Чи заборонять в Україні офшорам контролювати телевізійні компанії?

27 Лютого 2006
13002
27 Лютого 2006
17:17

Чи заборонять в Україні офшорам контролювати телевізійні компанії?

13002
А поки що власники, наприклад, «Інтера» - найбільшого телемовника в країні - губляться на Британських Вірджінських островах.
Чи заборонять в Україні офшорам контролювати телевізійні компанії?

Хто володіє українськими телеканалами? Хто їх контролює, купує?... Запитання майже риторичні, оскільки прозорість медіавласності схована за таємничою ширмою офшорів, політики і грошей. Але певні відомості про власників можна отримати і з відкритих джерел. Саме такий шлях отримання інформації з офіційних джерел пропонує Інститут Медіа Права.

В своїй доповіді «Прозорість медіа власності в Україні напередодні виборів» Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права, презентував детальну схему медіавласності каналу «Інтер». Він наголосив на тому, що таку інформацію можна отримати,  звернувшись до Державного комітету статистики України:  «Існує положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України. Всі відомості, які туди включаються,  є відкритими, і надаються на запити громадян та юридичним особам. Це інформація, яка стосується керівників підприємств, засновників, розподілу часток в їхніх засновницьких правах, адреси і телефони.Для того, щоб отримати інформацію,  наші колеги звернулися до головного міжрегіонального управління статистики у Києві».

 Як відомо,  надання цієї  інформації є платною: «Плата залежить від обсягу інформації, - підкреслює Тарас Шевченко, -  що запитується. Плата по одній юридичні особі складає 15 гривень. Оскільки, щоб дістати всю інформацію по «Інтеру»,  довелось відправити десять запитів, то це коштувало 150 гривень». 
Запит розглядається 5 днів.

Тож, до офіційного розслідування Інституту Медіа Права.
 ЗАТ «Українська Незалежна ТВ-Корпорація» -  таку назву має організація, яка мовить під логотипом «Інтера».

На першому рівні засновниками каналу є Асоціація «Діловий світ» - 51%, ТОВ «Пегас телебачення» - 20%, ОРТ – 29%.
- «ОРТ,  за неофіційною інформацією,  контролюється російськими банками близькими до Кремля», - зазначає Тарас Шевченко.

 - У свою чергу,  найбільша частка  ТОВ «Пегас телебачення»  (82,5 %)  належала Ігорю Плужнікову (Ця інформація збиралась Інститутом у листопаді й грудні.  Держкомстатистики  не може гарантувати, що протягом останніх місяців не відбулося змін,  про які йому ще не повідомили,  які ще, відповідно,  не внесені до реєстру).

17,3% володіє Компанія «Пегас енд оверсіз сейлз лімітед» (Британські Вірджінські острови). Про цю компанію, за словами Тараса Шевченка,  більше інформації зібрати не можна: «Бо офшори зроблені для того, щоб інформацію про них ніхто не отримав». І решту, 0,2% частки  «Пегас телебачення»,  має ТОВ «Берстед Україна», ця компанія  ще  неодноразово фігуруватиме в заплутаній схемі власності «Інтера».

 - До складу Асоціації «Діловий світ», яка має контрольний пакет акцій каналу,  входить п’ять компаній, які,  у свою чергу,  мають своїх власників.

1. Це вже згадувана ТОВ «Берстед Україна».  99,77% її стватутного фонду належить Компанії «Берстед Лімітед», це теж Британські Вірджінські острови, і 0,23% належить Адвокатській фірмі «Коннов і Созановський»;

2. ТОВ «Р.І.Ф. – Сервіс». 99,9% - знову ТОВ «Берстед Україна» і 0,1 % Колектив п-ва юридична фірма «Правокон»;


3. ТОВ «Плау Ентерпрайес». 99,9% належить все тій ж ТОВ «Берстед Україна», і 0,1% -  ЗАТ «Харчопромлізинг»;


4. ЗАТ СК «Синдек». 99,7 % акцій цього закритого акціонерного товариства належать компанії ТОВ «Плау Ентерпрайес», власником якої, фактично,  є ТОВ «Берстед Україна». Решта 0,2% має ТОВ «Фінансові контракти» і 0,1% ТОВ «Міжнародні медіа проекти»;

5. Адвокатська фірма «Коннов і Созановський».

Таким чином, фактично Асоціація «Діловий світ» головний акціонер каналу, контролюється ТОВ «Берстед Україна», яка,  у свою чергу,  створена офшорною компанією «Берстед лімітед». (Крім цього,  ТОВ «Берстед Україна» має 0,2 % ТОВ «Пегас телебачення».)

До того ж, за версією Тараса Шевченка,   «Берстед лімітед»  може мати стосунок до компанії «Пегас енд оверсіз сейлз лімітед» (17,3% ТОВ «Пегас телебачення»), оскільки обидві зареєстровані на Британських Вірджінських островах.

«Відповідно до цього,  інформація, яку поширював  Хорошковський, що він придбав «Інтер»,  принаймні, офіційним чином не відображена», - зазначив Шевченко.  - «Основні ж  висновки полягають в тому, що українські телеканали контролюються офшорними компаніями.  Це означає, що встановити реальних осіб, які здійснюють контроль за цими телеканалами,  фактично,  не можливо. Тут можна покладатися  хіба  що на неофіційну інформацію. Протягом останніх років заборона телекомпаніям мати більше 30% іноземної власності в своєму статутному фонді надзвичайно легко  обходилась українським телеканалами . Тобто,  цю заборону  відносили до першого рівня власності. По «Інтеру», наприклад,  ОРТ Москва має 29%. Але  на другому рівні легко можуть з’являтися всі учасники,  зареестровані на офшорах. За «Берстедом» можуть стояти  московські компанії, можуть українські, можуть політики, бізнесмени, хто завгодно з будь-якої країни,  І встановити це невдасться, доки серед засновників фігуруватимуть офшори».

За  словами Тараса Шевченка,   держава має вирішити,  чи хоче вона  забезпечити прозорість і контроль. Адже при цьому мають бути прийняті серйозні рішення щодо заборони офшорам контролювати телевізійні компанії.

На думку Ігоря Куруса, заступника голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, проблема медіавласності є актуальною не лише під час виборів: «Телекомпанії – це дорога справа, і в неї треба вкладати гроші. А  якщо вкладати гроші напряму, то це треба казати, де ти ці гроші взяв. От причина заплутаності  власників. І це треба пам’ятати і не згадувати про проблему  тільки під час виборів». На  думку  Куруса, відкритість медіавласності стане можливою тоді, коли власники телеканалів зможуть представляти свої акції на фондових біржах: «Оскільки при цьому компанії мають протягом 5 років вести свою діяльність відкрито».

Адвокат Вячеслав Якубенко розказав про свою перевірку  (яка вперше була опублікована на «Детектор медіа», - «ТК») прозорості власності ЗМІ. Він звернувся до українських каналів з проханням надати інформацію по своїм власникам. Зайвим буде говорити, що цієї інформації він не отримав, але на деяких телеканалах він дістав цікаві відповіді. Приміром,  на «1+1» Вячеслава Якубенка закликали звертатися до Міністерства статистики, якого не існує з 1998 року, на 5 каналі повідомили, що ця інформація нікого не цікавить, і  на «Інтері» йому порадили оплатити діяльність адвокатської фірми «Коннов і Созановський», яка надаватиме відповідь на запит ( і яка є одним з власників «Інтера»).

Чи допоможе прозорості медіавласності новий закон «Про телебачення та радіомовлення», що юридично вводить поняття «власник» (до цього в законодавстві фігурувало тільки визначення «засновник»), яке,   за твердженнями медіаюристів , є доволі невдалим, не відомо. Адже в законі власником визначена  та особа, яка набула права власності шляхом заснування, чи в інший спосіб, а це визначення може ще більше заплутувати. Оскільки,  за словами Володимира Яворівського, Українська Гельсинська спілка з прав людини, з юридичної точки зору власність розуміють як контроль над певною юридичною особою. А за словами Ігоря Куруса, новий закон про телерадіомовлення  дозволить дізнатися  лише про українських власників каналів.


Отже,  з прозорістю власності на телеканалах ситуація  не така вже й безхмарна, хоч би як не намагалися керівники чи власники каналів ховатися за яскраву етикетку псевдовідкритості медіаполітики.

Приміром, подібна до «Інтеру»  - ситуація з «1+1».Якою часткою статутного фонду володіє Роднянський? За його словами,  це 20% (ще 20% належить Фуксману, решта СМЕ), однак,  за офіційними даними того ж Інституту медіа права,  його частка становить 70%.

P.S. Інформація щодо власників інших каналів, зібрана Інститутом Медіа Права також буде оприлюднена на «Детектор медіа» після її презентації.

Таблиці Інституту Медіа Права

Читайте також:

Серед власників "Інтера" – офшори і близькі до Кремля банки ?

Хто-хто в телевізорі живе?

Не більше трьох каналів в одні руки?

"Интер" получил рекламную поддержку  

Валерий Хорошковский: У меня в России выше вероятность увидеть бурых медведей, чем Бакая /
Беспредельный передел: владельцы «заводов, газет, пароходов» в борьбе за свою свободу слова "Зеркало Недели  "

Телеканал "Интер" попал под наблюдение Валерия Хорошковского? Коммерсантъ-Украина /

В складі правління телеканалу «Інтер» відбулися зміни. В Наглядову раду каналу увійшла Світлана Плужнікова

Хто стане фактичним господарем Інтера?< BR>

Хто й чим володіє в Україні

Олександр Богуцький: „Росіяни скуплять українські телеканали. Це тільки питання часу ”

Украинские медиа-холдинги и их будущее

Медиа-бизнес в Україне прозябает

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13002
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду