Юрій Стець: Таблички на дверях у ВР не мають значення, важливіше, наскільки ти керуєш ситуацією

25 Грудня 2011
56915
25 Грудня 2011
09:45

Юрій Стець: Таблички на дверях у ВР не мають значення, важливіше, наскільки ти керуєш ситуацією

56915
Народний депутат і генпродюсер 5-го каналу – про конфлікт у комітеті свободи слова, Петра Порошенка і ТВі
Юрій Стець: Таблички на дверях у ВР не мають значення, важливіше, наскільки ти керуєш ситуацією
Олена Бондаренко не буде головою комітету з питань свободи слова та інформації, навіть якщо парламент проголосує за зняття Андрія Шевченка. Але маючи посаду першого заступника,  вона й так отримає усю повноту влади. Таку думку висловив член комітету Юрій Стець, завітавши 23 грудня на чат «Детектор медіа». 

Конфлікт у комітеті був провідною темою спілкування, адже напередодні, 22 грудня, регіонали і комуністи висловили недовіру Андрію Шевченку. Але також читачів цікавило, куди з ефіру 5-го подівся Роман Чайка, чому на каналі багато реклами, яка, до того ж, накладається на початок програм, на який дохід живе депутат і навіть - чи відбулися зміни у його свідомості після екстремальних пологів дружини. 
 
 
 
 
 
– Радий бути в «Детектор медіа», тому що «Детектор медіа» – один із небагатьох чесних і порядних, незаангажованих сайтів, який усі медійники не люблять через критику, але при цьому всім подобається, що саме ця критика змушує працювати. Окреме вітання Лигачовій. Наталю Львівно, не забудьте прийти до мене на день народження. :)

– Когда и с чего началось обострение в комитете? Насколько, по-вашему, Шевченко эффективен на посту главы? Что будет, если главой станет Бондаренко?
– Обострения в комитете были всегда, независимо от того, кто был главой – Герман или Шевченко. Это так же, как и в остальных комитетах Верховной Рады. Сидит большая куча людей с разными мнениями, и естественно, чтобы прийти к консенсусу, есть необходимость некоторое количество времени поругаться. :) Касательно эффективности Шевченко: я не смогу быть объективным, поскольку Андрей – мой друг, поэтому этот вопрос меня загоняет в когнитивный диссонанс. Бондаренко не станет главой Комитета, поскольку ей это не нужно, и если ВР проголосует за снятие Андрюши, то она как первый зам будет иметь всю полноту власти. Таблички на дверях в ВР не имеют никакого значения, гораздо важнее то, насколько ты можешь управлять ситуацией.

– Юрію, у вас також були конфлікти з Андрієм Шевченком? Чому все ж таки йому оголосили недовіру? Він справді ігнорував думку членів комітету?
– Так, були. Думаю, що в Андрія так само бувають конфлікти з Анею Гомонай (дружиною), але ж це не означає, що вона його знімає з посади чоловіка. :) Думаю, що запитання, чому йому оголосили недовіру, треба ставити тим, хто за це проголосував, а про конфліктну ситуацію чи ігнорування Андрієм думки членів комітету – ну, так ми всі час від часу ігноруємо думки одне одного.

– У Дніпропетровську в регіональному рекламному блоці на 5-му каналі йде реклама МММ-2011 Сергія Мавроді. Як ви розцінюєте цю рекламу новітньої фінансової піраміди з точки зору моральної та соціальної відповідальності 5-го каналу перед своїми глядачами? Чи вам усе одно?
– Ні, звісно, мені не все одно. Телевізійний бізнес має таку структуру продажу: телеканали продають рекламний час сейлз-хаусу, а ті вже продають рекламу. Справді, соціальної відповідальності з 5-го каналу ніхто не знімав. Думаю, найближчим часом якимось дивом реклама цієї «вікторини» з «листами щастя» зникне з ефіру. Скоро ж Новий рік. Бажання Олексія Мазура й інших глядачів теж мають здійснюватися. :) (питання поставив Олексій Мазур з Дніпропетровська – ТК).

– Регіональна реклама, яка йде в ефірі 5-го каналу в Дніпропетровську, знову почала «залазити» на інформаційно-аналітичні програми 5-го каналу, перекриваючи собою початок прямих ефірів зі студій, зокрема «Час. Важливо». Чи це нормально? Наскільки це відповідає телевізійному законодавству? Чи так і повинно бути? А може взагалі – ну їх, ці програми, й нехай замість них іде суцільна реклама, якщо для 5-го каналу вона важливіша за інформаційно-аналітичний продукт журналістів?
– Стосовно ситуації з дніпропетровським представництвом 5-го каналу. Навіть не думаю, а знаю, що сьогодні після цього чату, знаючи характер генерального директора 5-го каналу, буде вжито жорстких заходів. Думаю, наші дніпропетровські колеги, які таким чином виказують неповагу до київських колег, залишаться без подарунку на новорічні свята.

– Наскільки відповідає регламентованому телевізійним законодавством обсягу реклами її кількість на 5-му каналі? Здається, там її значно більше 12 хвилин на кожну астрономічну годину. По буднях з ранку до вечора реклама на 5-му йде у вигляді як безкінечних роликів, так і цілих програм. Невже вона вкладається в законні рамки? Хіба це не є порушенням законодавства?
– Відповідає повністю. Нині порушувати час дорого коштує, тут і без порушень можуть по шапці дати, переконаний, за квоту 12 хвилин ми жодного разу не заступили, для нас це лінія фронту.

– 5 канал все еще принадлежит Порошенко или уже продан? Если продан, то кому? Нет, не так: Скажите, Юрий Ярославович, а правда, что канал продали Януковичу?
– Зі стовідсотковою відповідальністю можу сказати, що на 5-му каналі не змінювали засновників, 5 канал, якщо говорити не юридичними термінами, належить Порошенку, як і належав. Всі ці розмови довкола каналу – це спроба дискредитувати. Щодо продажу каналу Януковичу можу сказати наступне: якщо таке відбудеться, я не працюватиму на такому каналу і вийду з публічною заявою про це.
 
 
  
– В свете последних событий кто будет следующим главой комитета, часом не вы? :)
– Что за привычка хоронить? Шевченко на данный момент является главой комитета. Для того чтобы говорить о следующем возможном руководителе, Верховной Раде надо найти 226 голосов за его снятие.

– Вижу в «Подъеме» на Новом Романа Скрипина. Помню его на 5-м и ТВі. Два разных человека... Правда ли, что он ушел с 5-го из-за конфликта с вами? Как вам его новый имидж?
– Я думаю, что не два разных человека, человек один. История не в имидже, а в наличии или в отсутствии работы. Насколько я понимаю, когда он ушел с ТВі, предложение Нового канала было единственным. Мы ж не говорим, когда водитель троллейбуса меняет работу на водителя самосвала, что он поменял имидж. Человек в праве сам себе выбирать работу. Касательно конфликта, ну, ясно, если бы не было конфликта, то Рома бы не ушел. Мое мнение за эти годы не изменилось. Скрыпин – один из лучших, если не лучший, токер в Украине, но касательно того, какой он менеджер... Люди знающие могут проанализировать завал работы им лично не только на 5-м канале, но и в медиапрофсоюзе, на РБК и на ТВі. Еще раз: Журналист он от Бога, но и разгильдяй тоже от Него. :) 

– Юрий, это у вас в практику вошло: для того чтобы убрать журналистку из кадра, нужно сделать ей ребенка? Это я про Яну Конотоп.
– Главное, чтобы в практику не вошло делать то же самое с журналистами: толку мало, детей не будет, а разговоров – до конца жизни. :) Я очень люблю свою жену, наличие детей считаю даром, в этом вопросе останавливаться не собираюсь, но если Яна скажет, что на данном этапе ей важнее профессия, то вынашивать и рожать буду я, благо, некоторый опыт уже есть. :) Приятно, черт побери, читать такие вопросы. :) 

– Юрію, скільки законопроектів ви зареєстрували за час перебування в парламенті? Скільки з них ухвалено?
– 17 законопроектів, із них 14 стали законами, тобто ухвалені Верховною Радою, 12 поправок до різних законопроектів, у тому числі тих, які стосуються Держбюджету в частині фінансування медіа. Наприклад, введення податкових канікул для студій-продакшн, які роблять програми про українську мову, культуру, історію. Крім того, безліч депутатських запитів тощо. :) 

– Як ви вважаєте, яких законів не вистачає українській медійній галузі і журналістам?
– Слухайте, стосовно того, які б закони могли б урегулювати стосунки влада – журналісти, було безліч круглих столів, обговорень у комітеті, аналітичних матеріалів, навіть тут, на «Детектор медіа». І я з цього приводу безліч разів висловлювався. Це не розмова на 5 хвилин. Для прикладу – врегулювання роботи медіа під час виборчих процесів.

– Ви самі пишете законопроекти чи лише подаєте ідею, а пишуть ваші помічники? Скільки у вас як у депутата помічників?
– Помічників два, серед них юристів немає. Грошей теж не так багато, тому доводиться писати самому. :) Стосовно помічників: один працює в регіоні в Чернівецькій області, це моя базова область. А другий тут, у Києві, як правило, це комунікація та оргпитання. 

Ви секретар комітету, чи табелюються у вас Голуб, Муц і Абдуллін, які практично не ходять на засідання? Якщо так, то чи не ставили ви питання не табелювати їх?
– Я підписую табель, як і голова комітету. Саме в тій частині, яка стосується роботи депутатів у комітеті. Довести, що якщо депутат фізично не був присутній на засіданні комітету, то це дорівнює не працював цього дня в комітеті, неможливо. Оскільки присутність на засіданні та наявність кворуму – це бажання депутата, і якихось фінансових санкцій законом про Регламент ВР не передбачено. Будь-який депутат завжди може сказати, що він у цей час сидів у себе в кабінеті, і «думал а народє». А ви, як завжди, на жаль, у цій ситуації можете лише констатувати: «Не бережете вы себя, Юрий Венедиктович». :) На жаль.
 
 

– В кулуарах Верховной Рады ни для кого не секрет, что вы на парламентских выборах пойдете в списке БЮТ. Как на это смотрит ваш патрон Петро Порошенко, который поддерживает провластного Яценюка?
– Та понятно, что ни для кого не секрет, что «Народная самооборона» дружит с БЮТ. Порошенко всегда принимал и уважал любое мое решение. О том, кто куда и когда пойдет, сейчас говорить рано. У меня вообще есть ощущение, что с нынешней ситуацией всех могут послать. Касательно «патрона» Порошенко. Подкололи, хм, здорово. :) Если серьезно, то и в 2005 году, когда его мочили по надуманным обвинениям, и сейчас, когда он является одним из моральных авторитетов, я считаю за честь работать с таким человеком. Это не прогиб, я действительно так думаю. Касательно провластного Яценюка: ваши слова да Богу в уши. Напишите еще про провласного Луценко и провласную Тимошенко. Очень хочу, чтобы они были при власти. :)

– Вчора Верховною Радою було прийнято (навіть Уколов за нього голосував) у другому читанні та в цілому Закон України (реєстр. №8315) «Про внесення змін до деяких законів України щодо прав інвалідів», у якому, зокрема є такі зміни до статті 23 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»: «Телерадіоорганізації (незалежно від форми власності та відомчого підпорядкування) забезпечують субтитрування або переклад на жестову мову офіційних повідомлень, кіно-, відеофільмів, передач і програм у порядку та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України». Що тепер буде із виплеканим вами без погодження із громадськими організаціями інвалідів (якщо конкретно, то з Українським товариством глухих) законопроектом №8214, де ви та іже з вами хочете зробити типу те саме, але тільки «на державних та комунальних телеканалах»? Будете узгоджувати текст із прийнятим уже законом чи підете іншим шляхом? Яким саме?
– Що буде? Якщо ВР проголосує за наш законопроект, він стане законом. Проголосує за закон Кабміну, значить так і буде. В будь-якому випадку моє бачення ситуації я виклав у своєму законопроекті. :) 

– Юрію, скільки ви з колегами по комітету отримали бабла від тютюнових компаній за блокування законопроекту про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів? Тільки чесно!
– Хороше запитання, типу теж підколов, «очень смешно». :) Скажіть, у чому було блокування, тільки чесно. :) Всі знають, що я є відомим лобістом шоколаду, автобусів «Богдан», 5-го каналу, в «связях с табаком замечен не был». :) 
 
 
 
Ви говорили «Коммерсанту», що не проти, щоби комітет очолили Геращенко, Герасим’юк або Ар’єв (ваші колеги по фракції). А вони вже мають намір перейти до комітету? І чому, до речі, вони від початку не були членами медійного комітету?
– Я озвучив, якщо не виривати з контексту, наступне: що очолити комітет могли би представники моєї фракції, які мають медійне минуле. На той момент я згадав цих своїх колег. Це не означає, що я можу знати, чи є в них такі наміри, або чому вони від початку не пішли в цей комітет. Це значить, що якщо головою комітету буде людина від медіа, то вона, принаймні, буде лобістом журналістів та індустрії. Якщо буде якийсь публічний політик, то він обов’язково використає комітет для власного піару. :( 

– Юрий, почему вы отрицаете, что являетесь генпродюсером 5-го канала? Это же всем известно. :) Вы там в кабинете бываете чаще, чем в кресле под куполом. Берите пример с Герасимьюк: она генпродюсер «Истил-студии», и не скрывает этого.
– А кто вам сказал, что я это скрываю? Давайте перефразируем ваш вопрос: «Правда ли, что я являюсь генпродюсером 5-го канала?». Да. «Правда ли, что я в кабинете на 5-м канале бываю чаще, чем под куполом?» Да. Как и правда, что вы работаете на 5-м канале. :) Иначе как бы знали о том, как я часто бываю у себя в кабинете на канале. Заходите еще, не стесняйтесь, чаю попьем. :)

– Коли ви нарешті розділите 5 канал на два канали? На якому етапі судовий процес із Нацрадою через позбавлення рік тому отриманих ТВі та 5-м каналом ліцензій? Чому з 5-го каналу зникли «Майдан» та «5 копійок»? Де обіцяне нове шоу з Романом Чайкою? Як оцінюєте успіхи близького за форматом каналу ТВі? По рейтингах вони вас досить серйозно переганяють, а тому чи плануєте розвивати 5 канал?
– Розділення 5-го каналу, як і суди з Нацрадою – це пов’язані питання, вони вирішуються в європейських судах. Ситуацію з нашими українськими судами всі й так добре знають: «Выигрывает тот, кто его танцует». Про «Майдан» і «5 копійок» все дуже просто, тому що є «Портрети» з Дорофеєвим і «Республіка» Анни Безулик. Думаю, що стояти на місці, як ви самі зазначили у своєму запитанні, і не розвиватися – якось моветон. Думаю, проблема була б, якщо б і Кужеєв, і Чайка зникли б з ефіру. 

- Де обіцяне нове шоу з Романом Чайкою? Як оцінюєте успіхи близького за форматом каналу ТВі? По рейтингах вони вас досить серйозно переганяють, а тому чи плануєте розвивати 5 канал?
- Починаючи з нового сезону, з початку наступного року, ми запускаємо велике щоденне студійне павільйонне шоу, одним із ведучих буде Роман Чайка. Стосовно ТВі. Дуже радий за друзів. Хоча щодо схожості форматів – такоє... Ви справді бачили на 5-му художні фільми, серіали, «Клубнічку», які йдуть на ТВі? 

– Не секрет, что кресло председателя комитета по свободе слова – давняя мечта Бондаренко, еще с 2006 года. Но тогда с Герман ей тягаться было не по силам, а потом – квота оппозиции – опять не судьба. Глядя на то, как сейчас решаются вопросы (особенно во властной команде), можно сказать, что Лена близка к своей цели, хотя бы на правах и. о. Бондаренко может добиваться своего, особенно путем интриганства, подлости под крышей сильных мира сего. Так в чем конфликт в комитете? Добьется регионалка своего? Ведь она раньше заявляла, что у нее хорошие рабочие отношения с Шевченко (запитання від читача під ніком Борис – ТК).
– Так, Борис, вы часом не Колесников? :) Нагадую, що 2007-му році Бондаренко вже була в. о. голови комітету. Якщо ви мене запитаєте, чи може бути вчорашнє голосування за недовіру Шевченка інтригами Бондаренко, погляньмо, чи проголосують вони за зняття в залі Шевченка і за нового голову від опозиції. Все дуже просто. Не проголосують – отже інтриги, проголосують – отже внутрішній конфлікт.

– Пане Юрію, доброго вам здоров’я. Запитання не в тему: скажіть, будь ласка, як досвідчений медійний фахівець: чи повинен журналіст обґрунтовувати чи пояснювати, якщо від нього цього вимагають, текст і зміст своїх матеріалів, які йдуть на погодження керівництву? Чи передбачено це де-небудь у законах? 
– Нічого він не має пояснювати, будь-яке вимагання пояснення – перший крок до цензури.

– Пане Юрію, ви справляєте враження найпрогресивнішої людини в політиці, телебаченні, а відтепер і в сучасному батьківстві. :) Скажіть, чи відбулися у вас якісь зміни у свідомості після ваших досить екстремальних «партнерських пологів». І що ви можете побажати молодим людям, які замислюються над питанням, як народжувати в цій країні дітей? 
– Маруся, в мене є відчуття, що ви ще та Маруся. Бо таке відчуття, що ви або якась дуже близька до мене людина, або дуже хочете, щоб я прийняв у вас пологи. Стільки в питанні лестощів. Щодо побажання молодим людям: народжувати треба. Хоча справді в Україні виховати та вивчити дитину вкрай складно. Але перешкоди існують для того, щоби їх долати. Я, наприклад, у питанні п’ятої-шостої чи сьомої дитини готовий до дискусії зі своєю дружиною.

– Бондаренко абсолютно четко пояснила: кресло Шевченко остается за оппозицией! Кого будут предлагать? Кондратюк?
– Я на це питання вже відповідав, відповідь вище.

– Хто, на вашу думку, може очолити комітет? Хто найбільш вірогідна кандидатура?
– Я про це вже висловлювався, відповідь тут.

– Чому 5 канал вирішив брати участь у Say.tv? Яку вигоду для себе ви бачите в проекті? Чи інвестує 5 канал або інвестор каналу в цей проект?
– 5 канал бере участь у всіх цікавих медійних проектах. Нам цей проект видається цікавим. Ані 5 канал, ані інвестори 5-го каналу не входять в інвестгрупу Say.tv

– Бачив багато студійних розмов, інформаційних програм, новин без усіляких там замовчувань і ток-шоу «Вечір...». До речі, у вас якась дивна манера спілкування. Ми ж з вами не за чаркою сидимо тут. Юрію, вам не соромно за сайт 5-го каналу? Чому сторінки власних програм каналу у Facebook набагато змістовніші та інформативніші за сам сайт? І ще одне запитання: яка у вас зарплата як народного депутата, як генпродюсера 5-го каналу? У вас є машина, квартира, будинок чи ви така ж бідна церковна миша, як і ваші колеги з «куполу»?
– Щодо манери спілкування. Я до вас ставлюся по-дружньому, якщо вам більше подобається інша манера, робіть інформаційний запит, перейдемо на юридичну мову спілкування. Щодо сайту і Facebook: сайт – поганий, Facebook – хороший. Будемо виправлятися. Зарплата народного депутата 15–17 тисяч гривень, в залежності від посади, вченого ступеню та іншого. Щодо зарплати генпродюсера, то я її не отримую згідно з домовленостями, і це прописано в контракті. Гроші, які мені нараховують, автоматично перенаправляють медіаюристам, які займаються справами журналістів проти політиків. Щодо статків. Я не бідна церковна миша, вважаю приховувати статки дурнею, свою декларацію разом із Ар’євим у числі перших опублікував на своїй сторінці в Facebook та на «Детектор медіа». Прошу знайомитись.
 
  
Усім: друзі, посмішок, хорошого настрою, багато дітей, відчуття теплого дотику і щастя. З прийдешнім і Новим роком! До зустрічі у Facebook.
 
Фото Павла Довганя 
 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
56915
Читайте також
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мфышд
4500 дн. тому
телекритика ви вже давно не боїтесь бога але знайте якщзо десь ваших діток внуків чи вас переслідує наше варварство то це за вашу позицію стець за роботу в комітетв шукав хто б йому написав хоча б поганий закон для реєстр а його помічник дружина в декреті а виз ним фоткаєсь це хохляцтво
Дима
4502 дн. тому
Не есть человеком из телемира, но, чтиая ответы на несложные вопросы, не перестаю удивляться Юре. Стец, зачем ты пришел на этот ресурс в гости, если на половину вопросов так и не ответил. Так, по Андрюше Шевченко: Юр, скажи правду, (ведь ты никогда не умел обманывать:))) - что ты не можешь подставить друга даже ради справедливости и госсударственных дел. Зачем эта лирика про Аню Гомонай и про отстранение с должности мужа? Юра, думаю Телекритику лохи не читают, а если и читают то они не настолько лохи, как ты думаешь)))) Также грустно слышать о том, как ты переживаешь чтобы комитет воглавил лобист телеиндустрии. Юра, таких лоббистов как в комтете по свободе слова и в Раде в целом, - как не резаных петухов в карпатском селе. И последнее, не льсти, что каждая Маруся мечтает, чтобы ты у нее принял роды... Юра, она же не Настя))) Юра, ты не изменился с тех времен. С ув., Дмитрий Красин.
Стець
4504 дн. тому
Соромно:) Особливо коли попередній пост пише як мінімум бухгалтер 5-ого:)))
???
4504 дн. тому
Що тут скажеш - дурачок дурачком! На 5 каналі він не бере гроші? несоромно брехати?
Владимир
4504 дн. тому
ответы по сути и с юмором. Нетипичный депутат
Читач
4505 дн. тому
Подобається манера спілкування Стеця і те, що він чітко відповідає на питання, не заперечуючи стан речей у "своїй хаті", як це полюбляють робити інші народні діячи.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду