Медіамагнати Ахметов, Коломойський, Фірташ та Пінчук – у десятці найбагатших українців за рейтингом «Фокусу» (ОНОВЛЕНО)

28 Березня 2013
20883
28 Березня 2013
11:39

Медіамагнати Ахметов, Коломойський, Фірташ та Пінчук – у десятці найбагатших українців за рейтингом «Фокусу» (ОНОВЛЕНО)

20883
Медіамагнати Ахметов, Коломойський, Фірташ та Пінчук – у десятці найбагатших українців за рейтингом «Фокусу» (ОНОВЛЕНО)

У першу десятку найбагатших українців увійшли власники чотирьох найбільших телевізійних холдингів. Про це йдеться у рейтингу «200 найбагатших людей України», складеному журналом «Фокус».

 

Найбагатшим українцем знову став Рінат Ахметов, власник «Медіа Група Україна», зі статком у $ 16,8 млрд. На другій позиції Ігор Коломойський, власник групи «1+1 медіа» зі статком $ 3,645 млрд.

 

Дмитро Фірташ, який нещодавно придбав пакет акцій групи «Інтер» у Валерія Хорошковського, - єдиний у першій п'ятірці рейтингу, кому вдалося збільшити статки. До вартості своїх активів бізнесмен за рік додав $ 500 млн. Він опинився на четвертій позиції.

 

Віктор Пінчук, власник медіагрупи StarLightMedia, у яку входять шість каналів (СТБ, ICTV, Новый канал, М1, М2, QTV), а також газети «Факты» і видавництва «Економіка», посів шосте місце зі статками $ 2,150 млрд.

 

Перша десятка 200 найбагатших людей України за рейтингом «Фокусу»:

 

1. Рінат Ахметов (SCM Group), статки $ 16,830 млрд *

2. Ігор Коломойський (група «Приват»), статки $ 3,645 млрд

3. Геннадій Боголюбов (група «Приват»), статки $ 3,645 млрд

4. Дмитро Фірташ (DF Group), статки $ 3,327 млрд

5. Вадим Новинський (Смарт Холдинг), статки $ 3,273

6. Віктор Пінчук (EastOne LLC), статки $ 2,150 млрд

7. Костянтин Жеваго (Ferrexpo), статки $ 1,920 млрд

8. Костянтин Григоришин (Енергетичний стандарт), статки $ 1,814 млрд

9. Юрій Косюк (Миронівський хлібопродукт), статки $ 1,514 млрд

10. Віктор Нусенкіс (Донецьксталь), статки $ 1,507 млрд

 

З першої десятки у порівнянні з минулим рейтингом вийшов співвласник «Індустріального союзу Донбасу» і видавничого дому «Медіа інвест груп» Сергій Тарута ($ 1,221 млрд, 14-те місце).

 

До числа 200 найбагатших українців потрапили й низка інших медіавласників. На 12-й позиції зі статками $ 1,310 млрд опинився Віталій Гайдук (власник «Еволюшен Медіа» та газети «День»). На 18-й ($ 961,2 млн) - Петро Порошенко, який залишається власником 5-го каналу і партнером у видавництві KP Media, хоча цього року UMH group в рамках опціону викупила частки партнера в проектах «Ретро-ФМ» і Next.

 

Екс-власник медіагрупи «Інтер» Валерій Хорошковський зі статком $ 435,5 млн розташувався на 40-му місці. Власник телеканалу «Хокей» Борис Колесников ($ 302,2 млн) - на 58-му.

 

Подвоїти свій статок до $ 196,5 млн вдалося старшому сину президента Олександру Януковичу, який посів 76-ту сходинку. А сумарні активи МАКО, яку він очолює, за 2011 рік перевищили 1,7 млрд грн.

 

Власник ISTIL Group Мохаммад Захур зі $ 175,2 млн став 79-м у рейтингу. А Борис Фуксман і Олександр Роднянський (Innova Media) зі $ 116,5 млн і $ 110,4 млн - 106-м і 109-м, відповідно.

 

Президент UMH group Борис Ложкін у цьому році подвоїв свої статки до $ 126,4 млн і опинився на 101-й сходинці рейтингу. У 2012 році він знайшов ще одного американського партнера у рамках контракту з Conde Nast та запустив український Vogue. Видання «Forbes-Україна» американські власники включили до п'ятірки найбільш успішних ліцензійних сайтів. А інформагентство РБК включило UMH Russia в топ-20 найбільших медіакомпаній Росії.

 

У складанні рейтингу «Фокус» оцінював тільки видимі активи компаній на підставі офіційних даних, публічної інформації, консультацій з експертами та даних, наданих самими власниками. Не враховувалося особисте майно учасників і активи, що знаходяться в пасивному управлінні, право власності учасника на які чітко не простежується.

 

* Станом на березень 2013

 

Переглянути повний рейтинг можна тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20883
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду