міноуг, і я був здивований тим, що вона разом із фанатами тримала плакати біля готелю, давала автограф кожному, не висувала шалених райдерів, ішла в гримерку до учасників, щоби познайомитись, і заплакала, коли їй подарували вишиванку.

 

 

«Продюсерський досвід щодня спонукає мислити в різних напрямках»

 

- Володимире, ваше професійне становлення відбулося на СТБ, де ви за п'ять років пройшли шлях від репортера до продюсера. Розкажіть, чому ви вирішили залишити цей канал у червні минулого року?

В. З.: Я прийшов на СТБ на запрошення Олексія Мустафіна працювати в найкращих на той час новинах «Вікна». Цей канал особисто для мене, а також для моїх колег - перш за все чудова сценарно-журналістська, продюсерська та режисерська школа, досвід і команда. Майже п'ять років я жив цим каналом, його ідеями, його проектами, проте прийшов час, коли я чітко зрозумів, що треба рухатися далі. Саме тому я наважився залишити канал і пішов, як то кажуть, у вільне плавання. Скажу одразу, що це був непростий крок для мене. Проте виправданий, це довів час... На даний момент я не шкодую, адже за майже рік, що я не працюю на СТБ, я здобув новий досвід, познайомився з багатьма новими людьми.

 

- Із СТБ ви йшли, вже маючи пропозицію від «України»?

В. З.: Так, на той момент я хотів спробувати себе в іншій якості на іншому каналі, аби здобути нові навички, аби почати рухатися ще швидше. Тому що кожен канал, особливо в Україні, відрізняється у своєму трактуванні технології виробництва. Навесні минулого року в мене були перемовини з «Медіа Групою Україна» щодо переходу в продакшн «Теле про» до британця Дена Бербріджа на посаду креативного продюсера.

 

- Чому ви звідти пішли?

В. З.: Наші шляхи розійшлися, бо я чітко зрозумів, що поки що ми не можемо працювати разом. Перш ніж піти, я зустрічався з Катериною Лапшиною, ми багато говорили, в результаті в нас залишилося хороше ставлення одне про одного. Наприкінці канал «Україна» пропонував зайнятися організацією івентів медіагрупи («Телетріумф», «Телезірка»), проте наразі це цікавить мене менше за складні сценарні шоу.

 

Певний час я шукав нову роботу, зустрічався з різними керівниками каналів, з'ясовував для себе щось нове, намагався інакше подивитися на вже знайомі речі. Через деякий час, улітку, в мене відбулася зустріч із Олександром Ткаченком. Це була досить серйозна розмова, співбесіда. Після чого Олександр Владиславович запропонував мені співпрацювати з каналом.

 

 

- Як вийшло так, що ви вирішили змінити репортерську роботу на продюсерську?

В. З.: Це сталося три роки тому. Понад усе кортіло рухатися далі, не зупинятися лише на новинах. Саме тому з посади репортера «Вікон» я пішов працювати в продакшн Тали Онищук, яку, до речі, вважав і вважаю одним із найкращих професіоналів у нашій галузі. Там я спершу працював головним редактором постшоу «Україна має талант. Другий шанс» та предшоу «Х-фактор. Країна чекає», потім сценаристом, потім автором і керівником фільмів із циклу «Невідомі версії» про талант-шоу СТБ. Останній рік своєї роботи на СТБ я займався новим проектом у якості керівника. Цей проект так і не вийшов в ефір. Але зовсім не тому, що він поганий чи неякісно розроблений...

 

- Що це був за проект?

В. З.: Це надзвичайно цікавий ігровий проект, який мав об'єднати героїв одразу всіх великих шоу каналу («Х-фактор», «Україна має талант», «Холостяк», «Зважені та щасливі», «МастерШеф»), показати їх з іншого боку, продемонструвати глядачам їхній подальший успіх... Разом із креативною командою під керівництвом Олександра Брантковського ми розробили божевільні конкурси, масштабну сцену, гарний реквізит у стилістиці Тіма Бартона. Але шоу так і не з'явилося в ефірі через те, що дорого коштувало. У той момент СТБ не був готовий до запуску такого масштабного шоу власного виробництва. Ризики були великими й канал вирішив «заморозити» проект, запатентувавши його формат і концепцію.

 

Та незважаючи ні на що я дякую Володимиру Володимировичу (Бородняському. - ТК), Талі Оніщук, Галі Пілютіковій, Руслану Городничому за те, що вони дали можливість попрацювати на каналі в ролі керівника проекту, опанувати продюсерський досвід і зрозуміти, що в цьому житті можливо все, варто тільки дуже захотіти.

 

Продюсерський досвід щодня спонукає мислити в різних напрямках: це і формат, і сценарій, і режисура, і продюсерсько-адміністративна частина, і технологія, і техніка. Коли ти починаєш сунути свого носа в усі ці шпаринки, розбиратись, який лінолеум чи паркет потрібен на сцену, яке є світло, які камери, то ти опановуєш цю галузь значно глибше.

 

- Восени минулого року ви через свою сторінку в соцмережі шукали неодружених лікарів. Видання Content Report пов'язало це з купівлею каналом «1+1» формату The Doctors американської компанії CBS. Чи справді йшлося про цю адаптацію?

В. З.: Ні. Ми розпочали роботу над пілотом нового дейтинг-шоу. І для однієї зі сцен нам був потрібен лікар - пластичний хірург. Спільними зусиллями пілот було зроблено якісно. Після чого я зрозумів, що потрібно ставити перед собою масштабніші завдання. Тоді я й зателефонував Віці Забулонській і ми домовилися про співпрацю в рамках Sister's Production.

 

Фото - Максима Поліщука

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24740
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду