Кириленко хоче запровадити обов’язковий кінодубляж українською та реалізувати квоту 30% на національне кіно

Кириленко хоче запровадити обов’язковий кінодубляж українською та реалізувати квоту 30% на національне кіно

28 Березня 2013
5775
28 Березня 2013
14:34

Кириленко хоче запровадити обов’язковий кінодубляж українською та реалізувати квоту 30% на національне кіно

5775
Депутат ініціював законопроект про підтримку національної кінематографії
Кириленко хоче запровадити обов’язковий кінодубляж українською та реалізувати квоту 30% на національне кіно
Кириленко хоче запровадити обов’язковий кінодубляж українською та реалізувати квоту 30% на національне кіно

Народний депутат («Батьківщина»), голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності В'ячеслав Кириленко хоче запровадити обов'язкове дублювання, озвучення або субтитрування іноземних фільмів та їх анонсів державною мовою з оригінальної фільмокопії. Відповідні пропозиції містяться в законопроекті № 2575 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національної кінематографії», зареєстрованому 19 березня.

 

Відсутністю дубляжу (озвучки, субтитрів) державною мовою має стати однією з підстав для відмови у видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів.

 

Таким чином, застосування мов у галузі кінематографії здійснюватиметься відповідно до статті 10 Конституції України, а не закону «Про засади державної мовної політики».

 

Автор законопроекту пропонує внести також зміни до статті 20 закону «Про кінематографію» (фінансова підтримка галузі кінематографії). Зокрема, для фінансової підтримки національної кінематографії Кабінет Міністрів України має створювати:

 

1. Спеціальний рахунок центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії для забезпечення фінансової підтримки національної кінематографії, який акумулює кошти:

а) збору на розвиток національної кінематографії, який є джерелом формування спеціального фонду Державного бюджету України для фінансування виробництва національного фільму на кожен поточний рік у частині доходів (запровадження такого збору пан Кириленко передбачив іншим законопроектом);

б) видатків спеціального фонду Державного бюджету України на державні програми розвитку кінематографії.

 

2. Раду з державної підтримки національної кінематографії, Положення про яку затверджується Кабінетом Міністрів України. До складу Ради на паритетній основі включаються представники:

а) держави, які призначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері кінематографії;

б) громадських організацій, профільною статутною діяльністю яких є діяльність у галузі кінематографії.

 

Пан Кириленко пропонує, щоб у розмірі 100% кошторису з державного бюджету могли фінансуватися не лише документальні, просвітницькі, анімаційні і дитячі фільми, а й фільми-дебюти (решта проектів можуть фінансуватися не більше 50% кошторису).

 

Автор запланував також поступовий перехід до безумовного виконання чинної норми статті 22 закону «Про кінематографію» про мінімальну 30%-ву квоту на демонстрування національних фільмів, яка нині не виконується:

- у 2013 році частка національних кінематографічних творів у національному екранному часі встановлюється на рівні 5%;

- у 2014 році - 10%;

- у 2015 році - 20%;

- з 01.01.2016 - 30%.

 

Законопроект передбачає також створення замість Державного реєстру виробників, розповсюджувачів і демонстраторів фільмів - Єдиного державного реєстру суб'єктів кінематографії, який вестиме Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у галузі кінематографії. Положення про реєстр затверджуватиме Кабінет Міністрів України. До реєстру мають вносити всіх суб'єктів кінематографії, яким надаються податкові та митні пільги.

 

Пан Кириленко у своєму проекті також визначив такі терміни, як «анонс фільму» і «фільм-дебют», уточнив термін «демонстрування фільму».

 

Автор своїм законопроектом хоче створити дієвий механізм державної підтримки національної кіноіндустрії, сприятливі економічні умов для її розвитку і стимулювати виробництво національних фільмів. Про це він пише в пояснювальній записці.

 

Нагадаємо, що В'ячеслав Кириленко зареєстрував іще законопроект № 2576 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки національної кінематографії», яким пропонує затвердити загальнодержавний збір на розвиток національної кінематографії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5775
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду