Закон суворий. Якщо він не суперечить іншому Закону.

10 Березня 2006
17979
10 Березня 2006
12:09

Закон суворий. Якщо він не суперечить іншому Закону.

17979
Парламент ухвалює акти, які по різному трактують порушення виборчих прав громадян.
Закон суворий. Якщо він не суперечить іншому Закону.

 

Двадцять тертього лютого Верховна Рада України ухвалила в цілому ЗаконУкраїни “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального, кримінально-процесуального кодексів України щодо відповідальності за порушення виборчих прав громадян”. 
 
Цим законом, зокрема, додається нова глава “Адміністративні правопорушення, що посягають на здійснення народного волевиявлення та встановлений порядок його забезпечення” до Кодексу України про адміністративні правопорушення.
 
 Відтак, у “свіженькій” главі викладено статтю 212-9, за якою має бути сплачено штраф у розмірі від 170 до 850 гривень (або від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) у разі “порушення передбаченого законом порядку ведення передвиборної агітації, агітації під час підготовки та проведення референдуму з використанням друкованих, електронних (аудіовізуальних) ЗМІ або надання переваги в інформаційних телерадіопередачах чи друкованих засобах масової інформації будь-якому кандидату, політичній партії (блоку), їх передвиборним програмам”. 
 
Слід звернути увагу, що ст. 212-9  відтворює ч.6 ст.71 “Закону про вибори народних депутатів”, де забороняється посадовим чи службовим особам та творчим працівникам ЗМІ у своїх інформаційних матеріалах та передачах агітувати за або проти висунутих ними блоків та партій і надавати їм перевагу у будь-якій формі. Подібне формулювання звучало у законі до 17 листопада минулого року, доки не було внесено змін,  за яких, слова “надавати перевагу у будь-якій формі” вилучено. 
 
Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права, коментує подібний “промах” у новій главі  так: “Проблема полягає у тому, що ця стаття писалася на основі закону, що був змінений, але, на разі, зміни у самій статті не враховані”.
  
“Одним словом, у кодексі відповідальність встановлено, а у законі санкцій за подібне порушення вже не передбачено. Таким чином, знову наявні зайві підстави для притягнення засобу масової інформації до відповідальності”, - узагальнює Ігор Розкладай, юрист Інституту Медіа Права. 
 
Також у змінах до кодексу про адміністративні порушення встановлено санкції за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їхній тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та порядок розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях.
 
На сьогодні,  Президент України ще не підписав Закон України “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального, кримінально-процесуального кодексів України щодо відповідальності за порушення виборчих прав громадян”. Нагадаємо, що минулого разу Президент наклав на цей Закон вето.

Президент скористався правом вето

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інститут медіа-права, для Детектор медіа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17979
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду