Запитання „Детектор медіа”: Що має обов'язково бути в законі

14 Березня 2003
662
14 Березня 2003
14:18

Запитання „Детектор медіа”: Що має обов'язково бути в законі

662
Відповідають: Тетяна Фоміна, Віктор Понеділко, Сергій Правденко, Юрій Артеменко, Вікторія Рубан Цього тижня „Детектор медіа” розпочала обговорення щойно підготовленого варіанту Закону „Про політичну рекламу” розмовою з одним із авторів законопроекту – народним депутатом України Валерієм Мішурою. Законопроект ще буде внесено на розгляд Верховної Ради, але як політики, так і медійники вже зараз виказують доволі неоднозначну реакцію на його появу.
Запитання „Детектор медіа”: Що має обов'язково бути в законі
Прихильники чіткого регламентування політичної реклами переконані, що впровадження окремого Закону гарантуватиме дотримання принципу рівних умов для усіх суб’єктів політичного процесу. Втім, багато-хто ставить під сумнів доцільність прийняття такого нормативного акту і його спроможність забезпечити чесність і прозорість політичної рекламної діяльності в Україні. На запитання, яким має бути Закон”Про політичну рекламу” відповдіють експерти „Детектор медіа”:

Тетяна Фоміна, керівник правового центру Незалежної асоціації телерадіомовників:

–У мене є великий сумнів щодо необхідності існування закону про політичну рекламу. Вже друга спроба розробити законопроект з цього приводу демонструє, що нічого якісно нового він не може запропонувати порівняно з тим, що вже є, що вже передбачено іншими законами. Більша частина чергового законопроекту про політичну рекламу складається з положень, які дублюють вже існуючі в інших законах норми. Це стосується принципів розповсюдження політичної реклами, форми та умов політичної рекламної діяльності, загального порядку використання ЗМІ у політичній рекламі, обмежень щодо політичної реклами, витрат, зберігання матеріалів політичної реклами, повноважень суб’єктів виборчого процесу та виборчих комісій. Проте є дещо і нове. Наприклад, уточнення принципу рівного доступу до ЗМІ: при наданні своїх послуг одному із суб’єктів виборчого процесу ЗМІ не може відмовити у такій же послузі за тих самих умов іншим суб’єктам виборчого процесу. Обмеження висвітлення діяльності діючого Президента та інших високих посадовців, які є суб’єктами виборчого процесу, повідомленнями їх перс-служб. Відмова від використання терміну „політична агітація” щодо матеріалів, які розміщуються у ЗМІ. На мій погляд, ці положення є позитивними і сприяли б демократизації виборчого процесу. Але негативних положень більше. Визначення політичної реклами та прихованої політичної реклами, які надає законопроект, дають змогу включити до прихованої політичної реклами будь-який аналітичний матеріал, в якому згадується про кандидатів. І це мало чим відрізняється від невдалого визначення політичної агітації, яке зараз міститься в законі „Про вибори народних депутатів”. Вводиться реєстрація ЗМІ, які бажають розміщувати політичну рекламу у виборчих комісіях, їх керівники зобов’язуються не допускати продажу невикористаного рекламного ефірного часу, або друкованої площі іншому платоспроможному кандидату. Все це дивні норми для демократичної країни з ринковою економікою, якою декларує себе Україна. Безперечно, потрібно вносити зміни до законів, які регулюють порядок здійснення політичної реклами (нині вона називається агітацією). Всі позитивні моменти, які містить законопроект, можна було б перенести у виборчий закон. На все інше потрібно поширити норми закону про рекламу, який вже існує.

Віктор Понеділко, член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення:

- Закон о политической рекламе не нужен. Поскольку есть новый законопроект о рекламе. И там определение понятия «реклама» касается и политической рекламы. В старом законе сказано: нормы закона не распространяются на политическую рекламу. Если сравнить определение рекламы по действующему и предложенному закону, то это разные вещи. Что может следовать за принятием закона о политической рекламе? Нужно тогда четко различать понятия «пропаганда» и «агитация». Когда разрешается агитация во время предвыборной кампании? В определенные сроки. Законом этим можно дать в руки недобросовестным судьям и политикам «дубинку» в руки, с помощью которой можно расправляться с конкурентами, с оппонентами. Закон обязательно будет привязан к действию определенных политических структур. Пропаганда – это разъяснение моей позиции, агитация – призыв к действию за реализацию этой позиции. Ситуация с акцией «Повстань, Україно!». Как бы я поступил, опираясь на закон с точки зрения власти. Я бы легче расправился с оппозицией. Я бы понял, если бы этот законопроект продвигался большинством парламента, Администрацией Президента, то есть анти-оппозиционными силами. Но зачем мне, оппозиционеру, загонять себя в рамки? До тех пор, пока нет какого-то нормативного акта, действует принцип: разрешено то, что не запрещено законом. А ведь закон установит рамки, а после того, как он будет принят, подписан Президентом, будет включен другой известный принцип: «закон, як дишло, куди повернув, туди й вийшло» – со всеми вытекающими последствиями. Поэтому нужно быть очень осторожными в принятии этого закона. Речь идет о старой, первоначальной редакции проекта. Если депутаты изобретут предохранительные механизмы против упомянутых опасностей, я буду рад.

Сергій Правденко, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації:

– По-перше, закон про політичну рекламу повинен обумовлювати вільний доступ до ЗМІ, щоб редактор видання, каналу спокійно розміщував будь-яку рекламу того чи іншого правлячого блоку партій чи опозиційних сил. Дивитися тільки за тим, щоб зміст реклами відповідав Конституції. Якщо припустимо рекламувати «вила в руках», то це вже не за Конституцією. По-друге, необхідні однакові розцінки за рекламу для різних політичних сил. Ці розцінки повинні бути прозорими, тобто відомими усім потенційним замовникам.

Юрій Артеменко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, автор нової редакції законопроекту «Про рекламу»:

– На мой взгляд, нет необходимости в принятии закона о политической рекламе. Достаточно того, что нормы, касающиеся политической рекламы, подробно выписаны в законах о выборах, как народных депутатов, так и в законе о выборах депутатов местных советов. Мне как профессионалу, долгие годы проработавшему в журналистике, не понятна – именно с точки зрения профессионализма – логика инициаторов данного законопроекта. Ведь если следовать этой логике, то дальше нужно принимать законопроект о социальной рекламе, о сравнительной рекламе, о рекламе для детей и так далее, до полного абсурда.

Вікторія Рубан, керівник прес-служби „Нового каналу”:

–„Новый канал» считает оправданным разработку и принятие закона о политической рекламе.

Но, во-первых, должно быть дано максимально четкое определение понятиям «политическая реклама» и «скрытая политическая реклама», с тем, чтобы не допустить манипулирования слишком общими определениями и объявления любого новостного сюжета или информации политической рекламой.


Во-вторых, цены на любую рекламу коммерческие СМИ должны определять сами. Благородная цель – предоставить всем участниками политического процесса равные возможности заявить о себе – не должна осуществляться за счет лишения коммерческих СМИ равных возможностей конкурировать между собой.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
662
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду