Генпродюсер «1+1 International» Владислав Свінченко: «Міняю жінку» мала успіх у Португалії, «Зняти все» – в Ізраїлі

7 Березня 2013
15711
7 Березня 2013
09:30

Генпродюсер «1+1 International» Владислав Свінченко: «Міняю жінку» мала успіх у Португалії, «Зняти все» – в Ізраїлі

15711
Головний промоутер контенту групи «1+1 медіа» в діаспорі – про зміни в програмуванні та розширення іномовлення
Генпродюсер «1+1 International» Владислав Свінченко: «Міняю жінку» мала успіх у Португалії, «Зняти все» – в Ізраїлі

«Детектор медіа» починає серію інтерв'ю з керівниками іномовлення - міжнародних версій українських каналів, призначених для розповсюдження за кордоном. Першим ми поспілкувалися з генпродюсером телеканалу «1+1 International» Владиславом Свінченком.

 

До обов`язків пана Свінченка входить загальне управління, програмне наповнення, позиціонування та розвиток мережі мовлення «1+1 International». А місія міжнародної версії медіагрупи «1+1» полягає в «розширенні і максимізації контактів телевізійної аудиторії».

 

Якщо у 2011-му керівник групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко припускав, що «1+1 International» «навряд чи найближчим часом стане прибутковим», то зараз перед новим керівником поставлено завдання збільшити оберти і зробити канал економічно ефективним, оскільки спостерігається зростання попиту на контент вітчизняного виробництва серед 15-20-мільйонної аудиторії українців за кордоном.

 

Із грудня 2012 року «1+1 International» розпочав мовлення на супутнику Hotbird 13A у форматі MPEG 2. Тож стратегічне завдання каналу на поточний рік - максимально реалізувати потенціал цього супутника, каже генпродюсер.

 

Про здобутки «1+1 International» та залучення до співпраці українських громад у Канаді, Португалії та Австралії Владислав Свінченко розповів у письмовому інтерв`ю «Детектор медіа».

 

 

«Головні території для нас - Європа та Північна Америка»

 

- Владиславе, які цілі й завдання в рамках діяльності медіагрупи стоять перед «1+1 International»? Навіщо телегрупі «1+1 медіа» потрібен міжнародний телеканал, адже, скажімо, StarLightMedia і «Медіа Група Україна» таких каналів не мають?

- Наше головне завдання - розширення і максимізація контактів телевізійної аудиторії з брендом «1+1». Звісно, «1+1 International», як і «1+1 медіа» в цілому - комерційний проект. За різними оцінками, за кордоном проживає від 15 до 20 млн українців. Ті з них, що прагнуть підтримувати зв'язок із сучасною українською культурою, інформаційним та інформаційно-розважальним простором України, і є нашою цільовою аудиторією. Це доволі значна група, і контакт із нею відкриває широкі комерційні можливості.

 

Створення й розвиток «1+1 International» також випливає з кількох об'єктивних чинників, що склалися в роботі компанії «1+1 медіа» та на світовому телеринку. Перш за все, завдяки технологічним інноваціям і бурхливому розвитку інтернет-телебачення, утворився глобальний інформаційно-розважальний простір. З'явилися технології швидкої та дешевої доставки якісного сигналу в будь-яку точку світу. Другий чинник - потужний розвиток власного виробництва «1+1 медіа». Ми також вважаємо важливим контроль за легальним розповсюдженням контенту та боротьбу з піратством. За кордоном існує все більший попит на українське телебачення. Замість нелегальної ретрансляції телеканалу «1+1» та каналів групи ми пропонуємо дистрибуторам легальну міжнародну версію «1+1 International».

 

 

 

- Нині «1+1 International» розповсюджується на території Європи через супутник Astra A4. В яких саме країнах і на яких умовах його можна переглядати? Наскільки складно чи легко розширювати своє покриття, від яких факторів це залежить?

- Насправді, зараз «1+1 International» розповсюджується не лише через Astra A4, а й через популярний супутник Hotbird 13A. Переглядати канал можна у будь-якій країні Європи, а також у США, Канаді та Ізраїлі.

 

Умови перегляду в мережах платного ТБ різняться і залежать від пакетування та цін на послуги оператора, що здійснює ретрансляцію. Проте ми завжди прагнемо якнайширшого доступу для глядачів і намагаємося відстоювати такі умови у переговорах із ретрансляторами. Один із прикладів - нещодавня домовленість із провідним оператором супутникового телебачення YES в Ізраїлі про перехід із індивідуальної передплати на пакетне розповсюдження каналу, що зробить його більш доступним для глядачів. Користувачі платформи супутникового телебачення Polsat Cyfrowy у Польщі мають змогу дивитись «1+1 International» цілком безкоштовно. Те ж саме ми можемо сказати про абонентів ONO та ZON Cabo - найбільших операторів в Іспанії та Португалії, відповідно.

 

Кількість доступного контенту завжди переважає ємність ретрансляційної мережі - це головна проблема розширення покриття. Нерідко оператори прагнуть отримати плату за розміщення, в той час як наше завдання в протилежному - отримати плату від операторів. Досягнення взаємовигідних умов, таким чином, може перетворюватися на дуже непросте й амбіційне завдання. Звісно, багато чого залежить від базових умов - оператор не зацікавиться каналом, якщо його потенціал нижчий за 1,5-2% від загальної абонентської бази. Тож наше першочергове завдання - переконати оператора в такому потенціалі, а згодом його продемонструвати. Ми не розчарували ще жодного оператора - наші показники стабільно ростуть у всіх без винятку партнерських ретрансляційних мережах.

 

- До якої міри болючим питання доступу до контенту «1+1 медіа» є для української діаспори у США і Канаді, Південній Америці, Австралії? Коли й ця аудиторія зможе переглядати програми «1+1 International»?

- На сьогодні головні території для нас - це Європа та Північна Америка. Проте й Південна Америка та Австралія не залишилися без нашої уваги. Перш за все, аудиторія в цих країнах має змогу дивитися «1+1 International» через платформу інтернет-телебачення Viaway. Також ми вивчаємо можливості для співпраці з декількома компаніями в Австралії й додатково контактуємо з місцевою українською громадою з цього питання.

 

Ми підтримуємо тісні контакти з українськими громадами на всіх перелічених територіях і завжди відкриті до співпраці. Минулого року за допомогою українських осередків в Італії, Португалії, США та Канаді було створено нове оформлення каналу. Окрім допомоги в організації зйомок та пошуку локацій, місцеві українці охоче відгукнулися на запрошення взяти участь у зйомках заставок і на сьогодні є обличчями «1+1 International».

 

- Рік тому «1+1 International» запустив мовлення на платформі інтернет-телебачення Viaway. Наскільки це розширило аудиторію каналу? Наскільки перспективним, за результатами року, вбачаєте напрямок інтернет-телебачення?

- Якщо порівнювати із загальною аудиторією каналу, то несуттєво. Але ми задоволені співпрацею з Viaway. Зокрема, ми отримуємо дуже багато важливої для нас аналітичної інформації. І, що найважливіше, ми бачимо, куди далі рухатись у цій співпраці і як її розширювати. Інтернет-телебачення реалізує концепцію глобального мовлення, що відповідає завданню «1+1 International». Його бурхливий розвиток, а також наше розуміння того, що інтернет є головним каналом комунікації для українців за кордоном, спонукає нас приділяти цьому напрямку дистрибуції значну увагу.

 

- Які завдання й напрямки діяльності є стратегічними на поточний рік?

- Із грудня 2012 року «1+1 International» розпочав мовлення на Hotbird 13A, одному з найпопулярніших супутників у Європі, у найбільш доступному форматі MPEG 2. Наше стратегічне завдання на поточний рік - максимально реалізувати потенціал цього супутника.

 

 

«Українці за кордоном більше приділяють уваги

документальним та публіцистичним проектам»

 

- За яким принципом відібрано програми для «1+1 International»? На які з проектів групи «1+1 медіа» обмежено права щодо ретрансляції?

- Передусім, ми працюємо з контентом власного виробництва. Навіть якщо ми купуємо продукт на ринку, як, наприклад, серіали «Сестри по крові» чи «Принцеса цирку», вони мають відношення або якось асоціюються з брендом «1+1». Якщо говорити про наведені приклади, то ці серіали кілька років назад демонструвались у праймі телеканалу «1+1». Другий принцип - успішність продукту на внутрішньому ринку. І третій - ми завжди надаємо перевагу україномовному продукту.

 

- Які з програм користуються найбільшою популярністю у Європі?

- Здебільшого аудиторія віддає перевагу тим самим програмам, що і в Україні. Тобто якісний і рейтинговий продукт таким і залишається. Хоча є й декілька особливостей у вподобаннях закордонних глядачів: наприклад, вони більше, ніж глядачі в Україні, приділяють уваги документальним та публіцистичним проектам. Традиційно висока увага до новин та соціальних проектів. Як приклади останніх можна навести успіх програм «Міняю жінку» в Португалії та «Зняти все» в Ізраїлі.

 

- Чи знімаються програми спеціально для «1+1 International»?

- Ні, не знімаються. Ми не бачимо в цьому потреби. У нас більш ніж достатньо програм для наповнення сітки мовлення. Адже ми представляємо не лише канал «1+1», а використовуємо контент каналів «2+2» та ТЕТ. Тобто фактично, «1+1 International» є міжнародною версією групи «1+1 медіа». Вдале комбінування доступного нам контенту власного виробництва дозволяє повною мірою задовольняти потреби наших глядачів і виконувати нашу місію з представлення бренду «1+1» у світі.

 

  

 


- Який штат співробітників «1+1 International»? Які служби й підрозділи задіяно?

- Безпосереднє управління «1+1 International» складається з чотирьох осіб. Ці люди забезпечують головні оперативні функції життєдіяльності каналу та стратегічного планування. Для виконання необхідних спеціальних функцій задіяно профільних спеціалістів із відповідних підрозділів «1+1»: наприклад, ефірної служби, юридичного або фінансового департаменту.

 

 

«Можливо поборотися не лише за українську,

а й за російську, білоруську чи навіть польську аудиторії»

 

- Рік тому розпочала мовлення міжнародна версія Першого національного - «Перший Ukraine». Як ви оцінюєте цей проект? Наскільки він, на вашу думку, є доцільним, враховуючи, що вже давно існувало інше державне іномовлення - Всесвітня служба УТР?

-Я думаю, це вдале рішення з точки зору розвитку бренду Першого національного. Їхній фокус на новинах, соціальних та публіцистичних проектах засвідчує, що вони добре розуміють закордонну аудиторію.

 

- Порівняйте, будь ласка, покриття «1+1 International», «Інтер+», «Першого Ukraine» і УТР і дайте вашу експертну оцінку, хто на яку аудиторію більшою мірою працює.

- У цьому році ми суттєво поліпшили покриття «1+1 International», додавши до супутника Astra A4 супутник Hotbird 13A. Сумарна аудиторія супутників Hotbird (А, В, С) на позиції 13⁰Е складає близько 121 млн домогосподарств у 38 країнах Європи, Північної Африки та Близького Сходу. Це робить «1+1 International» найбільш доступним каналом у регіоні.

 

«Інтер+» також покращив своє покриття, перейшовши із супутника Telstar 12 на супутник Astra A4 (4.8⁰Е). Ця позиція популярна серед українських каналів і забезпечує контакт із 21,9 млн домогосподарств Європи.

 

Супутник Amos 2, з якого мовить «Перший Ukraine», теж популярний серед українських каналів і забезпечує покриття у 2,5 млн домогосподарств.

 

УТР у Європі розповсюджується через супутник Hellas Sat 2 на позиції 39.0⁰Е. Технічні характеристики розповсюдження не надто вдалі: промінь S2 не забезпечує контакту з усіма країнами Європи. Та й сам супутник поступається в популярності переліченим вище. Однак, на відміну від інших каналів, УТР доступний у відкритому доступі на північноамериканському супутнику Galaxy 19.

 

Щодо аудиторії, на яку орієнтуються канали, то вона є приблизно такою ж, що й в основних національних версій каналів.

 

- Яка ваша оцінка ситуації з іномовленням: чи достатньо, на вашу думку, українських міжнародних каналів?

- Кількість українських міжнародних каналів значно поступається кількості російських чи, скажімо, польських. Однак набагато суттєвішим є питання їхньої якості. Важливо, щоб українські міжнародні канали могли запропонувати глядачам високоякісний, сучасний та оригінальний телепродукт. Досвід «1+1 International» доводить, що, запропонувавши такий продукт, можливо поборотися не лише за українську, а й за російську, білоруську чи навіть польську аудиторії.

 

 

Довідка «Детектор медіа»:

 

Владислав Свінченко народився 21 квітня 1979 року у Києві. У 2001-му закінчив Національний Університет ім. Тараса Шевченка, зі ступенем магістра іноземної філології.


З 2004 по 2006-й навчався і стажувався у Нідерландах та Данії за спеціальностями «Медійне виробництво» та «Управління бізнесом».


З 2001 по 2004 та з 2006 по теперішній час працює в ТРК «Студія 1+1».


Захоплюється подорожами активним відпочиноком та лижними видами спорту.

 

 

Фото надані прес-службою «1+1»   

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15711
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду