Світлана Леонтьєва: «Ми принципово не беремо інтерв’ю в якихось відомих росіян»

13 Березня 2013
28028
13 Березня 2013
13:05

Світлана Леонтьєва: «Ми принципово не беремо інтерв’ю в якихось відомих росіян»

28028
Автор і ведуча «Театральних сезонів» – про те, чому програмі довірили прайм-тайм і що в ній оновиться
Світлана Леонтьєва: «Ми принципово не беремо інтерв’ю в якихось відомих росіян»

Із сьогоднішнього дня, 13 березня, програма «Театральні сезони» починає виходити на Першому національному щосереди у вечірньому праймі, о 19:15, замість старих випусків російського гумористичного «Кривого дзеркала».

 

Раніше театральний проект виходив щомісяця в ранкових та нічних слотах і не мав визначеного місця в ефірі. Зокрема, минулого тижня Перший показував його у вівторок, о 9:00. Нині канал ухвалив безпрецедентне для вітчизняного телебачення рішення - підтримати українську культурологічну програму, давши їй шанс до літа, при цьому обіцяючи стежити за рейтингами. Автор і ведуча «Театральних сезонів» Світлана Леонтьєва каже, що керівництво рейтингових завдань перед нею не ставило, але тепер для неї та її команди, яка складається з п'яти осіб, рейтинг також виходить на передній план.

 

«Театральним сезонам» уже третій рік. За цей час вони кілька разів змінювали формат. Показувати пряму трансляцію спектаклів виявилося непростою справою, тому творці програми вирішили знімати портретну серію українських митців. Крім того вони роблять і театральні новини, намагаючись розповідати не тільки про цікавих митців, а й про історію театру та України.

 

Дата рестарту - 13 березня 2013 року - команду проекту не лякає. «Ми не боїмося 13-го :) До речі, 13 червня цього року виповниться 20 років, як я вперше вийшла в ефір українського телебачення в новинах УНІАР. Ми виходимо в прайм 13 березня 2013 року і сподіваємося, що це буде щасливий для нас день. І в нас буде щасливий герой - Богдан Бенюк», - каже Світлана Леонтьєва.

 

 

- Світлано, з чим пов'язано те, що керівництво перенесло саме ваш проект у вечірній прайм і зробило його щотижневим?

- Думаю, з тим, що змінилася сітка мовлення, і зараз великий акцент на каналі робиться на виробництві власних програм. Як не банально, але ефір Савіка Шустера закривав великий відсоток власного ефірного мовлення Першого національного. А тепер, дякуючи тому, що цей рейтинговий продукт пішов з Першого національного (Перший національний попрощався з проектами Савіка Шустера, оскільки він розпочав співпрацю з телеканалом «Інтер». - ТК), є можливість потрапити в ефір в рейтинговий час іншим, не менш достойним проектам :)

 

- Як ви сприйняли те, що «Театральні сезони» перенесли у вечірній прайм?

- Це було наше прагнення, наша мрія. Найбільшим нашим прагненням було те, щоб нас поставили хоча б у вихідні зранку. Ми вже й не сподівались, і тут така прекрасна несподіванка! Коли нам сказали, що в нас є можливість виходити о 19.00-19.40, ми, звісно, зраділи.

 

Тепер страшенний головний біль - рейтинг. Незважаючи на те, що ми до нього ставимося скептично, він усе ж диктує умови виживання проектів на телебаченні. Тепер усе залежить від того, як нашу програму дивитимуться. Ми, в свою чергу, зробили все можливе, аби зацікавити глядача, щоби програма була яскравою, щоб особистості, про яких ми розповідатимемо, були привабливими для людини будь-якого віку.

 


 

- Чи доречно було, на вашу думку, ставити в прайм старезні випуски програми російського виробництва «Криве дзеркало»?

- Ось тому я й ставлюся скептично до рейтингу! Тому що, запитуючи своїх друзів, чи дивляться вони «Криве дзеркало», чую відповідь «ні». А GFK тим не менш показує, що цю програму дивляться більше глядачів, ніж «Театральні сезони». Я тільки можу запитати: у людей якого інтелектуального рівня стоять ті піплметри, відповідно до смаків яких ми визначаємо рейтинг?

 

- Чи ставило керівництво перед вами якісь рейтингові завдання?

- Ні, нічого такого не казали. Але зауважили, що до літа подивляться на наш рейтинг. Я розумію їхнє завдання. Для них важливі високі рейтинги. Коштів із держбюджету Першому національному вистачає лише на заробітну платню. А все решта канал змушений оплачувати сам. Тому чим вищі рейтинги, тим більше реклами. Ви в курсі, що останні роки, незважаючи на «Криве дзеркало», Перший національний динамічно набирав рейтинг.

 

На зйомках з Олексієм Вертинським

 

- «Театральні сезони» планували знімати вистави в прямому ефірі. Чому вирішили змінити формат програми?

- «Театральні сезони» починалися з бажання Богдана Ступки і Єгора Бенкендорфа показати щось цікаве про театр на телебаченні. І перша ідея була знімати вистави у прямому ефірі. Ми поринули в цю ідею з головою, нас тоді, правда, було трохи більше, ніж зараз, була ПТС, вісім камер. Ми відзняли кілька вистав, і тепер, переглядаючи ці зйомки, думаємо, що це було дуже круто. Ми були дуже відважними, бо почали це робити, на той момент не знаючи всіх нюансів таких зйомок.

 

Це було важко. Але ми знаємо, що в нас є записане «Украдене щастя» з Богданом Сильвестровичем, і це єдиний запис цієї вистави. Його було зроблено на відкритті театрального сезону 2010 року. Нас тоді дехто критикував, але ми тепер дивимося ці живі кадри й розуміємо, що такого не робив ніхто.

 

Тоді на сцені щойно зіграної вистави ми влаштували круглий стіл, на якому обговорювали проблеми сучасного театру, сучасної драматургії тощо. Це було класно. Але, як з'ясувалося, до показу вистав у прямому ефірі: а) не готовий сам театр, б) не готове телебачення. Відзняти 2,5-3 години ефіру - це занадто велика розкіш навіть для Першого національного. І сам театр не готовий до того, щоб поставити вісім камер, змінити світло. Ми ж працювали в режимі реального часу, коли глядач був у залі. Для телебачення потрібне додаткове світло, а театр категорично відмовився це робити. Є кілька й інших нюансів, через які театри не готові до такого режиму роботи.

 

Потім ще майже рік ми розповідали про театральні фестивалі, прем'єри, робили своїми малими силами класну програму про актуальні питання театру, власне кажучи, театральні новини. Але робити такі новини раз на місяць не дуже цікаво, їх треба готувати щотижня. Тоді ми вирішили зробити формат «Культ особи». Все це почалося з інтерв'ю з Богданом Ступкою до його 70-річчя. Тепер у нас є 16 красивих портретів.

 

«Театральним сезонам» уже третій рік. Але у форматі «Культ особи» виходимо всього рік. Ми довгий час шукали оптимальний варіант. Бо кожна людина, яка працює на «Театральних сезонах», задіяна й на інших проектах Першого національного. 45-хвилинну програму ми робимо творчою групою з п'яти осіб, плюс щоразу з новим оператором. Якщо тепер ми виходитимемо щотижня, то, звісно, цієї кількості людей замало. Треба принаймні команда з 10-12 людей. У нас такої можливості наразі немає.

 

- Хто разом із вами робить проект?

- Режисер проекту - Тетяна Міллер, яка все життя пропрацювала в Національній телекомпанії. Раніше вона разом із Оксаною Марченко робила програму «Імена», потім працювала над проектом Дмитра Гордона і в новинах. Редактор, журналіст і співавтор сценарію - Олексій Ананов, який працював на радіо «Ера», а тепер працює в «Мистецькому Арсеналі». Продюсер - Максим Дмитрук і режисер монтажу - Марина Кравченко.

 

Світлана Леонтьєва, Тетяна Міллер, Олексій Ананов, Максим Дмитрук на зйомках з Давидом Черкаським

 

- Наскільки ми розуміємо, «Театральні сезони» в праймі будуть до літа...

- Поки що так. Це точно буде середа, але точний час нам ще не встановили, ми будемо в ефірі у проміжку 19.00-19:40.

 

Ми покажемо портретну серію українських митців. Ми принципово не беремо інтерв'ю в якихось відомих росіян. Єдину, кого ми записали, - це Анну Варпаховську. Вона приїздила з Монреаля в Україну чотири сезони грати спектаклі, навіть уже купила квартиру в Києві. Її батько з 50-х років тісно пов'язаний із нашим театром Лесі Українки. Тобто в цієї родини дуже яскрава цікава історія, пов'язана з Україною.

 

Світлана Леонтьєва з Ларисою Кадочниковою, Анною Варпаховською та Валентином Шестопаловим у театрі ім. Лесі Українки на зйомках програми про Анну Варпаховську

 

- Хто стане гостем вашої першої праймової програми в середу? Не боїтеся виходити 13-го?

- Ми не боїмося 13-го :) До речі, 13 червня цього року виповниться 20 років, як я вперше вийшла в ефір українського телебачення в новинах УНІАР. Ми виходимо в прайм 13 березня 2013 року і сподіваємося, що це буде щасливий для нас день. І в нас буде щасливий герой - Богдан Бенюк. Ступка колись в інтерв'ю нам сказав, що кращого буфонадного актора на пострадянському просторі він не знає.

 

А до Дня театру вийде програма про Львівську оперу. Ми намагаємося не тільки про цікавих митців розповідати, а якщо є можливість, то через людей розповідаємо й про історію театру та України.

 

 

Р.S. «Криве дзеркало» на Першому національному у 2013 році мало в середньому частку* 4,51% за 18+, «Вся Україна» та 3,88% за 18+, «50 тис.+». Перший національний / «Ера» минулого тижня (4-10 березня) мав середню частку 2,85% за 18+, «Вся Україна» та 2,33% за 18+, «50 тис.+».

 

* Дані дослідження телевізійної аудиторії, яке реалізують GfK Ukraine і «Комунікаційний альянс» (моніторинг), надані ІТК. Правовласником ліцензії на софт є ІТК. Дані розраховано для населення віком 18+ (вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+»). У матеріалі використані дані overnight. Дані представлено за показниками рейтингу та частки. Детальніше про використані змінні дивіться в глосарії GfK чи ІТК.

 

Фото з особистого архіву Світлани Леонтьєвої

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28028
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
для зубастой b. r. dorf
4057 дн. тому
Видно, что ты уже побывала и у эндокринолога, и у зубтехника,пора к ГИНЕКОЛОГУ!
тетя
4058 дн. тому
Вместо "кривого зеркала" "театральные сезоны", это хорошо. А что дневыне выпуски новостей с бабулей уже давно превратились в "кривое зеркало" это и руководство новостей и канала давно знает. смешно, да и только...
Г.Б.
4058 дн. тому
Светлана Леонтьева: "Все они кричат - Леонтьева! Чтоб ты сдохла! - А Я НЕ СДОХЛА!!!"
b.k.dorf
4058 дн. тому
Видел сегодняшний эфир новостей с этой красавицей Позор всем: гримеры, костюмеры, стилисты - все облажались. Оранжевый пиджак и уродское белье, которое дополнительно перекашивало и так кривую фигуру ведущей. Кстати, подскажите ведущей, ей нужно скрывать шею - помимо возрастных недостатков там скорее зоб третьей степени, чем второй. И срочно к эндокринологу!
не всі злі
4058 дн. тому
Якби ж тільки в одній Леонтьєвій була проблема. Їїї дійсно забагато в ефірі, в основному з владою. А де ж молодим тоді працювати, якщо все підбирають під себе псевдо"зірки", на яких працює вся телекомпанія? А сама програма хороша, бо РЕЖИСЕР там професіонал (і вік її тут, до речі, ні до чого)
ujuf
4059 дн. тому
Які злі і недоброзичливі в нас люди. Навщо так знущатися з відомої людини ? На неї приємніше дивитися, ніж на Мейхер і Лободу. Вам, Світлано, і Вашій команді - успіхів і високих рейтінгів.
гугл
4059 дн. тому
Які злі і недоброзичливі в нас люди. Навщо так знущатися з відомої людини ? На неї приємніше дивитися, ніж на Мейхер і Лободу. Вам, Світлано, і Вашій команді - успіхів і високих рейтінгів.
гугл
4059 дн. тому
Які злі і недоброзичливі в нас люди. Навщо так знущатися з відомої людини ? На неї приємніше дивитися, ніж на Мейхер і Лободу. Вам, Світлано, і Вашій команді - успіхів і високих рейтінгів.
гугл
4059 дн. тому
Які злі і недоброзичливі в нас люди. Навщо так знущатися з відомої людини ? На неї приємніше дивитися, ніж на Мейхер і Лободу. Вам, Світлано, і Вашій команді - успіхів і високих рейтінгів.
О,ужас
4059 дн. тому
О,ужас! Сколько ее можно давать народу? Нафталин,старьем тхнет.
тетя
4059 дн. тому
А почему бы Вам не надеть очки ?гламурненько и не заикалась бы во время чтения новостей да и педальку не пришлось бы крутить мальчику под Вашим столом. Очки в этом сезоне-тренд.Я плохого не посоветуююю А насчет медалей-перед пенсией не надышишся.
присоединяюсь
4059 дн. тому
Знаем, знаем. Они вдвоем напоминают известный мультик про сороку, которая что-то постоянно воровала. МЕДАЛЬКУ, например...
для гебе
4059 дн. тому
да там на первом есть другая МАдам, от которой плачет не только творческая группа, а вся телекомпания. И уступать она никогда никому не привыкла.
Г.Б.
4059 дн. тому
Мадам! Уже давно падают листья. Не пора бы уступить дорогу тем, кого перед эфиром не надо два часа оштукатуривать. Тем, кто не запинается, работая на родном ему языке, а не на чужом, как для тебя, украинском. Бабушка, неужели известные возрастные явления, что окончательно лишили тебя чувства меры, не позволяют своевременно исчезнуть. Гнилостный застой Первого канала - это не только клоун Поплавский. Это и старперы, по сути своей, главный тормоз развития украинского телевидения.
кент
4059 дн. тому
нормальная баба...плачет группа...всякое бывает..им за работу деньги платят..конечно она требовательная, она взрослая и хочет в кадре хорошо выглядеть
GFK
4060 дн. тому
Ця пані дуже-дуж-ж-же себе полюбляють. Ох і плаче підчас запису знімальна група !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду