Осінь телебачення в інтернеті

7 Липня 2011
74651
7 Липня 2011
18:11

Осінь телебачення в інтернеті

74651
У новому сезоні телеканали посилять інтернет-складову своїх проектів. Але заробляти на ній вони поки не поспішають
Осінь телебачення в інтернеті

Для каналів уже звично запускати окремі сайти для великих ефірних проектів. У новому телесезоні деякі канали навіть посилять роль цих сайтів, зробивши з них повноцінні інтернет-проекти.

 

Ці сайти вони розглядають насамперед як інструмент зміцнення бренду і засіб підтримки контакту з аудиторією поза ефіром. Думки про прибуток менеджери поки що відкладають у глибоку шухляду.

 

Зазвичай українські телеканали створюють окремі веб-ресурси тільки для найбільш знакових праймових проектів. В основному для талант-шоу та інших програм із конкурсною-змагальним духом.

 

Стандартне наповнення більшості таких сайтів - невеликі текстові замітки, історії героїв/учасників/конкурсантів, відеоепізоди, форуми. Найбільш прогресивні сайти містять блоги (ведучих, учасників), спеціальні конкурси, мають окремі сторінки у соцмережах тощо. Максимальна інтегрованість із соціальними мережами стає дуже бажаною, адже мета всіх онлайн-проектів - зробити так, щоб люди були зв'язані з шоу не тільки тоді, коли воно виходить в ефір (подеколи це раз на тиждень), але й могли весь час комунікувати з телевізійною програмою.

 

Втім, головним трендом взаємодії інтернету і телебачення в Україні, на думку координатора Українського форуму інтернет-діячів, керівника Mail.ua Олексія Мася, нині є те, що більшість телевізійних роликів уже виготовляють із розрахунком на поширення через інтернет. Наразі більшість проектів, для яких важливою є реакція і зв'язок з аудиторією, в тому числі телешоу, мають свої сайти: «Більше того, в основному спілкування з аудиторією і відстеження того, які епізоди сподобалися користувачам і які учасники є фаворитами - все йде через інтернет, інтернет виходить каталізатором спілкування з аудиторіями, а оскільки для таких шоу аудиторія є важливою частиною проекту, то і сайт є важливою частиною шоу». За словами пана Мася, раніше сайти телевізійних проектів були досить «кострубатими і незрозумілими», тепер же вони «видні і цікаві».

 

 

Хто що робить: заявлені плани

 

З весни цього року деякі телеканали почали говорити про посилення інтернет-складової в осінньому сезоні. Так, про наміри зробити інтернет-просування ключовим маркетинговим напрямом і максимально інвестувати в нього творчі й фінансові сили заявив переформатований канал ТЕТ. Наразі окрім створення окремих ресурсів під нові проекти ТЕТ також планує запустити молодіжний портал для кроспромо під брендом телеканалу.

 

З подібною концепцією під брендом інформаційної програми «Плюсів» ТСН було створено два новинних проекти для чоловічої та жіночої аудиторії - Auto.tsn і Lady.tsn відповідно.

 

Цікаво, що серед веб-сайтів ТЕТу окрім ресурсів для телепрограм є ресурси під головні серіали та мультфільм «Лунтик», що засвідчує прагнення каналу через інтернет комунікувати і з дитячою аудиторією.

 

Продовжить восени свій гучний проект «Х-фактор онлайн» і канал СТБ. Нагадаємо, «Х-фактор онлайн» було запущено минулого року, його учасниками стали 122 тисячі осіб. Переможці щотижневих онлайн-перегонів здобули можливість виступити в прямих ефірах на сцені телевізійного шоу й автоматично потрапили на телевізійні кастинги другого сезону. Фішка проекту «Х-фактор онлайн» - система Skore, своєрідний віртуальний суддя, який аналізує спів виконавця і виставляє оцінку за трьома критеріями: потрапляння в тональність, виразність і мелодійність. За словами Руслана Терещенка, екс-директора департаменту маркетингу СТБ, це єдина у світі система, здатна оцінити техніку співу незалежно від виконуваного твору і без необхідності акомпанементу. Систему Skore було винайдено компанією BMAT (Barcelona Music and Audio Technologies), яка займається розробкою інноваційного програмного забезпечення для музичної індустрії. Цю технологію на території СНГ ексклюзивно представляє компанія WantMore.

 

Як зазначав у коментарях ТК Руслан Терещенко, найближчим часом СТБ планує запустити ще один digital-проект, спрямований на розвиток і пошук талантів в Україні. Також на стадії розробки перебувають веб-ресурси для двох шоу нового сезону. Загалом СТБ digital-проекти обходяться «досить дорого», однак керівництво вбачає в них потенціал, а тому й надалі інвестуватиме у кросмедійні платформи.

 

Про нову версію інтеграції телебачення й інтернету на «Інтері» в новому сезоні згадував і заступник голови правління каналу Сергій Амелічев. Як саме втілюватимуться в життя ці плани, він не уточнював. Наразі низка інтерівських підсайтів (politika.inter.ua, komik.inter.ua, podrobnosti.ua) поповнилася ій окремим сайтом під осіннє реаліті-шоу Big Brother.

 

Наприкінці березня цього року про запуск нових підсайтів під проекти власного виробництва заявив і Перший національний. У тому числі НТКУ створить веб-ресурс до річниці Дня Незалежності - «Обличчя України». Крім того, за словами генерального директора НТКУ Єгора Бенкендорфа, триває робота зі створення спеціального сайту, на якому в онлайн-режимі буде забезпечено сурдопереклад усього ефіру Першого національного.

 

Канал ICTV в новому сезоні має намір розпочати щоденну онлайн-трансляцію «Фактів» в інтернеті. Перша онлайн-трансляція відбулася 9 червня на сайті телеканалу.

 

 

Наздоганяючи світ

 

Мода на веб-підтримку пішла від американських та європейських мовників, які набагато раніше за вітчизняні канали почали інтегрувати телевізійний контент із інтернетом: «Українцям ще, звісно, років 5-10 рости до того рівня, який мають американські шоу, але за останні 2­3 роки прогрес усе-таки феноменальний. Як мінімум, їх стали відвідувати, а по-друге, вони зроблені якісно з технічної точки зору. В цілому по галузі серед інтернет-ресурсів сайти телепроектів стоять вище середнього», - каже Олексій Мась.

 

У свою чергу іноземні сайти телепроектів пішли вперед не тільки в технічному аспекті, а й в інтерактивній складовій. Це простежується в одному з форматів компанії Endemol - The Million Pound Drop. Це ігрове шоу, яке глядачі одночасно можуть дивитися по телевізору і грати в нього онлайн.

 

Британське шоу The Million Pound Drop в інтернеті

 

Цей проект у травні 2010-го вийшов на британському Channel 4 під назвою The Million Pound Drop і став одним із найрейтинговіших проектів Великої Британії 2010 року. В Україні формат розробляв канал «1+1» під назвою «Шоу на два мільйони», проте без інтерактивної інтернет-версії. Зазначимо, що в російському варіанті формату, який стартував на каналі «Росія-1» під назвою «10 мільйонів», було залучено соціальні мережі: гра транслювалася у фейсбуку, твіттері. Втім, робити ставки і відповідати на запитання одночасно з учасниками телевізійної гри російські глядачі не могли.

 

Українські кросмедійні платформи переважно створюються під шоу, тоді як американські та європейські телевізійники не менше уваги приділяють й іншим жанрам - серіалам, спортивним подіям тощо. Одним із прикладів є веб-сайт британського мовника ITV Live, який надає можливість футбольним фанам одночасно дивитися матчі і спілкуватися в чаті з іншими вболівальниками, створюючи віртуальне відчуття присутності користувача на футбольному полі. Серед українських каналів найбільше уваги спорту приділяють Перший національний (sport.1tv, fifa.1tv), канал «Футбол» та ICTV.

 

Популярною іноземною кросмедійною платформою під серіал є ресурс, створений для культового постапокаліптичного телесеріалу «Ходячі мерці» (The Walking Dead), права на показ якого в Україні придбав канал ТЕТ. На офіційному американському сайті стрічки є документальний фільм про виробництво серіалу, закадрові відео та інтерв'ю акторів. Кожен сезон серіалу має інтерактивний тест-вікторину. Шоу також пропонує телеглядачу потинятися у віртуальній грі містом, повним зомбі. У грі періодично з'являються запитання-тести, які скеровують глядача, і від його відповідей залежить, виживе він чи ні.

 

«"Ходячі мерці" - це взагалі крута річ, - каже маркетинг-директор ТЕТу Анна Єлисеєва, - на любителя, але нашуміла, гучна, талановита, провокаційна». За її словами, під цей проект ТЕТ також планує «робити окремі речі в інтернеті».

 

Тест-вікторина на сайті серіалу «Ходячі мерці»

 

Популярним у британців також є веб-сайт, присвячений одному з найдовших серіалів - Coronation Street. Багатосерійна стрічка виробництва компанії Granada Television стартувала на каналі ITV 9 грудня 1960-го, а в січні 2009-го вийшла 7000-на серія телеепопеї.

 

Сторінка сайту серіалу Coronation Street з панеллю інтерактивних квестів

 

За більш як 50 років назбиралося достатньо контенту навколо сюжету і героїв серіалу, щоби створити розгалужені вікторини, квести, ігри. Відповідати на запитання можна всією сім'єю, з друзями різних поколінь, оскільки завдання стосуються різних проміжків часу показу картини.

 

Гра пропонує користувачу вгадати і позначити, хто з героїв серіалу в якому будинку проживав

 

Тим часом канал «Україна», який на українському ринку приділяє найбільшу увагу серіалам, поки що на веб-проектах для цього продукту зосереджуватися не планує: «Серіали - наш сильний бік. І оточення їх додатковою увагою в мережі - важлива частина просування і підвищення інтересу з боку аудиторії. Одночасно це потенціал для отримання додаткових доходів і розвитку мерчандайзингу, пов'язаного з улюбленими героями та історіями, однак у вигляді окремого напряму поки розвивати не плануємо», - каже директор зі стратегічного маркетингу ТОВ «Медіагрупа "Україна"» Ольга Захарова.

 

Сліпо копіювати іноземний досвід у розвитку кросмедійних платформ не завжди ефективно, зазначає пані Захарова: «Міжнародний досвід цікавий, але не потрібно його ідеалізувати». На її думку, потреби і звички українського глядача/користувача відрізняються від іноземних, тож те, як саме слід підтримати й продовжити формат в інтернеті, необхідно адаптувати не менше, ніж сам формат: «Для нас пріоритетним є знаходження правильної тональності й інструменту для подачі нашим глядачам контенту на інших платформах. Інтернет - одна з найважливіших складових кросплатформного просування, однак залежно від аудиторії проекту і формату ми використовуємо різні типи медіа. Для нас також важливо забезпечувати продовження деяких наших проектів в інших медіа у відповідному для них форматі».

 

 

«Побічна» користь інтернету

 

На даному етапі розвитку споживання медіа запити телевізійної й інтернет-аудиторії різні, а тому не всі формати можна ефективно просувати в мережі.

 

Витрати на просування в інтернеті можуть узагалі не конвертуватися у зростання частки телеперегляду, вважає Ольга Захарова. За її словами, інтернет наразі - це радше питання виходу в новий простір, формування іміджу серед молодої аудиторії, для якої телеперегляд не є щоденною звичкою і потребою. Але загалом, на її думку, потенціал колосальний, і багато інструментів, доступних в інтернеті, неможливо отримати в інших медіа: «Тому розвиток цього напряму повинен бути стратегічним пріоритетом».

 

Посилення ролі веб-сайтів у формуванні бренду телевізійного проекту - тренд у всьому світі. «Ми наразі проходимо той період, який можна класифікувати як комерційну і соціальну революцію, бренди визначають те, як ми думаємо про речі», - зауважив Майк Морлі (Mike Morley), креативний директор (chief creative officer) компанії Sony Pictures Television під час семінару, присвяченого телевізійним форматам на Каннському пелеринку - 2011.

 

Веб-проекти мають ще одну функцію. Все частіше канали в усьому світі використовують так званий юзерський, тобто створений глядачами, контент (UGC - user generated content) на екрані телевізора. За словами Ольги Захарової, це працює для окремих форматів (новини, конкурс домашнього відео) як елемент. Використання цього елементу дає можливість застосовувати ширші ресурси глядачів/користувачів. Інтернет стає ще одним джерелом подій та інформації, часто більш оперативним, ніж телебачення.

 

Контент, генерований користувачами, також є сировиною для майбутніх ідей різних телешоу. Канал ТЕТ уже використовує інтернет не тільки з метою кроспромо, а й для пошуку ідей. «Такі ком'юніті, безумовно, цікаві. Інтернет нині генерує ідеї, об'єднує людей. А в нас є ідеї, і ці потоки потрібно скеровувати в потрібне русло. Наприклад, проект "Дурнев +1" існував спочатку тільки в інтернеті, а потім з'явився і в ефірі. Є ще декілька ідей, які ми підхопили з мережі - на осінь вони будуть на екранах, і продовжать своє життя онлайн», - каже Анна Єлисеєва.

 

 

Феномен 2Screen

 

Перспективною є тенденція паралельної трансляції окремих подій в інтернеті, що дозволяє розширити аудиторію. «Однак важливо розуміти, що прямий перенос телевізійного контенту в інтернет - не найбільш перспективний шлях. Мені здається, при будь-якому сценарії розвитку digital-проектів буде важлива унікальність контенту і те, чи відповідає він очікуванням аудиторії», - каже Ольга Захарова. На її думку, навряд чи в когось вийде перенести традиційний принцип споживання телевізійного контенту в інтернет, оскільки там інша аудиторія, інша мотивація й ідея перегляду. Крім того, в інтернеті й досі основну частку споживання становить текст, а не відео.

 

Актуальності набуває перегляд телепрограм у режимі 2Screen (подвійний екран). Цей вид медіа покликаний залучати телеаудиторію в шоу, яке вони дивляться в момент, коли використовують «другий екран» (це може бути ноутбук, смартфон, планшет).

 

За словами Сімона Брікла (Simon Brickle), директора компанії Monterosa Productions, посилання на «другий екран» заохочує велику частку телеглядачів (близько 10% в деяких випадках) виходити в інтернет і грати разом із шоу. Ці люди створюють контент у формі висловлення думок, статистики, голосів: «Таким чином виникає багато можливостей монетизації "двох екранів". Залучаючи сотні, а то й тисячі користувачів, 2Screen демонструє неймовірну "липучість". Система 2Screen будує віртуальне коло між шоу та його аудиторією», - каже Сімон Брікл.

 

Більшість із цих глядачів охоче відповідає на питання щодо своїх віку, статі тощо, а це дуже цінно для рекламодавців. Тимчасом як продакт-плейсмент представляє інтеграцію бренду й контенту «великого екрану», в режимі 2Screen монетизується таргетована увага аудиторії через збір даних, конкурси, ваучери, пропозиції та електронну комерцію: «Це безпрецедентний рівень уваги, а увага - це валюта, яка потрібна брендам». 2Screen практикували з форматами Million Pound Drop компанії Endemol, Apprentice Predictor компанії Fremantle, а також із шоу Election Debates у Великій Британії та США.

 

 

Монетизація на перспективу

 

Розробники кросмедійних платформ в Україні хоч і розглядають плани монетизації таких проектів, однак конкретних шляхів для цього поки що не окреслюють. Першочергові цілі для них - промо, нарощування кількості глядачів чи користувачів: «Наразі важливо не стільки заробити, скільки побудувати щось, що могло би рости і розвиватися... Ті, хто сидять у мережі, не є активними глядачами. Такі зусилля частіше працюють на бренд, ніж на рейтинг», - каже Анна Єлисеєва, відповідаючи назапитання про можливості заробітку на веб-сайтах.

 

Проблема окупності онлайн-проектів для ТБ частково пов'язана з тим, що каналам досить важко залучити бренди для участі в цих онлайн-проектах. Більшість потенційних рекламодавців хочуть потрапити в телевізійний ефір, а не на сайт.

 

Однак, за словами Олександра Клейменова з Wantmore (проект «Х-фактор онлайн»), насправді, приходячи в інтернет і зв'язуючись таким чином із брендом телевізійного шоу, компанії можуть отримати ще більше брендингу, ніж якби вони просто з'являлися в рекламних роликах на телеканалах. Адже у випадку з роликом у глядача немає можливості вступати в якусь комунікацію. Тоді як на сайті існує безліч інструментів для цього: віртуальні подарунки, віртуальні гроші тощо. «Це значно більш довготривалий результат, це ставлення до бренду, це інший рівень лояльності, інший рівень упізнаваності», - підкреслює Клейменов.

 

Він розраховує, що такі кросмедійні платформи розвиватимуться і потенційно будуть спроможні не тільки залучати аудиторію, але й давати прибуток: «Щодо окупності проекту "Х-фактор онлайн" можу сказати, що так само, як канал СТБ не купував ліцензії на "Х-фактор", розраховуючи, що він буде йти тільки один сезон, так і ми не запускали цього проекту, розраховуючи, що він проживе всього два з половиною місяці. Є зацікавленість один раз його гарно зробити й експлуатувати тривалий час».

 

Але все ж таки, як підсумовує Руслан Терещенко, протягом найближчих двох років упровадження digital на телебаченні матиме експериментальний характер, це радше будуть «проби пера». Але судячи з заявок на осінь, це будуть уже набагато сміливіші й креативніші, а отже й результативніші проби, ніж раніше.

 

Ілюстрація - geeksix.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
74651
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду