Для ЦВК створено Авторитет,

7 Лютого 2006
17636
7 Лютого 2006
18:52

Для ЦВК створено Авторитет,

17636
який буде звертати увагу ЦВК та Національної ради з питань телебачення та радіомовлення на порушення у ЗМІ під час виборчих перегонів.
Для ЦВК створено Авторитет,

Сьогодні  у прес-центрі ЛігаБізнесІнформ  відбулася презентація Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів – громадського консультативного органу, що має забезпечити демократичність виборів народних депутатів.

„Ми маємо встановити свій авторитет, для того, щоб прийняті нами рішення та висловлені експертні оцінки розглядалися і ЦВК, і судами”, - так розпочав представлення Незалежної ради  її голова, Директор Інституту Медіа Права, Тарас Шевченко. Але, водночас, пан Тарас зазначив, що юридичної сили Рада немає, вона може давати виключно рекомендації.  На запитання  щодо  фінансування цього органу  Шевченко відповів, що у статуті зазначено: „члени Ради  беруть участь у її роботі на громадських засадах. І оплата праці та отримання винагороди не припустимі”.

Шеф-редактор „Детектор медіа” Наталя Лигачова, окрім формулювання певних завдань новоствореного органу, зачепила перші питання, які найближчим часом планується розглянути Експертною радою. Це,  зокрема, проблема визначення, коли саме теледебати  стають формою  передвиборчої агітації.  (Як відомо, зараз телеканали  постали перед ділемою: а чи проводити взагалі теледебати, якщо  вони трактуються законодавцями як виборча агітація, що несе за собою багато проблем – від того, хто за них має платити? - до питання, як забезепечити рівність можливостей для всіх учасників перегонів і водночас не втратити рейтинги…).

Перехопивши естафету у виокремленні основних завдань Експертної ради, у свою чергу, голова комітету „Рівність можливостей” Олександр Чекмишев висловив особисте невдоволення тим,  „що ми стаємо свідками, коли в українську виборчу кампанію втручаються, зокрема, російські канали, не дотримуючись професійних етичних стандартів”. Про це  член Ради говорив, посилаючись на конкретний приклад, сюжет журналіста Є.Попова для програми „Вісті” каналу РТР, продемонстрований під час конференції.
 
Незалежна Експертна рада,  на думку Олександра  Чекмишева, має звертати увагу ЦВК на подібні  порушення з боку іноземних мовників, особливо, повторимось,  російських, у разі, коли у сюжетах неприхованим оком видно „приховану рекламу” – пряму передвиборчу агітацію. До речі,  цього факту достатньо для припинення трансляції таких каналів на території України, адже порушується українське законодавство про вибори.

У журналістів у відповідь одразу ж виникло питання, якою буде реакція російських телеканалів на такі випади з боку України і чи не погіршить це ситуацію під час виборів? Наприклад, щодо акредитації нашіх журналістів у Росії,  щодо перетинання кордона тощо.  На що виконавчий директор МГО „Інтерньюз-Україна”  Костянтин Квурт жартома, але усвідомлено, відповів: „Будемо реалістами – всі ми знаємо, що ситуація може погіршитись у будь-якому разі". Але юридичних засад для подібних гіпотетичних дій з боку іноземців – немає, - уточнив Тарас Шевченко…

Також  журналістів цікавило, чи не запізно виникла Незалежна Експертна рада, адже до виборів залишилося лише півтора місяця. На це голова Ради Тарас Шевченко оптимістично заявив, що  "вже на наступному тижні ми плануємо мати експертні висновки по питанню теледебатів". І запевнив, що "часу цілком достатньо, оскільки саме ці півтора місяця будуть досить насиченими у плані подій, а якщо діяти швидко та ефективно, встигнути можна багато".
День презентації Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів став точкою відліку початку  її роботи.  Чекаємо подальших дій, експертних оцінок та висновків з питань діяльності мас-медіа під час виборів. 

Віталіна Приходько, для «Детектор медіа»

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа має допомагати ЦВК «розрулювати» виборчі конфлікти

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17636
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду