Ситуація з появою MTV в Україні, схоже, матиме правові наслідки

6 Липня 2005
1059
6 Липня 2005
11:58

Ситуація з появою MTV в Україні, схоже, матиме правові наслідки

1059
Про це заявила «Телекритиці» член Нацради Тетяна Лебедєва. Представники MTV Networks в Україні відмовилися поки що коментувати ситуацію до остаточного її з’ясування.
Ситуація з появою MTV в Україні, схоже, матиме правові наслідки
„Детектор медіа” повідомляла про те, що з 1 липня в українському ефірі з`явиться телеканал MTV-Росія, який буде ретранслювати канал ENTER MUSIC. Менеджери ENTER MUSIC були дуже щасливі повідомити загалу про те, що саме їм вдалося отримали ліцензію відомого телевиробника. Але не всі їхні колеги вважають появу в українському ефірі програм каналу MTV-Росія -- "культурним проривом". Зокрема генеральний продюсер каналу М1 Валентин Коваль в інтерв’ю «Детектор медіа» сказав, що «практика подвійних логотипів і нерегламентованої ретрансляції російських каналів в Україні на рівні локальних мовників є тотальною проблемою – як морального, так і правового характеру». Прокоментувати не так моральні, як правові колізії появи MTV в Україні «Детектор медіа» попросила Тетяну ЛЕБЕДЄВУ, члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення:

-Для Нацради з питань телебачення та радіомовлення в інформації про те, що канал ENTER MUSIC збирається ретранслювати програми каналу «MTV Россия», є очевидним три моменти, - каже Тетяна Лебедєва. Перший: Ретрансляція каналу «MTV Россия» аж ніяк не вписується в ліцензійні умови ліцензії каналу ENTER MUSIC. Другий: взагалі, ретрансляція, або використання сигналу із логотипом іншого каналу – це суборенда каналу, яка за українськими законодавством є неможливою. Третій: в цій ситуації є й питання щодо авторського права. Бо, крім «MTV Россия», є ще MTV Networks, який підписує угоди з деякими нашими кабельними каналами, але – напряму. Тому на засіданні Нацради ми вказали на неприпустимість порушення ліцензійних умов, законодавства України, надали вказівки Контрольно-ревізійному управлінню промоніторити цей канал щодо належного виконання ліцензійних умов. Також ми вимагаємо, щоби нам надали угоду, що її підписано між каналом ENTER MUSIC та MTV для її на аналізу щодо правомірності використання авторського та суміжного права, а також з точки зору дотримання українського законодавства.

-А які питання виникають щодо дотримання авторського права?

-Цю ситуацію мають коментувати представники компанії MTV Networks, але наскільки я розумію, ситуація така: «MTV Россия» не має права трансляції на Україну, таке право має тільки MTV Networks. І наскільки мені відомо, ситуація, що склалася, їх дуже бентежить.

Кореспондент «Детектор медіа» зв’язалася із представниками MTV Networks в Україні, проте вони відмовилися коментувати ситуацію до остаточного її з’ясування. Причому зауважили, що це з’ясування триватиме кілька тижнів.

Проте, як усім відомо, нелегальне використання всесвітньо відомих торговельних марок може нанести шкоду державі, адже подібні прецеденти – це те, на що звертають увагу члени Ради Світової Організації Торгівлі (СОТ). «ТК» продовжує відстежувати події.

Читайте також:

MTV появится в Украине. Но не у всех

Валентин Коваль: "Музична політика MTV-Росія навряд чи матиме великий успіх в Україні"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1059
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду