Небезпечний прецедент

18 Лютого 2006
17700
18 Лютого 2006
18:01

Небезпечний прецедент

17700
З закриття «Чорноморки» мають зробити висновки і медійники, і політики. (Оновлено - додана заява Асоціації вільних журналістів Криму та Кримського інформаційного прес-центру)
Небезпечний прецедент

Новий Закон про вибори до ВР приніс свої перші плоди в сфері ЗМІ.

Як вже повідомляла «ТК», у п’ятницю 17 лютого Київський районний суд м. Сімферополь за позовом виборчого блоку „За Януковича!” припинив дію ліцензії найбільшої телекомпанії Криму „Чорноморської” ТРК до кінця виборів. Позивач вимагав призупинити дію ліцензії телекомпанії на підставі того, що у програмі ”Календар” використовувалися опитування думок громадян, де не було зазначено кількість опитаних і статистична погрішність.  Позивач вважає, що телекомпанія маніпулювала свідомістю громадян і здійснювала приховану агітацію за одного з учасників виборчого процесу.

Подія за своїм характером є безпрецедентною – в розпал виборчої кампанії, і вже не за антидемократичного  режима Кучми, а за влади помаранчевих -  закривається найпопулярніша на кримському півострові телекомпанія.  Щоправда – і це вже великий плюс стосовно дотримання  свободи слова в країні – через рішення суду,  а не через адмінресурс. Адже ми пам’ятаємо, як, до речі, ту ж саму «Чорноморку» закривали у 1998 році за  спекулятивною причиною -  відсутністю другої ліцензії від «Укрчастотнадзору».  

Оцінки того, що відбулося у Сімферополі зараз, як завжди, різняться. Проте більшість експертів сходиться на тому, що колектив ЧТРК став заручником недосконалого законодавства та передвиборчої політичної гри, а рішення суду при цьому могло бути значно м’якшим.

Лілія Буджурова, голова Асоціації незалежних журналістів Криму,  вважає, що з точки зору професійних стандартів і з точки зору законодавства програма „Календар” переступила межу. Про це Л. Буджурова сказала в своєму коментарі для „Детектор медіа”. „Автори цієї передачі грубо маніпулювали свідомістю громадян, видаючи за політичні рейтинги дані, які такими не були. До того ж, коментарі ведучих робилися в стилі, який нагадує базарну лексику. Таке враження, що люди взагалі не мають уявлення про журналістику. А в результаті страждає весь колектив телекомпанії. Дуже добрий і дуже професійний колектив, який у сьогоднішніх складних умовах випускає в ефір в цілому збалансовані новини”, - сказала журналіст.

Власний кореспондент газети „Дзеркало Тижня” в Криму Валентина Самар в коментарі „ТК” також зазначила, що від закриття телекомпанії постраждає в першу чергу глядач. І не тільки тому, що незабаром вибори. Адже припиниться вихід в ефір дитячих, розважальних та інших передач, які є популярними у мешканців Криму.

Як з’ясувалося, програма „Календар” має до ЧТРК лише опосередковане відношення. За словами Валентини Самар, авторами цього проекту є громадяни Росії, політтехнологи.

Лілія Буджурова вважає за необхідне в даній ситуації „не влаштовувати істерику з приводу наступу на свободу слова”, а шукати компромісне рішення. На її думку, суд застосував „вищу міру покарання” – позбавлення ліцензії, хоча міг обмежитися і більш м’яким присудом.

Таким компромісом може бути мирова угода. З закликом її підписати до сторін конфлікту вже звернулися Асоціація незалежних журналістів Криму та Громадська організація „Інформаційний прес-центр”. За словами Валентини Самар, основою цієї угоди може стати домовленість про те, що кримський блок „За Януковича” відкликає свій судовий позов, а „Чорноморська” ТРК відмовляється від маніпулятивних технологій.

Проте Лілія Буджурова висловила побоювання, що в атмосфері „війни”, тобто – парламентських виборів, перспектива підписання мирової угоди є проблематичною.

Про це свідчить і реакція учасників виборчих перегонів на події в Криму. Так, Блок Юлії Тимошенко у своїй заяві розцінює закриття „Чорноморки” за позовом Партії Регіонів „як своєрідну презентацією програми цієї політичної сили щодо свободи слова” і закликає ПР відкликати свій позов.

Втім, зазначимо, що „Чорноморську” ТРК пов’язують з відомим кримським політиком Андрієм Сенченком, який на сьогодні є лідером кримського відділення БЮТ. І, за свідченнями людей, які мали можливість подивитися „Календар”, саме показники БЮТ швидко зростали в „рейтингах” цієї передачі.

І все ж таки, попри політичні нашарування, яких неможливо уникнути під час виборчої кампанії, ситуація з „Чорноморкою” добре продемонструвала „силу” нового законодавства про вибори, активними лобістами якого були представники нової влади. За порушення законодавства повинне бути покарання, проте його механізм має бути іншим. Випадок, коли за рішенням районного суду одразу  закривають телекомпанію, яка роками завойовувала авторитет і в якій працює маса професійних журналістів, погодьтесь,  показовий.  І дає підстави говорити про небезпеку подібного прецедента.  В той же час, уроки мають винести і медійники: яким би не був закон –  поки він діє, його всі мають дотримуватися.

«Детектор медіа» стежить за розвитком ситуації

Євген Булавка, «Детектор медіа»

Ассоциация свободных журналистов Крыма и Крымский Информационный пресс-центр выражают свою обеспокоенность возможностью прекращения вещания крупнейшей негосударственной телерадиокомпании Крыма – ТРК «Черноморская».

18 февраля 2006 года

17 февраля местный суд Киевского района Симферополя удовлетворил иск избирательного блока «Крымская республиканская организация Партии регионов, крымская республиканская организация партии «Русский блок» - блок «За Януковича!»» и временно, до конца избирательной кампании, приостановил действие лицензии на право использования каналов вещания ТРК. Суд признал, что содержание программы «Календарь», появившейся в эфире ЧТРК накануне выборов, противоречит требованиям закона о выборах депутатов крымского парламента и местных советов в части ведения агитации и оглашения результатов опросов общественного мнения.

Последовательно отстаивая принципы свободы слова и свободы прессы, считаем своим профессиональным долгом отметить, что телепрограмма «Календарь», которая стала поводом для судебного иска, на наш взгляд является не журналистским, а пиар-проектом, созданным для влияния на мнение избирателей. Анализ содержания выпусков телепроекта дает основания для выводов  о применении авторами «Календаря» манипулятивных технологий. 

Следует также отметить, что данную программу готовят приглашенные политтехнологи. А журналисты телекомпании, как и телезрители, в данном случае оказываются заложниками борьбы между фактическими владельцами ТРК и их политическими соперниками на выборах. Приостановление вещания крупнейшей и самой популярной телекомпании  полуострова лишит телезрителей возможности смотреть другие программы – детские, образовательные,  познавательные и развлекательные. Особо хотели бы отметить высокий профессиональный уровень информационных и новостных программ телекомпании, которые заслужили доверие крымчан.

Действуя в интересах общества, которое не должно лишатся права на всестороннюю информацию, АСЖ и ИПЦ обращаются к сторонам конфликта – лидерам избирательного блока «За Януковича!» и владельцам и руководству ТРК «Черноморская» - с предложением заключить в суде мировое соглашение. Определять его содержание – исключительное право сторон, однако считаем возможным предложить следующие условия: истец отказывается от требования о приостановлении действия лицензии телерадиокомпании, а ответчик отказывается от применения манипулятивных технологий в эфире ТРК «Черноморская».
 Ассоциация свободных журналистов Крыма и Крымский Информационный пресс-центр готовы выступить посредниками в этом диалоге. Надеемся, что интересы общества станут определяющими в принятии решения обеими сторонами.

Надеемся также, что данная ситуация послужит уроком для всех СМИ Крыма. Поскольку вынуждены констатировать, что фактически все телекомпании и печатные издания полуострова  в той или иной степени используют манипулятивные технологии, самой распространенной из которых является скрытая реклама.

Председатель координационного совета    Лиля Буджурова
Ассоциации свободных журналистов Крыма

Руководитель проекта «Выборы-2006»    Валентина Самар
Информационного пресс-центра

Закон України про вибори народних депутатів України

Татьяна Лебедева: «Судебный инструмент для политиков - удобный способ избавляться от критической информации в свой адрес»

За "Чорноморку" заступився Президент, а Янукович дав своїм однопартійцям команду "відбій"

Черноморская ТРК поддержала журналистское движение «Мы не лжем!»

Татьяна Красикова: «Наши политические пристрастия еще не определились»

На журналіста Тетяну Красікову готується замах?


 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17700
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду